Kleinheisler László Athénban léphet újra Puskás Ferenc nyomdokába

Bodnár Zalán (Athén)Bodnár Zalán (Athén)
Vágólapra másolva!
2023.03.12. 07:15
null
Kleinheisler László Szoldatits László (középen) athéni konzullal és Nikosz Szakulisszal (jobbra) Puskás Ferenc emléktáblájánál<br />(Fotók: a szerző felvételei)
A görög fővárosba utaztunk, hogy lássuk, hogyan halad a korábbi Puskás-akadémista beilleszkedése a Panathinaikoszban, amellyel Öcsi bácsi a legnagyobb edzői sikerét érte el, de a válogatott Eb-selejtezős esélyeiről is kérdeztük Kleinheisler Lászlót, aki az észtek és a bolgárok elleni meccs után negyvenhatszoros válogatottá léphet elő – hol máshol – a Puskás Arénában.

 

AMIKOR LÓRÁNT GYULA,    az Aranycsapat legendás védője a PAOK edzője volt a hetvenes években, egy újság kérdésére ezekkel a szavakkal vázolta fel görögországi életét:  „Most Lorantidisz a nevem. Reggelizés közben az Olümposzra nézek és Zeusszal beszélgetek.”   Tény, hogy a legtöbb magyar labdarúgóra, aki Görögországban játszott – főleg 1990 előtt –, Détári Lajostól Boda Imrén át Esterházy Mártonig, szinte istenként tekintettek Zeusz földjén. Most újabb magyar játékosnak adatott meg az esély arra, hogy olümposzi magasságokba emelkedhessen: a 44-szeres válogatott középpályás, Kleinheisler László négy eszéki év után idén januárban szerződött Athénba, a patinás Panathinaikoszhoz.

DÖRGŐ TAPS A 13-AS SZEKTOR SZURKOLÓITÓL

Amikor tizenhárom éve, 2010-ben a felcsúti Puskás–Suzuki-kupán, a rangos U17-es nemzetközi tornán a házigazda színeiben pályára léphetett a Panathinaikosz ellen, aligha gondolhatta, hogy egy napon majd ő is abban a csapatban rúgja a labdát, amely Puskás Ferenc irányításával érte el története legnagyobb sikerét, az 1971-es Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK)-döntős szereplést. Öcsi bácsi 1970-ben vette át az athéni zöld-fehérek irányítását vezetőedzőként, és első nekifutásra rögtön a legrangosabb európai kupa döntőjébe vezette a teljesen amatőr együttest; görög klubcsapat sem azelőtt, sem azóta nem játszott európai döntőt. Útjuk során elbúcsúztatták az angol bajnok Evertont is, az elődöntőben pedig a belgrádi 4–1-es vereség után hazai pályán 3–0-val kiejtették a jugoszláv Crvena zvezdát, csak a Johan Cruyff-féle klasszikus Ajax állította meg őket a londoni Wembleyben rendezett BEK-döntőben (2–0).

Az ifjú Kleinheisler László 2010-ben a Panathinaikosz ellen játszott a Puskás–Suzuki-kupán (Fotó: Puskás Akadémia/Takács József)
Az ifjú Kleinheisler László 2010-ben a Panathinaikosz ellen játszott a Puskás–Suzuki-kupán (Fotó: Puskás Akadémia/Takács József)

 

Kleinheisler László átigazolása és a futballtörténelmi emlékhelyek felfedezésének vágya elég erős vonzerőt jelentett ahhoz, hogy repülőre üljünk, és eltöltsünk néhány napot a válogatott játékossal, megismerve edzés- és életkörülményeit, kicsit bepillanthassunk a családi életébe, és lássuk, mi emlékeztet manapság Athénban Puskás Ferenc ötvenkét évvel ezelőtti sikercsapatára.

Bíztunk benne, hogy a pályán is láthatjuk a vörös hajú, harcos magyar középpályást, mert a program része volt március 6-án a Panathinaikosz Panetolikosz elleni bajnoki találkozó is. Fontos mérkőzés várt a Panára, győzelem esetén visszavehette az első helyét a tabellán. Igaz, az idén mindegyik meccs kiemelten fontos a hússzoros bajnokcsapatnak, hiszen tizenhárom éve vár az újabb bajnoki címre, 2017 óta még a dobogóra sem fért fel. Most viszont a szerb Ivan Jovanovics vezetőedző irányításával minden esélye megvan az aranyra, ezért is erősítették meg a keretet a télen többek között a magyar középpályással. Laci megígérte, hogy már csak a kedvünkért is igyekszik a kapuba találni, ám nem kapott helyet a kezdőcsapatban. Addig három bajnoki mérkőzésen összesen nyolcvanhat percet játszott, kezdő csak egyszer volt, pedig akkor tizennégy perc után rögtön a kapuba talált a Lamia ellen. A szerencse azonban nem szegődött társául, kiérkezése után rögtön covidos lett, egy hétig nem edzhetett, a Volosz ellen pedig kezdő lett volna, de a bemelegítés közben húzódást szenvedett. Ezúttal a 72. percben állhatott be a 2–0-ra megnyert meccsen, épp az addigi egyetlen gólszerzőt, az argentin Daniel Mancinit váltotta. Az jól érzékelhető, hogy máris megszerették: amikor melegített, a B-közép, a 13-as szektor szurkolói többször is hangosan biztatták, és amikor szólt az edző, hogy menjen, mert ő áll be, a döntés nagy tapsot kapott a nézőktől.

„Jó lesz ez, rendben leszek      – mondta nekünk Laci a meccs után.      – Nem vagyok még százszázalékos fizikai állapotban a betegség és a sérülés után, de ahogy egyre jobban utolérem magam, úgy leszek meccsről meccsre jobb. Az edző is gyakran beszél velem, mindig biztat, mondja, hogy számít rám.”

A hangulatra nem lehet panasz a Pana-stadionban…
A hangulatra nem lehet panasz a Pana-stadionban…

 

AZ ÚJ ARÉNA NEGYVEN ÉVE ÍGÉRET CSUPÁN

A szurkolókon sem múlik majd semmi, ha a biztatásról van szó, a Pana-drukkerek közismerten fanatikusak, a Panetolikosz ellen is simán megtelik a 15 ezres stadion. A Panathinaikosz hagyományosan az athéni polgárok csapata, és amikor a kikötőbeli Olympiakosz Pireusszal vagy a bevándorlók csapatával, az AEK-kel mérkőzik, mindig robbanásveszélyes a helyzet, de a Panetolikosz elleni „sima” mérkőzés is olyan rendőri biztosítást kap, mint nálunk egy Fradi–Újpest. A görögtűz Görögországban természetesen nincs tiltva, már a meccs előtti gyászszünet alatt olyan tüzet és füstöt csináltak a 13-as szektor ultrái, hogy percekig nem lehetett látni a pályát. Nálunk az ilyen tűzijátékért vagy egy évre bezáratná az MLSZ a stadiont, itt továbbra is magától értetődő velejárója a show-nak.

…de a körülmények már nem felelnek meg napjaink igényeinek, romos, kopott minden
…de a körülmények már nem felelnek meg napjaink igényeinek, romos, kopott minden

 

A mérkőzés irama is nagyobb, mint az NB I-ben megszokott, de van, ami miatt a Panathinaikosz irigyelheti a magyar klubokat. Legendás hely az Aposztolosz Nikolaidisz Stadion, és magával ragadó a hangulata is, ám az 1923-ban épített, többször toldozott-foltozott, viszont mégiscsak kereken százesztendős létesítmény fölött igencsak eljárt már az idő, szinte semmiben sem felel meg egy modern aréna kívánalmainak, Magyarországon talán az NB III-ban is csak jobb állapotban lévő stadionok vannak. A médiabejáró lényegében egy vasbódé, tetején szögesdróttal, hogy a jegy nélküliek ne másszanak ott be, a vegyes zóna is kiábrándító, de például a helyszűke miatt a csapatbuszok is csak annyira tudnak megállni, hogy a játékosok kiugorjanak belőlük. Öt éve át is költözött a csapat az Olimpiai Stadionba – amelyben korábban már négy ciklusban is játszott – várva az új stadion felépülését, aminek a terveit viszont mindig keresztülhúzza egy gazdasági válság vagy egy világjárvány, így 2020-ban újra visszatértek ide. Mint egy szurkolótól megtudjuk: vagy negyven éve ígéri minden elnök, hogy lesz új aréna, de az elnökök csak jönnek-mennek, új stadion pedig sehol. Kitűzött célunk volt a klubmúzeum megtekintése is, amelyben magyar vonatkozású emlékek után kutathatunk, ám klubmúzeum pillanatnyilag nincs, az ide-oda költözés miatt dobozokban, raktárakban pihennek az ereklyék.

AZ EMLÉKMŰ NEM A RAKTÁRBAN POROSODIK

Az azért tetten érhető, hogy a Puskás-féle együttes a klub identitásának máig legfontosabb képviselője. Az az 1971-es csapatkép van felfestve a stadion falára is, miként a szurkolói ajándékboltban is olyan szütyőben adják a megvásárolt terméket, amelyre az van írva: 1971. június 2., szerda (vagyis a londoni BEK-döntő napja), a fülén pedig a címke egy akkori Wembley-belépő replikája.

Puskás Ferenc emlékművét azonban hiába keressük az Aposztolosz Nikolaidisz Stadionban. Mint emlékezetes: Magyarország kormánya 2014. június 2-án, a BEK-döntő 43. évfordulóján helyezett el márvány emléktáblát a stadion falán, Orbán Viktor miniszterelnök és Puskás Ferenc özvegye, Erzsébet asszony közösen leplezte le az alkotást. Aznap egy U17-es meccset is rendeztek a Panathinaikosz és a Puskás Akadémia fiataljai között, a Kleinheisler Lászlóhoz hasonlóan azóta szintén felnőttválogatott Sallai Roland emlékezetes gólt szerzett a kezdőkörből. Aztán amikor ideiglenesen elköltözött a csapat, levették az emlékművet, vissza azonban nem helyezték a visszaköltözéskor, információnk szerint az új stadionban lesz majd méltó helye – ha lesz új stadion.

Az emléktáblát 2014-ben Puskás Ferencné, Erzsébet asszony és Orbán Viktor miniszterelnök leplezte le az Aposztolosz Nikolaidisz Stadionban (Fotó: MTI)
Az emléktáblát 2014-ben Puskás Ferencné, Erzsébet asszony és Orbán Viktor miniszterelnök leplezte le az Aposztolosz Nikolaidisz Stadionban (Fotó: MTI)

 

A klub Jorgosz Kalafatisz nevét viselő, egyébként elsőrangú körülményeket garantáló edzőcentrumába, amelyben Kleinheisler Lászlóval találkozunk az interjú miatt, velünk tart Szoldatits László athéni konzul is. Egyrészt elvisz minket az igencsak vadregényes, kóborkutya-falkák és félig kész, félig talán engedély nélkül épülő házak tarkította koropi külvárosba, hogy személyesen is megismerkedjen a válogatott játékossal és felajánlja a segítségét, másrészt, hogy meggyőződjön arról, mi a helyzet a Puskás-emlékművel, amelyet mendemondák szerint az edzőcentrum raktárában őriznek, és szívén viseli a sorsát, már csak azért is, mert magyar állami tulajdon.

Szerencsére hamar meggyőződhettünk róla, hogy a Puskás-emlékmű nem raktárban porosodik, hanem az edzőközpont kinti falát díszíti, azt pillantják meg először a parkolóból az öltözőbe tartó játékosok. Csinálunk is rögtön néhány fotót, így még jobb hangulatban készülhet el az interjú Kleinheisler Lászlóval, akinek a családjával is megismerkedhetünk.

Kleinheisler László az athéni csapat mezében (Fotó: Panathinaikosz)
Kleinheisler László az athéni csapat mezében (Fotó: Panathinaikosz)
„Már itt is elterjedt, hogy Scholes a becenevem”

– Van már görög neve, mint Lóránt Gyulának volt a Lorantidisz? Mondjuk, Kleiszthenész?
– Nem, nem, arról még nem tudok – feleli nevetve Kleinheisler László. – De már itt is elterjedt, hogy Scholes a becenevem a korábbi Manchester United-középpályáséhoz hasonló külsőm miatt, ezért itt Scholesynak szólítanak. Azt gondolom, jól halad a beilleszkedésem, kitűnően érzem itt magam. Van horvát és szlovén csapattársam is, és egy albán, Enis Cokaj, aki szintén a horvát bajnokságban játszott, velük rögtön megtaláltam a közös hangot.

– Hogyan jött a lehetőség januárban, hogy Athénba igazoljon?
– Rendkívül gyorsan történt minden. Néhány nap volt csak hátra a téli átigazolási időszakból, hívott az ügynököm, Filipovics Vladan, hogy van ez a lehetőség, a klub is akar, az edző is akar, nem kellett sokat gondolkodnom, azonnal rávágtam az igent, és másnap már repültünk is ki. Nagyon örültem neki, hogy egy ilyen neves klubba kerültem, óriási lehetőség.

– Úgy látom, a családja sem bánja a váltást.
– Egyáltalán nem, máris szeretünk itt élni, és ahogy jön a nyár, még jobb lesz. A feleségem horvát, de nem esett nehezére eljönnie. A kisfiunk, Noel öt hónapos, és velünk él a feleségem első házasságából született lánya is (a 2. oldalon az alsó képen – a szerk). Most Glifáda városrészben lakunk, gyönyörű környék, s noha külváros, belvárosi jellegű, ezért most épp kertes házat keresünk, mert van egy kis francia buldogom, neki is jobb lenne az udvaron szaladgálni.

– Motiváló volt az is, hogy a bajnoki címért lehet küzdeni? Eszéken is így volt, de ott azért a Dinamo Zagrebet aligha lehet megelőzni.
– Igen, ez rendkívül ösztönző nekem is, a csapatnak is. Van egy bajnoki címem a Videotonnal és egy Magyar Kupa-sikerem a Fradival, de görög bajnoknak lenni óriási érzés lenne, elképzelem, mekkora ünneplés lenne itt tizenhárom év várakozás után.Nincs még lefutva a bajnokság, csak most kezdődik a rájátszás, amelyben az első hat csapat mindegyike játszik a többivel oda-vissza, minden meccs rangadó, azon a tíz mérkőzésen dől el minden.

– Más az iram, mint a magyar vagy a horvát bajnokságban?
– Igen, szerintem sokkal nagyobb. Amikor idejöttem, az első edzésen eléggé megszenvedtem, nagyon intenzív volt. A meccstempó is a válogatott meccsekéhez hasonló. Ez jó, mert tudom hasznosítani a válogatottban is, több erőm lesz. Nagyon jók az edzések, nemrégiben egyszer a második csapattal gyakoroltam, ott is nagy volt az iram. És ami nagyon fontos: kimagasló minőségűek az edzőpályák, tökéletes a gyep, ez is segíti a gyors játékot.

– Az az érzésünk, Görögországban értékelni tudják majd azt a harcos elszántságot, amely a játékát jellemzi.
– Bízom benne, mert én mindig ilyen voltam. Azt vallom, hogy amikor nem úgy megy a játék, ahogy szeretnéd, azzal mindig fel tudod hozni magad, ha látják rajtad, hogy megharcolsz minden labdáért. Van úgy, hogy nem jönnek össze a dolgok, ki is lehet kapni, de ha keményen küzdesz, senki sem mondhat rosszat, sem az edző, sem a szurkoló.

– Ki a csapat ásza? Andraz Sporar, a szlovén center?
– Ő is jó, de a korábbi brazil válogatott Bernard és az argentin Sebastián Palacios is, aki nagyon gyors és gólveszélyes.

– Az eddigiek alapján úgy tetszik, a két argentin szélsővel, Daniel Mancinivel és Sebastián Palaciosszal kell megküzdenie a kezdőcsapatba kerülésért.
– Eddig általában őket váltottam, vagy ők álltak be helyettem, de nem feltétlenül van így, mert tudok a középcsatár mögött is játszani, szóval több variációs lehetőség van. Magamra figyelek, az a fontos, hogy újra a legjobb erőnléti állapotban legyek, és akkor valamelyik kezdőposzt az enyém lehet. A legjobban talán a bal szél fekszik nekem, szeretek ott játszani, Eszéken is a leggyakrabban ott kaptam lehetőséget. Persze, azt is el tudom képzelni, hogy váltogatjuk majd a pozíciókat, akár meccsen belül is.

– Huszonnyolc éves, a szerződése három és fél évre szól. Most került igazán a helyére, itt érhet révbe?
– Nem tudni, mit hoz a jövő. Voltam már eddig is egy-két jó csapatnál, hogy csak a két korábbi zöld-fehér klubomat, a Werdert és a Fradit mondjam. Máris büszke vagyok arra, amit eddig elértem. Miért is ne lennék büszke? Sok tapasztalatot szereztem már külföldön, csak annyit tudok mondani, szeretnék minél tovább itt maradni, és szép sikereket elérni.

– Hamarosan hazautazik a válogatotthoz. Milyen szereplésre számít az Eb-selejtezőn?
– Nincsenek nagynevű ellenfelek, de nem egyszerű a csoportunk Szerbiával, Montenegróval, Bulgáriával és Litvániával, a riválisok várhatóan főleg védekeznek majd, már respektje van a magyar válogatottnak. Bízom benne, sőt biztos vagyok benne, hogy jó eredményeket tudunk elérni, az utóbbi években megmutattuk, mire vagyunk képesek. Nagyon várjuk már a mérkőzéseket, a bolgárok elleni selejtező előtt lesz alkalmunk az észtek ellen kísérletezni, még jobban összecsiszolódni, az segíthet ráhangolódni a tétmeccsekre is.

 

 

Ebéd Puskás Ferencné kedvenc tavernájában
Athéni kószálásunkhoz jobb „idegenvezetőt” nem is kaphattunk volna a 85 esztendős Nikosz Szakulisznál (jobbra), Puskás Ferenc korábbi görög tolmácsánál, munkatársánál és jó barátjánál, aki jöttünkről értesülve jóval többet tett annál, ami egy „házigazdától” elvárható, már-már zavarba ejtően segítőkész volt: szállást ajánlott, hozott és vitt a repülőtérre (ami a néhány héttel ezelőtti tragikus görög vonatbaleset miatt meghirdetett, a teljes tömegközlekedés leállását okozó sztrájk napján „életmentő” volt), felvette a kapcsolatot a klubbal és a konzulátussal, és még Puskás Ferencné, Erzsébet asszony egykori kedvenc étkezdéjébe, az      Alekosz tavernába      is meghívott. „Mi más tehetnék? Szeretem a magyarokat” – adott magyarázatot szerényen önzetlen segítségnyújtására. Pedig nem önszántából tanult meg magyarul, nyolcévesen rabolták el szülőfaluja összes gyerekével együtt a partizánok, tízévesen Magyarországra került, Fehérvárcsurgón (ahol április 23-án előadást tart a háborús éveiről, élettörténete hamarosan könyvben is megjelenik) járt általános iskolába, Csongrádon érettségizett, aktívan részt vett az 1956-os forradalomban, amelynek leverése után visszatért hazájába, akkor láthatta viszont az édesanyját, apját már soha, ő meghalt a kommunisták börtönében. Nemcsak Puskás Ferenccel dolgozott együtt a fizioterapeutaként tevékenykedő férfi, hanem tizenöt magyar edzővel, köztük Bukovi Mártonnal és Lantos Mihállyal. Görög részről ő menedzselte a 2014-ben átadott Puskás-emlékmű létrejöttét. Tavaly a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Orbán Viktor miniszterelnöktől. Évek óta magyar állampolgár is, miként immár mindkét lánya is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik