Légiósok: Vancsa Zalán megérett a szintlépésre

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 07:00
null
Vancsa Zalán rengeteget fejlődött a Lommelben (Fotó: Lommel SK/Fb)
A Lommelben szereplő Vancsa Zalán a belga másodosztály legszűkebb elitjéhez tartozik, a 19 éves, egyszeres magyar válogatott bal oldali szélső a statisztikai adatok és helyi kollégánk véleménye szerint is kimagaslik a mezőnyből.

Exkluzív interjújában, amelyet szerdán adott a Nemzeti Sportnak, Marco Rossi szót ejtett többek között Vancsa Zalánról. A Lommelben szereplő 19 éves balszélső nagyszerűen teljesít a belga másodosztályban, 24 mérkőzésen tíz gólt szerzett, és négy gólpasszt adott, az elmúlt hétvégén mesterhármast ért el az RFC Liege ellen, ezt követően a belga sportsajtó is cikkezett róla. A magyar válogatott szövetségi kapitánya arra a kérdésre, hogy a szépreményű támadó ott lehet-e az Európa-bajnoki keretben, elmondta, tisztában van a képességeivel, nem csupán jó játékos, nagyszerű srác is, így a jövőben lát esélyt a meghívására. Vancsa Zalán lapunknak keddi interjújában elmondta, az álma válna valóra, ha ott lehetne a németországi tornán, nincs más feladata, mint felhívni magára a figyelmet – úgy látszik, sikerült, hiszen az olasz szakember figyelemmel kíséri a játékát.

Emlékezhetünk, a City Football Group 2022 januárjában hárommillió euróért szerezte meg az MTK-tól a játékjogát, a következő fél évben a kék-fehéreknél szerepelt kölcsönben, majd 2022 nyarán csatlakozott a Lommelhez. Első idénye az alkalmazkodás jegyében telt, 23 bajnokin lépett pályára, egy gól mellett két gólpassz volt a mérlege, a jelenlegi évadban azonban ugrásszerűen javult a teljesítménye: csapata húzóemberévé lépett elő, nem véletlen, hogy a télen számos magasan jegyzett klubbal boronálta össze a nemzetközi sportsajtó. A Het Belang van Limburg Lommellel foglalkozó szakírója, Sven Claes  hétről hétre figyeli az egyszeres magyar válogatott szélső játékát, úgyhogy megkerestük: miként látja az elmúlt másfél évét, mennyit fejlődött?

„A belga másodosztályban sok erő kell az érvényesüléshez, és ne feledjük, Vancsa Zalán mindössze tizenhét volt, amikor a Lommelhez került – mondta belga kollégánk. – Rögtön látszott, hogy tehetséges, s az itt töltött tizennyolc hónap alatt sokat fejlődött, érett férfi lett, rengeteg izmot felszedett. Ügyes a labdával, rendkívüli jól helyezkedik, ami a modern futball fontos követelménye, és a teherbíró képessége is megvan – a hétvégén elért három góljából kettőt a hajrában szerzett. Az utóbbi időben a hátán cipeli a csapatot, tőle függ a Lommel eredményessége, mert a többiek gólképtelenek. Három csatár is sérült, és most meglovagolva a helyzetet bal oldali szélsőként lépett a helyükbe. Sok meccsen láttam, mennyire jól cselez. Támadó szellemű játékosként az előrejátékban nem passzolja vissza a labdát, előretör – ebből is látszik, a góllövés motiválja. Feltalálja magát a tizenhatoson belül, és bár mondhatni, időnként szerencsés gólokat szerez, erre a játék olvasása révén képes. A labda elleni játéka példás, agresszívan támad le, ugyanakkor a gólpasszainak számát növelhetné. Jól alkalmazkodott a felnőttfutball követelményeihez, ebben az évadban megmutatta, a bajnokság egyik legjobbja.”

Nem csupán a szakíró szavai, a Wyscout statisztikái is alátámasztják, hogy a Challenger Pro League legszűkebb elitjéhez tartozik. A bajnokságban legalább ötszáz percet a pályán töltő szélsők közül neki van a legtöbb tizenhatoson belüli labdaérintése, nála a legmagasabb a helyzetek minősége alapján levezetett várható gólok (xG) mutatója, ő tör be a második legtöbbször a büntetőterületre a labdával, a támadóharmadban az övé a második legtöbb labdaérintés, ő kapja a harmadik legtöbb kulcspasszt, míg tíz góljával holtversenyben a legeredményesebb szélső. Az adatokat összehasonlítva kitűnik, szinte minden téren előrelépett az előző idényhez képest. Hogy milyen fontos szerepet tölt be együttese játékában, jelzi, hogy a hosszabbításokat is figyelembe véve átlagosan 91.1 percet tölt a pályán (az előző évadban átlagban 71.3 jutott neki). Kaput eltaláló lövéseinek száma 20, az ellenfél térfelén szerzett labdáié 31.6, párharcai száma 65, míg sikeres akcióié 66 százalékkal nőtt, a meccsenkénti lövést előkészítő passzai, illetve lövési kísérletei száma 250, sikeres cseleinek száma pedig 254 százalékban emelkedett az előző évadhoz képest – de a legfontosabb mind közül, hogy tízszer több gólt ért el, gólpasszai számát megduplázta.

Vancsa Zalán lövései a 2023−2024-es idényben Grafikánkon Vancsa Zalán összes kapura lövési kísérletét feltüntettük az 2023–2024-es idényből: a pirossal jelölt ikonok a góljait jelzik, a sárgák pedig azokat a próbálkozásait, amelyekből nem született gól, és minél nagyobb az ikon mérete, annál veszélyesebb volt a helyzet az adat­elemző rendszer szerint. Forrás: Wyscout, Grafika: xfb Analytics, Cube

Belgiumban felnőttszinten is kidomborodott, a roppant dinamikus, hatékony szélsőnek megvan a képessége, hogy brusztolós, gyors ligában áttörje az ellenfél védelmi vonalát, a vetélytárs kapujára törő játékával gyakran kerül helyzetbe, veszélyes akciókat hajt végre. Kiemelkedő labdakezelése és cselezőképessége elősegíti, hogy értékes lehetőségeket teremtsen a gólszerzésre, helyzetkihasználása fontos eleme csapata támadójátékának. Ugyanakkor nemcsak támadásban, védekezésben is aktív, jó a labda visszaszerzésében, kiemelkedik az ellenfél térfelén a labdaszerzéseknél, hasznos az ellentámadások elindításában – ez is rávilágít sokoldalúságára.

„Készen áll a következő lépés megtételére, alighanem az utolsó hónapjait tölti Belgiumban – fejtegette Sven Claes. – Az eddig szerzett tíz góljára és négy gólpasszára alighanem rengeteg klub felkapja a fejét, s van még hat, a feljutás szempontjából döntővel felérő meccs, amelyeken bizonyíthat. Egyik labdarúgó sem szeretne ebben a klubban megöregedni, mindenki azért dolgozik, hogy elkerüljön. Lommel kisváros az ország szélén, ahol nincsenek klubhelyiségek, partik, menő ruhaboltok, csak a futball létezik. Aki kitűnik, szintet léphet, és úgy érzem, Zalán hamarosan megteszi a következőt. Hollandia kiváló ugródeszka lenne, ott érvényesülhetne a támadójátéka, de a spanyol vagy a német bajnokság is érdekes lehet neki. A City Football Group aligha szeretné értékesíteni a játékjogát, ebben a korban általában kölcsönben szerepelteti a labdarúgóit. A konglomerátum sokat fektetett a játékosba, mindent megtesz a fejlődése érdekében, úgyhogy biztosan szép pályafutás vár Zalánra.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik