SOMOGYI ZSOLT
2020.12.14 09:27 Frissítve: 2020.12.14 09:47

MLS: Régi vágyam volt a bajnoki gyűrű – Németh Krisztián

A 37-szeres válogatott támadót nagyon motiválja, hogy ott lehessen a részben hazai rendezésű Eb-n.

 

Egy gólt szerzett, ám az igencsak fontosnak bizonyult (Fotó: Columbus Crew)

– Amerikai bajnok!
– Nagyon boldog vagyok – mondta a tengerentúlon, Columbus városában a 31 éves, 37-szeres magyar válogatott Németh Krisztián.

 
Történelmi lecke – Malonyai Péter jegyzete

– Jó ezt hallani, de biztosan tudja, milyen a szurkoló: azt olvashatja, hogy a Columbus Crew a döntőben három nullára nyert, de ön nem állt be. Teljes így is az öröme?
– Igen, teljes. Azért hívtak ide, hogy segítsek abban, hogy a csapat megszerezze története második aranyérmét. Javában ment az évad, és a csapat már akkor nagyon jól szerepelt, amikor megérkeztem.

FONTOSABB ÁLLOMÁSOK
Liverpooli lehetőség: Németh Krisztiánt 2005-ben igazolta át az MTK, teljesítménye az angol Liverpool érdeklődését is felkeltette, s 2007 nyarán három évre szerződtette az akkor 18 éves csatárt. Felkészülési meccsen játszott a felnőttek között.
Válogatottbeli sikerek: a 2008-as U19-es Eb-n Németh Krisztián vezérletével a harmadik helyet szerezte meg a korosztályos válogatott. A csatárt beválasztották a torna All Star-csapatába. A nemzeti tizenegy kvalifikálta magát a 2009-es U20-as vb-re, ahol bronzérmet szerzett. A játékos a 2016-os Eb-n Ausztria ellen kezdő volt, Portugália ellen becserélték.
Amerikai túra: 2014. december 18-án a Sporting Kansas Cityhez írt alá, az idényben 29 bajnokin 11 gólt szerzett, s így csapata legeredményesebb támadója lett. Júniusban jelölték a hónap játékosa címre, a későbbi bajnok Portland Timbers ellen lőtt gólját az idény legszebb góljának választották.

– A konferenciadöntő után beszélgettünk, akkor azt mondta, a 26 meccsen 15 gólt szerző Gyasi Zardes játszik a posztján, ráadásul annyira jól, hogy nincs ok váltani.
– Igen, ez így igaz. A csapat szerkezete olyan volt, hogy négy védő, négy középpályás, egy irányító és egy befejező csatár játszott, ez a rendszer pedig, amint azt a bajnoki cím is mutatja, nagyszerűen működött. Noha korábban, a Sporting Kansas játékosaként voltam szélről induló támadó, a Columbus hadrendjében a vonalak mellett klasszikus szélsőket játszatott Caleb Porter vezetőedző, vagyis nyilvánvaló volt, hogy csak elöl, a kilences pozícióban jöhetek szóba. Amikor lehetőség volt, igyekeztem a csapat hasznára lenni. A rájátszásban beszéltünk arról, hogy ha hátrányba kerülünk, jó eséllyel beküld az edző, de szerencsére mindig mi vezettünk.

– Szerencsére? Ez önnek pech lehetett...
– A csapat sikere a fontos, bajnokok lettünk, csak ez számít. De az persze nem kétséges, hogy szerettem volna többet játszani, legszívesebben minden mérkőzésen az első perctől az utolsóig játszanék, de egy pillanatra sem bántam meg, hogy ide igazoltam. Hatalmas élmény volt megszerezni a bajnoki címet. Őrült hetünk volt, két stabil kezdőjátékosunkat is elérte a koronavírus-fertőzés, ám annyira egységes a közösség, hogy ez is inkább azt a reakciót váltotta ki: miattuk is nyerjük meg a mérkőzést és a bajnoki címet!

– Hogyan élte meg a győzelmet?
– Régóta vágytam erre. Kansasbe 2015-ben érkeztem, ott játszottam először az Egyesült Államokban, és a Sporting Kansas előtte két évvel megnyerte az MLS-kupát, a bajnoki címet, így többen is voltak még a keretben, akiknek volt bajnoki gyűrűjük. Amikor először megmutatták, rögtön éreztem: én is szeretnék egyszer egy ilyet nyerni. Boldog vagyok, hogy sikerült, hiszen még Kansasben tagja lehettem a US Open-kupa-győztes csapatnak, elnyertem az Év legszebb gólja címet, de az amerikai bajnoki cím hiányzott a gyűjteményből.

– Nagy ünneplés volt?
– A járvány miatt eddig is csak az öltöző és a lakás között mozoghattam, alig láttam valamit a városból, így annak is örültünk, hogy ha erősen korlátozott számban, de lehettek nézők a stadionban – ez azért is fontos, mert nemrég szó volt róla, hogy a klubot elköltöztetik Columbusból. Ám a drukkerek összefogtak, kampányt indítottak, hogy a Crew maradjon, új tulajdonos érkezett, és a költözés elmaradt: ezek után, ha lehet, még nagyobb eufóriát élhettek át a csapat szurkolói.

MÁSODSZOR AZ ÉLEN

A Columbus Crew a New England Revolution legyőzésével jutott a döntőbe, 2008 és 2015 után harmadszor került be a végjátékba, és a 2008-as sikerét követően másodszor bizonyult a sorozat legjobbjának. A 37-szeres válogatott Németh Krisztián a magyarok közül elsőként lett amerikai bajnok. A szezon záró harmadában érkezett, s egy – győzelmet érő – alapszakaszgólt szerzett (a Philadelphia Union ellen a 84. percben), s ez döntően befolyásolta az alapszakasz végeredményét, valamint a rájátszás alakulását, mert iksz esetén a Crew elveszítette volna a hazai pálya előnyét.

– Ha tekinthetünk előre: marad? Jövő nyáron Eb, hazai pályán.
– Tárgyalunk a klubbal, szívesen maradnék, érzem, hogy számítanak rám, de persze szeretnék többet játszani. Az Eb, mint mindenkit, engem is nagyon motivál, régóta kérdés, hogy az Egyesült Államokból válogat-e a kapitány. Tavaly szeptemberben, Montenegróban csapatkapitánya lehettem a magyar válogatottnak, hatalmas megtiszteltetés volt, de azóta nem voltam a keret tagja. Tudom, sokkal többet kell játszanom, gólokat kell szereznem ahhoz, hogy meghívjanak, de – mint ahogy mindig – ha számítanak rám, ott leszek. Megadatott nekem, hogy pályára léphettem az Európa-bajnokságon, tudom, milyen élményt jelent.

EGYESÜLT ÁLLAMOK, MLS

RÁJÁTSZÁS, DÖNTŐ
Columbus Crew–Seattle Sounders 3–0

Columbus Crew: Németh Krisztián kispados volt.


 
2023.09.28 21:59:50

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az angolok és a nagyvilág csak most kezdi felfedezni, hogy miket tud ez a fiú.

2023.09.02 23:29:32

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Jobban érdekel, mire viszi, mint akármelyik import a mi kis bajnokságunkban.

2023.09.01 23:18:36

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az edzők pedig, ha eleinte szólnak is, később belefásulnak, kerülik az ütközéseket. Úgy teszik a dolgukat, hogy munkájuk elnyerje a vezetők tetszését. Ha pedig beüt a mennykő, menniük kell – persze, hogy közös megegyezéssel.

2023.08.21 19:37:06

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A helyén van, és amit mutatott, az még csak a kezdet. A világklasszissá válás kezdete.