Helyzet nélkül nem megy – kikapott az NK Osijek a Hajduk otthonában

Vágólapra másolva!
2022.11.05. 19:37
null
Sahiti (fehérben) lő, 1–0 (Fotó: hajduk.hr)
A tabella harmadik helyén álló NK Osijek az egy hellyel előtte álló Hajduk Split vendégeként lépett pályára a horvát labdarúgó-bajnokság (HNL) 16. fordulójában és hiába jöhettek volna fel Kleinheisler Lászlóék egy idegenbeli sikerrel egy pontra a Lovrencsics Gergőt ezúttal nélkülöző Hajdukra a tabellán, végül simán 3–1-re vereséget szenvedtek.

HORVÁT 1. HNL
16. FORDULÓ
HAJDUK SPLIT–NK OSIJEK 3–1
(1–1)
Split, Poljud Stadion, 15 000 néző V.: Menelaosz (ciprusi)
Hajduk Split: Sentic – Mikanovic, Awaziem, Simic, Melnjak – Grgic (Atanasoc, 90.), Vukovic (Fossati, 56.) – Sahiti (Krolo, 90.), Krovinovic (Pukstas, 90.), Colina (Mlakar, 77.) – Livaja. Vezetőedző: Mislan Karoglan
NK Osijek: Ivusic – Barisic, Zaper, Bralic – Grzan, Nejasmic (Beljo 59.), Jugovic, Leovac – Caktas (Bartolec, 82.), Kleinheisler – Miérez. Vezetőedző: Rene Poms
Gólszerző: Sahiti (10.), Livaja (69. – 11-esből ), Mlakar (80.), ill. Leovac (45+1.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Újabb rangadó várt az NK Osijekre, szombat este a második helyen álló – Lovrencsics Gergőt végül a kispadra sem ültető – Hajduk Split otthonában zárkózhattak volna jobban a dalmátokhoz a harmadik helyezett eszékiek. Horvátországban lassan már a labdarúgó világbajnoki láz teret enged magának, hiszen népszerű csokoládé márkák is kockásba öltöztek immár csomagoló-papírjukon, minket azonban sokkal jobban érdekelt az a tény, hogy a horvát napilap is öles címekkel hirdette címlapján a spliti rangadót.

Azt a mérkőzést, melyen Kleinheisler Lászlóra kezdőként számított szokásához híven az NK Osijek osztrák vezetőedzője, Rene Poms, s jóleső érzéssel konstatálhattuk, hogy a Hajduk megpróbált ugyan dominálni, viszont az eszéki bal oldalon a magyar válogatott labdarúgóra kiemelt feladat hárult, mi több, akadt, hogy saját büntetőterülete előtt volt védekezésben önfeláldozó.

A vb-keret-tagságért harcoló spliti Marko Livaja kimondottan agilisnak tűnt az esős összecsapáson, ugyanakkor a vendég csapat balján, vagyis Kleinheisler oldalán kiharcolt szöglet után jött az NK Osijek egyenlítő találata az első félidő lefújása előtti pillanatban. A második játékrészben mintha már megfontoltabb együttesek csatároztak volna, ugyanakkor horvát szinten Livaja hozta klasszisát, hiszen erőszakossága végett – no, meg egy kis „VARozást” követően - büntetőhöz jutottak a „fehérek”, amit gólra is váltott a közönségkedvenc.

Az Eszék ment volna előre, a vendéglátók viszont ebben a helyzetben lódulhattak meg többször is lendületesen. Egy ilyenből, mondhatni „fél-kontrából” a hazaiak Jan Mlakar révén megszerezték harmadik góljukat, s a forduló rangadóját el is döntötték a maguk javára, az Eszéket kissé le is szakítva mögöttük a táblázaton.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval!

95. perc: Vége a mérkőzésnek!

91. perc: Öt perc lesz a hosszabbítás.

90. perc: Grgic, Krovinovic és Sahiti le, Atanasov, Pukstas és Krolo be.

89. perc: Kleinheisler forgatott meg két védőt a tizenhatos bal sarkánál, beadása után Miérez fejelt fölé 6 méterről.

84. perc: Kleinheislerbe most Grgic rúgott bele, szabadrúgás, de a balról beívelt labda nem talál eszéki játékost.

82. perc: Caktas le, Bartolec be.

80. perc: Ott a harmadik! Sahititól jól érkezett balról középre a labda, Mlakar megelőzte a védőjét és 9 méterről precíz fejest küldött a jobb alsó sarokba, 3–1!

78. perc: Krovinovic jobbról adott középre, Sahiti egy lövőcsel után belsővel fölé emelt.

77. perc: Mlakar be, Colina le.

73. perc: Miérez lépettt rá véletlenül Awaziem sarkára, ápolás.

69. perc: Livaja a labda mögött... Higgadtan a kapu közepébe, Ivusic jobbra el, 2–1!

68. perc: Megnézte, befújta! Tizenegyes!

66. perc: Barisic és Livaja tizenhatoson belüli kézfogóját vizsgálja a VAR. Menelaosz kimegy megnézni. Ez azért érdekes, mert a támadás során senkinek nem tűnt fel a szabálytalanság...Jobban megnézve a visszajátszásokat, elképzelhető, hogy Barisic kezét érte a labda. A kapufától pont nem nagyon látni...

62. perc: Krovinovic újabb szöglete után Awaziem pörgetett Kleinheisler mellől, Ivusic könnyen húzta le a labdát.

60. perc: Gyors hazai akció végén Krovinovic bombázott fölé-mellé 16 méterről, kissé balról.

59. perc: Nejasmic le, Beljo be.

58. perc: Krovinovic szöglete balról, Nejasmic csúsztatja saját kapuja mellé a labdát. Az ismétlés a hazaiaktól már nem jó.

57. perc: Csere: Vukovic le, Fossati be.

55. perc: Az egyre jobbban felázó talajon sok az apró hiba, ezért nem alakul ki folyamatos játék.

50. perc: Kleinheisler kapott labdát Caktastól a tizenhatos bal sarkánál, de a labda átvétele közben megcsúszott, így nem került helyzetbe...

46. perc: Csere egyik oldalon sem volt, folytatódik a mérkőzés.

Az eső egyre jobban szakad, a csapatok érkeznek a második félidőre. Amit a vendégek kezdenek majd.

45+1. A gól után már a középkezdésre sem marad idő, szünet.

45+1. perc: Ott az egyenlítés! Leovac! Caktas újabb szögletét balról az bal sarkától röviden teszik ki a védőkm Leaovac pedig a tizenhatos vonaláról kapásból, látványos mozdulattal ágyúz a jobb alsó sarokba, 1–1!

44. perc: Kleinheisler harcolt ki szögletet, Simic csúsztatta meg az ötös bal sarkánál, Sentic bravúrral mentett! Újabb szöglet, de előtte Menelaosz játékvetető vagy percig rendet rak a tizenhatoson belül.

40. perc: Mezőnyjáték, egy-egy keményebb belépővel, helyzet nélkül. Ez zajlott az elmúlt percekben a pályán.

32. perc: Livaja egy ígéretesen fonódó támadás végén elvesztette a labdát, majd az őt szerelő Caktas után iramodott és felrúgta, sárga lap, jogosan.

30. perc: Bralic vitte földre Livaját, sárga lap.

27. perc: Hazai szöglet. Úgy tűnt túlkombinálják, de végül Mikanovic lőtt 27-28 méterről, a Kleinheisler blokkolt, Ivusic pedig begyűjtötte a felpattanó labdát.

25. perc: A sarokrúgás után elsőre kivágták a védők a labdát, de balról éppen Kleinheisler adta be újra Caktas védőjét megelőzve fejelt 10 méterről a kapu mellé...

24. perc: Kleinheisler futott be a trizenhatos bal sarkánál egy Miéreznek hosszú átadást, laposan centerezett is rögtön, a védők szögletre mentettek.

18. perc: Miérez gondolt egy merészet és próbálkozott jó 25 méterről, Sentic nagyo vetődéssel tolta szögletre a labdát, amiből nem alakult ki gólhelyzet a kapu előtt, Awaziem fejelte ki a labdát.

15. perc: Kleinheisler próbálkozott előretörni a balon, de túlerőben voltak a hazaiak és végül megállították, még nem is feltétlenül szabályosan...

10. perc: VEZET A HAJDUK! Livaja nagyon harcosan fordult le a térfél közepén Zaperről, aki visszarántani sem tudta, majd remekül ugratta ki Sahitit, aki a kiszolgáltatott Ivusic mellett a kapuba helyezett, 1–0!

8. perc: Leovac úszta meg a sárgát, miután látványosanfelrúgta Simicet.

5. perc: Az első sárga Grzané, Colinát rántotta vissza.Krovinovic 28 méterről kapura lőtte a szabadrúgást, nem tudta Ivusicot meglepni.

4. perc: Krovinovic küzdött a labdáért a tizenhatos vonalán, majd visszatette Grgicnek, aki 17 méterről ballal fölé tekert.

2. perc: Kleinheisler kapott nagyot a bal szélen, szabadrúgás. Veszélytelen a beívelés.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés.

Érkeznek a csapatok. A vendégek feketében, a hazaiak kék-fehérben.

Az idő minden, csak nem éppen futballra ideális Splitben: esős, szeles, hideg, nagyjából 10 fok a hőmérséklet Celsiusban mérve.

Percek kérdése és kezdődik a rangadó, tartsanak velünk!

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

A két csapat előző idényben lejátszott spliti mérkőzése nézőcsúcsot hozott, hiszen akkor 30 500, más források szerint 33 ezer néző foglalt helyet a Poljud Stadionban, s az érdeklődésre ezúttal sem lehet majd panasz.

Az NK Osijek már korábban útra kel Splitbe, azok után, hogy legutóbb hazai pályán 1–0-ra nyert a Dinamo Zagreb ellen. Az eszékiek szakmai munkáját irányító Rene Poms a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón mondta el várakozásait a spliti meccsről.

„A zágrábiak elleni találkozót követően a legfontosabb az volt a héten, hogy kellő módon a következő meccsre fókuszáljunk, egyben immár mentálisan is a Hajdukkal szembeni mérkőzésünkre hangolódjunk. Az egyik védőnk, Jevhen Cseberko sérülés miatt kiesett, a még mindig sérültek mellett azonban a keretünk lényegében teljes– fogalmazott a fehér-kékek osztrák vezetőedzője, Rene Poms.

A szakember kiemelte, a korábbi, varasdi vereségük a kiváló példa: ha nincsenek maximálisan egy-egy meccsre hangolódva, miképpen járhat csapatuk, legyen szó bármely ellenfélről.

Viszont ha minden rendben van, akkor bárkit legyőzhetnek, s szeretnék, ha így lenne ez a Lovrencsics Gergőt sérülése miatt a meccsre nem nevező Hajduk Split ellen is, ezúttal idegenben.

A mérkőzés beharangozója bővebben ide kattintva olvasható.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik