Bolla Bendegúz: A válogatott fejlődése megkérdőjelezhetetlen

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.10.12. 11:13
null
Bolla Bendegúz eddig nyolcszor lépett pályára a válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)
A válogatottól visszatérve javuló formát mutató Bolla Bendegúz, aki csapata, a Grasshoppers teljesítményének nem, ám fejlődő védőmunkájának örülhet.

– Jobblábas létére huszonkét méterről lőtte ki bal lábbal a bal alsó sarkot a Sion elleni bajnokin. Ezt az oldalát eddig nem ismertük…
A jobb szélről befelé vezettem a labdát, és mivel az edzéseken is sokat gyakorlom ezt a mozdulatsort, nem hezitáltam, elvállaltam a lövést a gyengébbik lábammal, és a labda beakadt a bal alsó sarokba – mondta a Nemzeti Sportnak Bolla Bendegúz, a Grasshopper Club Zürich 22 éves, nyolcszoros válogatott védője. – Ez volt az első bal lábbal szerzett gólom Svájcban, de a tizenhatoson kívülről egyébként is szívesen vállalkozom, jobbal már szereztem így gólt a Super Leauge-ben. Hiába azonban a villanás, a lefújás után dühösen hagytam el a pályát, mert négy-egyes állásról két pontot veszítettünk. Felesleges, ki nem kényszerített hibák sorozatát követtük el, aminek nem értem az okát, nem indokolta ugyanis semmi, hogy idegesen futballozzunk.

BOLLA-GÓL A SION ELLEN

– Az egyéni teljesítménye miatt sem lehet elégedett? Az InStat adatelemző szerint ön volt a mezőny legjobbja.
– Jól ment a játék, aminek örülök, mert nem kezdtem jól az idényt. A Wolverhampton megfigyelői kint voltak a szombati találkozón – mondhatni, jókor láttak. A válogatottól visszatérve javult a formám, a legutóbbi két fordulóban két gólt szereztem, és meggyőző teljesítményt nyújtottam, amivel elégedett lehetek. Remélem, hasonlóan folytatom az idényt.

BOLLA-BOMBA A ZÜRICH ELLEN

– Volt bármi előjele, hogy az évad eleje nem úgy alakul, ahogy eltervezte?
– Nem tudom, miért kezdtem visszafogottabban az idényt, de magam mögött tudhatom a gyengébb időszakot. Továbbra is keményen dolgozom, az edzések után pluszmunkát végzek, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak.

– Rájött, hogy a formajavulás okai miben keresendők?
– Megfigyeltem már, a válogatottól visszatérve mindig feltöltődöm, különösen motivált vagyok. Még jobb játékra sarkall, hogy egyelőre nem kaptam annyi lehetőséget a nemzeti csapatban, mint amennyit szerettem volna. A Nemzetek Ligája-meccsek után beszélgettem Giorgio Contini vezetőedzővel, aki nyíltan elmondta, a második idényemben többet vár tőlem, mert tudja, van bennem annyi, hogy a Grasshoppers vezére, húzóembere legyek. Igyekszem megfelelni az elvárásainak, s azt gondolom, a legutóbbi két fordulóban úgy játszottam, ahogyan az megkövetelhető tőlem, de a célom az, hogy meccsről meccsre még jobb teljesítményt nyújtsak.

– A nyáron felvetődött, hogy másik bajnokságban, a Wolverhampton kölcsönjátékosaként folytathatja. Jó döntés volt Svájcban maradni?
– Bár még csak október van, szerintem az volt, mert a vezetőedzőnk maradt a posztján, s a csapat magja sem széledt szét. Olyan közegben folytathattam tehát, amelyben jól érzem magam, amelyet ismerek. Elősegítik a fejlődésemet a színvonalas Super League-meccsek, úgyhogy ki akarom hozni magamból azt, ami bennem rejlik, aztán pedig szeretnék szintet lépni.

– Korábban többször elmondta, hogy a védőmunkája gyengébb, mint az előrejátéka, ám a statisztikai mutatók szerint ebben az idényben előrelépett védekezésben.
– Sokat fejlődtem, ezt többen mondták, ami örömteli, ezen a téren van, illetve volt ugyanis a legnagyobb lemaradásom ahhoz a szinthez képest, ahová vágyom. Ha tartom ezt a fejlődési ütemet, előreléphetek, de a bajnokságnak még csak a negyede ment le, továbbra is bizonyítanom kell rátermettségemet. Az utóbbi hetek javuló formája révén jó passzban vagyok, s javítana a hangulatomon, ha csapatszinten eredményesebbek lennénk. Többre vagyunk hivatva annál, hogy a hatodik helyen álljunk – ha a Siont legyőztük volna, dobogón állnánk.

– A válogatott csoportbeosztása javított a kedélyén?
– Nyilvánvaló, nem kerültünk olyan erős csoportba, mint a Nemzetek Ligája A-ligájában, ugyanakkor kerülném az olyan kijelentést, amely szerint szerencsés a sorsolásunk. Persze akárhogy is, tovább kell jutnunk a szerbeket, a montenegróiakat, a bolgárokat és a litvánokat fölvonultató csoportból, mindent megteszünk az Eb-szereplésért. A válogatott fejlődése megkérdőjelezhetetlen, ám míg az utóbbi időben nem mi irányítottunk az NL-meccseken, a ránk váró selejtezőben nekünk kell irányítanunk és diktálnunk az iramot, ami másfajta kihívás. Emlékezhetünk, nemrégiben Albánia és Andorra ellen egyaránt szenvedtünk, úgyhogy fel kell készülnünk az erőpróbákra, hogy uralhassuk a találkozókat. Kapóra jön a Luxemburg és Görögország elleni novemberi előkészületi mérkőzés, olyan vetélytársakkal csapunk össze, amilyen játékerőt képviselő együttesekkel a csoportunkban találkozhatunk. A selejtezőben elengedhetetlen lesz a jó kezdés, Bulgária ellen hazai pályán a három pont megszerzése lökést adna a csapatnak – remélhetőleg akkorát, hogy Németországig visz minket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik