U21: nem sikerült megverni idehaza a skótokat

Vágólapra másolva!
2023.11.21. 19:50
null
Fotó: Árvai Károly – a képre kattintva galéria nyílik<br />
Az U21-es labdarúgó Eb-selejtező B-csoportjában a magyar válogatott gól nélküli döntetlent játszott idehaza Skóciával.
U21-ES EB-SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 6. FORDULÓ
Magyarország–Skócia 0–0
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion,600néző.V:Simuszik (fehérorosz)
Magyarország:Hegyi – Szabó Alex, Baráth P., Csinger (Yaakobishvili Antal, 5.) – Eördögh (Kovács Mátyás, 74.), Kata, Vitális, Benczenleitner – Horváth Krisztofer (Lisztes, 80.), Vancsa (Gruber, a szünetben), Kosznovszky (Bényei, 80.).Szövetségi edző:Gera Zoltán

Skócia:Slicker – Devine, Mullen, Bowat, R. Fraser – Barron, Leon King (Mebude, 67.), Neilson – L. Cameron, Doak, Bowie.Szövetségi edző:Scot Gemmil

ÖSSZEFOGLALÓ

Sérülés tizennégy másodperc után. A magyar U21-es válogatott védelmének vezére, Csinger Márk az első párharcban rosszul lépett, és cserét kért – így indult a Skócia elleni Európa-bajnoki selejtező. Gera Zoltán szövetségi edző Yaakobishvili Antalért kiáltott, a Gironában pallérozódó bekk állt be a hátsó sor tengelyébe. A 2004-es születésű, apja révén grúz származású védő remekül szállt be, nem izgult első meccsén: szépen keresztezett, pontosan passzolt, hosszú labdákkal is próbálkozott.

Negyedóra elteltével magyar mezőnyfölény alakult ki, s a huszadik perc után a nyomás is egyre inkább nőtt a skótokon, akik alig tudták megtartani a labdát. Általában a támadóharmadig voltak gördülékenyek a hazai akciók, ugyanakkor ez is előrelépés – emlékezhetünk, október 13-án Motherwellben a skótok lefutballozták a mieinket, a 32. percben már hárommal vezettek. Az első igazán nagy helyzetet a 28. percben jegyezhettük fel, Horváth Krisztofer, majd Vitális Milán is megdolgoztatta Cieran Slickert, ám az Ipswich Town cserekapusának eszén nem tudtak túljárni. A 44. percben Vancsa Zalán lőhetett tiszta helyzetben, ám a vendégek kapusa ismét nagyot védett, majd az ellentámadást követően Ben Doak puskázta el a ziccert. Meglátszott a magyar csapat játékán, hogy a felnőttválogatottból visszajátszott Horváth Krisztofer, valamint Kata Mihály, mindketten sok jó megoldással rukkoltak ki – Marco Rossi szövetségi kapitány a helyszínen figyelte a játékukat.

A második félidőben lényegesen kevesebb helyzetet dolgozott ki Magyarország, ám a játék javarészt a vendégek térfelén zajlott. Gruber Zsombor, Kovács Mátyás és Lisztes Krisztián becserélése is jelezte, Gera Zoltán ki akarja csikarni a győzelmet, ám úgy tűnt, együttese nem tudott akkora energiát mozgósítani, mint az első negyvenöt percben. Ezzel szemben az addig alig veszélyeztető skótok a végén húztak bele, Baráth Péter a tizenhatoson belül szabálytalanul tartóztatta fel Adedire Mebudét – Hegyi Krisztián azonban ismét megnyerte Ben Doakkal szembeni különcsatáját, kivédte a tizenegyest! A találkozó így gól nélküli döntetlennel ért végen, a döntetlennel egyik fél sem lehet elégedett.0–0

PERCRŐL PERCRE


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Kovács emel Vitális elé, aki jobbal az ötös sarka elől az előtte álló védőbe lő.

90+3. perc Baráth Péter lerántja Doakot, sárga lap.

90+1. perc Bényei a földön, ezért nem jár 11-es. Lisztes passzát Vitális nagyon a jobb sarok mellé vágja.

Négy perc lesz a ráadás!

89. perc
Lisztes elöl, de igen rossz Gruber indítása. A spanyolok egy egyre állnak közben a belgákkal.

Doak 4 meccset játszott ebben az idényben a Liverpoolban.

88. PERC BEN DOAK jobbal a jobb alsó felé lő, de Hegyi kiüti a labdát!!!

Hosszas rendrakás a lövés előtt...

86. perc BÜNTETŐ! Mebude nagyon gyors, Baráth felrúgja a 16-osra a jobb szélről Bényei mellől betörő támadót. Jogos a 11-es sajnos.

84. perc Lewis Neilson lerántja a Benczenleitner indította Grubert, sárga lap. Vitális távoli emelése a kapusé.

80. perc Bényei Ágoston Kosznovszkyt, Lisztes Krisztián Horváthot váltja.

79. perc Ben Doak reklamál, sárga lap.

78. perc Doak passzát Mebude jobbal a jobb alsó mellé vágja kissé balról, 12-ről, de kellett nagyon Szabó blokkja. Közben kezez a 16-osán belül Cameron, a spori szerint vétlenül.

75. perc Neilson akasztja a 16-os előtt a Kovács-passzal meginduló Horváthot. Gruber 21-ről a sorfalba lő.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

74. perc Kovács Mátyás be, Eördögh le.

73. perc Benczenleitener önfeláldozóan szereli az ötös előtt a lendületben lévő, cselező Mebudét.

71. perc Kata szerel, indít, Gruber 18-ról Neilsonba lő. Bowat a földön, ápolás. Mégsem, folytatja.

70. perc Eördögh jobb oldali beadása kapuscsemege.

67. perc Adedire Mebude váltja Kinget, szűrő helyett támadó. A nyáron a Westerlo 1.75 millió eurót adott érte a Manchester Citynek! Testvére, az ék Dapo az Oostende légiósa, tavaly volt utoljára U21-es válogatott, a dánok ellen. Akkor, s előtte a belgák ellen is kezdett.

64. perc Robbie Fraser kap sárga lapot Eördögh gáncsolásáért.

61. perc Mullen indítja Doakot, közbelép azonnal, még a felezőnél Kosznovszky.

58. perc A kétszeresen is hazai pályán játszó Kosznovszky indítja a bal szélen Grubert, aki nem elég gyors és nem elég határozott, szereli őt a 16-oson Mullen.

51. perc Vitális jobbal középre ad jobbról, a 16-oson jobbal lyukat rúg Horváth.

A vendégmester Scot Gemmill 52 éves, 39-szeres válogatott, játszott az Evertonban s a Nottinghamben is. Apja, Archie Gemmill utóbbi csapatban, a Wiganben és a Derby Countyban légióskodott, 52 válogatott meccsén 11-szer volt eredményes. 1978-as vb-résztvevő, egy szép gólt is vágott ott a hollandoknak.

50. perc Mezőnyharccal. Sok rossz passzal, pici skót fölénnyel. 3–4–3-ra váltottak.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Gruber Zsombor váltja Vancsát.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A mieink az olimpián a tornát végül megnyerő Nigériától 1–0-ra, a több sztár mellett a későbbi aranylabdás Ronaldóval is felálló braziloktól 3–1-re, a japánoktól pedig 2–1-es vezetésről az utolsó percekben kapott két góllal 3–2-re szenvedtek vereséget.

A győztes találatot a 81. percben szerezte Zavadszky közelről, egy középre passzolt labdából. Nem volt nagy gól, de annál fontosabb – a 2006-ban, Cipruson, az Apollon Limassol játékosaként tragikusan fiatalon, 31 évesen, embólia következtében elhunyt csatár alighanem pályafutása legfontosabb gólját lőtte.

A mieink egy havas márciusi napon, az Üllői úton 15 ezer néző előtt Szűcs L. – Hrutka – Sebők V., Pető Z. – Lendvai, Szanyó, Lisztes, Szatmári Cs. (Zavadszky, 46.) – Dombi (Dárdai, 35.), Sándor T. (Preisinger, 76.), Egressy összeállításban, Szanyó Károly (11-esből) és Zavadszky Gábor góljával nyertek 2–1-re.

Az 1996-os olimpiára a skótok elleni hazai selejtezőn át vezetett az út. A Dunai Antal irányította csapatnak a csoportban elért eredményeinek köszönhetően a skótok ellen elég volt a párharc egyik meccsét megnyernie, mert Skócia az ötkarikás játékokra nem kerülhetett ki (a magyar együttes a visszavágón 3–1-re kikapott és nem is jutott tovább az U21-es Eb-negyeddöntőnek is számító párharcban).



67 százalékban volt nálunk a labda, 11-szer lőttünk kapura, 5-ször annak felületére, a másik oldalon ez az arány 3/1.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Doak ellöki Katát sípszó után, elmarad a sárga lap.

44. perc Helyzetek, egy 70 méteres sprint után Doak ballal az ötös bal sarka elől a kapusba lő, előtte Vitális és Horváth hozott össze egy lövőhelyzetet Vancsának, aki jobbal 17-ről a bal sarkot veszi célba, de a vetődő Slicker elérte a lapos labdát.

38. perc Benczenleitner keresztpasszával ügyesen befordul Vitális az ötös bal sarkán, estében jobbal ötről a kilépő kapust találja el. Bowat két kézzel fogta a szélsőt, és úgy rántotta le a földre...

38. perc Horváth nem lő 18-ról ballal, aztán kicsit rosszul passzol.

31. perc A csk. Connor Barron kap sárga lapot Kata lerántásáért.

29. perc AHorváth- szöglet után a skót védelem viharban, mentés címén Kata elé tolják a labdát, Baráth elől, de Kata hatról jobbal a kilépő kapusba lő, majd Vancsa 18-ról nem sokkal tekeri a labdát a jobb felső sarok fölé. A labda a kapu tetején landolt.

28. perc NINCS BENT! Kosznovszky passzát Horváth kapura vágja távolról, jobbra vetődve véd a kapus, az alsó sarok előtt, de ballal kapura vágja a lecsorgót az ötös bal sarkáról Vitális... jobbra vetődve ismét véd Slicker, ballal meg a bal, azaz a hosszú sarok mellé emel Vitális. Ebbe beleért a visszafutó Mullen, így korner lesz.

26. perc Yaakobishvili indítása remek, Vitális beadása nem az. Méterekkel ment Vancsa fölé, aki az ötösre érkezett.

21. perc Kata passzát 16-ról, jobbról ballal kapura teszi Eördögh, blokkol azonnal Fraser. Aki a Rangers B-ben játszik, de volt kerettag az El-ben is.

16. perc King jobbal a jobb alsó mellé lő középről, 22-ről, Doak passzából.

Baráth lett a bal oldali védő.

14. perc A 16-os bal sarkáról jobbal kapura lő Horváth, de a kapus ölébe pattan a labda.

Vitális: 17 meccs az idényben a DAC-ban. King: 0 perc a Rangersben.

10. perc Vitálisba nagyot rúg a felezőnél kontra közben King, ápolás.

10. perc Nyomnak a skótok, de helyzetük nincs.

7. perc Szabó lő a 16-os jobb sarka elől kapura, közbelép egy védő, a lecsorgó a balra ledőlő kapusé lesz.

A Girona légiósa az MTK neveltje, testvére a Barcelona kapusa ugyebár.

5. perc Yaakobishvili Antal a pályán, U21-es újonc.

5. perc Benczenleitner nem figyel egy keresztpassznál, szerencsére rossz Doak beadása, hát még Cameron 19 méteres lövése.

3. perc Vitális nem lő 18-ról Vancsa passza után, oda a helyzet.

2. perc Doaknak odarúg Benceznleitner, Csinger a földön, ápolást kér. Csere lesz! Rosszul esett, miközben kvázi szerelte az imént Doakot keményen, így lett rossz a beadás.

1. perc Ha elsőre nem is, de másodjára csak útjára indult a labda, és már vidáman pattog. Egészen addig, ameddig Doak jobbról jobbal a kapu mögé nem emeli azt.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat vörös mezben és fehér nadrágban, a vendégek sötétkék mezben és ugyanilyen nadrágban.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

Marco Rossi is a lelátón. Itt az esély, fiatalok!

Tőlünk Komáromi György, Katona Bálint, Tóth Milán és Iyinbor Patrik sérült, a vendégektől a grázi Max Johnstone maródi.

Balogh Botond a skótoktól 3–1-es vereséget szenvedett U21-es válogatotthoz, amelyben végigjátszottaa belgák elleni Eb-selejtezőt.Azonban ahogy az NSO Tv-nek is elmondta, ezt nem egyfajta büntetésként fogta fel, hanem úgy, hogy játéklehetőséghez jut, hiszen ez a Parmában nem nagyon adatik meg neki.

Videónkban természetesen értékeli a belgák elleni Eb-selejtezőn nyújtott teljesítményt, s külön is kitér a felnőttválogatottól visszatérő Balogh Botond szerepére a védelem tengelyében.

„Az egység, amely a csapatot jellemzi, és nyilván van egy nagyon szuper szövetségi kapitánya Marco Rossi személyében. A játékosok is nagyon egységesen játszanak, tudják azt, hogy milyen keményen kell dolgozni minden egyes győzelemért. Tele vannak önbizalommal, jól teljesítenek. Ezt látják az U21-es játékosok is, hiszen ők is Telkiben dolgoznak, nézhetik az edzéseken a mozdulataikat – óriási hasznot jelent, hogy testközelből láthatják, mi kell a sikerhez. Semmi extra, semmi különleges, dolgozni kell keményen, és jönnek az eredmények. Ezt kell megérteni az U21-es játékosoknak” – mondta Gera Zoltán azzal kapcsolatban, hogy az Eb-től karnyújtásnyira lévő felnőttválogatott – amelya litvánok elleni 2–2után továbbra is veretlen a selejtezőcsoportjában – milyen példával szolgálhat a fiataloknak.

Gera Zoltán úgy véli, óriási hasznot jelent a magyar U21-es válogatott játékosainak, hogy Telkiben együtt készülhetnek a felnőttválogatottal, s testközelből láthatják, mi kell a sikerhez.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SKÓCIA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik