Bozóky: Pintéréhez hasonló összetartás Európában csak Máltán van

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.16. 13:05
null
Bozóky szerint Európában nem jellemző az a válogatottépítés, amelyet Pintér Attila meg akar valósítani (Fotó: Mirkó István)
Sportdiplomáciai kudarc, amelyben főleg a magyar futball valódi arca, a viszálykodás miatti gyengeség jelenik meg – így kommentálta az egykori partjelző és MLSZ-elnök Bozóky Imre Kassai Viktor kimaradását a brazíliai világbajnokság játékvezetői keretéből. Bozóky a Digi Sport Reggeli Start című műsorában valódi összefogást sürgetett, hogy Kassai visszakerülhessen a világelitbe. A korábbi MLSZ-elnök Pintér Attila összetartásairól azt mondta: ilyen Európában csak Máltán van.

„Kassai Viktor lemaradása a brazíliai világbajnokságról azt jelenti, hogy a magyar labdarúgás az utolsó bástyáját, a bírói vb-jelenlétet is elvesztette. Ebben a roppant szomorú fejleményben a magyar futball igazi arca is benne van: már azokban az időkben, amikor még Puhl Sándor tagja volt a FIFA játékvezetői testületének, Magyarországról havonta küldözgettek róla lejárató leveleket, aztán már nem került be magyar a testületbe. Magyar viszálykodások hozták ezt a sportdiplomáciai kudarcot, amelynek a végén a világ harmadik legjobb játékvezetője nem jut ki a vébére” – mondta az egykor BL-döntőn Puhl Sándor asszisztenseként szereplő Bozóky.

A volt MLSZ-elnök hozzátette: „Nyilván belejátszott a döntésbe, hogy Viktornak volt néhány gyengébb meccse és hibája, de a sportdiplomáciai gyengeségünket erősebb tényezőnek érzem, annak nagyobb a szerepe. Kassai eddig nagyon jól foglalkoztatott bíró volt, most viszont nem került be a világelitbe. Az, hogy miként juthat vissza oda, magyar tényezőkön is múlik majd.”

„Jó volna, ha végre az összefogás, amelynek szlogenjei Pintér Attila kinevezése kapcsán is megjelentek, valóssá válna egyszer. Ez az összefogás ugyanis a valóságban a magyar futballban nem volt és most sincs. Magyarok fúrnak magyarokat, haladás pedig morális okokból egyelőre nem lesz, míg ezt a mentalitást nem rendezzük, amíg a foci szereplői pusztán a saját partikuláris érdekeiket védik, amíg hiányzik az egymás iránti tisztelet a véleménykülönbségek mellett is. PR-összefogáson túli együttműködés kellene, mert kormány még ilyen lehetőséget nem adott a sportnak” – vélekedett Bozóky.

„Ilyen összetartásról Európában egyedül Máltán tudok, csupán az a különbség, hogy ott a játékos délelőtt még a leveleket kézbesíti, délután munka után jár csak összetartásra. Biztos van előnye a rendszeres közös gyakorlásnak, de a bajnokság indulása után komoly meccsek előtt aligha fogják odaadni a klubok a futballistáikat, mert más az érdekük. Hogy csinálják azt a szlovákok, szlovének, osztrákok, hogy összetartások nélkül is tudnak védekezni? Európában nem jellemző ez a fajta válogatottépítés, szerintem ezeket a játékrendszereket a klubokban kell megtanulni, ott kell edzeniük a játékosoknak” – hangsúlyozta a sportvezető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik