Légiósok: Hittem magamban a nehézségek ellenére is – Sallai

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.05.07. 10:29
null
Sallai Roland megújulva vág neki az előtte álló feladatoknak (Fotó: AFP)
Sallai Roland, a Freiburg 21 éves labdarúgója beszélt a maga mögött hagyott nehéz időszakról, az öltözői hangulatról, Christian Streich ösztönző szavairól, és arról, miért kapaszkodott annyira a visszatérésbe.

 

– Micsoda visszatérés lett volna, ha a nyolcvanötödik percben beakad a lövése!
– Ó, én már annak is örültem, hogy végre a pályán lehetek – nyilatkozta lapunknak a Puskás Akadémián nevelkedő 21 esztendős Sallai Roland, a Freiburg támadója, aki csaknem fél év kihagyás után játszott ismét német bajnokit, és futballozott húsz percet csereként beállva a Düsseldorf ellen 1–1-re végződő mérkőzésen. – Nehéz időszakot hagytam magam mögött, eddigi pályafutásom során most először estem át műtéten, és szenvedtem ennyit. Sokszor voltam szomorú, szerencsémre a hozzám közelálló emberek mindig a segítségemre siettek. Hónapokon keresztül húzódott a problémám, mígnem Berlinben az egyik specialista megoldást kínált a rejtélyre. Az operáció után csak a labda lebegett a szemem előtt, és magamban mondogattam: gyerünk előre!

Sokat várt arra a pillanatra Sallai Roland, hogy sérülése 
és gyógyulása után akár csereként is, de 
ismét pályára léphessen a Freiburgban (Fotó: AFP)
Sokat várt arra a pillanatra Sallai Roland, hogy sérülése és gyógyulása után akár csereként is, de ismét pályára léphessen a Freiburgban (Fotó: AFP)

– Április végét tűzte ki idei első mérkőzésének időpontjaként. Zavarja, hogy egy héttel „elcsúszott”?
– Egyáltalán nem. Noha május elejét írunk, már korábban játékra jelentkeztem Christian Streich vezetőedzőnél, de megegyeztünk, hogy nem kockáztatunk feleslegesen. A legfontosabb, hogy nem éreztem fájdalmat a Düsseldorf elleni összecsapáson, jó volt ismét labdába rúgni! Nem értem az utam végére, szeretnék további mérkőzéseket játszani, minél hamarabb visszanyerni a csúcsformámat.

– Ez esetben nagy hasznára lehetne a válogatottnak.
– Sokan lemondtak az idényemről, és féltettek, hogy nem leszek százszázalékos. A nehézségek ellenére végig hittem magamban, a Freiburgnak jeleztem, szükségem van mérkőzésekre, hogy ha úgy adódik, az Azerbajdzsán elleni júniusi Eb-selejtezőn is számíthasson rám Marco Rossi szövetségi kapitány. Nem akartam elengedni az idényt, kapaszkodtam, hogy az utolsó három fordulóra felépüljek.

– Elérte a célját, amikor vasárnap csereként beállt az utolsó húsz percre. Mit mondott Christian Streich vezetőedző?
– Egyszerű utasításokat adott: élvezzem a játékot, próbáljak lendületesen futballozni, vegyem ki a támadásból és a védekezésből is a részem. Ugyanakkor jelezte, hogy neki az egészségi állapotomnál nincs fontosabb. A szakmai stáb velem örült, hogy fájdalommentesen teljesítettem a találkozót.

– A Freiburg hét bajnoki mérkőzés óta nyeretlen, ám biztosan az élvonalban szerepel a következő idénytől. Elégedett a csapat teljesítményével?
– Az elsődleges célunkat elértük, megmenekültünk a kieséstől. Csalókának tetszik a sorozatban hét nyeretlen találkozó, többek között egy egyes döntetlent játszottunk a címvédő Bayern München ellen, amely az őszi szezonban sem győzött le minket… Úgy érzem, a tabellán elfoglalt helyünk nem tükrözi híven az együttes erejét.

– A Bundesligában egyedülálló, hogy a klubja jószerével csak németekre épít a kezdőcsapatában. A hazai játékosok nem alkotnak zárt közösséget?
– Megérkezésem óta mindenki barátságos és elfogadó. A csapatunkban különleges elegyet alkotnak az idősebb és a fiatalabb labdarúgók, de közös, hogy tisztelettel vagyunk a másik iránt. Eleinte nehéz volt beilleszkednem a német nyelv miatt, de folyamatosan tanulok; ha némi nehézség adódna, angolul hidaljuk át a kommunikációs problémát. Bármelyik csapattársamtól kérhetek segítséget, tényleg olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Csupán azt sajnálom, hogy a sérülésem miatt nem úgy sikerült az idényem, ahogyan elterveztem. Tanultam azonban az elmúlt időszak viszontagságaiból, megújulva vágok neki az előttem álló feladatoknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik