Ikszelt a DAC és a koronavírus által nem tizedelt Slovan a rangadón

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.10.25. 15:45
null
Fotó: Lelkes Ernő
1–1-es döntetlent játszott a Dunaszerdahely és a Slovan Bratislava a Fortuna Liga 11. fordulójának rangadóján – ezzel maradt a két csapat között a kétpontos különbség a DAC javára.

 

SZLOVÁKIA, FORTUNA LIGA
11. FORDULÓ

DAC (Dunaszerdahely)–Slovan Bratislava 1–1
(1–1)
Dunaszerdahely, Mol Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Kralovic
DAC: Jedlicka – Blackman, Müller, Kruzliak, Davis – Njie, Schäfer – Balic, Kalmár, Divkovic (Fábry, 90.)– Ramírez. Vezetőedző: Bernd Storck
Slovan: Greif – Pauschek, Abena, Bajric, De Marco – Nono (Rabiu, 77.), Weiss – Cavrics (Lovat, 90+1.), Holman, Ratao (Moha, 77.) – Medved. Vezetőedző: Stanislav Moravec
Gólszerző: Balic (34.), ill. Kruzliak (26. – öngól)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ha ezt valaki érti, magyarázza meg...

Történt, hogy két nappal a DAC-Slovan Fortuna liga-rangadó előtt híre ment, a pozsonyiaknál ismét felütötte fejét a koronavírus-járvány. Szombaton már arról írt a szlovák sajtó, tizenhárom játékos is érintett, a Slovan pedig halasztást kér a meccsre. Végül a helyi szövetség előírásai miatt ez nem jött össze – a rekordbajnoknak maradt elég bevethető futballistája a keretben, így pedig a Dunaszerdahely hozzájárulása nélkül nem lehetett halasztani. Már-már a sportszerűség kérdése került az előtérbe, de ettől függetlenül maradt a tény: lesz meccs.

Lett meccs.

A Slovan pedig megérkezett a Mol Arénába: a vezetőedző Darko Milanic nélkül, ugyanakkor a komplett első csapatával – mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a kezdő egy fő híján megegyezett az egy héttel korábbival. S jegyezzük meg, nem azért, mert már akkor is a koronavírus „tizedelte” volna a pozsonyiakat.

Lett meccs, méghozzá igen éles meccs. A két csapat között csupán két pont volt a különbség a tabellán. Mindezt úgy, hogy a harmadik helyen álló Zsolna, Nagyszombat, Rózsahegy trió újabb tízpontos szakadékkal követte a két éllovast.

A mérkőzés kiegyenlített játékot és jó iramot hozott. Tíz perc után kezdett dominálni a Slovan, amely a 26. percben meg is szerezte a vezetést. Dominik Kruzliak menteni próbált, ám a lábáról védhetetlenül vágódott a hazai léc alá a labda (0–1).

A DAC nemhogy nem rogyott meg, átvette az irányítást, majd a Kalmár Zsolt által kiharcolt szabadrúgásból Andrija Balic találatával egyenlített (1–1).

A második félidőre némiképpen visszaesett az iram, a Slovan többet járatta a labdát, a DAC veszélyesebben kontrázott. Döntés viszont nem született.

A két bajnoki rivális öt év után végzett ismét döntetlenre egymással. Mindez egy harcias, küzdelmes meccs végén dicséretes is lenne. Ha a Slovan a koronavírustól valóban megtizedelve, B-csapattal éri el, úgy még kalaplengetős is – így viszont?

Ha ezt valaki érti, magyarázza meg...

A mérkőzés után Kalmár Zsolt és Holman Dávid mezt cserélt (Fotó: Duducz Tibor)
A mérkőzés után Kalmár Zsolt és Holman Dávid mezt cserélt (Fotó: Duducz Tibor)

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK!

EGY PERC LESZ A RÁADÁS!

90+1. perc: Slovan-csere: Lovat váltja Cavricsot.

90. perc: Az első hazai csere: Fábry be, Divkovic le.

88. perc: Kalmár harcol ki szabadrúgást a tizenhatos előteréből. Rabiu kap sárgát.

jön az utolsó öt perc (a rendes játékidőből).

81. perc: Szabadrúgás-kombináció a hazaiaktól: Kalmár labdáját Davis veszi át a bal szélen, jön a centerezés, Ramírez háttal a kapunak, estében egy félollózó mozdulattal próbálkozik – fél méterrel száll el a keresztléc felett.

A legutóbbi három döntetlen DAC–Slovanon pont úgy 1–1-re végződött, ahogyan most is állnak a csapatok.

77. perc: Kettős csere a vendégeknél: Ratao és Nono le, Moha és Rabiu be!

76. perc: Kalmár balról érkező beadása után nem tud felszabadítani a Slovan védelme, Balic elé kerül a labda, aki 7 méterről a bal felső sarok fölé lő.

72. perc: Balic átlövése vágódik le Abena karjáról. Kalmárék tizenegyest reklamálnak, de a játékvezető nem fúj büntetőt!

71. perc: Divkovic legurítja a szabadrúgást, Blackman lő a 16-os jobb csücskétől, a kapus védőt, a kipattanó után jó az újabb DAC-beadás, az ötös bal sarkánál Müller tud fejelni, de Greif nagy bravúrral kitolja a jobb felsőbe tartó labdát.

70. perc: De Marco kap sárgát. Blackman harcolt ki szabadrúgást a 16-os jobb oldalánál.

68. perc: Ratao csinálja meg a cselt a 16-oson belül. A Slovan házi gólkirálya két védőt is becsap, 6 méterről, kissé éles szögből lő, Jedlicka zárja remekül a szöget és második szándékból magához is öleli a közelről jött labdát.

64. perc: Weiss próbálkozik meg egy lövéssel 25 méterről. Szinte kirepül a stadionból. A játékvezető szögletet ítél, Weiss odamegy és szól, hogy nem, nem szöglet, nem megpattant, hanem ő lőtte el ennyire pocsékul.

60. perc: A második félidőben még nagyobb a Slovan labdabirtoklási fölénye. Ugyanakkor a kontráknak köszönhetően a DAC valamivel veszélyesebb, mint ellenfele.

56. perc: Divkovic lő jobbról, nem is biztos, hogy kapura szánta volna eredetileg, Greifnek kell résen lennie, és kitolni a jobb felsőből az aláhulló labdát.

53. perc: Nagy védés! Divkovic húzza meg a váratlant és passzol remekül az alapvonal irányába mozgó Schäferhez, aki jól centerez, Ramirez az ötös vonalában végül kapura tud fordulni, lő, de Greif bravúrral ment.

50. perc: Helyzet nélkül telt el a második félidő első öt perce.

47. perc: Davies csúszott oda egy ütemet megkésve Cavricsnak. Sárga.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ! A DAC indította útjára a labdát.

NINCS HOSSZABBÍTÁS! Vége az első félidőnek!

43. perc: Greif! Balic tologatja a labdát a kaputól jó 26-27 méterre, aztán gondol egyet, jobbal megpróbálja átlőni a védősort, a löket megpattan, de a Slovan kapusa elég gyorsan le tudja reagálni, s ha kissé csacskának is tűnő mozdulattal, de védeni tud. Bravúr!

41. perc: Nono is bátran kapura küld egy szabadrúgást jó 32-35 méterről. A pattogós labdával a bal alsót célozza, de jó egy méter híján nem találja el.

40. perc: Ratao gyorsít fel középen, ziccerben indítaná Weisst, Kruzliak kilép rá és letarolja egy sárga lapért cserébe. De ziccerpassz legalább nincs...

37. perc: A szöglet után röviden fejelik ki a labdát a hazaiak, Holman próbálkozik 25 méterről egy átlövéssel, ezt blokkolják a hazaiak.

36. perc: Medved kényszerítőzik Weisszel, majd jobbról, erőből, de laposan centerez, középen Weiss kerülhetne ziccerbe, de Njie bevetődik és óriásit ment. Szöglet.

34. perc: Balic kilövi a jobb felsőt 19 méterről, kissé balról, az imént megítélt szabadrúgásból. Ez a horvát középpályás hatodik gólja az idényben! A kapufa is segített. 1–1

Ez bizony jó esély. Egyetlen kár, hogy a magyar válogatott középpályás, Kalmár Zsolt erősen biceg még. Lehet, nem is ő végzi el a szabadrúgást.

32. perc: Nono kapja a meccs első sárgáját. A volt DVTK-játékos Kalmárt rúgta fel a 16-os előterében.

30. perc: Medved indul méteres lesről, hiába helyez a kivetődő kapus mellett a hálóba, ez nem ér.

29. perc: Kalmár küldi kapura a labdát szabadrúgásból, jó 35 méterről. A lövés se nem túl erős, se nem túl helyezett, így simán véd a Slovan kapusa.

26. perc: Weiss csinálta meg a cselt a bal szélen, erőből középre lőtte a labdát, ott pedig a menteni igyekvő Kruzliak lábáról a léc alá vágódik az! 0–1

ÖNGÓL! VEZET A SLOVAN!

23. perc: Kalmár passzol a 16-os bal csücskénél helyezkedő Schäferhez, utóbbi befelé cselez, 15 méterről, viszonylag középről lő, de a labdája elkerüli a kapu bal oldalát.

Az első 20 percben 52 százalékban volt a labda a Slovannál, a maradék 48-ban a Dunaszerdahelynél.

Ismét kiegyenlítettebbé vált a meccs. A Slovan a saját térfelén passzolgat, a DAC közben gyors indításokkal próbál operálni és helyzetet kialakítani, ha nála a labda.

15. perc: Njie próbálja meglepni egy átlövéssel a Slovan kapusát. A labda jó 35 métert száll a levegőben, Greif második szándékból, de fogja.

Most a Slovan dominál.

14. perc: Balról száll a DAC kapuja elé a labda, Kruzliak figyel és megelőzve Medvedet szögletre ment meleg helyzetben.

12. perc: Ismét Holman próbálkozik egy indítással, de ezúttal hosszú a „lyukbafutó” Rataónak szánt labda.

9. perc: Holman íveli be a labdát a védők mögé 25-28 méterről, Ratao az ötös bal csücskétől fejelné középre a labdát az érkező Medvednek, de szerencsére kissé pontatlan, így összejön a mentés.

5. perc: Komolyabb helyzet nélkül, mezőnyjátékkal telt el az első öt perc.

4. perc: Jedlicka húz meg egy higgadt cselt az ötös bal csücskénél a rárontó Slovan-támadóval szemben.

A „koronavírus-problémákról" szóló hírekhez képest Slovan kezdője egyetlen helyen változott csak a múlt heti tizenegyhez képest.

1. perc: A Slovan kezdte az összecsapást!

Szurkolók nincsenek, szinte a legerősebb Slovan-kezdő viszont igen. Ilyenkor legyen okos az ember...

(Fotó: Duducz Tibor)
(Fotó: Duducz Tibor)

A MECCS ELŐTT

Bár szombaton még kétségesnek tűnt, megrendezik a Dunaszerdahely–Slovan Bratislava rangadót a Fortuna Ligában – minderről a sportolunk.sk számolt be a pozsonyi együttes hivatalos honlapján megjelent közlemény alapján.

A szombati hírek szerint a tizenhárom játékos mellett Darko Milanic vezetőedző teszteredménye lett még pozitív – legalábbis erről szóltak még a kezdés előtti információk. Aztán megjelentek a kezdőcsapatok és kiderült, hogy az előző hétvégén pályára lépett együtteshez képest egy, azaz egy helyen változott a kezdő...

(Fotó: Duducz Tibor)
(Fotó: Duducz Tibor)

Amúgy a szlovákiai iránymutatás szerint (ez egyébként megegyezik az Európai Labdarúgó-szövetség által a Bajnokok Ligájában is gyakoroltakkal), ha egy csapatban van tizenhárom negatív teszttel rendelkező játékos – köztük egy kapus –, akkor ki kell állnia a soros tétmérkőzésére. A Slovannal ennyien még bevethetőek voltak a szombati hírek szerint is.

A DAC 27 pontjával listavezetőként, a Slovan 25 ponttal a második helyről várja a mérkőzést. A dunaszerdahelyiek a legtöbb gólt szerezték (33), a pozsonyiak a legkevesebbet kapták (6) az eddig lejátszott 10 fordulóban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik