SOMOGYI ZSOLT
2020.09.17 10:10 Frissítve: 2020.09.18 02:25

Légiósok: Megyeri Balázs a háborítatlan élet miatt igazolt Izmirbe

Első a család, vallja Megyeri Balázs, aki nem tagadja, azért is fogadta el a Göztepe ajánlatát, mert olyan városban akarta folytatni, ahol minden adva van a háborítatlan élethez.

Megyeri Balázsnak elsőre megtetszett Izmir (Fotó: Göztepe Spor Külübü)


– Miért jött el a görög Atromitosztól?
– Hosszú történet kezdte az egyszeres válogatott, 30 éves Megyeri Balázs, aki a török Göztepe kapusa lett. – Hol kezdjem?

MEGYERI BALÁZS

Született: 1990. március 31., Budapest
Posztja: kapus
Felnőttválogatottság/gól: 1/0 (2016–)
Klubjai profi játékosként: Ferencváros (2008–2010), Olympiakosz (görög, 2010–2015), Getafe (spanyol, 2015–2016), Greuther Fürth (német, 2016–2018), Atromitosz (görög, 2018–2020), Göztepe (török, 2020–)
Kiemelkedő sikerei: 5x görög bajnok (2011, 2012, 2013, 2014, 2015),  3x Görög Kupa-győztes (2012, 2013, 2015), U20-as vb-bronzérmes (2009), NB II-es bajnok (2009)
Egyéni elismerései: Junior Prima-díj (2009), Hidegkuti Nándor-díj (2010)

– Ahol legutóbb abbahagytuk: a vírus okozta kényszerszünet idején lapunkban már őszintén beszélt arról, hogy nem marad a klubnál.
– Két évet töltöttem ott, eljutottunk a nemzetközi kupába, de igen, akkor már egyértelmű volt, hogy távozom. A második idény nem volt olyan sikeres, mint az első, sok minden megváltozott a klubon belül. Amikor félbeszakadt a bajnokság a járvány miatt, világossá vált a rájátszás mezőnye. Az alapszakasz végén az első hat a bajnoki címért, a nemzetközi kupában indulás jogáért csatázott, a többi nyolc klub a kiesés elkerüléséért. A hetedik helyen végeztünk, s ez azt jelentette, hogy épp lecsúsztunk a felsőházról, de kiesési gondjaink nem lesznek. Az alsóházi rájátszás így kitűnő esélyt adott a szakmai stábnak ahhoz, hogy tétmeccseken kísérletezzen. Például a kapus posztján, így tudtam, hogy amikor újrakezdjük a bajnokságot, nem én védek, hanem az akkor tizennyolc éves Hrisztosz Mandasz. Ez a tényező is szerepet játszott abban, hogy így döntöttem.

– Csakhogy visszakerült a kapuba.
– Így van. Kollégáról, csapattársról nem mondok semmit, azt hiszem, nem volt eléggé meggyőző a teljesítménye, ráadásul kiderült, mégsem teljesen tét nélküli az alsóház. Az Ariszt ugyanis kizárással fenyegette az UEFA – ez végül nem történt meg, de esély volt arra, hogy a hatodik helyett a hetedik, az alsóház legjobbja indulhat az Európa-ligában. Így több meccsen is szerepet kaptam, és ennek örültem is, de egyfelől az Arisz megkapta az indulási jogot, másrészt végül a nyolcadik helyen végeztünk. A klub küldött egy hosszabbítási tervezetet, de azt udvariasan visszautasítottam.

 A POKOLBÓL EURÓPA FELÉ
A Göztepe SK az Égei-tenger partján fekvő Izmir városának első számú csapata, amelyet 1925-ben alapítottak. A piros-sárga színeket viselő egyesület régmúltja ugyan dicsőséges, az elmúlt két évtizedben valósággal megjárta a poklot. Egyetlen bajnoki címét 1950-ben nyerte, míg az 1968–1969-es idényben első török csapatként jutott be egy európai kupasorozat, a VVK elődöntőjébe, ám az ezredforduló után kezdetét vette a lejtmenete: pénzügyi gondok miatt 2003 és 2007 között az élvonalból az amatőr ligának számító ötödosztályig zuhant. A klub tulajdonosváltásának köszönhetően újra életjeleket ad magáról, 2017-re visszaverekedte magát a Süper Ligbe, ahol nem titkolt célja, hogy belátható időn belül nemzetközi kupaszereplésre feljogosító helyen végezzen. Húszezer fő befogadására alkalmas stadionját idén januárban adták át, megnyitása óta átlagosan 16 800-an látogatják a hazai bajnoki mérkőzéseit.

– Mi szólt a török Göztepe mellett? Milyen szempontok alapján dönt ilyen esetben?
– Voltam már szabadon igazolható játékos, de ezúttal éreztem magam a legnyugodtabbnak. Első a család. Két kislány édesapjaként nem mindegy, milyen városban élünk, működik-e angol nyelvű óvoda, élhető-e az adott város. Athén szuper hely, nagyon szeretjük, mondhatom, magasra tette a mércét. Földrajzból ötösre érettségiztem, így tudtam, Izmir hasonló adottságokkal büszkélkedik, és az első benyomások nagyszerűek: tiszta, rendezett, hangulatos város.

– A másik két szempont...
– Az egyik az anyagi, ez aligha titok, a másik szakmai kérdés, milyen a klub, mennyi esélyem van védeni, milyen a bajnokság. A török futball infrastruktúra terén a magyarhoz hasonlóan sokat fejlődött, gyönyörű stadionok, ragyogó edzőközpontok vannak szinte minden klubnál, ez is vonzóvá tette a Göztepe ajánlatát.

– Hogyan fogadták?
– Török szokás szerint forró teával. Vannak ismerős arcok: a horvát Zlatko Tripic Fürthben volt klubtársam, a nigériai Ideye Brown volt az Olympiakosz játékosa, épp akkor érkezett, 2015-ben, amikor eljöttem Pireuszból, elkerültük egymást, de amikor az Arisz támadója volt, ellenfélként találkoztunk. A bosnyák Dzenan Burekovic Újpestről érkezett, szerintem vele is lesz közös témánk.

– Igazi világjáró – itthon látjuk ritkán, ha érti, mire gondolok...
– A válogatottra.

– Arra. Tizenegyedik idényét kezdi el légiósként, mégsem kerül szóba a keretben. Megszokta? Bántja? Elengedte? Mi az első szó, ami az eszébe jut?
– A tisztelet. Aki szereti a hazáját, annak a nemzeti csapat szent, aki ilyen sokat él külföldön, talán még erősebben érzi ezt. A 2016-os Európa-bajnokság előtt Bernd Storck hívott: négy kapussal dolgozna az edzőtáborban, de csak három utazik, a negyedik vagyok, akkor is jövök, ha előreláthatóan nem utazom? Akkor is, ez nekem nem volt kérdés. Mindig tiszteletben tartottam az edzőim, a szövetségi kapitányok döntését, egyebet nem tehetek: igyekszem minél többet, minél jobban védeni. Szeretne az ember odatartozni, ezért is dolgozik. De nem szabad túl messzire nézni, pénteken a Göztepe a Malatyaspor vendége lesz. Elvileg szerdán elkészül a játékengedélyem, alig várom, hogy belülről is megismerjem a török bajnokságot.

NÉMET MINTÁT KÖVETNEK

VÁLTOZATOS LEBONYOLÍTÁS
A török első osztályú bajnokság jelentős átalakuláson ment át: a Török Labdarúgó-szövetség a tizennyolc csapatos létszámot huszonegyre emelte, az eddigi 34 helyett 42 játéknapja lesz a Süper Lignek. A döntés hátterében a szervezet jóindulata áll, a koronavírus-helyzetre való tekintettel a kiesőhelyen végzők az élvonalban maradhattak. A 2020–2021-es idényben a korábbi három helyett négy klub is alászáll a másodosztályba, ahonnan az évad végén hárman kerülnek fel a legjobbak közé – a 2021–2022-es idény tehát huszonegy együttes versenyfutását hozza.

Megyeri Balázs klubváltása kapcsán Hrutka Jánost, a kapus ügynökét is megkérdeztük, milyen lehetőségek közül választhatott játékosa.

„Három hete vetődött fel annak a lehetősége, hogy Törökországba igazoljon át – nyilatkozta lapunknak Hrutka János. – Megyeri Balázsnak több ajánlata volt még Olaszországból, Svájcból, Belgiumból, Lengyelországból és otthonról is. Pályafutása során először fordult meg igazán a fejében, hogy hazatérjen. Úgy vélem, jelen pillanatban Balázs Magyarország két legjobb kapusának egyike. Teljesen más nemzetközi szinten évek óta bizonyítani és helytállni külföldiként, mint odahaza védeni bármelyik klubban.”

Adódik a kérdés, mitől volt olyan vonzó a Göztepe.

„Olyan úton indult el, mint Németországban a Hoffenheim vagy a Leipzig – folytatta a játékosügynök. – Rövid időn belül nagyot lépett előre, a létesítmények színvonala remek, a stadiont idén adták át. A tavalyi tizenegyedik hely után az első nyolc közé kerülés a cél, ám ha minden jól alakul, az Európa-liga-szereplés is sikerülhet.” 

Hrutka János szerint Megyeri Balázs jelenleg a két legjobb magyar kapus egyike (Fotó: Dömötör Csaba)

(A kiegészítő írások szerzője: Borsos László)

2023.09.02 23:29:32

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Jobban érdekel, mire viszi, mint akármelyik import a mi kis bajnokságunkban.

2023.09.01 23:18:36

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az edzők pedig, ha eleinte szólnak is, később belefásulnak, kerülik az ütközéseket. Úgy teszik a dolgukat, hogy munkájuk elnyerje a vezetők tetszését. Ha pedig beüt a mennykő, menniük kell – persze, hogy közös megegyezéssel.

2023.08.21 19:37:06

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A helyén van, és amit mutatott, az még csak a kezdet. A világklasszissá válás kezdete.

2023.08.14 21:34:44

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Légiósaink reménybeli sikere a többiek számára is kaput nyithat, egy jó szellemű futballista véleményére ugyanis odafigyelnek az értelmes klubvezetők. Felelősségük tehát dupla, de elég, ha megbecsülik magukat, a többi, mondhatni, egy futballkultúra nagyköveti munkájának bónuszaként következhet.