Válogatott: 9430 kilométer megtétele után jöhetnek a meccsek – Ádám Martin

Vágólapra másolva!
2023.06.05. 08:50
null
Ádám Martin (9) két gólt szerzett eddigi tizenkét válogatott mérkőzésén (Fotó: Árvai Károly)
Dél-koreai kötelezettségei miatt csupán egy héttel később, jövő hétfőn érkezik Telkibe Ádám Martin. Az Ulszan 28 éves csatára a legutóbbi két válogatott meccsén szerzett két góljának köszönhetően önbizalomtól duzzadva készül a Montenegró és a Litvánia elleni Eb-selejtezőre.

 

Noha a válogatott tagjai hétfőn találkoznak Telkiben, Marco Rossi szövetségi kapitány egyelőre nem számolhat a teljes kerettel. A Dél-Koreában légióskodó Ádám Martin csupán egy héttel később, június 12-én érkezik meg az edzőközpontba, a csatárra a hazatérésig a héten még két fontos bajnoki mérkőzés vár.

„Sűrű napjaink vannak a csapattal –   mondta lapunknak a dél-koreai bajnok Ulszan Hyundai támadója. – Szombaton a Csonbuk otthonában játszottunk bajnoki meccset, sajnos kettő-nullára kikaptunk. Több mint tizenötezren voltak a stadionban, fergeteges volt a hangulat. A terv az volt, hogy a hatvanadik percben beállva meglepjük riválisunkat, sikerült is felpörgetni a játék ritmusát, ám az egyik ellentámadásból gólt kaptunk, a meccs azzal gyakorlatilag el is dőlt. Tíz mezőnyjátékossal védekeztek a hazaiak, a kilencvenötödik percben pedig újabb kontrából szerezték a második góljukat. De az élet nem áll meg, kedden újabb összecsapás vár ránk, és szombaton is játszunk, csak a jövő héten, hétfőn érkezem meg Telkibe.”

Ádám Martinék pénteken Ulszanból 292 kilométert megtéve Csondzsu városába buszoztak, onnan a mérkőzés másnapján Szöulba zötykölődtek, ami újabb 204 kilométer volt, kedden az esti mérkőzés után meg sem állnak Ulszanig – ez 367 kilométer –, hogy aztán vasárnap autóval visszafelé is megtegye a 367 kilométeres távolságot Dél-Korea fővárosáig – onnan repülőre ülve, 8200 kilométer megtétele után landol Budapesten.

„És akkor még következik a túra Mon­tenegróba –   mondta nevetve a támadó. – De nincs ezzel gond, sőt! Élvezem, hogy futballista lehetek, hogy nagy mérkőzéseken játszhatok. Ez pedig sok lemondással, utazással jár. Mindig jó szívvel utazom haza a válogatotthoz, várom, hogy újra ott legyek a többiekkel.”

Már csak azért is, mert a legutóbbi két válogatottbeli fellépésén két gólt szerzett. Előbb az ő góljával verte meg a csapat felkészülési mérkőzésen Észtországot 1–0-ra, majd a Bulgária ellen 3–0-s győzelemmel véget érő Európa-bajnoki selejtezőn ugyancsak a kapuba talált.

„Valóban jól zártam a legutóbbi két válogatott mérkőzést. Bízom benne, hogy a júniusi folytatás is sikeres lesz. Az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban fontos volt a jó rajt, a Bulgária elleni mérkőzés ráadásul minden szempontból tökéletesen alakult. Jól játszottunk, nem adtunk esélyt az ellenfélnek, gyakorlatilag egy fél­idő alatt lerendeztük a találkozót.”

A rutinos csatár jól tudja, az Eb-selejtező két júniusi csatája jóval nehezebb lesz: 17-én Montenegróban lép pályára Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, három nappal később a Puskás Arénában Litvániát fogadja.

„Különösen a Montenegró elleni meccs lesz nehéz –   folytatta Ádám Martin. – A litvánok elleni összecsapáson egyébként is ráérünk gondolkodni, előbb vegyük sikerrel a montenegrói mérkőzést! A szerbek csupán a hajrában szerzett két góllal győztek ott. Három nappal később, a litvánok ellen ismét telt ház előtt léphetünk pályára a Puskás Arénában, mondhatom, az övék szerényebb képességű csapat, de biztos vagyok benne, ellenük is meg kell szenvedni.”

A magyar csatár Dél-Koreában tizenkét tétmérkőzésen négy gólt szerzett és három gólpasszt adott az idényben, de leginkább a Litvánia és Bulgária ellen szerzett válogatottbeli gólja növelheti az önbizalmát.

A hétfőn Telkibe megérkező játékosok az eligazítást követően 17 órától tréningeznek az edzőcentrum tökéletes talajú centerpályáján, elkezdve a felkészülést a két Eb-selejtezőre.

Visszatérhet a csapatba Callum Styles
Marco Rossinak ezúttal a középpályán lehetnek gondjai. A legutóbbi keretből sérülés miatt hiányzik a Bulgária ellen (3–0) fontos gólt szerző Vécsei Bálint, és nem játszhat a tavaszi csapatból az ismét megsérülő Schäfer András sem. Visszatért ugyanakkor a keretbe az egyszeres válogatott Baráth Péter. A középpályások között ott lesz Kleinheisler László, ő a Panathinaikosz együttesében az utóbbi időben jobbára kiegészítő szerepet játszott, így jó eséllyel pályázik a kezdőcsapatba kerülésre a Barnsley kötelékéhez tartozó Callum Styles, aki a Pisa légiósa, Nagy Ádám oldalán kezdhet(ne) Montenegróban.

Callum Styles (Fotó: Szabó Miklós)
Callum Styles (Fotó: Szabó Miklós)
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 1 1 3–0 +3 3
3. Montenegró 2 1 1 1–2 –1 3
4. Litvánia 1 1 0–2 –2 0
5. Bulgária 2 2 0–4 –4 0

 

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0)

Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária
Montenegró–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia
Bulgária–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország
Litvánia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária
Litvánia–Szerbia
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik