nemzetisport.hu
2018.11.25 09:37 Frissítve: 2018.11.25 09:51

MLS: Sallói esetlen kiscsikóból lett a Sporting házi gólkirálya – lapszemle

Magyar idő szerint hétfő hajnalban főcsoportdöntőt játszik a Sporting Kansas Cirty labdarúgócsapata az MLS-ben, az ellenfél a Portland Timbers lesz. Az idegenbeli első mérkőzés előtt a legeredményesebb játékost, Sallói Dánielt a Kansas City Star mutatta be olvasóinak.

Sallói Dániel eddig 13 gólnál jár az idei bajnokságban (Fotó: Twitter)

 

 

A lap Sallói kansasi megérkezését egy filmes hasonlattal vezette be: a Megint 17 című filmben a 37 éves főhős 17 évesen ébred fel, az első útja régi iskolájába vezet, amely egy kaotikus világot ábrázol. Sallói elismerte, ő is hasonlóképpen érezte magát, mint Zac Efron a tinivígjátékban.

„Ugyanígy éltem meg az első napom. Azt kérdeztem magamtól, hol is vagyok, mibe is vágtam bele?” – mondta Sallói, aki elárulta, esze ágában sem volt Kansas Citybe szerződni. Legalábbis eleinte. Tökéletesen érezte magát Magyarországon, szerepelt az ifjúsági válogatottban, és amikor édesapja, a korábbi válogatott Sallói István azzal állt elő, hogy mi lenne, ha a Sporting akadémiáján folytatná, nemet mondott.

Ennek ellenére 2014-ben csak csatlakozott az amerikai klubhoz, és szépen fejlődve a csapat legjobb gólszerzője lett.

A Sporting KC edzője, a korábbi amerikai válogatott Peter Vermes sohasem találkozott Sallóival, mielőtt felajánlotta volna az akadémián való szereplés lehetőségét, de hitt kollégájának, Urbányi Istvánnak, aki egykoron a csapattársa volt – csakúgy, mint Sallói István.

 

(Fotó: Twitter)

 

 

Aztán amikor először találkoztak, kétségei támadtak, ugyanis Dániel vékony volt, és néha esetlen mozgású, nem úgy nézett ki, mint egy profi sportoló. De aztán megláthatta, hogy mire képes a pályán.

„Tudod, milyen az, amikor megszületik egy kiscsikó, és megpróbálja megtenni az első lépéseit? Na, olyan volt ő is. De amikor megnéztem a játékát, azt mondtam, ebben a gyerekben mocorog valami. Elképesztő, hogy egy év alatt mennyit fejlődött. Aztán jött egy újabb, majd még egy év, és hihetetlen gyors ugráson meg keresztül” - tette hozzá Vermes.

2017-ben újoncként három gólt, idén az alapszakaszban tizenegy, a főcsoport-elődöntőben kettő gólt szerzett, emellett hét asszisztot is kiosztott, csak Johnny Russell és Roger Espinoza volt nála eredményesebb ezen a téren.

 

Olyan klasszisok ellen is játszott, mint Zlatan Ibrahimovic (Fotó: AFP)

 

 

„Az idényt csak a kispadon kezdtem, noha előzetesen úgy gondoltam, ez az én évem lesz. Azt reméltem, hogy amikor az emberek a legjobb játékosokat említik, akkor majd én is köztük leszek. Azonban érkeztek új srácok, én pedig ott ültem a kispadon, és arra gondoltam, mekkora szívás, hogy nem bennem gondolkodnak, noha én a kezdőcsapatban szerettem volna helyet kapni. De elsajátítottam az amerikai mentalitást, hogy átprogramozzam a gondolkodásmódom. Hogy tudjam, az élet megy tovább, és mindig megadja neked az újabb esélyt.”

 

Amikor pedig megkapta, élt vele, ezzel pedig élete legjobb idényét futotta: a Sporting legeredményesebb játékosként bejuttatta klubját a Nyugati főcsoport döntőjébe, és meghívást kapott a magyar válogatottba is.

MLS, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORTDÖNTŐ
NYUGAT
Portland Timbers–Sporting KC november 26., 1.30
Sporting KC–Portland Timbers november 30., 3.30

KELET
Atlanta United–New York RB november 25., 23.00
New York RB–Atlanta United november 30., 1.00

2023.01.28 20:27:41

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Végre van egy futballistánk, aki nem csupán tüzel, lőni is tud.

2023.01.28 00:14:14

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sportolóink a legtöbbször akkor szembesülnek a valósággal, amikor szétpattan a burok. Vagy legalábbis vészesen repedezik. Ezért lehet, hogy sokan el sem tudnak mást képzelni a versenyzés után, csak a sportágukat. Érthetően, hiszen azt ismerik, magabiztosan közlekednek benne, hogy mennyit tudnak róla, kérdés, de a lényeg: a múlt(juk)ból kívánnak megélni.

2023.01.27 12:55:21

Légiósok nemzetisport.hu

Szoboszlaiék a Stuttgartot fogadják, a Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlin városi rangadót vív.

2023.01.13 23:01:50

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mentalitásban kevés hozzá hasonló magyar labdarúgó van.

2023.01.05 22:02:01

Légiósok nemzetisport.hu

A 18-szoros válogatott középpályással megbecsülésről, célokról és a mágikus 10-es mezről is beszélgettünk.