Callum Styles: Ha azt játsszuk, amit tudunk, az Eb-n is jók az esélyeink

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 09:05
Callum Styles eddig 18-szor ölthette magára a magyar válogatott mezét (Fotó: Árvai Károly)
Az angol másodosztályban szereplő Sunderlanddel féléves kölcsönmegállapodást kötő Callum Styles lapunknak elmondta két héttel ezelőtti vakbélműtétje körülményeit, de új csapatáról és a magyar válogatott Európa-bajnoki, valamint Nemzetek Ligája-csoportjáról is beszélt.


– Két hete műtötték, kivették a vakbelét – hogy érzi magát?
– Sokkal jobban, volt honnan javulnia az állapotomnak… – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Callum Styles, a magyar válogatott 23 éves középpályása, aki a téli átigazolási időszak utolsó napján írt alá a Championshipben nyolcadik helyen álló Sunderlandhez fél évre kölcsönbe. – Amikor elkezdett fájni, pocsékul voltam, de a műtét után is megterhelő volt minden mozdulat, ám most már sokkal jobban érzem magam, felépülőfélben vagyok.

– A semmiből jött a fájdalom?
– Igen, korábban nem volt ilyen jellegű problémám. Január huszonnegyedikén, szerdán, ebédidő körül kezdtem el érezni fájdalmat a hasamban. Az első gondolatom az volt, hogy túl gyorsan ehettem meg az ételt, ám ahogy telt-múlt az idő, fokozatosan lett egyre aggasztóbb a helyzet: kora este már kínomban forgolódtam, később pedig öklendeztem. Olyan hányingerem és fájdalmaim voltak, hogy nem voltam képes talpra állni, úgyhogy a barátnőm tárcsázta a sürgősségi osztályt, és kórházba vitt. Elviselhetetlen volt a gyötrelem, ráadásul a rendelőben rengeteget kellett várnom, mire megvizsgáltak. Másnap hajnali három óra körül CT-vizsgálatot végeztek, és kiderült, hogy a vakbelemmel van gond. Ekkor egy műanyag székben ültem, nem viccelek, mintegy tizenöt órán keresztül, a kínok kínját átélve – csak délben fektettek ágyba. Azonnali műtéti beavatkozásra volt szükségem, de csak ide-oda tologattak, egyik kórteremből a másikba. Ezt megelégelve a barátnőm elvitt egy magánkórházba, péntekre foglalt időpontot, és másnap délben már ott feküdtem, öt-hat órával később pedig megoperáltak. 

– Valóságos rémálom…
– Tényleg az volt… A műtétből ébredve láttam, hogy egy nagy cső lóg ki a gyomromból, amitől teljesen összezavarodtam, kicsit meg is ijedtem. Az orvos felvilágosított, hogy nem volt egyszerű, de jól sikerült a beavatkozás. Hozzátette, szerencsés vagyok, mert ha tovább húzódik az operáció, talán nem sok időm maradt volna hátra… Őrület, hogy ez megtörtént! 

– Ráadásul az átigazolási időszak hajrájában, a várva várt klubváltása előtt. Hogyan tudott egyáltalán a pályafutására koncentrálni, részt venni az egyeztetéseken?
– Az ügynököm intézett mindent, ami az átigazolásommal kapcsolatos. A rosszullétem napjáig szóban már megállapodtam a Sunderlanddel, úgyhogy a klubok térfelén pattogott a labda. Csütörtökön utaztam volna aláírni a papírokat, ám helyette a sürgősségin kötöttem ki. A klubok közötti tárgyalások szerencsére ezek után sem rekedtek meg, aminek nagyon örülök. 

– Mit érzett, amikor létrejött a kölcsönmegállapodás, melynek keretében az idény hátralévő részét a Championship-klubnál tölti? Jó ideje tudni, hogy az angol harmadosztálynál magasabb szintre vágyott.
– Megkönnyebbültem, hogy végre megtörtént, szerintem a megfelelő egyesülethez szerződtem. A Sunderland keretét zömében fiatalok alkotják, már-már a tapasztaltak közé tartozom. Sokat nyomott a latban, hogy Michael Beale menedzser már az előző állomáshelyén szeretett volna a csapatában tudni, és most is szorgalmazta a megszerzésemet. Korábban már találkoztam vele, kedvelem őt, úgyhogy amint megtudtam, hogy ismét szerződtetne, a Sunderlandhez akartam menni. A keze alatt rengeteget fejlődnek a labdarúgók, bizakodva várom a közös munkát. Feldob, hogy ragyogó képességű labdarúgók lettek a társaim, ahogy az is örömmel tölt el, hogy látványosan játszik a csapat. Hatalmas klubhoz írtam alá, óriási múltja van a Sunderlandnek, nekem ez is sokat jelent.

– Tudja, hogy 1879-es alapítása óta a Sunderland hány magyar labdarúgót foglalkoztatott?
– Igen, én vagyok az egyesület második magyar játékosa.
 
– Újabb tesztkérdés: ki volt az első? 
– Fülöp Márton! Kapus volt, fiatalon elhunyt, és a mai napig hatalmas tisztelet övezi a klubnál, szuperlatívuszokban beszélnek róla.

– Milyen poszton kaphat szerepet?
– Semmi meglepő, a szakmai stáb a középpályássor tengelyében vagy a bal szélen látja a helyemet.
 
– A Barnsley-ban háromvédős rendszerben futballozott, ám a Sunderlandben négyen alkotják a hátsó sort. A magyar válogatott szempontjából nem lett volna jobb, ha olyan együttesben játszik ebben a fél évben, amely játékrendszerét tekintve közelebb áll Marco Rossi csapatához?
– Szerencsére könnyen tudok alkalmazkodni, ismerem a sémákat. Egyébként nehéz lenne olyan csapatot találni, amelyik pontosan úgy akar érvényesülni, mint amilyen taktikát Marco Rossi a válogatottra szabott. A Sunderland attraktív játékstílusa testhezállónak tűnik, remélem, illek majd a csapatba.
 
– Mikor térhet vissza?
– Március első vagy második hetében lehet rá esély szerintem. A válogatott felkészülési mérkőzéseire mindenképpen szeretnék olyan állapotban lenni, hogy meghívást kapjak.

– A harmadosztályban szerepelve is gyakorta a kezdő tizenegybe nevezte Marco Rossi szövetségi kapitány, de így, hogy Championship-csapatban folytatja, nagyobb az esélye, hogy ott lesz az Európa-bajnoki keretben?
– Mivel a League One-ból is behívott, feltételezem, elégedett volt az eddigi teljesítményemmel, ráadásul immár nívósabb csapatban játszom, amely feljuthat a Premier League-be – erre minden sansz megvan. Ha az évad vége felé jól játszom, nem látom akadályát, miért ne kaphatnék meghívót a tornára. 

– Milyen célokat tűzött ki az idényre?
– Legalább tíz meccset szeretnék játszani a Sunderlandben, és néhány góllal, valamint gólpasszal szeretném kivenni a részemet a feljutásból. Az pedig maga lenne a tökély, ha az évad végén a klub élne az opciós jogával, és kivásárolna a szerződésemből, majd az Európa-bajnokságon is nagyot alkotnánk.
   
– Nem lehet elmenni a kérdés mellett: hogyan látja a továbbjutási esélyeket?
– Ha tudásunk legjavát nyújtjuk, nagy san­szunk lesz. Kemény csoportba kerültünk, a házigazda Németország, Skócia és Svájc is erős, de szerintem felvehetjük velük a versenyt. Persze bármi megtörténhet, hiszen egy meccsen áll vagy bukik minden. Nüanszok döntenek, olykor a jó játék sem elegendő a pontszerzéshez – hány ilyen meccset láttunk már nagy tornákon?!

– Éppen ezért nem teher az, hogy a szurkolók jelentős része kötelező feladatként tekint a tizenhat közé jutásra?
– Szerintem jó, hogy az emberek úgy gondolják, a nyolcaddöntőben a helyünk, mert ez azt jelzi, milyen jól teljesítettünk és milyen jól játszottunk mostanában. Ugyanakkor nem lehet kimondani, hogy száz százalékban elvárható tőlünk a tizenhat közé jutás, hiszen mint mondtam, az Eb-n tényleg bármi megtörténhet. Kétségtelenül erős csapat vagyunk, kiváló szövetségi kapitányunk van, ám az Eb egészen más, mint a többi sorozat.
 
– A Nemzetek Ligáját szereti?
– A presztízse nyilvánvalóan nem vetekszik az Európa-bajnokságéval, de én kedvelem, mert ez is egy versenysorozat. Sokkal jobb, ha az NL-ben lépünk pályára, mint ha felkészülési meccseket játszanánk. 

– Hollandia, Németország és Bosznia-Hercegovina vár a válogatottra. Milyen csoportnak tartja?
– Nem tartom földtől elrugaszkodott gondolatnak, hogy megcélozzuk az első két hely valamelyikét, ám nagyon összeszedetten kell játszanunk ahhoz, hogy a negyeddöntőbe jussunk. Persze ezen a szinten már nüanszok döntenek, úgyhogy bármi előfordulhat, pozitív és negatív irányban is. Mindenesetre az előző kiírás eredménysora önbizalmat adhat, erősebb kvartettben zártunk második helyen, úgyhogy bizakodó vagyok.

Jude Bellingham testvére is a Sunderland feljutásáért harcol

Mint Callum Styles elmondta, az a célja, hogy a Sunderlanddel feljusson a világ legerősebb bajnokságának tartott Premier League-be. Az észak-angliai csapat jelenleg nyolcadik a tabellán, lemaradása azonban csupán egy pont a hatodik helyezett Hull Cityvel szemben. Az együttes az előző évadban újoncként hatodikként végzett, ám a feljutásért vívott rájátszás elődöntőjében a Luton ellen elvérzett. A klub elöljárói mintegy 12.5 millió eurót költöttek az évad során erősítésekre, a legnagyobb fogásnak Jobe Bellingham megszerzése tűnik. A Real Madrid sztárja, Jude 17 éves testvére ugyanis fiatal kora ellenére alapember, 29 meccsen négy gólt szerzett, és egy gólpasszt adott középpályásként.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik