Statisztikaparádé: jön a Rossi-éra 40. meccse; ezen a napon vertük meg a horvátokat!

Vágólapra másolva!
2022.03.24. 13:07
null
Marco Rossi 53 százalékos teljesítményt tudhat magáénak a kinevezése óta lejátszott 39 meccsen (Fotó: Dömötör Csaba)
A világranglistán 16 hellyel előttünk álló, már katari vb-résztvevő Szerbia ellen játssza idei első, felkészülési mérkőzését a magyar labdarúgó válogatott, amely csütörtökön 19.30 órától a Puskás Arénában, nézők előtt fogadhatja a tavaly novemberben Portugáliát idegenben legyőző ellenfelét. Bár a Nemzetek Ligájából 2020-ról kellemes emlékeink lehetnek a szerbek elleni meccsekről, most nehezebbnek ígérkező feladat elé néz csapatával Marco Rossi, aki szövetségi kapitányi időszaka 40. mérkőzésére készítheti fel a magyar válogatottat.

♦ Amióta Jugoszlávia szétesett, az önálló Szerbiával csak kétszer mérkőzött meg a magyar labdarúgó-válogatott, de a mostani lesz ellene az első, nem tétre menő találkozó. 2020 őszén a Nemzetek Ligája B ligájában csapott össze a két nemzeti együttes, október 11-én a belgrádi Rajko Mitics Stadionban a vajdasági születésű, a válogatottban akkor debütáló Könyves Norbert góljával 1–0-ra nyert Marco Rossi csapata.

KÖNYVES GÓLJA



♦ Bő egy hónappal később, a november 15-én a Puskás Arénában rendezett NL-visszavágón kisebb sérülés, a németországi karanténszabályok, valamint eltiltás miatt hét olyan játékos – Gulácsi Péter, Willi Orbán, Sallai Roland, Szalai Ádám, Lovrencsics Gergő, Fiola Attila és Szalai Attila – hiányzott, akik néhány nappal korábban kivették a részüket az izlandiak elleni emlékezetes diadalból. Az UEFA akkori, a koronavírus-járvány miatt szigorú előírásai miatt mindkét meccset zárt kapuk mögött játszották. A szerbek elleni második mérkőzés úgy végződött 1–1-re, hogy Nemanja Radonjics korai góljára még a szünet előtt Kalmár Zsolt válaszolt (Kalmár egy éve, 2021 márciusában, Andorrában szerepelt legutóbb a válogatottban, akkor megsérült, ami miatt azóta is harcképtelen).



♦ A budapesti visszavágón Marco Rossi, valamint segítője, Cosimo Inguscio pozitív koronavírustesztje miatt beugróként Gera Zoltán irányított a kispadról. Utóbbinak négy nappal később még egy meccse volt az A-válogatott élén, azon Törökországot győztük le 2–0-ra.

♦ A Szerbia jogelődjének számító Jugoszlávia gyakori ellenfele volt a magyar válogatottnak, hiszen csak hat olyan nemzeti csapat van, amellyel többször mérkőzött meg. A „jugókkal" a máig két utolsó mérkőzés tragikusra sikeredett: 1997 őszén a franciaországi világbajnokság pótselejtezőjén az Üllői úton 7–1-re, majd Belgrádban 5–0-ra maradt alul Csank János együttese. Az örökmérleg 32 találkozón 15 magyar győzelem, 9 döntetlen és 8 jugoszláv siker, a gólkülönbség viszont csak 58–54 a mieink javára.

♦ A legutóbbi barátságos jugó–magyart 1984. március 31-én rendezték Szabadkán, ahol Mezey György csapata 2–1-es vereséget szenvedett. Magyarországon a legutóbbi nem tétre menő összecsapás 1977. október 5-én, a Népstadionban volt, amikor Baróti Lajos együttese – Törőcsik András duplájának is köszönhetően, 4–3-ra megverte a jugoszlávokat.

♦ A legfontosabb magyar–jugoszláv mérkőzés az 1952-es helsinki olimpia labdarúgótornájának döntője volt, amelyet Puskás Ferenc és Czibor Zoltán góljával 2:0-ra nyert meg az Aranycsapat.


♦ Utánpótlásszinten az egyik legemlékezetesebb meccset a 2015-ös, új-zélandi U20-as világbajnokság nyolcaddöntőjében vívta a magyar és a szerb csapat. A Bernd Storck irányította magyar együttes Mervó Bence góljával sokáig vezetett, de a 91. percben egyenlítettek a szerbek, s a hosszabbításban, a 118. percben, Talabér Attila öngóljával fordítottak is, és 2–1-re győztek – a folytatásban pedig a világbajnokságot is megnyerték. Azon a meccsen a mieinknél játszott a mostani keretből Nagy Ádám Sallai Roland és Kecskés Ákos is, a szerbeknél a mostani együttesből játszott azon a meccsen a kapus Predrag Rajkovics, illetve Marko Grujics, Andrija Zsivkovics, és ott volt a vb-n Szergej Mlinkovics-Szavics is, de a mieink ellen eltiltás miatt nem játszott. A magyar csapatban pedig szerepelt például Kalmár Zsolt is, aki a felnőttválogatottban a legutóbbi gólunkat lőtte a szerbek ellen.



♦ Most három mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozattal várja a találkozóját a magyar csapat. Legutóbb tavaly október 9-én Albániától kaptunk ki itthon (0–1), azóta 2 győzelem és 1 döntetlen jött össze. Először a Wembleyben ikszeltünk (1–1), majd 4–0-ra megvertük Budapesten San Marinót, az év zárásaként pedig Varsóban 2–1-re Lengyelországot.

♦ Amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, a magyar válogatott egyetlen naptári évet kezdett vereséggel: 2019. március 21-én a nagyszombati Eb-selejtezőn 2–0-ra kikapott Szlovákiától, 2020. szeptember 3-án a Nemzetek Ligájában 1–0-ra győzni tudott Törökországban, tavaly március 25-én pedig vb-selejtezőn 3–3-as döntetlennel nyitott idehaza Lengyelországgal szemben.

♦ Az év első magyar gólját 2019-ben Szalai Ádám (a vb-ezüstérmes horvátok ellen 2–1-re megnyert hazai meccsen), 2020-ban Szoboszlai Dominik, tavaly Sallai Roland jegyezte – a szerbek ellen mindhárman pályára léphetnek.

♦ Ugyanezen a napon, március 24-én legutóbb három évvel ezelőtt lépett pályára a magyar nemzeti együttes és az utóbbi idők egyik legnagyobb sikerét aratva Európa-bajnoki selejtezőn, 0–1-ről fordítva, Szalai Ádám és Pátkai Máté találatával 2–1-re legyőzte a vb-ezüstérmes Horvátországot.



♦ Marco Rossi 2018 szeptemberében, Finnországban mutatkozott be a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, és bár azóta előfordult, hogy eltiltás vagy pozitív koronavírusteszt miatt nem ülhetett le a kispadra, a szerbek elleni lesz a magyar válogatott 40. mérkőzése, mióta Rossi a kapitány. Az eddigi mérlege 18 győzelem, 8 döntetlen, 13 vereség, 54–46-os gólkülönbség. Ezzel a hajszál híján 53 százalékos teljesítménnyel jelenleg a 22. legeredményesebb szakvezető az örökrangsorban, a meccsek számát tekintve pedig megelőzte Illovszky Rudolfot (37), és jelenleg az örökrangsor 7. helyén áll.

♦ Rossi együttese 13. alkalommal lép pályára a Puskás Arénában, eddig enyhén negatív a mérlege, 4 diadal, 3 döntetlen, 5 vereség. Ha ezt a meccset sikerülne behúzni, kereken 50 százalékosra javulna a mutató.

♦ Bár Magyarország még veretlen Szerbia ellen (amióta ezen a néven szerepel az ország), déli szomszédaink rengeteget léptek előre az elmúlt másfél évben. A sikertelen Eb-pótselejtező után Ljubisa Tumbakovics helyett Dragan Sztojkovics vette át a szövetségi kapitányi posztot, és vele egyenes ágon, veretlenül (6 győzelem, 2 döntetlen) jutott ki Szerbia a 2022-es katari világbajnokságra, ráadásul úgy, hogy tavaly novemberben zárásként idegenben 0–1-ről fordítva, Alekszandar Mitrovics 90. percben elért góljával 2–1-re megverte a Cristiano Ronaldóval felálló Portugáliát, amely így pótselejtezőre kényszerül. Érdekesség, hogy azon a találkozón a balkáni válogatott birtokolta többet a labdát (56 százalék), és a kapura lövések számában (12–9) is felülmúlta vendéglátóját.

♦ Dusan Vlahovics, a Juventus csatára ágyéksérülés miatt nem tagja a szerbek keretének, és bár a Lazio középpályása, Szergej Milinkovics-Szavics is nagyon közel állt ahhoz, hogy kihagyja a magyarok és a dánok elleni mérkőzést, elutazott a csapattal Budapestre. A mieinknél sérülés miatt esett ki a keretből Szalai Attila (Spandler Csaba került a helyére), míg a bölcsességfogával bajlódó Willi Orbán a szerbek elleni meccset kihagyja.

♦ A mieinknél Ádám Martin (Paks), Baráth Péter (DVSC) és Callum Styles (Barnsley) személyében akár három újonc is debütálhat a szerbek ellen.

♦ A FIFA világranglistáján Szerbia a 25., míg Magyarország a 41.

A MAGYAR KERET A MÁRCIUSI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia)
Középpályások: Baráth Péter
(Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Basel – Svájc), Varga Kevin (Young Boys – Svájc)

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Predrag Rajkovics (Stade de Reims – Franciaország), Marko Dmitrovics (Sevilla – Spanyolország), Vanja Milinkovics-Szavics (Torino – Olaszország)
Hátvédek: Sztrahinja Pavlovics (FC Basel – Svájc), Sztefan Mitrovics (Getafe – Spanyolország), Nikola Milenkovics (Fiorentina – Olaszország), Uros Szpajics (Kasimpasa – Törökország), Milos Veljkovics (Werder Bremen – Németország), Matija Nasztaszics (Fiorentina – Olaszország), Filip Mladenovics (Legia Warszawa – Lengyelország), Mihailo Risztics (Montpellier – Franciaország), Aleksza Terzics (Fiorentina – Olaszország)
Középpályások: Nemanja Gudelj (Sevilla – Spanyolország), Nemanja Radonjics (Benfica – Portugália), Szasa Lukics (Torino – Olaszország), Marko Grujics (FC Porto – Portugália), Uros Racsics (Valencia – Spanyolország), Andrija Zsivkovics (PAOK – Görögország), Filip Kosztics (Eintracht Frankfurt – Németország), Szergej Milinkovics-Szavics (Lazio – Olaszország), Dusan Tadics (Ajax – Hollandia)
Támadók: Alekszandar Mitrovics (Fulham – Anglia), Luka Jovics (Real Madrid – Spanyolország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24.
19.30: MAGYARORSZÁG–Szerbia (Puskás Aréna)
Március 29.
20.45: Észak-Írország–MAGYARORSZÁG (Belfast, Windsor Park)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik