Statisztikák: Szoboszlai és Kerkez Európa toptehetségei között 2 mutatóban!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.01.18. 12:27
null
Szoboszlai Dominik (10) és Milos Kerkez (11) játékára a statisztikusok is felfigyeltek (Fotó: Ifj. Thaly Zoltán)
Egy héten belül a második magyar válogatott labdarúgó került fel az U23-as európai tehetségekkel foglalkozó Football Wonderkids Twitter-oldal egyik rangsorára. Szoboszlai Dominik a legjobb lövés előkészítő az európai topligákban a 23 év alatti játékosok között, míg Kerkez Milos holtversenyben a 4. helyen áll a védőként elért gólpasszok számában Európában.

 

Az U23-as európai tehetségekkel foglalkozó Football Wonderkids Twitter-oldal friss, szerdai statisztikájában az AZ Alkmaar 19 éves magyar válogatott balhátvédje, Kerkez Milos hat gólpasszal holtveresnyben a 4. helyen áll Európa legtöbb gólpasszt elérő, 23 éves vagy annál fiatalabb védője között. Az összeállításban a klubcsapatban, valamennyi tétmeccsen jegyzett gólpasszok szerepelnek – Kerkez az Európa-konferencialigában érte el mind a hat gólpasszát, hármat a selejtezőben, hármat a csoportkörben. A védő idén debütált a válogatottban (négy meccsen szerepelt a nemzeti csapatban), és Luxemburg ellen ott is gólpasszt adott, de az a fenti statisztikában nem szerepel.

Az Alkmaarban két gólt is szerző Kerkezt a gólpasszok számában a Football Wonderkids rangsorában a portugál Sporting egyszeres spanyol válogatott jobbhátvédje, Pedro Porro, a Slavia Prahában játszó cseh David Jurásek (ők ketten 10-10 gólpasszal állnak) és a belga Louis Patris (OH Leuven, 8 gólpassz) előzi meg.

 

A Football Wonderkids egy másik rangsorában múlt héten a 28-szoros válogatott Szoboszlai Dominik az élen végzett. Az RB Leipzig középpályása a top öt európai bajnokság legjobb lövéselőkészítője lett az U23-as korosztályban, meccsenként 6.47 lövést készít elő. Őt a Napoli grúz üdvöskéje, a 21 éves Hvicsa Kvarachelija követi 5.28-as átlaggal, a harmadik helyen pedig a Bayern München német válogatott játékosa, Jamal Musiala áll (5.08-cal) Szoboszlai többek között olyan klasszisokat előz még meg, mint az angol Phil Foden (5.01, Manchester City) és Bukayo Saka (4.31, Arsenal), a brazil Rodrygo és Vinícius Junior (4.73, 4.49, mindkettő Real Madrid) vagy a portugál Rafael Leao (4.48, AC Milan).

 

Szoboszlai egyébként nem az első korosztályos ranglistára került fel a napokban. A Football Tweetnél a 2000 után született játékosok tétmeccsen, felnőttbajnokságban szerzett góljai és gólpasszai alapján összeállított rangsorban lett 4. helyezett 120 kanadai ponttal, Erling Haaland (norvég, Manchester City, 219), Jonathan David (kanadai, Lille, 138) és Jadon Sancho (angol, Manchester United, 130) mögött.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik