Légiósok: Nekem egy gólpassz is nagyon értékes – Holman

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.12.05. 08:25
null
Holman Dávid mezőnymunkájával sohasem volt gond (Fotó: Imago Images)
Holman Dávid, a Slovan Bratislava magyar légiósa reméli, telt ház előtt játszhat majd a válogatott az Európa-bajnokságon.

Tart a versenyfutás a szlovák bajnokságban: a pozsonyi Slovan és a DAC egyaránt 35 pontot szerzett az eddigi tizenöt forduló során. A következő körben, szombaton a bajnoki címvédő pozsonyiak a kilencedik helyen álló Trencsént, a dunaszerdahelyiek vasárnap a negyedik Aranyosmarótot látják vendégül. A fővárosi együttesben továbbra is meghatározó játékos az ötszörös válogatott középpályás, Holman Dávid. A 27 esztendős futballista tizenkét meccsen kapott szerepet, öt gólt szerzett, ami kimondottan jó mutatónak számít: legutóbb a Szenice elleni, idegenbeli győzelem (3–0) alkalmával emelte a labdát elegánsan az ellenfél kapujába.

„Hosszú a bajnokság, nagyon sok értelme nincs a bajnoki tabellát nézegetni  – mondta lapunknak Holman Dávid, aki korábban a Debrecen és a lengyel Lech Poznan játékosa volt, és 2017 augusztusa óta a Slovan légiósa. – Szombaton a Trencsénnel, és még ebben az évben a Zsolnával is összecsapunk. A helyezésektől függetlenül jó futballt játszó csapatokról van szó, tehát nagyon oda kell figyelnünk, hogy meg tudjuk tartani a pozíciónkat.”

A futballista elmondta, noha az előző idényben aranyérmes csapat magja együtt maradt, a szlovén Andraz Sporar pótlását meg kellett oldani.

„Hétmillió eurót fizetett érte a lisszaboni Sporting  – utalt korábbi klubtársára, az 53 bajnoki meccsen 44 gólt szerző játékosra, aki a szlovák ligából a legtöbb pénzért értékesített futballista lett.  – Ilyen gólerős játékost sehol sem könnyű pótolni, más kérdés, hogy a helyzetkihasználásunk lehetne jobb is. Hozzáteszem, ez nem a társaim kritikája, rám is vonatkozik! Öt gólt szereztem, ami nem rossz mutató, de lehetett volna több is.”

Adódik a kérdés, hogy az irányító középpályás szemében milyen értéke van a gólpassznak, Holman Dávid játékát ugyanis a mélységből adott kulcspasszok jellemzik. Mennyit ér a kiszolgálás, és mennyit a befejezés?

„Nálam azonos az értéke – mondta, hozzátéve: – Ha édesapám ezt olvassa, azonnal hív, hogy ne mondjak ilyet, szerinte ugyanis mindenhol a gólokat nézik. Igaza is van, de nekem egy gólpassz nagyon sok örömöt ad. Azok között is van különbség, a szögletből, oldalról, szabadrúgásból beadott labda is fontos, de ha a védők között indítva a társ csak a kapussal vagy esetleg az üres kapuval áll szemben, az is nagyszerű érzés. Épp a napokban elemeztük, hogy több olyan átadásom is volt, amely ziccert teremtett, de a kapus nagyot védett, esetleg a társam döntött rosszul. A személyes statisztikám tehát lehetne még szebb, de a legfontosabb a csapat sikere.”

A statisztika viszont a válogatott meghívó miatt fontos lehet – Holman Dávid a televízió előtt szurkolt a nemzeti csapatnak.

„Sok játékossal beszéltem, a DAC-ban játszó Kalmár Zsolttal vagy a Salzburgot erősítő Szoboszlai Dominikkal például – mondta a futballista. – Hatalmas siker a kvalifikáció, de fájt a szívem az üres lelátók miatt, mondtam is Dominiknak: képzelje el, ha az Izland elleni góljánál hetvenezer ember üvölt – így is nagy élmény persze, de mi lett volna telt ház esetén?! Csak remélni lehet, hogy az Európa-bajnokságon már ott lehetnek a nézők, mert zárt kapuk mögött játszani mindig szomorúvá teszi az embert. Az Eb, mint minden magyar játékosnak, nekem is hatalmas motiváció, mindent megteszek a klubomban, hogy ott lehessek a kontinenstornára készülő keretben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik