Sportrádió: a Yaakobishvili testvérek útja a Baráti Bőrlabda FC-től vezetett Spanyolországig

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.29. 15:31
Yaakobishvili egymás után háromszor kapott lehetőséget a Gironában (Fotó: Getty Images)
Szentkatolnay Miklós, az  Angyalföldi Sportiskola és Diáksport Egyesületben (ASI-DSE) edzője és technikai vezetője volt a Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége, melyben a nála nevelkedett, ma már Spanyolországban futballozó, magyar U-válogatott Yaakobishvili testvérekről, a 19 éves Antal és a 17 éves Áron pályafutásának korai szakaszáról beszélt.


Szentkatolnay Miklós jól ismeri a Girona védőjét, Yaakobishvili Antalt és öccsét, a Barcelona utánpótlásában pallérozódó Áront. A magyar édesanyától és grúz édesapától származó, magyar utánpótlás-válogatott tehetségek kis magyarországi egyesületekben szívták magukba a sportág alapjait, mielőtt 2015-ben az MTK-hoz kerültek. 

„Antal a Baráti Bőrlabda FC-ben kezdett el futballozni, 2012-ben igazolták le, akkor nyolc éves volt. Ennek az egyesületnek több kerületben voltak csapatai. Ők a XI. kerületben laktak és oda jártak focizni a testvérével együtt. Én ennél az egyesületnél dolgoztam, a miénk kiemelt csapat volt és oda kerültek azok a gyerekek, akiket kiválasztottunk az óvoda után, mert tehetségesebbnek tartottunk, és Antalt Szabó Csaba kollégám – aki vele foglalkozott – ajánlotta a figyelmünkbe. Áthozták hozzánk edzésekre, amiket a III. kerületben és egy békásmegyeri tornateremben tartottunk. A szülők szerették együtt mozgatni a gyerekeket és a kisebb fiút, Áront is hozták, aki két évvel fiatalabb, de mindig idősebbekkel edzett. Így kezdtünk el velük foglalkozni” – mesélte Szentkatolnay Miklós a sportrádió Hazafutás című műsorában.

A nevelőedző elmondta, Áron egy véletlen folytán került a kapuba, de az első tornáján rögtön megválasztották a legjobb kapusnak, míg Antal gyerekként támadóként szerepelt, kitűnt a cseleivel, góljaival, de jellemét illetően az öccsénél visszahúzódóbb, csendesebb típus volt. 

Antal 2015-ig, Áron 2016-ig volt nálunk, egymást követve mentek aztán az MTK-ba” – emlékezett vissza Szentkatolnay, aki azt is elmondta, hogyan választották ki a két játékost Spanyolországban, Áront a Barcelonánál, Antalt később a Gironánál. 

A tehetségek útjáról bővebben is beszélt Szentkatolnay Miklós a Hazafutásban. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik