A 80. percben még az eszékieknél volt az előny, a vége mégis iksz lett

POLGÁR LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)POLGÁR LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.11.20. 14:54
null
Petkovic (kékben) pontot mentett a Zagrebnek (Fotó: Goran Mehkek /cropix)
A horvát labdarúgó-élvonal 16. fordulójában a tabellán második NK Osijek ugyan az első negyedóra után vezetést szerzett a harmadik Dinamo Zagreb otthonában, de be kellett érnie az egy ponttal – a vendégeknél Kleinheisler László a kispadról nézte végig a mérkőzést.

 

HORVÁT 1. HNL
16. FORDULÓ
Dinamo Zagreb–NK Osijek (Eszék) 1–1 (0–1)
Zágráb,
Maksimir Stadion. V: Strukan
Dinamo Zagreb: Livakovic – Moharrami (Menalo, 68.), Franjic (Leovac, a szünetben), Sutalo, Theophile-Cathreine – Ivanusec, Gojak (Ademi, 68.), Petkovic, Misic, Orsic (Baturina 90+2.) – Andrics (Tolic, 90+2.). Vezetőedző: Damir Krznar
NK Osijek: Malenica – Bartolec, Skoric, Loncar, Bockaj – Fiolic (Hiros, 74.), Nejasmic, Grzan (Bralic, 59.), Zaper, – Ndockyt (Jugovic, a szünetben), Topcagic (Miérez, 59.). Vezetőedző: Nenad Bjelica
Gólszerző: Petkovic (80.), ill. Fiolic (16.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Értékes pontot szerzett az NK Osijek a horvát első osztályú labdarúgó-bajnokság (1. HNL) 16. fordulójában, a bajnoki címvédő Dinamo Zagreb otthonában, és az 1–1-es eredménnyel már biztos, hogy a mostani forduló keretében a zágrábiak nem előzhetik meg Nenad Bjelca eszéki együttesét.

Az NK Osijek egyértelműen arra rendezkedett be a szombat délutáni rangadón a zágrábi stadionban, hogy veszélyes kontrákkal zavarba hozza a hazaiakat. Dominik Livakovic a hazai, míg Mile Skoric, a vendég oldal csapatkapitánya a nyitó parolázás közben talán még a néhány nappal korábbi, horvát válogatottbeli élményeiket idézhették fel, a 16. percben azonban már inkább Skoric mosolygott, míg Livakovic bánkódott, mivel Ivan Fiolic Mihret Topcagic remek kiugratása után a Dinamo kapujába helyezett. (Fiolic látványosan nem örült idénybeli harmadik góljának, mivel annak idején a zágrábiak nevelése volt...) Nenad Bjelica talán ennél szebb kezdésről nem is álmodhatott, ráadásul a vendéglátók a vendégek találata után sem állították kimondottan nehéz feladat elé a Kleinheisler Lászlót végül nélkülöző NK Osijek gárdáját.

A második félidőben a játék képe azért változott, hiszen Bjelica tanítványai inkább már 5-4-1-es felállásban még inkább a védekezésre koncentráltak, míg a Dinamo a támadó alakzatát erősítette volna cseréivel úgy, hogy a középpályát is ennek megfelelően alakította át. A 80. percben aztán az addig túlzottan sokat, főleg futómennyiségben nem mutató Bruno Petkovic mesteri fejessel egyenlített, mi több, egyéni alakításait követően a Dinamo Zagrebnak még a győzelemre is volt esélye, az Eszék ugyanakkor jól hozta le már az egy pontot a meccs végére.

Az eredmény bizonyára csalódás a fővárosiak számára, akiket még az európai kupaporondon történő csütörtöki fellépés sem vigasztal, s hogy mennyire lényeges lett volna számukra a siker, azt a 16 kapura tartó kísérletük száma is elárul. Bjelica legénysége számára a döntetlen alapvetően nem rossz, főleg annak tudatában, hogy vár még rájuk idén három idegenbeli bajnoki, melyek közül nem egy rangadónak is minősül. 1–1

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval!

90+4. perc: Végül csak sikerült némi radást is rátenni a ráadásra, de végül véget ért a mérkőzés.

90+2. perc: Most lehet cserélni. Baturina és Tolic be, Orsic és Andrics le.

90. perc: Még két csere lesz a hazaiaknál. Egyben az is kiderült, három perc a ráadás.

87. perc: Kapufa! Egy balról középre kanyarított labdát Ivanusec az ötös bal sarkánál kapura pofozott Loncar szorításában, a kapufát találta el. Végül szöglet lett a dologból.

84. perc: Petkovic az alapvonalnál kiosztott egy kötényt Hirosnek a jobb oldali szögletzászlónál, majd élesen középre is lőtte a labdát, de ott nem érkezett társ.

82. perc: Bockaj szöglete előtt a játékvezető bő fél percen kereztül tartott eligazítást a kapu előtt hirigelő pároknak. Fölöslegesen tette, mert Livakovic könnyedén húzta le a labdát a sarokrúgás után.

80. perc: Ott az egyenlítés! A megítélt szabadrúgást Misic remekül tekerte középre, az érkező Petkovic pedig 8 méterről a bal alsóba fejelt, Malenica nem védhette, 1–1.

80. perc: Az első sárga lap: Miérez kapja, felrúgta Menalót.

79. perc: Hiros iramodott meg a bal oldalon, be is tört a tizenhatoson belülre, aztán csúnyán az égbe lőtt.

76. perc: Egy jó kiugratással Miérez lépett ki a védők közül, berobogott a tizenhatoson belülre, lőtt is, de Livakovic szögletre mentett.

74. perc: Fiolic le, Hiros be.

72. perc: Újabb Osic Malenica összecsapás, ezúttal a tizenhatos bal sarkától lő a zágrábi, a kapus szögletre paskolja a veszélyesen csapódó labdát.

70. perc: Orsic próbálkozott 20 méterről, Malenica a helyén volt, vetődve hárított.

68. perc: Moharrami és Gojak számára vége a meccsnek, Menalo és Ademi érkeztek helyettük.

65. perc: Nejasmicet kell ápolni, egyelőre nem tudni, hogy visszatérhet-e.

63. perc: Az elmúlt percekben nagyon beszorultak a vendégek, de a hazaiak nem tudnak helyzetet kialakítani.

59. perc: Miérez és Bralic érkeznek Topcagicés Grzan helyére.

57. perc: Kettős cserére készül az Eszék, de Kleinheisler még marad a padon.

54. perc: Hűha, micsoda egyenlítési lehetőség maradt ki! Moharrami jobbról jól emelt középre, a berobbanó Petkovic pedig 7 méterről senkitől sem zavartatva fejelt a bal alsó sarok mellé.

49. perc: Orsic passza után Misic lőtte élesen középre a labdát, Andricsot azonban nem hagyták rendesen kapura lőni a védők, így Malenica összeszedte a labdát.

46. perc: Közben pedig befutottak a főszereplők is, a Dinamo kezd.

Egy csere a hazaiaknál: Franjic nem folytatja, Leovac jön helyette. A vendégeknél meg Jugovics érkezik.

45+1. perc: Az egy perc hosszabbításnak vége, szünet.

45. perc: Misic lőtt be jobbról szögletet, Andrics az ötös sarkától csúsztatott, Malenica rajta volt a nélküle is fölé szálló labdán.

42. perc: Loncar ugrott fel Andrics mellett fejelni a középpályán, ám a játékvezető szabálytalannak látta a vendégek védőjének megmozdulását, miután a hazai csatár a földön maradt.

38. perc: Bockaj csapott össze Ivanuseccel egy labdára a bal oldalon a vonal mellett, majd világfájdalmas arccal elterült a földön. Az ismétlésből kiderült, hogy nem történt semmi, Ivanusec nem találta el Bockaj fejét. De azért neki fáj.

35. perc: Petkovic próbálkozott középről, 20 méterről, kár volt. Csúnyán fölé lőtt.

33. perc: Ndockyt jobbról ívelt középre, Topcagicot megelőzve Sutalo elfejelte a labdát.

32. perc: Balról Misic ívelte a labdát a tizenhatoson belülre, Gojak fejelt 9 méterről, fölé.

29. perc: Franjic tört be balról szép cselekkel a tizenhatoson belülre, majd 13 méterről lőtt is, a jobb alsó mellett pattogott el a labda.

25. perc: Sokadszor kombinál a Dinamo a baloldalon, Orsic Misic és Petkovics főszereplésével, de ebből eddig nem sok gólhelyzet alakult ki.

21. perc: Újabb mélységi indítás a vendégektől, de ezúttal Topcagic hosszan veszi át, így kikavarodik a jobbb szélre, Ndockyt meg nem tudja már áthámozni magát a védőkön.

17. perc: Itt a gyors válaszra a lehetőség, de Orsic 19 méterről leadott lövését Malenica másodjára hárítja a rárontó Andrics elől.

16. perc: Vezetnek a vendégek! Ez aztán a semmiből jött... Egy hosszan felívelt labdát Topcagic Theophile-Carhreine-t megelőzve a felezővonalnál továbbtett a védők közül kilépő Fiolic felé, aki meg sem állt a tizenhatosig, majd 14 méterről a jobb alsóba lőtt! 0–1.

14. perc: Petkovic szeretett volna szabadrúgást kapni, amikor Bockaj mellett hasra esett a tizenhatos jobb sarkánál. Nem járt sikerrel.

12. perc: Moharrami adott középre jobbról, Orsic elől tisztázott Skoric fejjel.

9. perc: Bartolec jobbról ívelt középre, de Topcagic elől fejjel mentettek a védők. A túloldalon Orsic beadásából lett szöglet, amit balról Misic tekert középre, a labda Franjic elé került, de ezen még ő is meglepődött, így Malenica könnyen fogta a gyenge lövést.

6. perc: Petkovic forgolódott a tizenhatos bal sarkánál, majd Andrics felé játszott volna, de a védőkön irányt változtató labdát Malenica felszedte.

3. perc: Balról Misic nyesett középre, Orsic remek ütemben érkezett és fejelt 10 méterről, Malenica nagyot vetődve ütötte szögletre a labdát.

1. perc: Az eszékiek kezdték a találkozót.

A hazaiak kékben, a vendégek fehérben játszanak majd.

Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok már megérkeztek, minden készen áll a rangadóra.

ELŐZMÉNYEK

Nenad Bjelica eszéki csapata jelenleg a tabellán a második helyen áll három ponttal a Dinamo előtt, igaz, a fővárosiak egy találkozóval kevesebbet játszottak.

Egy ilyen győzelem biztos, hogy meg tudná keverni a lapokat a bajnokságban, s még nagyobb önbizalmat adhatna nekünk” – fogalmazott a 16. forduló, egyben az egész liga egyik legnagyobb rangadója előtti sajtótájékoztatón az NK Osijek vezetedzője, Bjelica. Ellenfelünkön bizonyára nagyobb nyomás lesz, hiszen a minőséget tekintve ők a legjobbak Horvátországban. Ugyanakkor az utóbbi két hónapunk alapján mi is magabiztosak vagyunk, bízhatunk saját erőnkben, hogy azzal is remek eredményt érhetünk el a fővárosban.

Miként azt Bjelica hangsúlyozta, ezúttal a horvát első liga valóban úgy alakulhat, hogy négy alakulat is a tabella első helyéért küzdhet (az NK Osijek is egyértelműen e négyesben található), de a HNK Goricát, valamint a Lokomotiva Zagrebet sem lehet ebben a versenyfutásban félvállról venni.

Az eszéki gárda soraiból a magyar válogatott középpályását is kiemelte a szakvezető.

Ugyan csupán a hét közepe óta, de Kleinheisler László már teljes értékű munkát végezhet velünk. Ugyanakkor egy teljes mérkőzésnyi erő még aligha van benne. Az a lényeg, hogy több más játékostársához hasonlóan már visszatérhetett, s a meccs alakulása alapján meglátjuk, milyen és mekkora szerepet adhatunk nekik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik