Válogatott: nemcsak az Eb-részvétel és a csoportelsőség a tét, hanem két edzőmeccs is

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.17. 10:34
null
Marco Rossiék számára a csoportelsőség is eldőlhet a litvánok ellen (Fotó: Török Attila)
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott Szerbia másodszori legyőzésével karnyújtásnyira került attól, hogy kijusson a 2024-es németországi Európa-bajnokságra. Ebben a cikkünkben most azt részletezzük, hogy a mai (keddi) játéknap eredményei milyen hatással lehetnek a novemberi selejtezőkre.

 

A magyar válogatott – nyugodtan kimondhatjuk – ott lesz a jövő évi kontinenstornán, és nagyon jó eséllyel ezt csoportelsőként teszi meg. A kérdés „csupán” az, hogy ez mikor válik hivatalossá.

Mint ismertettük, három végkifejlete lehet a keddi játéknapnak: még nem jutunk ki, kijutunk és csoportelsőként jutunk ki. Az utolsó két csoportmeccsünket novemberben játsszuk, és nem mindegy, hogy lesz-e még tétje a bolgárok elleni idegenbeli és a montenegróiak elleni hazai találkozónak.

Amennyiben ma este biztossá válik a csoportelsőségünk (ehhez nyernünk kell és Szerbiának legalább egy pontot kell szereznie Montenegró ellen), akkor tekinthetünk úgy is a novemberi két Eb-selejtezőre, mint edzőmeccsekre, felkészülésként a kontinenstornára. Bárhogy állunk a csoportban, Montenegró ellen valószínűleg a legerősebb kezdő tizenegyet küldi pályára Marco Rossi a Puskás Arénában, viszont a bolgárok elleni mérkőzést nagyban befolyásolhatják a keddi játéknap eredményei. Ha még nem lesz biztos a kijutásunk, akkor Rossi aligha fog pihentetni/kísérletezni Bulgáriában, de lehet, hogy akkor sem, ha még nem biztos a csoportelsőségünk.

A szövetségi kapitány mellett a játékosoknak is fontos lenne, hogy novemberben úgy térhessenek haza, a presztízsen és az első kalap megszerzésén kívül (ehhez az öt legjobb csoportelső közé kell kerülnünk) nincs már tét, és elkezdhetik a felkészülést a nyárra.

Erre jó esély van, hiszen Litvániában mi, Szerbiában a szerbek a favoritok.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Paksi FC)
VÉDŐK: Bolla Bendegúz (Servette FC – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Caykur Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár FC)*, Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa Sporting Club – Olaszország), Loic Nego (Le Havre AC – Franciaország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

*Kalmár Zsolt piros lapos eltiltás miatt nem szerepelhet.

A LITVÁN VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Emilijus Zubas
(Hapoel Tel-Aviv – Izrael), Edvinas Gertmonas (Zalgiris Vilnius), Vytautas Cerniauskas (Panevezys)
VÉDŐK: Linas Klimavicius (Panevezys), Markas Beneta (Panevezys), Edvinas Girdvainis Kauno Zalgiris), Kipras Kazukolovas (Zalgiris Vilnius), Matijus Remeikis (Panevezys), Justas Lasickas (Olimpija Ljubljana – Szlovénia), Pijus Sirvys (Panevezys), Rokas Lekiatas (FA Siauliai)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Modestas Vorobjovas (Istanbulspor – Törökország), Klaudijus Upstas (FC Hegelmann), Fodor Cernych (AEL Limaszol – Ciprus), Arvydas Novikovas (Zalgiris Vilnius), Vykintas Slivka (Lamia – Görögország), Gvidas Gineitis (Torino – Olaszország), Ovidijus Verbickas (Zalgiris Vilnius), Edgaras Utkus (Cercle Bruges – Belgium), Daniel Romanovskij (FA Siauliai)
TÁMADÓK: Gytis Paulauskas (Egnatia – Albánia), Faustas Steponavicius (Tukums 2000), Eligijus Jankauskas (FA Siauliai)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Edgaras Jankauskas

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ

G-CSOPORT
20.45:
Szerbia–Montenegró (Tv: Spíler1) – élőben az NSO-n!
20.45: Litvánia–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 5 4 1 9– 2 +7 13
2. Szerbia 6 3 1 2 10– 6 +4 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5– 5 0 8
4. Litvánia 6 1 2 3 6–10 –4 5
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A TOVÁBBI PROGRAM
November 16., csütörtök

Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik