Válogatott: a csatárt édesanyja segítette a nehéz helyzetben

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.11.23. 11:28
null
Németh András (20) sérülése után a novemberi Eb-selejtezőkön tért vissza a válogatottba (Fotó: Szabó Mikós)
A német másodosztályú Hamburg négyszeres válogatott csatára, Németh András novemberben több mint hét hónapos szünet után térhetett vissza a nemzeti csapatba. A válogatott mérkőzések után, az Eb-kijutás apropóján a német Bildnek adott interjút.

 

A 21 éves Németh András meglehetősen hullámzó időszakot tudhat maga mögött. Egy évvel ezelőtt, 2022 novemberében góllal mutatkozott be Luxemburg ellen a válogatottban, de megsérült, majd a télen a több játéklehetőség reményében klubot váltott, a belga Genktől a német másodosztályú Hamburghoz került, aztán ismét megsérült. A válogatottban a tavalyi bemutatkozása után az idén, az év első felében csak az észtek ellen játszott csereként, utána az U21-es csapatba kapott meghívót, ám Varga Barnabás sérülése után most ismét lehetőséget kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól, a bolgárok és a montenegróiak ellen is csereként állt be.

„Fizikailag ugyanolyan jó állapotban érzem magam, mint a sérülésem előtt, most már csak teljesítenem kell – fogalmazott Németh András aBildnekadott interjúban. – A sérülésem után az volt a fő célom, hogy minél többet szerepeljek a Hamburgban és visszatérhessek a válogatott keretbe. Tudtam, hogy a szövetségi kapitányunk is ezt szeretné. Örülök, hogy most segíthettem a csapatnak és kijutottunk a németországi Európa-bajnokságra.”

A csatár elmondta, a bokasérülése utáni időszak mentálisan volt nagyon nehéz számára.

„Nem volt könnyű, de édesanyám abban a két hónapban Hamburgban élt velem és mindenben segített, amit egyedül nem tudtam volna megtenni. A klub is mindenben támogatott, de nem volt külön mentáltrénerem, csak a családom és a barátaim.”

Németh András Dél-Afrikában született, anyai ágon dél-afrikai, de az interjúban elmondta, hogy gyerekkora nagy részét Magyarországon töltötte, az afrikai országhoz nem kötődik igazán, hat éve nem is járt ott.

A válogatott kapcsán kifejtette, nagy célja, hogy részt vehessen az Európa-bajnokságon, deMarco Rossi korábban elmondta neki,ha nem igazol el Hamburgból olyan csapathoz, melynél folyamatosan játszik, akkor nem tud számítani rá. Ennek ellenére egyelőre nem gondol arra, hogy klubot váltson, elfogadja, hogy a HSV-nél Robert Gatzel mögött csak második számú csatárnak számít, ám azon dolgozik, hogy ebből a helyzetből is kihozza a legtöbbet.

„Most ebben a szerepben kell fejlődnöm és gólokkal segíteni a csapatot, amikor lehetőséget kapok. Néha öt, tíz vagy húsz percig vagyok a pályán, de ez nem számít. az a lényeg, hogy amikor esélyt kapok, akkor készen álljak a bizonyításra” – fogalmazott Németh, aki ebben az idényben tíz bajnokin 139 percet játszott a 2. Bundesligában 2. helyen álló Hamburgban, gólt még nem szerzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik