Címlapsztori: A csapat visszahozta a magyar emberek lelkesedését – Marco Rossi

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.10. 07:44
null
Öt év alatt harmadszor választották az év edzőjének Marco Rossit (Fotó: Koncz Márton)
Öt év alatt harmadszor választották az év edzőjének Marco Rossit, de a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát meglepte az újabb elsőség. Az is kiderült a beszélgetés során, hogy hamarosan Liverpoolba utazik.

 

A GÁLÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

– Az M4 Sport – Év Sportolója Gálán a beszédében megemlítette, hogy nem számított az elsőségre. Valóban meglepődött?
– Tényleg így van! – kezdte lapunknak adott interjúját Marco Rossi szövetségi kapitány. – Öt év alatt a mostani a harmadik elsőségem, ami óriási megtiszteltetés, de a mostani elismerésre nem számítottam, hiszen – ahogy mondtam is a színpadon – a listán egy világbajnokkal és egy Bajnokok Ligája-döntőssel voltam együtt. Ők a maximumot, csaknem a maximumot érték el a sportágukban, ennél többet szinte lehetetlen. Magyarország olyan ország, amely rendkívül sok sportágban nevel kiemelkedő sportolókat és edzőket. Így még nagyobb büszkeség, hogy hétfőn én vehettem át az Év edzője-díjat.

– Azért a 2023-as esztendőben a labdarúgó-válogatott sem tétlenkedett, tíz mérkőzésen maradt veretlen, és jutott ki egyenes ágon az Európa-bajnokságra.
– Kétségtelen, hogy remekül teljesítettünk az elmúlt évben, nagy dolog, hogy egyetlen mérkőzésen sem kaptunk ki, a szerbeket oda-vissza megvertük, és több meccsen is mi voltunk a jobb csapat, irányítottuk a játékot. A keret tagjai, a nemzeti csapat visszahozta a magyar emberek lelkesedését, a sportrajongók újra hisznek a magyar futballban, nem véletlen, hogy szinte minden hazai találkozót telt ház előtt játszhatunk. Szerintem ez a legnagyobb elismerés! A Varga Zsolt és Elek Gábor által irányított csapatok a csúcsra értek, bennünk viszont bőven van még fejlődési lehetőség. Ami nagyszerű, hogy a kijelölt úton haladunk előre. A díj is azt mutatja, amit eddig is tudtunk, és az embereknek el kell fogadnia, a labdarúgás az egész világon a legnépszerűbb sportág, így van ez Magyarországon is.

– Hol tartja a trófeákat, kitüntetéseket? Olaszországi otthonában, vagy itt, Magyarországon?
– Mindhárom trófea itt van a budapesti lakásunkban, és jóleső érzés a szürke hétköznapokban rájuk pillantani. A nehéz pillanatokban erőt adnak.

– Az ünnepek előtt azt mondta, januárban szeretné meglátogatni Liverpoolban Szoboszlai Dominikot. Tudja már, mikor utazik?
– Szoboszlai Dominik ott volt a hétfői gálán, és beszéltünk a közelgő utamról. Megfelelő időpontot azonban nem egyszerű találni, hiszen a Liverpool szinte minden héten két mérkőzést játszik, így pedig fajsúlyos edzésmunkáról nemigen lehet beszélni. Márpedig ha elmegyek Angliába, az edzésekbe is szívesen belenéznék, Jürgen Klopptól biztosan el lehet lesni ezt-azt. A világ legjobbjaitól nem szégyen tanulni. Továbbá meg kell találni azt a néhány napot, amikor teljes hetük lesz rákészülni, ráhangolódni a soron következő tétmérkőzésükre. Nem könnyű feladat ez sem.

– A díjat az olasz világbajnok aranylabdástól, Fabio Cannavarótól vehette át, akivel láthatóan jó viszonyt ápol.
– Fabiót játékoskorából ismerem, már akkor találkoztunk néhányszor. Ő a pályafutása elején járt, én pedig már a vége felé. Később, az edzői karrierje során is többször összefutottunk, ő még ma is igazi nemzetközi sztár. Boldog voltam, hogy hétfőn tőle vehettem át a díjat.

– A téli pihenőt Olaszországban töltötte a családjával. Sikerült feltöltődni?
– Az elmúlt években szó volt róla, hogy jó lenne közösen elmenni valahova nyaralni, kikapcsolódni, de rendre odahaza maradtunk. Olaszországban van a családunk, a barátaink, ott érezzük a legjobban magunkat.

Szalai Ádám köszöntötte az Év férfi sportolóját, Szoboszlai Dominikot (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)
Szalai Ádám köszöntötte az Év férfi sportolóját, Szoboszlai Dominikot (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)

 

Szoboszlai Dominik új dimenzióba lépett 2023-ban

Kijutott az Európa-bajnokságra a válogatottal, Német Kupát nyert az RB Leipziggel, majd Angliába szerződve a Liverpool sztárja lett – Szoboszlai Dominik nem véletlenül lett az év férfi sportolója.

AZ ELMÚLT ESZTENDŐ nem csupán Szoboszlai Dominik, valamennyi magyar futballszurkoló életében változást hozott. Egész generáció nőtt fel úgy, hogy nem volt kiért rajongni, lelkesedni, nemhogy két-három órát, egyetlen percet sem volt érdemes autogramért várakozni, adott esetben fagyoskodni. A hétfői Év Sportolója Gála is bizonyította, Liverpoolba szerződésével nemcsak Szoboszlai Dominik lépett új dimenzióba, a válogatott csapatkapitányának köszönhetően a magyar drukkerek is egész új oldalukat mutathatják meg.

Régen véget ért már a díjátadó-esemény, Szoboszlai Dominik javában úton volt a repülőtér felé, ám a Magyar Állami Operaház előtt felhúzott kordonok előtt még mindig sokan bíztak benne, új kedvencük egyszer csak előbukkan, kioszt egy-két aláírást, és odaáll néhány közös fotóra. Tinédzser lányok magyar válogatott mezt szorongatva, meglett családapák telefonnal a kezükben lesték a pillanatot, mikor készíthetnek mellettük didergő fiukról és Szoboszlai Dominikról közös felvételt. Semmi kétség, eredményben a riválisok is kitettek magukért, amire a pódiumon beszélve a futballista is kitért: Zalánki Gergő világbajnokságot nyert a vízilabda-válogatottal, a vb legjobbjának választották, olasz klubjával, a Pro Reccóval elhódította Bajnokok Ligája-serleget, valamint a Total Waterpolo nemzetközi szakportál szavazásán az év legjobb férfi pólósának választották; az úszó Kós Hubert világbajnoki címet szerzett 200 méter háton – de a népszerűség sokszor mindent felülír.

Szoboszlai Dominik 2020 után 2023-ban is az év férfi sportolója lett. Három évvel ezelőtti sikere akkor még talán a jövőnek is szólt, a hazai és a nemzetközi sajtó is egybehangzóan vallotta, hogy személyében világsztár van születőben. A koronavírus-járvány első hullámát követően a Red Bull Salzburg játékosaként kezdett szárnyalni, a Bajnokok Ligájában betalált, a válogatottban a törökök ellen irtózatosan nagy gólt rúgott, majd Izland ellen a 92. percben kilőtte a csapatot az Eb-re.

Ez sem éppen gyenge lista, de a 2023-as esztendő ennél jóval nagyobb sikereket tartogatott neki. Huszonhárom évesen az Európa-bajnokságra kijutó válogatott csapatkapitánya, egyúttal vezére lett, az Eb-selejtező nyitányán elképesztően nagy gólt ragasztott a bolgárok kapujába, legutóbb duplázott Montenegró ellen, szólója után világklasszis módon vágta a labdát a kapuba, az esztendő első felében a RB Leipziggel Német Kupát nyert, a nyáron aztán a Bundesligából a Premier League-be igazolt, és immár 75 millió eurós árával – holtversenyben – a Liverpool legdrágább futballistája.

Szorgalma, akarata minden magyar kisgyerek előtt példaként lebeghet. Édesapja, Szoboszlai Zsolt több mint nyolc éven át saját akadémiáján nevelte nagy kitartásra és fegyelemre, akkor sem volt pihenő, ha a lábfeje már véres volt a sok kapura lövéstől. Tehetségét senki sem vitatja, ám ha mentálisan nem volna ennyire erős, aligha lenne a Liverpool ünnepelt sztárja. Márpedig a rivaldafényt is tudni kell kezelni, és az elmúlt hónapok máris bizonyították, Szoboszlai Dominik ezen a területen is helytáll. A magyar labdarúgásban régen volt tapasztalható akkora rajongás, amekkora most őt veszi körül.

A GÁLÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik