A birkózócsapat is útra kel London felé

SZURDI ISTVÁNSZURDI ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2012.08.01. 19:37
null
Jó hangulatban a birkózóválogatott (Fotó: Mirkó István)
Szerda este útra kel Londonba a magyar kötöttfogású birkózó-válogatott. A négyfős csapatból szerencsére mindenki egészséges, és tíz hónap felkészülés után vasárnap végre ketten is szőnyegre léphetnek az olimpián.   

Óraműpontosság és tökéletes érkezési sorrend. A Nemzeti Sportcsarnok általában csendes környékét négy, egymás után megérkező Suzuki Swift dúlta fel. Négy kötöttfogású birkózónk, négy különböző kocsival érkezett meg a Puskás Ferenc Stadion mögé, hogy együtt folytassák útjukat előbb a Liszt Ferenc Repülőtérre, majd Londonba. Elsőként a szőnyegre is először (vasárnap) lépő Bácsi Péter, majd Módos Péter érkezett meg, aztán szép sorban Lőrincz Tamás és Deák Bárdos Mihály is befutott.

A várt reménykedő, mosolygós helyett komor, morózus arcok tűntek elő a kiskocsikból, de nem kell aggódni, a hangulatra csak az ilyenkor szokásos kínzó fogyasztás nyomta rá a bélyegét.

„Ilyenkor jobban meg kell gondolni, hogy ki hogyan szól a másikhoz, de hát ismerjük már egymást, minden világverseny előtt átéljük a fogyasztást – mondta Módos Péter, aki négy éve vérmérgezés miatt maradt le az utolsó pillanatban az olimpiáról. – Most már úgy tűnik, eljutok Londonba, és remélem nemcsak ott leszek, hanem a névjegyemet is leteszem. A nagypapám is az utolsó pillanatban sérült meg az 1960-as római olimpia előtt, talán sorsszerű is volt, hogy én is így maradtam le Pekingről. Egy-két ismerősöm a helyszínen is szurkol majd nekem, és szülővárosomban, Szigetváron állítólag kivetítőn nézik majd az emberek a versenyt."

A saját bevallása szerint szerda délután még két kiló negyven dekával az 55 kilogrammos határ felett mérlegelő Módosnak és társainak már a reptéri szalagokon sem járt a súlyengedmény, így mindenkinek meg kellett gondolnia, mit pakol be a bőröndbe.

Bácsi Péter például még az utolsó pillanatban cserélte ki a notebookjához csatlakoztatható egeret egy kisebbre, majd préselte bele a dugig tömött kézipoggyászba. A negyedik olimpiájára készülő Deák Bárdos Mihály ekkor már rutinos rókaként túl volt az utolsó simításokon, de láthatóan azért még őt is lázba hozza a közelgő olimpiai bevetés.

„Tegnap este először hasított belém úgy igazán az olimpiai érzés. Pénteken még kint voltam a Diósgyőr foci meccsén, aztán Tatán készültünk, és persze néztük a többi magyart. Ungvári Miki ezüstjének nagyon örültem, mert hasonló a helyzetünk. Neki is az utolsó esélye volt, nem sikerültek jól az olimpiát megelőző versenyei. Kiutazunk Londonba, aztán nekimegyünk a világnak. Eddig egyébként is azokban a sportágakban voltak szép magyar eredmények, amelyek kevesebb támogatást kapnak. Mert a vívás és a cselgáncs sincs eleresztve. És mi sem... – magyarázta a nehézsúlyú Deák Bárdos Mihály. – Egyébként meg nem jó előre fogadkozni, mert elég hülyén hangzana bármi így a sorsolás előtt, főleg, ha felmegyek a szőnyegre és elvernek az első fordulóban. Hétfőn minden kiderül."

A birkózás küzdelmeit augusztus 5. és 12. között rendezik Londonban. A nyitó napon mindjárt két magyar kötöttfogású, Módos Péter (55 kilogramm) és Bácsi Péter (74) lép szőnyegre, majd hétfőn Deák Bárdos (120) következik, kedden pedig Lőrincz Tamás (66). Egyetlen hölgyversenyzőnk, Sastin Marianna (63) szerdán, a szabadfogású Hatos Gábor (74) augusztus 10-én, Ligeti Dániel pedig egy nappal később birkózik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik