Norvég címvédés - Montenegró elbukott a hajrában

Vágólapra másolva!
2012.08.11. 23:15
A norvég női kézilabda-válogatott az olimpiai torna döntőjében 26–23-ra legyőzte Montenegrót, így megvédte címét, és 2008 után újra nyert. A döntő óriási csatát hozott, a norvégok talán csak nagyobb tapasztalatuknak köszönhetik, hogy az utolsó percekben a maguk javára tudták fordítani az összecsapást.

Norvégia a csoportkörben még botladozott, mégis újra a csúcsra ért (Fotó: Action Images)
Norvégia a csoportkörben még botladozott, mégis újra a csúcsra ért (Fotó: Action Images)
Norvégia a csoportkörben még botladozott, mégis újra a csúcsra ért (Fotó: Action Images)
Norvégia a csoportkörben még botladozott, mégis újra a csúcsra ért (Fotó: Action Images)
Norvégia a csoportkörben még botladozott, mégis újra a csúcsra ért (Fotó: Action Images)

 

Ha a magyar válogatott nem is jutott ki a londoni olimpiára, a döntőnek így is volt magyar vonatkozása, hiszen a Győri ETO mindkét finalistának adott játékost. A norvég kapuban Katrine Lunde Haraldsen állt, míg mezőnyben Heidi Löke és a montenegrói Jovanka Radicsevics is kezdett.

Sőt, Radicsevics szerezte az első gólt, és a piros mezesek vezettek is az első percekben. Katarina Bulatovics elkapta a fonalat, és a norvégok csak a 15. percben vezettek először Linn Jörum Sulland hetesből lőtt góljával, viszont a 2–4 után sorozatban szerzett négy találattal magukhoz ragadták a kezdeményezést.

Nem született sok gól, mert a védelmek mindkét oldalon rendkívül szívósan működtek, a félidő hajrája azonban a címvédő északiaknak jött ki jobban, miután Milena Knezevics kiállítása után emberelőnybe kerültek. A heteseket is hibátlanul lövöldöző Bulatovics és Sulland már a szünetben 7-7 gólnál tartott, ám mindkét oldalon lehetett hiányérzet is: az északiak beállóban maradtak el a várakozástól – Heidi Löke kapura sem lőtt az első játékrészben, míg Marit Malm Frafjörd 3/0-s lövésmutatóval állt –, a túloldalon pedig Bojana Popovics góljai hiányoztak.

A második játékrész elején megszaporodtak a kiállítások, a két-három gólos norvég vezetés viszont állandósult a félidő közepéig, akkor azonban Szonja Barjaktarovics felhozta a montenegróiakat (19–19), miközben a túloldalon Thórir Hergeirsson Lunde helyett beküldte Kari Aalvik Grimsbőt a folytatásra.

A montenegrói technikai hibákkal azonban élni tudtak Lökéék, és nem engedték át a vezetést, így az utolsó öt percet kétgólos előnnyel kezdték (22–20). Marija Jovanovics, majd Popovics révén egy gólra felzárkóztak a montenegróiak, azonban az utolsó percben a norvégok a győzelemért támadhattak, és Sulland emberelőnyből betalált, míg a túloldalon Grimsbö védett. A találkozót Goril Snorröggen gólja zárta, Norvégia 26–23-ra nyert, és ezzel megvédte címét!

Tehát az izlandi Thórir Hergeirssonnal is tovább tart a norvég uralom női kézilabdában: 2008 óta csak a 2009-es vb-n nem nyertek a nagy tornák közül az északiak – akkor bronzot szereztek –, jelenleg pedig az olimpia mellett a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is címvédők.

Montenegró női kézilabdacsapata ugyanakkor első érmét szerezte világeseményen, sőt ez az ország történetének első olimpiai érme minden sportágat figyelembe véve!

 

OLIMPIA 2012
NŐI KÉZILABDA, DÖNTŐ
Norvégia–Montenegró 26–23 (13–10)
Gólszerzők: Sulland 10/4, Alstad 5, Riegelhuth Koren 3, Nöstvold, Snorröggen 2-2, K. M. Johansen, Breivang, Löke, Lunde-Borgersen 1-1, ill. K. Bulatovics 10/5, Popovics 5/2, Radicsevics, Jovanovics 3-3, Szavics 2
A VÉGEREDMÉNY
Ob:Norvégia
2.Montenegró
3.Spanyolország
4.Dél-Korea
5.Franciaország
6.Brazília
7.Horvátország
8.Oroszország
9.Dánia
10.Angola
11.Svédország
12.Nagy-Britannia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik