BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2020.07.16 09:10 Frissítve: 2020.07.16 10:02

Légiósok: Jelen állás szerint Salzburgban kezdem a felkészülést – Szoboszlai

Jövő hét után Salzburgba várják a felkészülés rajtjára az előző idényben erőnlétileg és mentálisan egyaránt szintet lépő Szoboszlai Dominikot, akinek esetleges milánói átigazolása még hetekig témát szolgáltathat.

 

Szoboszlai Dominik az elmúlt egy hétben kipihente az elhúzódó futballidény fáradalmait (Fotó: Török Attila)


Néhány perccel múlt el 10 óra, amikor szerda délelőtt Szoboszlai Dominik besétált az egyik legelegánsabb Duna-parti hotel halljába. A szálloda teraszán csak néhányan üldögéltek kávéjukat szürcsölgetve, a folyóval párhuzamosan futó síneken megszokott útvonalán döcögött a villamos, felhajtásnak a legkisebb jelét sem tapasztaltuk. Pedig az utóbbi napok sajtóhírei alapján az sem számított volna feltétlenül meglepetésnek, ha olasz újságírók és fotósok hada zsong az Eötvös tér körül – kedd délután ugyanis több portál már tényként kezelte, hogy megszületett az egyezség, és a jelenkori magyar labdarúgás legnagyobb tehetsége a Milanban folytatja pályafutását (sőt, egy török oldal szerint már az aláírás is rákerült a papírokra). Ehhez képest a kora reggeli órákban a 19 éves futballista kissé álmoskásan, (piros-fekete helyett) fehér pólóban érkezett a korábban egyeztetett beszélgetés helyszínére – továbbra is az RB Salzburg játékosaként.

Ígérem, amint érdemi fejleményekről számolhatunk be, megtesszük, ám egyelőre nincs miről – felelte Esterházy Mátyás, a játékos menedzsere, miután arról érdeklődtünk, hogy beszélgetésre vagy fontos bejelentésre érkeztünk-e.  –  Az európai bajnokságok többsége még tart, az átigazolási piac szeptemberben is nyitva áll, nincs miért kapkodni. Bár minden félnek érdeke, hogy minél előbb eldőljenek a lényegi kérdések, semmit sem akarunk siettetni, a legjobb döntést szeretnénk meghozni. Akkor sem csuknak börtönbe, ha csak hetek múlva dől el, hol folytatja Dominik, a lényeg, hogy a karrierje szempontjából a legjobb helyre kerüljön.”

Az olasz lapok egybehangzóan állítják, a Milan vezérkara a csapat irányítását vélhetően a nyáron átvevő, a Red Bull-projektet korábban szakmai igazgatóként segítő Ralf Rangnick kifejezett kérésére csábítaná a magyar labdarúgót Olaszországba. Csakhogy a hétszeres BEK-/BL-győztes egyesület vezetőedzőjét jelenleg Stefano Piolinak hívják, s az utolsó fordulót augusztus 2-án rendezik a Serie A-ban, s addig aligha jelentik be a német szakvezető érkezését – már ha valóban megy, amit Olaszországban hónapok óta mindenki kész tényként kezel. Azt pedig mondanunk sem kell, nem csupán Milánóban látnák szívesen az osztrák bajnokság legjobbját – így a következő hetek vélhetően remek táptalajt jelentenek a további átigazolási pletykáknak.

Akad olyan cikk, amelyet elolvasok, de az utóbbi egy hétben pihenni akartam, nem a jövőmről szóló találgatásokkal foglalkozni – mondta lapunknak a nyolcszoros válogatott középpályás. – A hírek egy része persze eljut hozzám, néhány ismerősöm felhívott, kérdezték, mennyi igaz a pletykákból, de nekik is csak annyit mondtam, hogy olvassák végig a cikket, aztán rájönnek. Tényleg nem akartam ezzel foglalkozni, az utolsó osztrák bajnoki forduló után éreztem, pihenésre van szükségem, fontos volt, hogy hét napig tényleg szabad legyek, és feltöltődjek. Az elmúlt egy hetet a barátaimmal és a családommal töltöttem, persze azért néhányszor lementem a focipályára, sokat lábteniszeztem, ott ugyanis inkább a technika számít, nem a futómennyiség. Mindenesetre a pihenésnek vége, a héten már a Salzburgtól kapott egyéni edzésterv alapján készülök. Amolyan rávezető jellegű program, háromnaponta van pihenőnk, kedden negyven percet futottam. Jövő hét vasárnapig így készülök, majd július huszonhetedikén visszatérek Salzburgba, jelen állás szerint ott kezdem el a felkészülést.”

A vírusszünet után bomba formában tért vissza, a kupagyőzelemből és az újabb bajnoki elsőségből 8 góllal és 11 gólpasszal vette ki a részét, nem csoda, hogy nincs olyan európai topbajnokság, amelyben az utóbbi hetekben ne vetődött volna fel a neve – nem titok, hogy ebben Shane Tusupnak is szerepe van. Hosszú Katinka korábbi, Szilágyi Liliána jelenlegi úszóedzője a tél óta segíti Szoboszlai felkészülését.

Az volt a fontos, hogy Shane Tusup elmondta, milyen gyakorlatokat érdemes csinálni és mikor – folytatta a labdarúgó. – Ezt követően egyeztettük az adott napokra lebontott programot. Megbeszéltük, mi a feladat akkor, ha játszom, és milyen edzést végezzek, ha nem lépek pályára. Amikor Budapesten jártam, személyesen is találkoztunk, átvettük, hogyan kell helyesen végrehajtani a gyakorlatokat, valamint a súlyokat is beállítottuk. A Salzburggal is egyeztettünk az együttműködésről, a klub áldását adta rá – s az eredmény önmagáért beszél. Korábban is végeztem pluszmunkát, ám nem volt ennyire letisztulva, hogy mikor mibe érdemes belevágni, azokat a gyakorlatokat csináltam, amelyeket jónak láttam.”

Nemcsak szabadrúgásból, hanem ilyen remek mozdulattal is szerzett gólt a 2019–2020-as idényben (Fotó: Imago Images)

A kimagasló teljesítményhez nemcsak a testet kellett edzeni, hanem mentálisan is váltania kellett. Nem tagadja, az egyik álma teljesült azzal, hogy pályára lépett a Bajnokok Ligája csoportkörében. A következő cél Európa legrangosabb kupasorozatának megnyerése, ám az a játékos aligha emeli fel a serleget, aki fél gőzzel veti bele magát a párharcokba. Erre neki is rá kellett jönnie.

A kényszerszünetet követően úgy álltam hozzá a folytatáshoz, hogy minden téren javulnom kell, elég csak a fejjátékomat említeni. Korábban többször előfordult, hogy egyszerűen nem ugrottam fel fejelni. Ha mégis, nem látszott rajtam az elszántság, hogy meg akarom nyerni a párharcot. Idővel beláttam, ha ezen nem változtatok, sohasem válok olyan játékossá, amilyenné szeretnék. Amikor félbeszakadt a bajnokság, elhatároztam, a jövőben egyetlen párharcot sem veszítek el, és minden meccsen úgy léptem pályára, hogy ez lebegett a szemem előtt. Ez bejött, a szakmai stábtól is megkaptam a pozitív visszajelzést, és valóban sokkal több fejpárbajt nyertem meg.”

A legutóbbi idényben erőnlétileg és mentálisan egyaránt szintet lépett, ám a nagy kérdésre továbbra sincs válasz: vajon ebből melyik klub profitál a 2020–2021-es idényben?

Azt nem tudom, csak azt, hogy ha ugyanúgy dolgozom, ahogyan eddig, sehol sem okozok csalódást.”

Egyelőre ennyi biztos a jövőről.

 

2021.05.15 17:29:50

Légiósok R. Gy.

A kiesés elől tyúklépésben menekülő Lokomotiva keveset mutatott, meleg lesz az utolsó forduló.

2021.05.07 13:39:36

Légiósok MTI/B. A. B., H. D.

Információink szerint a klub történelmének egyik legmagasabb fizetését kínálták a kapusnak.

2021.04.26 17:30:33

Légiósok MILITÁR IVÁN

Miért van szüksége az RB Leipzignek Willi Orbánra és mit adhat ő a magyar válogatottnak? Elemzés.

2021.04.25 16:07:10

Légiósok H. Á.

Magyar játékosai nélkül játszott gól nélküli döntetlent az NK Osijek a Rijeka vendégeként.