Légiósok: Volt bennem félelem odakint Izraelben – Koszta Márk

CS. A.CS. A.
Vágólapra másolva!
2023.10.18. 08:19
null
Koszta Márk egyelőre nem tudja, mikor futballozhat újra (Fotó: Maccabi Bnei Reineh)
Koszta Márk csapata, a Maccabi Bnej Rejne kedden edzésbe állt, így elképzelhető, hogy vissza kell térnie a háborúban álló Izraelbe – a támadó arról is beszélt lapunknak, hogyan hagyta el az országot.

Lassan eltelő órákat élt át Koszta Márk, a Maccabi Bnej Rejne 27 éves támadója, aki múlt héten szerdán hagyta el Izraelt, amely harcban áll a palesztinokkal.

„Folyamatosan néztem a híreket, a Magyarországról érkezőket és az izraelieket is, külön telefonos alkalmazás is van arra, amely küldi és jelzi a háborús híreket – mondta lapunknak Koszta Márk, akit az orosz Torpedo Moszkva adott kölcsön jövő nyárig az izraeli első osztályú klubnak. – Múlt héten hétfőn vált biztossá, hogy a klub elenged minket, alá kellett írnunk egy papírt, amely szerint erre engedélyt kaptunk. Kedden döntöttük el a szerb csapattársammal, Nemanja Ljubiszavljeviccsel, hogy Haifából elmegyünk Tel-Avivba, miután interneten nem sikerült jegyet vennünk. Arra gondoltunk, a helyszínen is teszünk egy próbát, de annyian álltak sorba, hogy esélytelenek voltunk. Azért is kígyózott a sor, mert rengeteg járatot töröltek, sok ember csak meg akarta kérdezni, mi lesz így a jegyével és hogyan mehetne tovább. Mi pedig leültünk egy asztalhoz, fogtuk a laptopunkat, s folyamatosan próbáltunk jegyet találni valamelyik európai országba: mindegy, merre megyünk, csak repüljünk el! Nem aludtunk egy percet sem, és éjfél körül találtunk helyet a Lárnakába induló járatra, így szerda reggel már mehettünk is. Ciprusról Athénba mentem, mert vittem a kiskutyámat is, vele nehézkesebben találtam jegyet a járatokra – Görögországból pedig Budapestre jöttem. Volt bennem félelem odakint, de ez természetes reakció.”

A futballista elmondta, pánikot nem tapasztalt a városokban és a reptéren sem – Haifában mindenki elment dolgozni, csak egy-két nagyobb áruházlánc zárt be ideiglenesen –, de úgy érezte, ideje volt elhagyni Izraelt.

„A harcok leginkább délen zajlanak, mi északon voltunk, ott kevésbé volt hatása a háborúnak – bár már Libanon felől is érkezett rakéta Haifa felé, az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola hatástalanította. Légiriadó volt a városban, szóltak a szirénák – ez azért alátámasztotta azt, egyelőre máshol biztonságosabb. Nagyon sajnálom, hogy ideiglenesen el kellett jönnöm, hiszen szeretek ott élni, a csapattal remekül szerepelünk, öt bajnoki után még veretlenek vagyunk, két győzelem mellett háromszor ikszeltünk, a negyedik helyen állunk a bajnokságban. Én is egyre inkább formába lendültem, végre megszereztem idénybeli első gólomat. Meglátjuk, mit hoz a jövő, az biztos, hogy a csapat izraeli játékosai kedden elkezdték az edzéseket, s ahogy olvasom a híreket, a legtöbb együttes ismét munkába állt. Ez jó jel, s könnyen lehet, hogy hamarosan nekem is vissza kell térnem. A következő néhány napban is követem az eseményeket, remélem, hamarosan biztonságban elutazhatok Izraelbe. Borzalmas, ami odakint történik, remélem, hamarosan véget ér a háború.”

A játékos hozzátette, személyi edzővel készül és tartja formában magát – s vár a kedvező hírekre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik