Válogatott: „A magyar játékosokban hatalmas potenciál van”

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.07.14. 16:51
null
Fotó: MLSZ
A magyar labdarúgó-válogatott nem mindennapi terhelésnek volt kitéve a Nemzetek Ligájában, hiszen másfél hét alatt négy meccset kellett játszania. Az eredmények azt bizonyítják, hogy Marco Rossi játékosai nagyon is megfeleltek a kihívásoknak. Az MLSZ interjújában Schuth Gábor, a válogatott vezető erőnléti edzője megosztott néhány titkot a sikerek hátteréről.

 

Az erőnlét jelentőségéről:

„A kiváló erőnlét a mai nemzetközi labdarúgásban szükséges, de nem elégséges feltétele a sikernek. Vagyis a mérkőzést csak azért nem fogja megnyerni a csapat, mert remek fizikai állapotban van, de ha nincs megfelelő kondícióban, akkor az edző által megadott taktikai feladatokat sem fogják tudni megfelelő minőségben végrehajtani a játékosok, a hibák száma nő, ami könnyen vereséghez vezethet. Ha le szeretném egyszerűsíteni, az erőnlét mérkőzésen belül lehetővé teszi, hogy a játékos jól passzoljon, lőjön, sprinteljen, és ezen akciók között minél gyorsabban regenerálódjon, és még az utolsó percekben is végre tudja ezeket hajtani.”

A játékosok különböző edzettségi szintjéről:

„A válogatott felkészülés jellemzője, hogy a játékosok különböző kluboktól érkeznek, jelen esetben 27 játékos 21 klubból. Ez gyakorlatilag 21 különböző heti edzésprogramot jelent, hiszen minden csapatnál időtartam és terhelés tekintetében is más-más edzések vannak, vagyis nagyon eltérő kondícióban, és ami még fontosabb, eltérő fáradtsági szinttel érkeznek hozzánk a sportolók. Egyre több klub segíti azzal a munkánkat, hogy az edzőtábor előtti kettő-négy hét terhelését elküldi nekünk, de sajnos nem minden játékosról rendelkezünk ennyire pontos képpel. (...) ...a Nemzetek Ligájában a mezőnyjátékosaink egy része három-négy mérkőzést is végigjátszott vagy legalábbis a mérkőzések jelentős részét pályán töltötte. Ha megnézzük a keretünk tavaszi meccsterhelését klubszinten, akkor mindössze három olyan mezőnyjátékosról beszélhetünk, aki ezzel a szituációval találkozott a klubjában. Vagyis a játékosok többségét olyan extrém periódusra kellett felkészítenünk, amivel a Nemzetek Ligája júniusi mérkőzéseit megelőző hat hónapban biztosan nem találkoztak. Végezetül: bár csapatsportágról van szó, erőnléti szinten gyakorlatilag egyénileg kell foglalkozni a játékosokkal.

A Nemzetek Ligája-meccsek jelentette kihívásról:

„...a játékosok kiemelkedően teljesítettek extrém sorozatterhelés során is. Ha megnézzük az ellenfeleinket, akkor mi játszottuk végig a mérkőzést a legkevesebb játékossal, illetve nálunk volt a legtöbb olyan mezőnyjátékos, aki több mint háromszáz percet töltött a pályán. Nálunk hét ilyen játékos volt, a németeknél egy, az angoloknál és olaszoknál egy sem. Ennek ellenére a négy mérkőzés során nem volt visszaesés a mérkőzésen mutatott fizikai teljesítményben. (...) ...számos egyéni, nemzetközi szinten is kiemelkedőnek tekinthető fizikai teljesítmény is mutatja, hogy a srácokban hatalmas potenciál van. Nekünk pedig óriási tapasztalat volt ez a két hét, így most mélyebb elemzés következik. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a tapasztalatokat a jövőben is fel tudjuk használni hasonló sorozatterhelés vagy a világversenyek során.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik