Szoboszlai duplázott, Dibusz parádézott: megvan a csoportelsőség!

Vágólapra másolva!
2023.11.19. 14:45
null
Szoboszlai duplázott Montenegró ellen (Fotó: Szabó Miklós)<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/eb-selejtezo-magyarorszag-montenegro-3-1-fotok-arvai-karoly-szabo-miklos-torok-attila--7469" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! </strong></a>
A magyar labdarúgó-válogatott 3–1-es győzelmet aratott a telt házas Puskás Arénában Montenegró ellen az Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulójában, így megszerezte az első helyet a G-csoportban.

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT, 10. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 3–1 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna, 65 ezer néző. V: Makkelie (holland)
MAGYARORSZÁG:
Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 90+4.), Styles (Horváth K., 63.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám Martin (Németh A., 78.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
MONTENEGRÓ: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Vesovics (M. Vukcsevics, 55.), M. Jankovics (A. Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics
Gólszerző: Szoboszlai (66., 68.), Nagy Á. (90+3.), ill. Rubezsics (36.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

IRÁNY AZ EB! Ez a felirat állt a hazai vezérszurkolók szektoraiban kifeszített molinón, és tényleg erről van szó: a magyar válogatott úgy várhatta a Montenegró elleni utolsó Európa-bajnoki selejtezőt, hogy izgulni nem, csak ünnepelni kell, miután a bulgáriai 2–2-es döntetlennel bebiztosította a helyét a jövő évi, németországi torna mezőnyében. A tömött Puskás Arénában, a mérkőzés előtti immár hagyományos felvezető részeként lejátszott Ismerős Arcok-dal, a Nélküled hallgatása közben, azoknál a soroknál, hogy „bár a lényeget még nem értheted, amíg nem éltél nehéz éveket”, óhatatlanul arra gondol az ember: csak az érezheti át ezt a felszabadító örömöt, aki végigélte a magyar futball elmúlt keserves évtizedeit, amikor esély sem volt kijutni nagy tornára, nemhogy úgy, hogy az utolsó mérkőzés már csak amolyan gálameccs egy telt házas stadionban.

A meccs eleji élőkép (Fotó: Szabó Miklós)
A meccs eleji élőkép (Fotó: Szabó Miklós)

Ami azt illeti, Európa-bajnokságra – ilyen vagy olyan okból – soha nem jutott ki még úgy a válogatottunk, hogy a már biztos kvalifikáció tudatában lett volna hátra összecsapása. Világbajnokságra már igen, például az 1986-osra (akkor nem sült el jól az utolsó forduló, az 1–0-s vereség a hollandoktól a Népstadionban és az azt követő hangos szurkolói elégedetlenség feltehetően rányomta a bélyegét a mexikói vb-szereplésünkre is). Most felszabadult játékban reménykedtünk, és olyan teljesítményben, ami méltó módon zárhatja le a magyar szempontból csodálatos selejtezősorozatot.

Tétje persze volt a mérkőzésnek, leginkább a csoportelsőség, amelyhez már egy pont is elég lehetett, de adott esetben még a vereség is beleférhetett. Montenegró pedig a matematikai esélyben bízott: ha győz, és Szerbia kikap odahaza Bulgáriától, akkor a magyar csapat mögött kijut az Eb-re. Marco Rossi szövetségi kapitány négy helyen változtatott a szófiai kezdőcsapaton: Botka Endre helyett Balogh Botond lett a jobb oldali belső védő, Nego Loic helyett Bolla Bendegúz került be, Csoboth Kevin helyett ezúttal Gazdag Dánielnek kellett helyettesítenie Sallai Rolandot, míg Kerkez Milost kiállították Bulgáriában, így Nagy Zsolt volt a bal oldali középpályás.

A magyar együttes ragadta a kezébe a kezdeményezést a mérkőzés elején, diktálta a tempót, javarészt a vendégek térfelén folyt a játék, inkább a kontratámadásokban bíztak a montenegróiak. Szoboszlai Dominiknál nagyon sokat volt a labda, igyekezett szervezni a játékot, és gyakran szabálytalanul tudták csak megállítani. Gazdag Dániel kapcsán is ezt érezhette a publikum a hetedik percben, a tizenhatoson belül, ám a játékvezető úgy ítélte meg, hogy Marko Vesovics vállal lökte fel a Philadelphia Union légiósát, így elmaradt a büntető. A magyar válogatott nem alakított ki igazán nagy gólhelyzeteket, de jól járatta a labdát, „tábort tudott verni” az ellenfél térfelén hosszabb időre is, miközben a montenegróiak játékában lényegében semmilyen veszély nem rejlett. Így derült égből villámcsapásként érkezett a vendégek gólja a 36. percben, amikor a levegőben kétszer is megvertek minket. Nagy Zsolt az ötös bal sarkáról a levegőbe fejelte fel a Kisvárdán játszó Driton Camaj baj oldali beadását, aztán Sztevan Jovetics középre fejelte a labdát, amit szintén fejjel váltott gólra Szlobodan Rubezsics (0–1). VIDEÓ ITT!

Hátrányba kerültünk az első félidőben (Fotó: Árvai Károly)
Hátrányba kerültünk az első félidőben (Fotó: Árvai Károly)

A 44. percben adódott nagy lehetőség az egyenlítésre, de Ádám Martin fejjel megtolt labdájából egyszerre akart gólt szerezni Gazdag Dániel és Lang Ádám, kicsit zavarták is egymást, végül kevéssel a bal kapufa mellé ment az előbbi labdája. Az első félidő lefújása után azért lehetett elégedetlen a hazai szurkolótábor, mert ha önmagához képest gyengébben is, az ellenfelénél jobban játszott a magyar csapat, mégis hátrányban volt.

A szünetben kettőt cserélt Marco Rossi, a középpálya jobb oldalán Bolla Bendegúzt Nego Loic váltotta, elöl pedig Gazdag Dániel helyett Kalmár Zsolt érkezett. A magyar válogatott megnyomta a második félidő elejét, percekre a kapujához szegezte a montenegróiakat, szabadrúgásokat harcolt ki. Egy bal oldali Nagy Zsolt-beadás után középről, tíz méterről Nego hamar gólt is fejelhetett volna, de mellé ment a próbálkozása. Jó tíz perccel a szünet után sérülés miatt kapust kellett cserélniük a vendégeknek, a korábbi MTK-kapus, Milan Mijatovics helyét Filip Djukics vette át. Őt Ádám Martin avatta fel egy 16 méteres, ám meglehetősen erőtlen lövéssel. Viszont egyre fogyott az idő, és csak nem akart góllá érni a magyar mezőnyfölény.

Épp azon tanakodtunk ezekben a percekben, hogy a selejtezősorozatot márciusban még RB Leipzig-játékosként kezdő, de aztán a Liverpool világsztárjaként folytató Szoboszlai Dominik ragyogóan futballozott ugyan a teljes sorozatban, mégis hiányoznak az akciógóljai (addigi két találatát szabadrúgásból és tizenegyesből szerezte). Úgy látszik, működik a telepátia a Puskás Aréna ötödik emelete és a pálya között, mert épp ekkor „Dom” gondolt egyet, elővette a varázspálcáját, és bűvészkedett egy sort. Nem azt kereste a 66. percben, hogy hová passzolhat, kit szöktethet, hanem megindult, ahogy egy vezérnek kell, négy ember között betört a labdával a tizenhatoson belülre, megcsinálta magának a lövőhelyzetet, és könyörtelenül kilőtte a hosszú alsó sarkot (1–1). Két perccel később pedig Ádám Martin passzával lépett ki tökéletes ütemben, és ezúttal ballal lőtte ki a bal felső sarkot. Ámulj világ! Felszállt a füst a magyar táborból, betöltve a Puskás Aréna légterét, a közönség eksztázisban tombolva ünnepelte új királyát, I. Dominikot. (2–1) GÓLVIDEÓK ITT!


Dibusz védései is kellettek a győzelemhez (Fotó: Árvai Károly)
Dibusz védései is kellettek a győzelemhez (Fotó: Árvai Károly)

A hajrában aztán Dibusz Dénes nagy percei következtek. A 79. percben ziccert védett a Ferencváros kapusa, aki Milutin Oszmajics 14 méteres lövését hárította óriási bravúrral, majd a 81. percben Sztevan Jovetics 17 méteres emelését tolta ki ujjheggyel, a levegőben úszva, és védte Andrija Vukcsevics duplázását is, bár az már lesről volt. A 86. percben aztán ő is feltüzelte a közönséget, mert egyetlen akción belül négy montenegrói lövést is védett, ezek közül legalább kettőhöz bravúrra volt szükség!

Nyomott a végén Montenegró, de gólt a magyar válogatott szerzett, amikor Szoboszlai Dominik szabadrúgása után a kapusról kipattanó labdát Nagy Ádám kapásból bevágta a kapuba (3–1). Pontosan ilyen búcsúmeccset akartunk – és a magyar válogatott megcsinálta! Nyert, csoportelsőként és veretlenül zárta a selejtezőt, sőt 1976 után először veretlenül zárt egy teljes naptári évet!

Le a kalappal!


Veretlenül zártuk az évet (Fotó: Szabó Miklós)
Veretlenül zártuk az évet (Fotó: Szabó Miklós)

A csoport másik mérkőzésén
Szerbia–Bulgária 2–2 (Veljkovics 17., Babics 82., ill. Ruszev 59., Deszpodov 69.)
Szabadnapos: Litvánia

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG 8 5 3 16–7 +9 18
2. Szerbia 8 4 2 2 15–9 +6 14
3. Montenegró 8 3 2 3 9–11 –2 11
4. Litvánia 8 1 3 4 8–14 –6 6
5. Bulgária 8 4 4 7–14 –7 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik