Marco Rossi: Természetes, hogy emelkedik az adrenalinszint

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.06. 07:53
Marco Rossi (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Száz nap múlva kezdődik a németországi Európa-bajnokság, Marco Rossi ebből az alkalomból exkluzív interjút adott lapunknak. A szövetségi kapitány elárulta, az utazó keret hány százaléka állt össze a fejében, illetve hogy miként tervezi a Svájc elleni első meccset megelőző utolsó estét.

– Száz nap van hátra az Európa-bajnokság rajtjáig. Sok vagy kevés időnek érzi?
– Soknak semmiképpen sem mondanám – válaszolta lapunknak adott exkluzív interjújában Marco Rossi szövetségi kapitány, akivel a telki edzőbázison található emeleti irodájában ültünk le beszélgetni. – Nyakunkon a két márciusi felkészülési meccs, előbb Törökországgal, majd Koszovóval játszunk. Arra mindenképpen jó lesz ez a két erőpróba, hogy képet kapjunk néhány játékosról. Sok időnk nincs. Hamar eljön a nyár.

– Az Eb-keret hány százaléka állt össze a fejében? Hány poszton van még kérdőjel a fejében?
– Novemberben találkoztunk legutóbb, nem mondhatjuk, hogy azóta többen is berúgták az öltözőajtót. Nemigen van olyan labdarúgó, aki olyan teljesítménnyel rukkolt ki, amelyet látva kis túlzással képtelenség lenne kihagyni. Ha minden így marad, alighanem az eddig pályára lépők közül kerül ki az utazó keret.

Vancsa Zalán bekerülhet a márciusi keretbe

– Ezek szerint nem lesz meglepetés a jövő hét keddi kerethirdetéskor?
– A jelek szerint nem. Dárdai Márton lehet az egyetlen újonc, róla egy ideje tudjuk, a magyar válogatott mellett tette le a voksát, örömmel jön közénk. Kíváncsiak vagyunk rá, szeretnénk látni, mire képes a magyar csapat mezében. Az egyedüli gond, hogy az elmúlt időszakban sérüléssel bajlódott, de ha minden jól megy, az összetartás kezdetéig már rendben lesz. Meglátjuk, milyen állapotba kerül március második felére.

– Azt tudja már, milyen poszton számol vele? Védekező középpályásként vagy védőként?
– Belső védőként. Kétségtelenül sokoldalú játékos, több poszton bevethető, de az elmúlt hetekben sokat beszélgettünk, és egyértelművé vált számomra, a hátvédsor közepén érzi a legjobban magát, ott mozog a legotthonosabban. Aztán előfordulhat olyan szituáció, amikor a középpályán kell vele számolnom, de nálam alapvetően belső védő lesz.

– A hétvégén a belga másod­osztályú Lommelben mesterhármast szerző Vancsa Zalán ott lehet a kereteben?
– Jó formában van. Tisztában vagyunk a képességeivel, két éve nyáron már bemutatkozott a válogatottban Olaszország ellen, ebből a szempontból ő nem lenne újonc. Az U21-es válogatott alapembere, képben vagyunk vele kapcsolatban, ismerjük. Nem csupán jó játékos, nagyszerű srác is, a jövőben az ő meghívására látok esélyt.

Vancsa Zalán kiváló formában a belga Lommelben – ha így folytatja, hosszabb távon is számolhat vele a válogatott szakmai stábja (Fotó: Lommel SK)

A torna előtt hét napot pihenhetnek a játékosok

– A közelgő, Törökország és Koszovó elleni felkészülési mérkőzésen mit kell leginkább gyakorolni? Egyáltalán, miért éppen ellenük játszunk?
– Először is amikor edzőpartnert kerestünk, számba kellett venni, kik jöhetnek szóba, kik érhetők el ebben az időszakban. Nem sok válogatott volt szabad. A törökök elleni csata egyértelműen jó felkészülés lesz az Eb-re, agresszívak, erőszakosak, azonnal visszatámadnak, ebből a szempontból a játékuk hasonlít a németekéhez és a skótokéhoz. Az Európa-bajnokságon kemény ellenfelek várnak ránk, Svájc is erős, éppen ezért olyan edzőpartnerek ellen szerettünk volna játszani, amelyekkel szemben nem biztos, hogy a labdát csaknem hetven százalékban birtokolva mi irányítjuk a meccset. A Törökország elleni mérkőzés a németek és a skótok elleni összecsapás modellezése lehet.

– A csapat az Európa-bajnokság idején egy kis bajor faluban száll meg, elvonulva a világ szeme elől. Ön szerette volna, hogy ilyen nyugodt helyen hangolódjanak a meccsekre?
– Fontos a nyugalom. Az ilyen nagy események, tornák idején legalább olyan fontos a pihenés, mint maga a mérkőzés. Hogy a játékosok nyugodt körülmények között csak a pihenésre, lazításra koncentrálhassanak. Azt szeretném, ha a meccsekre teljesen frissen, kisimulva érkeznénk, ehhez pedig olyan főhadiszállásra lesz szükségünk, amelyen valóban csak saját magunkra kell figyelnünk, és a lehető legprofibb felkészüléshez szükséges feltételek is biztosítva vannak. Éppen úgy, mint itt, Telkiben.

– Az Eb előtt utaznak valahova összetartásra, edzőtáborba? Vagy erre nem lesz lehetőség?
– Nem lesz rá időnk. A bajnokságok május közepén fejeződnek be, a játékosoknak ezt követően egy hét pihenésre mindenképpen szükségük lesz, hogy mentálisan kikapcsolódjanak, felfrissüljenek. Ha sok idejük nem is marad lazítani, abban a néhány napban tényleg fontos lesz, hogy eltereljék a labdarúgásról a figyelmüket, ne az Európa-bajnokságon és a labdarúgáson agyaljanak. Május huszonhetedikén már úgyis Telkiben találkozunk, és kezdődik a felkészülés.

Sallai Roland (20) ragyogó teljesítményt nyújt a magyar válogatottban és freiburgi klubcsapatában egyaránt – a szövetségi kapitány szerint a csatár megérett a szintlépésre (Fotó: Szabó Miklós)

Szalai Attila a meccshiány ellenére élvezi a bizalmat

– Ha egyvalamit ki kell emelnie, ami most a legnagyobb gond a válogatottban, mi lenne az? Talán a védelmünk összetétele?
– Valóban gond, hogy Szalai Attila továbbra sem játszik a Freiburgban. Amilyen sok mérkőzés volt a lábában a törökországi időszakában, olyan kevés van most a Bundesligában. De jó helyen van, topjátékosokkal tréningezhet együtt, sokszor ez is többet ér, mintha valaki alacsonyabb színvonalú bajnokságban futballozna. Ballábas belső védőként itt lesz Dárdai Márton vagy éppen Szalai Gábor is, de kettőjüknek együtt sincs még egyetlen válogatott mérkőzés sem a lábukban, míg Szalai Attilának már több mint negyven. És azt is figyelembe kell vennem, hogy amikor számítottam rá, többnyire jó teljesítményt nyújtott. Jelen állás szerint itt a helye közöttünk.

– Valóban úgy gondolja, hogy Horváth Krisztofer megérett a Serie A-ra is?
– Ő a Torino játékosa, igen, megérett a váltásra. A Kecskemétből kiemelkedik, szerintem a Ferencvárosba is beférne, de az elmúlt időszakban többször láttam a Torinót is játszani, nyugodtan mondhatom, vannak olyan labdarúgói, akik egyáltalán nem jobbak Krisztofernél. A nyáron muszáj lesz szintet lépnie, ennél sokkal több van benne. Mint ahogyan Sallai Rolandnak is ezt kell tennie, topklubban is megállná a helyét.

NSPOVIDE0060302_03.indd

– És az olasz másodosztályú Parmában légióskodó Balogh Botondról mit gondol?
– Sokat fejlődött az elmúlt időszakban. A Parma jól teljesít, Botondnak volt időszaka, amikor kevesebbet játszott, de végül csak kiharcolta a helyet magának, egyre több játékpercet kapott. Tehetséges védő, a jövő játékosa, ha így folytatja, ott lehet az Európa-bajnokságon.

– A téli szünet után arról beszélgettünk, milyen jó lenne, ha Varga Barnabás gyorsan elkapná a fonalat, hogy az Eb-re kirobbanó erőben utazhasson. Sokat nem vacakolt a formába lendüléssel.
– Sok Ferencváros-meccset láttam az elmúlt időszakban, akkor is kint voltam a stadionban, amikor négy gólt szerzett az MTK ellen. Barnabás kiváló játékos, de nekem még mindig az a legfontosabb, hogy egészséges! Az sem válik a hátrányára, hogy a Ferencvárosban immár hárman vannak ugyanarra a pozícióra, Varga Barnabásnak is lehetősége nyílik a sorozatterhelés közben időnként a pihenésre.

– Noha száz nap még hátravan a nyári tornáig, már most az Európa-bajnoksággal kel és fekszik? Vagy ez túlzás?
– Hogy őszinte legyek, megpróbálok a napi munkámra összpontosítani. Van teendő, minél szorosabb kapcsolatot ápolni a kerettagokkal, a távolból is motiválni őket, apró célokat kitűzni eléjük, érdeklődni a formájukról, miként érzik magukat a bőrükben. Figyeljük a futballistákat, tanulmányozzuk az új lehetőségeket, és természetes az is, hogy az Európa-bajnokság közeledtével emelkedik az adrenalinszint. De ha száz nappal az Eb előtt már azon agyalnék, mi lesz a Svájc elleni nyitó meccsünkön, a találkozó időpontjára teljesen besokallnék.

– Játsszunk el a gondolattal! Egyetlen nap van hátra a Svájc elleni mérkőzésig. Mit csinál a meccs előtti utolsó este? Könyvet olvas? Jár az agya? Vagy még akkor is az ellenfelet elemzi?
– Az utolsó nap délutánján még edzésünk lesz, napközben egyébként is próbálom minél jobban elfoglalni, kifárasztani magamat, hogy estére kis túlzással csak bezuhanjak az ágyba. Fontos a jó alvás, kialvatlanul képtelen vagyok a kispadon jó döntéseket hozni.

 

Főhadiszállás Bajorországban

A magyar válogatott küldöttsége Bajor­ország nyugati részén, a német-osztrák határhoz közeli Weiler im Allgäuban alakítja ki főhadiszállását az Európa-bajnokság idejére. „Az elsődleges szempont a zavartalan és profi felkészülési feltételek biztosítása volt” – fogalmazott a Magyar Labdarúgó-szövetség. Az UEFA előírásai szerint a csapatoknak legkésőbb öt nappal első mérkőzésük előtt kell megérkezniük Németországba, a mieink június 10-én foglalhatják el bázisukat.

EURO 2024, NÉMETORSZÁG, A-CSOPORT – A MIEINK MÉRKŐZÉSEI

Június 15., szombat, Köln: Magyarország−Svájc. Legutóbbi egymás elleni mérkőzés: 2017. október 7., vb-selejtező, Bázel – Svájc−Magyarország 5−2 (3−0) (Fotó: MLSZ/Baricsa Gábor)
Június 19., szerda, Stuttgart: Németország−Magyarország. Legutóbbi egymás elleni mérkőzés: 2022. szeptember 23., Nemzetek Ligája, Lipcse – Németország−Magyarország 0−1 (0−1) (Fotó: Getty Images)
Június 23., vasárnap, Stuttgart: Skócia−Magyarország. Legutóbbi egymás elleni mérkőzés: 2018. március 27., felkészülési meccs, Budapest – Magyarország−Skócia 0−1 (0−0) (Fotó: Török Attila)


A MAGYAR CSAPAT TAVASZI-NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI     
Március 22., péntek, Puskás Aréna     
Magyarország−Törökország
Március 26., kedd, Puskás Aréna     
Magyarország−Koszovó
Június 4., kedd, Dublin     
Írország−Magyarország
Június 8., szombat, Debrecen     
Magyarország−Izrael

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik