Légiósok: 15 éves magyar tehetséget igazolt a dán listavezető!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.03.16. 12:47
null
Németh Hunor a szerződéskötést követően a Köbenhavn fejlesztési igazgatójával, Sune Smith Nielsennel
A Nemzeti Sport Online Külföldi tapasztalatok sorozatának felfedezettje, a Dániában élő Németh Hunor Vajk szerdán töltötte be a 15. életévét, és ezen a napon profi szerződést kötött a dán élvonalban listavezető FC Köbenhavnnal.

 

 

A Nemzeti Sport Online-on 2016 decembere óta követjük nyomon a 2007-es születésű, Dániában élő Németh Hunor pályafutását, amely azután, hogy a középpályás tavaly bemutatkozott az U15-ös magyar válogatottban – múlt héten a törökök elleni két mérkőzésen is pályára lépett –, újabb mérföldkőhöz érkezett. A 15. születésnapján aláírhatta első profi szerződését – három évre kötelezte el magát nevelőegyesületéhez, a dán FC Köbenhavnhoz.

„Fél éve kaptam a hírt, hogy amint arra a szabályok lehetőséget adnak, és betöltöm a 15. életévemet, szeretnének profi szerződést kötni velem – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az FC Köbenhavn tehetsége. – Ez nagy születésnapi ajándék, hiszen hároméves korom óta a Köbenhavnnak szurkolok, kisgyerek koromban még bérletesként jártunk a csapat meccseire édesapámmal. Ez egyfajta elismerés is, mert az U15-ös korosztályból csak a kezdőjátékosok szoktak profi szerződést kapni, akikkel hosszú távon számolnak a klubnál.”

A középpályás a családja társaságában írta alá első profi szerződését
A középpályás a családja társaságában írta alá első profi szerződését

 

Németh Hunor elmondta, volt egy kisebb ínsérülése, ami miatt néhány hetet ki kellett hagynia, de most már rendbe jött, és a tavaszi szezont már nem a saját korosztályában, hanem a 16–17 évesek között, tehát az U17-es csapatnál kezdhette meg, és ott is a kezdőcsapatban számolnak vele. A napokban egy portugáliai nemzetközi tornára is elutazik az együttessel.

„Az U17-es korosztály után a következő lépcsőfok az U19-es csapat lehet, amelynél már szintén részt vehettem egy edzésen, és megtapasztalhattam, hogy fizikailag és gyorsaságban mennyit kell még fejlődjek. Az U19-ben már a csapat felét olyan játékosok alkotják, akik legalább a cserepadig már eljutottak a felnőttcsapatban, nagyon gyors a játék. Az U19 és az első csapat között van egyébként még egy szint, a tartalékbajnokság, az utánpótlásból kikerülve ott játszhatnak először felnőttek között a fiatalok. Reálisan nézve, ha minden jól megy és folyamatosan fejlődni tudok, kettő-négy éven belül debütálhatok a Parken-stadionban, az első csapatban.”

Az FC Köbenhavn akadémiáját tíz éve alapították, onnantól kap egyre nagyobb hangsúlyt a klub életében az utánpótlás-nevelés. A klub első keretében most is találhatunk egy 16 éves, svéd U-válogatott tehetséget, Roony Bardghjit (aki hat meccsen már két gólt szerzett a dán élvonalban), de a koppenhágai utánpótlásműhelyből került ki többek között, a tavaly nyáron az Ajaxnak 12 millió euróért eladott Mohamed Daramy és az ugyanekkora összegért a Wolfsburgba szerződő Jonas Wind.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik