Eb 2024: Magyarország a második kalap legerősebb együttese lett!

Vágólapra másolva!
2023.11.30. 07:20
null
Magyarország a második kalap legerősebb együttese (Fotó: Imago Images)
A nagyszerű Eb-selejtezős szereplés gyümölcse, hogy Magyarország a szombati, Hamburgban rendezendő Európa-bajnoki sorsoláson a második kalap legerősebb válogatottjaként várja, kik lesznek a riválisai a 2024-es németországi kontinenstornán.

December 2-án, szombaton 18 órától rendezik Hamburgban a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyet a magyar válogatott a 2. kalapból vár. Az mlsz.hu oldalon összefoglalták, mi az, amit fontos tudni a sorsolásról és hogyan zajlik majd. A Marco Rossi vezette magyar válogatott (a jelenlegi kvalifikációs rendszer bevezetése óta) először vívta ki az Eb-szereplés jogát egyenes ágon, ráadásul megnyerve selejtezőcsoportját. Az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolása előtt a rendező Németország az 1. kalapban kapott helyet, az ebben a kalapban fennmaradó helyek a selejtezők öt legjobb csoportgyőztesének jártak.

A rangsor úgy alakult ki, hogy az ötcsapatos selejtezőcsoportok (Magyarország is ilyen tagja volt) minden eredménye számított, a hatcsapatos selejtezőcsoportokban pedig a csoportutolsók elleni két eredményt nem vették figyelembe, így minden válogatott esetében nyolc mérkőzés eredményeit vetették össze. A magyar válogatott a 6. helyen zárt, így a második kalap legerősebb együttese lett – legalábbis papíron. A 24 résztvevő válogatottat egyébként négy kalapba rangsorolta az UEFA, értelemszerűen mindegyikben hat-hat csapat kapott helyet, igaz, a negyedik kalapból még nem minden együttes ismert.

1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a pótselejtezőről kijutó 3 válogatott

A 2. kalapban velünk együtt szereplő együttesekkel az Eb csoportmérkőzésein nem kerülhetünk össze, mivel a sorsolás a következők szerint zajlik: a házigazda németeket nem sorsolják, ők automatikusan az A-csoport első helyére (A1) kerülnek. Elsőként tehát a B-csoportba sorsolnak egy csapatot az első kalapból, majd kihúzzák azt is, hogy ebben a csoportban melyik pozícióban lesz az adott csapat (B1, B2, B3 vagy B4). A következő 1. kalapos csapat a C-csoportba kerül, majd ugyanígy meghatározzák a pozícióját is (C1, C2, C3 vagy C4).

Amikor ezt a sémát követve az első kalap csapatai mind bekerültek valamelyik csoportba, a következő kalap együtteseit húzzák ki ugyanezen metódussal, egészen addig, amíg minden válogatott be nem kerül valamelyik csoport valamelyik pozíciójába. Utolsóként a 4. kalap csapatai kapnak csoportot.

A csoportok kialakulásával párhuzamosan az is kiderül, mely válogatottak mikor és melyik városban lépnek pályára. Az már biztos, hogy a nyitó mérkőzést a házigazda német válogatott játssza a 2. kalapból érkező egyik csapattal június 14-én Münchenben, ami azt is jelenti, hogy a magyar válogatott is résztvevője lehet a 2024-es Európa-bajnokság nyitó mérkőzésének.

Hogy ez megtörténik-e, illetve mikor és hol játszik a kontinenstornán a magyar válogatott, szombaton nem sokkal 18 óra után kiderül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik