Válogatott: Folyamatosan át vannak verve a szurkolóink - Szalai

Vágólapra másolva!
2013.10.14. 13:09
null
Szalai Ádám éles hangú kritikát fogalmazott meg a magyar labdarúgásról (Fotó: Mirkó István)
Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott támadója a Telkiben tartott mai sajtótájékoztatón kemény kritikát fogalmazott meg az egész magyar labdarúgással kapcsolatban: mint elmondta, úgy véli, folyamatosan irreális célokat tűznek ki a nemzeti csapat elé, és így a drukkerek át vannak verve, míg az edzők és szakemberek egymásra mutogatnak, a honi futball pedig már húsz éve nem nevelt ki egy tehetséget sem. Mit mondott még Szalai Ádám? A csatár teljes nyilatkozatáról készült vágatlan interjút itt tekintheti meg!

 

SZALAI KIBORÍTOTTA A BILIT – A VÁGATLAN VIDEÓT ITT TEKINTHETI MEG!

„Kicsit másként kezdenék: a hollandiai meccstől és az egész selejtezősorozattól függetlenüla szurkolók és a futballszerető emberek folyamatosan át vannak verve, aminek egy oka van: olyan terveket szövünk, olyan célokat tűzünk ki, amik nem reálisak. A másik oka, hogy ezeket nyíltan ki is mondjuk, ami a médián keresztül eljut mindenkihez, így az emberek évről évre csodát várnak. Megdöbbentő, hogy ilyenkor a szakemberek és az edzők egymás hátába döfik a késeket és a másikban keresik a hibát. Egy ilyen kudarc után persze mindenki felszólal, és tudja, hol a hiba” – nyilatkozta Szalai Ádám a Telkiben tartott sajtótájékoztatón.

„Nem tudok olyan játékost, aki az elmúlt években európai topligában futballozott volna, nem tudok olyan fiatal tehetséget, aki európai topligába igazolt volna, nincs olyan magyar klubcsapat, mely helytállna az európai kupákban folyamatosan. Nincs magyar játékos, akiket kinevelt a magyar futball és helytáll egy európai topligában. Évek óta ugyanazokból a futballistákból válogatunk. Csak akkor leszünk jók, ha a játékosok topkluboknál futballoznak majd, és ugyanazt a teljesítményt áthozzák a válogatotthoz. Húsz éve nem neveltünk ki egy tehetséget sem" – folytatta a csatár.

„Amíg nem lesznek európai topligákban edződő játékosok, addig nem jut előrébb a válogatott. A játékosnevelésben nagyon le vagyunk maradva, a topligák fociját össze sem lehet hasonlítani a magyarral. Ne mondja senki, hogy anyagi gondok meg rossz pályák vannak, mert nekem is sikerült néhány év alatt egy német topcsapathoz eljutni, az elszántság a legfontosabb. Meg kellene nézni, hogy működik egy európai topcsapatnál. A tehetségek kineveléséből fog élni a magyar válogatott, amihez szakértő, hozzáértő emberek kellenek, nem olyanok, akik elvégzik a tanfolyamot és másokra mutogatnak. Olyanok kellenek, akik tudják, hogyan épül fel egy csapat, hogyan kell mentálisan és fizikailag felkészíteni a játékosokat” – jelentette ki Szalai Ádám.

„A válogatott keret összetétele fontos tényező, e tekintetben össze sem lehet hasonlítani a két csapatot. A mieink másodosztályokban fociznak meg Hollandiában, ég és föld a két válogatott kerete. A törökországi döntetlenhez is nagy szerencse kellett, meg lehet nézni a románok keretét is, a legtöbben topligákban edződnek és a Steauánál” – vélekedik a Schalke légiósa.

A sajtóban korábban megjelent, hogy Szalainak nem volt felhőtlen a viszonya Egervári Sándorral, és erre engednek következtetni a játékos szavai is, aki egy keménykezű, profi szakembert szeretne a szövetségi kapitányi poszton látni.

Olyan szövetségi kapitányra van szükség, aki kőkeményen veri a fejünket, és megfelelő szakmai tudással rendelkezik. Az nem járja, hogy van a válogatottnál egy edző, aki elmondja, mit kellene csinálni, majd hozzáteszi, a többit, srácok, oldjátok meg. Olyan edző kell, aki reggeltől estig a fejünkbe veri a profi futballt. Nem reális és nem lehet tőlünk elvárni, hogy felvegyük a harcot a hollandokkal vagy a románokkal. Volt súrlódásunk Egervári Sándorral, az őszinte véleményem és más dolgok miatt is. Vállalom a játékot, meggyógyultam, készen állok a mérkőzésre” – jelentette ki Szalai.

Tíz vagy húsz éve hülyítjük a népet, elvárunk dolgokat, de nincs miből építkezni, nem nevelünk ki tehetségeket. Olyan játékosok vannak a válogatottban, akik nem tudják felvenni a versenyt a topligákban edződőkkel. Mentális felkészültség kell ahhoz, hogy elbírják a válogatott tagjai azt a terhelést, amit egy 50 ezres amszterdami vagy bukaresti stadion ad” – tette hozzá a játékos.

Mint ismert, Szalai nem lépett pályára a Hollandia–Magyarország világbajnoki selejtezőn (8–1) Amszterdamban, mivel belázasodott a múlt héten, de tegnap már Csábi József megbízott szövetségi kapitány rendelkezésére állt, így Andorra ellen szerepet kaphat.

REZONANCIA

Szalai Ádám szavai egy másik németországi légiós mondanivalójára emlékeztethetik a sportszeretőket. Idézünk Huszti Szabolcs nyílt leveléből, amelyben lemondta a válogatottságot.

„Én mindig híve voltam a pozitív hozzáállásnak, éveken át hangoztattam, az eredményhez szüksége van a válogatottnak a szurkolók és a média felől érkező támogatásnak, de ami most zajlik, annak köze sincs a realitáshoz. Az hülyítés. Az nevetséges. Simán kikaptunk Svédországban, de dicsérjük az első félidőt, miközben momentumunk sincs – a házigazdáknak pedig ziccerei egymás után. A meccset közvetítő riporter dicshimnuszokat zeng a produkcióról, egekbe emel játékosokat, a stúdióban ülő szakkommentátorok pedig fényezik az edzőt, és fejlődésről beszélnek. Szerencsével, kínkeservesen megverjük Moldovát, és elégedetten értékelünk. Tavaly, amikor oda-vissza felülmúltuk a moldovaiaknál jelentősen nagyobb erőt képviselő Albániát, akkor természetesnek vettük a sikert. És hiába álltunk helyt becsülettel Svédországban s játszottunk jobban egy félidőn át ellenfelünknél a vb-selejtezőn, kizárólag a végeredmény, a 2–1-es vereség volt a téma. Holott az előző stockholmi és a múlt pénteki negyvenöt perc között hatalmas volt a differencia. Persze tiszta sor, hogy egy külföldi trénernek nehezebb elfogadtatni magát egy idegen országban, de Erwin Koemant végig bírálták, most, hogy magyar edzőnk van, most aztán határtalan a türelem.”

SZALAI KIBORÍTOTTA A BILIT – A VÁGATLAN VIDEÓT ITT TEKINTHETI MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik