Válogatott: Ilyen terhelés után le a kalappal! – Dzsudzsák

Vágólapra másolva!
2016.05.20. 21:58
null
„egyre mutatósabb a játék, egyre több elképzelést tudunk beletenni” (Fotó: Hegedüs Gábor)
Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya az Elefántcsontpart elleni, 0–0-ra végződő felkészülési mérkőzés után elmondta: az együttesnek elsősorban a támadó harmadban voltak problémái, de a labdabirtoklás arányának növekedése mindenképp biztató jel, csakúgy, mint az, hogy a válogatott mer futballozni, és egyre több elképzelést tud a játékába vinni – az edzőtábor magas terhelése azonban érezhetően hatott a csapatra fordulás után.

 

„Emberes munkát végeztünk [az edzőtáborban – a szerk.], ahhoz képest az első félidőben jól játszottunk, voltak lehetőségeink, próbálkozásaink, és egy nagy helyzetet is sikerült kidolgoznunk. Ami biztató, hogy többet birtokoltuk a labdát, mint szoktuk, mertünk is futballozni, viszont az utolsó harmadban voltak problémáink, nem tudtuk végigvinni az akciókat úgy, hogy gólhelyzet legyen belőle, vagy beadás, kicsit kapkodtunk.”

És hogy mi kell ahhoz, hogy a támadó harmadban javuljon a magyar válogatott?

„Mindenképpen frissesség, de nem lehet mindent erre fogni. A legkézenfekvőbb indok azonban ez volt, illetve szerettünk volna mögéjük kerülni, minél hamarabb befejezni az akciókat, és ez lehet, hogy kapkodást eredményezett.”

Az érem (és a pálya) másik oldala: a nagyon stabil védekezés.

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI AZ EB-IG
Budapest, március 26.: MAGYARORSZÁG–Horvátország 1–1
Budapest, május 20.: Magyarország–Elefántcsontpart 0–0
Gelsenkirchen, június 4., 18.00: Németország–MAGYARORSZÁG

„Nyugodtan mondhatom azt, hogy helyzet nélkül hoztuk le védekezésben az első félidőt, és ha még jobban koncentrálunk, a vezetést is megszerezhettük volna. Voltak szép akcióink, járattuk a labdát, nem az volt, hogy elképzelés nélkül, lesz, ami lesz alapon rugdostuk előre. Ilyen edzésmunka és ilyen terhelés után le a kalappal a csapat előtt – és a szurkolók előtt is, fantasztikus hangulat volt!”

Dzsudzsák ezúttal nem vonal-, hanem tükörszélsőt játszott a mérkőzésen, jobbról befelé indulva igyekezett (lövő)helyzetet kialakítani.

„Nem volt ezzel probléma, az első félidőben voltak próbálkozásaim, de sajnos elakadtak. Alkalmazkodom ehhez a poszthoz, itt is ugyanúgy meg kell tennem mindent: visszamegyek védekezni, becsúszok, felérek, beadok, kapura lövök. Az első félidővel nem volt gond, a másodikban egy picit kicsit kidurrant a lufi.”

És hogy mi a véleménye a csapatkapitánynak a válogatott egészéről az Eb előtt?

„Az a biztos védekezés, az a magabiztosság, az az akarat, az a harci kedv továbbra is megvan meccsről meccsre. Sőt, egyre mutatósabb a játék, egyre több elképzelést tudunk beletenni, ha így folytatjuk, bárki ellen lehet esélyünk.”

A magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Gulácsi Péter szerint kemény ellenféllel szemben értünk el gól nélküli döntetlent.

„Ellenfelünk törekedett arra, hogy zártan védekezzen, amivel megnehezítette a dolgunkat. Kemény mérkőzés volt, hatalmas mezőnymunka jellemezte. Nem szabad elfelejteni, hogy jó csapat ellen játszottunk. Egyáltalán nem szabad lebecsülnünk őket, főleg, ha megnézzük a játékosaik egyéni kvalitásait, és azokat a klubokat, amelyekben játszanak. Megpróbáltunk frissíteni az utolsó tizenöt-húsz percre, újabb támadókat hoztunk be, de összességében a nulla-nulla jó eredmény” – mondta az RB Leipzig légiósa.

„Részben sikerült, de a portugál válogatott még nehezebb ellenfél lesz – válaszolta Gulácsi arra a kérdésre, hogy sikerült-e modellezni a portugálok elleni meccset. – A mai teljesítmény jó alap volt, amire lehet építkezni. Van még két hetünk a következő mérkőzésig, egyre frissebbek és robbanékonyabbak leszünk, szerintem ez egy jó út.”

Az Európa-bajnoki keretbe kerülésről nem tudott konkrétumot mondani, a védekezéssel viszont elégedett volt az egy félidőt védő kapus.

„Nagyon örülök, hogy újra pályára léptem és nem kaptunk gólt, lényegében nem volt komolyabb védeni valóm. Jó volt a pályáról látni, hogy mennyire zártan és milyen magabiztosan védekeztünk.”

Gulácsi a mai alkalmat megelőzően az Észak-Írország ellen 2–1-re elveszített Eb-selejtezőn lépett legutóbb pályára a magyar válogatottban, amely a magyar kapus szerint azóta rengeteget fejlődött.

„Nagyon koncentráltak voltunk, a mi feladatunk, hogy precízen, szervezetten és fegyelmezetten játsszunk. Ez az utóbbi időben elég jól sikerült, és nyilván erre szeretnénk építeni. Az első lépéseket megtettük, többet volt nálunk a labda, jobban megbecsültük, ebből fogunk előrelépni, és megpróbálni fejlődni” – zárta gondolatait a 26 esztendős futballista.

„A kerettagságom esélyeit ötven-ötven százaléknak érzem – mondta lengyelországi légiósunk, Gyurcsó Ádám. – Próbáltam kihozni magamból a legtöbbet, szerintem az első félidőben jól játszottam. Megvoltak a lehetőségeim, sajnálom, hogy nem sikerült gólt rúgnom, de hozzá tudtam tenni a csapat játékához. Volt egy nagy lehetőségem, teljesen tisztán kaptam a labdát, szerettem volna elrúgni a hosszúba. Úgy érzem, nem is céloztam rosszul, viszont nagyot védett a kapus. Még a kipattanóból is gólt szerezhettünk volna, sajnos nem sikerült. Ettől függetlenül pozitívan látom az összképet. A második félidőben kicsit más volt a játékunk, ott kevesebb lehetőségünk adódott. Valószínű a fáradtság miatt. De szerintem ez egy jó alap az Eb-re. Nekem teljesen mindegy, hogy melyik oldalon kell játszani, mindkét oldalt illetően vannak erősségeim, amiket ki tudok használni.”

A mérkőzés élő tudósítását ide kattintva érheti el!

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–ELEFÁNTCSONTPART 0–0
Budapest, Groupama Aréna, 19 900 néző. Vezette: Vlado Glodjovics (Vladimir Jovanovics, Vladimir Csadjenovics – szerb)
MAGYARORSZÁG: Király G. (Gulácsi, a szünetben) – Fiola, Juhász R., Lang, Kádár – Nagy Á. (Böde, 70.), Pintér Á. – Gyurcsó (Nikolics, 64.), Kleinheisler (Gera, a szünetben), Dzsudzsák (Vida, 89.) – Szalai Á. (Sallai R., 79.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
ELEFÁNTCSONTPART: Gbohouo – Bagayoko, Bailly, L. Koné, Kanon (Bamba, 75.) – Seri, Diomandé (Kessié, a szünetben), S. Kalou (Konaté, 67.) – Gradel (T. Touré, 66.), Kodija (Sio, 85.), Angban (N’Guessan, 89.). Szövetségi kapitány: Michel Dussuyer

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik