Történelmi lecke – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.12.13. 23:30

Történelmet írt Németh Krisztán, ő az első magyar futballista, aki bajnokságot nyert az MLS-ben. Azt nem érdemes firtatni, hogy az Egyesült Államok házi futballja mérhető-e az európai topfutballhoz, és egyáltalán, mihez hasonlítható valósan, ám az első hely nem lesz második semmiféle mércétől, így tisztelet és becsület a magyar futballistának.

Legfeljebb az lehet kérdés, hogy pályafutásában mekkora csúcs meghódításának felel meg a coloradói arany, csendben megemlítve, hogy nem ő vitte a vállán a Crew-t a végső sikerig.

Persze meglehet, nem is ez a dolga, hiszen az őt szerződtető Mr. Bezbatchenko az októberi megegyezés után azt (is) mondta, reméli, a magyar csatár „hozzájárul a támadók közötti verseny fokozásához”. Hogy ez mit jelent, s főként, mit jelentett a gyakorlatban, nem tudható, mindenesetre szerződtetése óta öt meccsen játszott, egy gólt szerzett, a mindent eldöntő rájátszásban csereként hét percet kapott, nyilván ennyi kellett „a támadók közötti verseny fokozásához”.

Németh boldogsága teljes, s ez a legfontosabb. Az ő élete, az ő döntései, az ő értékrendje, senkinek sincs joga ahhoz, hogy kívülről okoskodjon. Még a nyáron úgy beszélt pályafutásáról, hogy „lehetett volna jobb, sikeresebb is”, de „valahol azért” ő elégedett vele. Azzal együtt, hogy tudja, nem hozta ki magából a legtöbbet.

Ha ő mondja... Mindenesetre a 2009-ben az U20-as világbajnokságon bronzérmes magyar csapatból tőle várták a legtöbbet, nem indokolatlanul, hiszen akkor már a Liverpool alkalmazásában állt, s annyit elért, hogy tudták róla Angliában, kicsoda. Több mint egy évtized telt el azóta, ahogy mifelénk mondják, bejárta Tolnát, Baranyát, de sehol sem tudott megragadni hosszú távon. Fogalmam sincs, miért, közöm sincs hozzá, mindenesetre ahhoz elegendő, hogy a már idézett columbusi elnök azt is mondja róla, „jelentős nemzetközi tapasztalattal bír”.

Most az öröm pillanataiban arról beszél, reméli, meghosszabbítják a szerződését, hogy többet játszik majd, s persze a válogatott... Amihez „sokkal többet kell játszanom, gólokat kell szereznem”. Ezt sejtettük, megkockáztatom, tudtuk. Ugyan ki ne akarna ott lenni egy Eb-résztvevő magyar válogatottban?

Ez persze még a jövő zenéje, a jelen, hogy a transfermarkt honlap szerint Németh Krisztián 500 ezer eurót ér, a 2009-es sikercsapat másik klasszisa, Gulácsi Péter 11 milliót. Tudom, a pénz nem minden, de nem véletlenül értékmérő szerepét emelik ki az első helyen.

Történelmileg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik