Légiósok: Marco Rossi is támogatta, hogy Japánban folytassam – Vécsei Bálint

Vágólapra másolva!
2023.09.02. 15:05
null
Vécsei Bálint a japán Vissel Kobéhoz igazolt (Fotó: Szabó Miklós)
Vécsei Bálint a japán első ligás Vissel Kobéban folytatja pályafutását – a futballista a magyar szövetségi kapitány véleményét is kikérte a szerződés aláírása előtt. A labdarúgó beszélt sztárokról, nagy célokról és a nyelvtanulásról is.

 

Eldőlt, hol folytatja pályafutását Vécsei Bálint: a 12-szeres válogatott középpályás a japán első ligás (J1 League) Vissel Kobéhoz írt alá.

„Örülök, hogy vége a bizonytalanságnak, és megtaláltam az új állomáshelyemet – mondta a Nemzeti Sportnak Vécsei Bálint. Még soha nem fordult elő velem a pályafutásom során, hogy ne tartozzak valamelyik klubhoz, most viszont bő két hónap telt el úgy a Ferencvárostól való távozásom után, hogy egyedül kellett készüljek. Persze, nem aggódtam, tudtam, előbb-utóbb aláírhatok majd valahová, az első hónap jól is telt, az előző négy hétben viszont már éreztem, itt lenne az ideje tartozni valahová, csapattal dolgozni. Hiányzott az öltözői légkör. Pénteken edzettem először a Kobéval, a hétórás időeltolódás okozta fáradtság, a párás levegő és a meleg okozta kellemetlenségen kívül remekül éreztem magam! Az első benyomásaim kellemesek, érződik, hogy profi klubhoz, jó csapathoz érkeztem, amely tökéletes körülmények között készülhet. Nem véletlenül mondják a japánokról, hogy rendszeretőek és a munkamoráljuk is kiemelkedő – ezalatt a rövid idő alatt is ezt tapasztaltam, ez a felfogás nagyon közel áll hozzám.”

Az FTC-től június közepén távozó 30 éves játékos iránt több klub is érdeklődött itthonról és külföldről egyaránt, kérdés, miért épp a Kobe mellett tette le voksát.

„Korábban több konkrét ajánlatot is kaptam más kluboktól, de igazán a japánoknál éreztem, hogy engem akarnak. Videós megbeszélésen ismerkedtünk meg: hivatalos levelet küldtek, hogy tárgyaljunk. Részt vett rajta a sportigazgató és a vezető játékosmegfigyelő is, utóbbi rengeteg statisztikát mutatott be rólam: tényleg felkészültek belőlem. Meggyőzőek voltak, s az is a Kobe mellett szólt, hogy vonz az ázsiai világ. Egyelőre csak decemberig, az idény végéig írtuk alá a szerződésünket, azért mégsem a szomszédba költözünk ki és bár tudjuk, kedveljük ezt a környezetet, teljesen más, amikor az ember a saját bőrén tapasztal meg mindent. De úgy állapodtunk meg, hogy opciós lehetőségünk lesz hosszabbítani. Fontos tartottam Carlinhos véleményét is: a brazil játékos még a Luganóban volt a csapattársam, ő a klubjával tavaly decemberben esett ki a japán második ligába, már három és fél éve futballozik idekint. Csak szépet és jót hallottam tőle, biztatott, hogy vágjak bele! A család is hamarosan is érkezik, a nagyobbik lányom ötéves, a kisebbik kilenc hónapos. Nagy kaland ez számunkra, de nagyon várjuk! A kikötőváros másfél milliós, biztosan hamar beilleszkedünk.”

A Vissel Kobe komoly célokat tűzött ki maga elé: megnyerni a bajnokságot, majd az ázsiai Bajnokok Ligájában is kiemelkedően akar szerepelni. A japán első osztály zajlik (hét végén rendezik a 26. fordulót), a Kobe jelenleg a második helyen áll, de mindössze egy ponttal szerzett kevesebbet, mint az éllovas Yokohama F. Marinos. Úgy hírlik, hamarosan Juan Mata, a Chelsea és a Manchester United korábbi játékosa is csatlakozik a klubhoz.

„A Kobe hét éve rendre szerződtet egy-egy sztárt, futballozott a klubban többek között Lukas Podolski, Thomas Vermaelen, Bojan Krkic és épp nemrég, májusban távozott Andrés Iniesta, a Barcelona korábbi sztárja. Azért jó lett volna vele együtt futballozni. De ha minden igaz, most sem marad el a sztárigazolás. Már az edzéseken is érezni lehetett, hogy az intenzitás nagy, ez igaz a bajnokikra is. Sokat kell futni, a párharcok száma is magas, Európában is megállná a helyét a japán első osztály. A legtöbb csapat, így a Kobe is a direkt játékot helyezi előtérbe, az éllovas Yokohama más utat jár be, szeretik sokat járatni a labdát, de ez nem véletlen, hiszen ez a klub a Manchester Cityt is magába foglaló City Football Grouphoz tartozik. Bár vasárnap játszunk bajnokit, ekkor még nem mutatkozom be, erre majd a válogatott szünet után, szeptember közepén kerül sor: még kell egy kis idő, mire összeszokunk a többiekkel, erre ez a két hét tökéletes lesz.”

Vécsei Bálint nem kapott meghívót a válogatottba a szeptemberi mérkőzésekre, de erre számított is.

„Törvényszerű volt, nincs ezzel semmi gond, egyetértek azzal, hogy csak az mehessen a válogatottba, akinek van klubja, sokat játszik. Beszéltem Marco Rossival, elmondtam neki, hogy Japánba szeretnék szerződni, támogatta az ötletet. Hozzátette, ismeri a japán ligát, ő is erősnek látja. Elmondta, ha rendszeresen futballozom és jól megy a játék, akkor számít rám a jövőben is. Ehhez az is kell, hogy ne csak angolul, hanem japánul is megértessem magam, ezt így illik: nem szeretnék olyan kellemetlen helyzetbe kerülni, hogy az öltözőben nem tudok megszólalni az adott ország nyelvén. Izgatottan várom az előttünk álló hónapokat, hiszek benne, jól döntöttem, amikor Japánba szerződtem!”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik