Sportrádió: Esterházy szerint nem kérdés, Szoboszlai megüti a Bundesliga-szintet

Vágólapra másolva!
2022.04.25. 21:10
null
Esterházy Mátyás szerint a legfontosabb az, hogy minél többet játsszon Szoboszlai
Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik és Schäfer András menedzsere volt a Sportrádió Hazafutás című műsorában Lantos Gábor műsorvezető vendége. Mesélt többek között az RB Leipzig játékosának idei teljesítményéről, valamint arról is, hogy mennyi esélye lehet egy játékosnak topligába igazolnia közvetlenül az NB I-ből.

„Valamikor többet játszol, valamikor meg kevesebbet. Az elmúlt időszakban ez szerencsére a több felé billen, ráadásul hatékonyan is szerepel. Nem tulajdonítok ennek a hullámvölgynek, valamint a hullámhegyeknek sem nagy jelentőséget, hiszen a folyamatok a fontosabbak. Az, hogy hétvégén játszol vagy nem, az kevésbé lényeges" – kezdte gondolatait Szoboszlai Dominik idei teljesítményéről Esterházy Mátyás. Hozzátette, az nem kérdés, hogy a középpályás megüti a Bundesliga szintjét, ami hatalmas lehetőség és ugródeszka számára.

Esterházy Mátyás elmondta, nagyon fontos, hogy a lipcseieknél Szoboszlai megkapja azt a háromfrontos terhelést, amely nagyon fontos a legmagasabb szinten. Arról is beszélt, hogy a Német Kupa és az Európa-liga közül ő utóbbinak örülne jobban, ha a lipcseiek megnyernék, azonban a németek lehet, hogy inkább előbbi mellett döntenének – bár hozzáfűzte: „Már csak babonából sem szeretném elkiabálni az Európa-liga-győzelmet."

A menedzser Schäfer Andrásról is beszélt Lantos Gábor műsorvezetőnek. „Nagyon ritka együttállást tudtunk elkapni nála, hiszen az Union Berlin tökéletesen neki illő klub. Amikor élesedett a lehetőség, akkor nagyjából csak rájuk fókuszáltunk. Azóta látszik, hogy ez szintén jó döntésnek fog bizonyulni. Mentálisan, fizikailag és minden tekintetben alkalmas erre a szintre, én azt várom, hogy nyártól stabil embere lehet a berlinieknek."

Esterházy Mátyás azzal kapcsolatban, hogy az NB I-ből mennyi esélye van egy játékosnak topligába igazolni, úgy vélekedett, hogy erre reális esélyt jelenleg csak a Ferencvárosból lát, viszont ehhez kellenek olyan fiatalok – akár Schäfer András korosztályába tartozó játékosok –, akik két-három évet játszanak a fővárosi együttesben, alapemberek lesznek. Ennek oka, hogy a zöld-fehéreknél jelenleg kisebb az egyes játékosok közti minőségbeli különbség, mint a többi NB I-es csapatnál.

Az utánpótláskorú játékosoknál kiemelte Esterházy, hogy nem várja senkitől, hogy például a következő Szoboszlai legyen, hiszen ezt a terhet senkire sem jó rápakolni. Hozzátette: vannak olyan futballisták, akik megfelelő minőségű és mennyiségű munkával komoly szintre juthatnak. „Mi az U14-es bajnokságtól kezdve figyeljük a játékosokat, de ekkor még nem azzal a céllal, hogy külföldre vigyük őket, el se kezdünk közösen dolgozni, csak információkat gyűjtünk róluk. Ez azért fontos, mert később így tudunk segíteni nekik, hiszen enélkül nem tudnánk, hogy honnan jönnek, milyen hiányosságaik vagy erősségeik voltak."

Az interjú zárásaként arról beszélt a játékosmenedzser, hogy nem látják még Szoboszlai karrierjének következő állomását, de ez jelen helyzetben nem is fontos. A lényeg, hogy védencük minél többet játsszon, fejlődjön, és jól érezze magát, amire mostani csapatánál minden lehetősége megvan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik