Bombameglepetés a nyitányon: egy góllal kikapott a Diósgyőr Siófokon

Vágólapra másolva!
2022.07.31. 18:50
A labdarúgó NB II 1. fordulójának legnagyobb meglepetése Siófokon született, ahol a házigazda Balaton-partiak Elek Bence első félidőben bemutatott egyéni villanásának köszönhetően 1–0-ra legyőzték a Diósgyőri VTK-t.
Elek Bence (10) remek helyzetfelismerése három pontot ért a sárga mezeseknek (Fotó: Németh András)
Elek Bence (10) remek helyzetfelismerése három pontot ért a sárga mezeseknek (Fotó: Németh András)
Elek Bence (10) remek helyzetfelismerése három pontot ért a sárga mezeseknek (Fotó: Németh András)
Elek Bence (10) remek helyzetfelismerése három pontot ért a sárga mezeseknek (Fotó: Németh András)
Elek Bence (10) remek helyzetfelismerése három pontot ért a sárga mezeseknek (Fotó: Németh András)

 

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ

BFC SIÓFOK–DIÓSGYŐRI VTK 10 (10)
Siófok, Városi Stadion, 1600 néző. Vezette: Görög Márió (Bede Tamás, Bertalan Dávid)
SIÓFOK:
Hutvágner – Polényi, Varjas Z., Debreceni, Varga B. – Krausz, Szakály A. (Vágó, 84.) – Balogh B. (Major G., 62.), Nyári (Nikházi, 62.), Girsik (Pataki, 73.) – Elek B. (Dénes Cs., 84.). Vezetőedző: Domján Attila
DVTK:
Danilovics – Farkas D., Szatmári Cs., Hegedűs J., Csirmaz (Bárdos, a szünetben) – Holdampf (Koman, 70.), Bényei Á. (Szőke A., 70.) – Bertus, Oláh B. (Jurek, a szünetben), Lukács D. – Eppel. Vezetőedző: Dragan Vukmir
Gólszerző: Elek B. (21.)
MESTERMÉRLEG
Domján Attila:
– Az utolsó húsz perc kivételével egyenrangú ellenfele voltunk a bajnokság megnyerésére is esélyes csapatnak. A végén hősiesen védekeztünk, sőt, az utolsó percekben kontrából még növelhettük is volna az előnyünket. A győzelmet Bíró Gábor technikai vezetőnk héten megszületett kislányának, Linett Zoénak ajánljuk.
Dragan Vukmir: – Nagyon gyenge teljesítményt nyújtottunk. A felkészülésünk során gyakoroltakból semmit sem láttam vissza. Nem volt csapatjátékunk. Elnézést kérek szurkolóinktól.

ÖSSZEFOGLALÓ

2022. február 6-át írtunk, amikor a két együttes bajnoki körülmények között legutóbb Diósgyőrben találkozott egymással, s a piros-fehérek 1–0-s győzelmet arattak. A minimális különbségű siker után az éppen 112. születésnapját ünneplő DVTK listavezetővé avanzsált. Azon az estén – talán nyugodtan kijelenthető – nem volt olyan szurkoló, akinek megfordult volna a fejében, hogy 175 nap múlva a két csapat a másodosztályú bajnokság első fordulójában fordított pályaválasztás mellett találkozik egymással.

Az élet azonban úgy alakította, hogy a korábban szebb napokat is megélt klubok a Révész Géza utcai stadionban vágjanak neki az újabb NB II-es idénynek, melyet a felek ellentétes célokkal vártak. Párhuzamot csak abban a tekintetben vonhattunk, hogy mindkét csapat keretében komolyabb változások történtek a nyár folyamán, ám amíg a DVTK-tól egyértelmű elvárás a feljutás, addig Siófokon óvatosak, hiszen a mezőny egyik legfiatalabb átlagéletkorú együttesével igyekeznek a lehető legjobb eredményt elérni.

Az elmúlt időszakban több helyen is olvashattuk, hogy a csalódottság miatt a diósgyőriek szurkolói csoportjai nem képviseltetik magukat az új idény mérkőzésein, de a napokban az a megállapodás született, hogy az új összetételű csapat megkapja a bizalmat a drukkerektől. Utóbbiakon aztán tényleg nem múlt semmi, a piros-fehér szurkolók péntek óta folyamatosan érkeztek Siófokra, s a felújítás előtt álló létesítmény vendégszektorát zsúfolásig meg is töltötték a kezdő sípszóig.

A sárga mezes siófokiak hősies védekezésüknek köszönhetően győzelemmel kezdték a szezont (Fotó: Németh András)
A sárga mezes siófokiak hősies védekezésüknek köszönhetően győzelemmel kezdték a szezont (Fotó: Németh András)

Régi időket idéző futballhangulat uralkodott a Révész Géza utcai stadionban, ahol viszonylag visszafogottan kezdett a DVTK. A vendégek nem is tudtak valamirevaló lehetőséget kialakítani a játékukat jól megszervező házigazdákkal szemben, akik a 21. percben megszerezték a vezetést: Krausz Raul saját térfeléről hosszan előrevágott labdáját a diósgyőriek tizenhatosán Elek Bence szedte össze, két védő között tisztára játszotta magát, s 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1–0).

A hazaiak vezető gólját követő ivószünet után a vendégek nagy energiákat mozgósítottak az egyenlítés érdekében, kontroll alatt tartották a mérkőzést, de ez helyzetekben nem, csak egyetlen, kaput eltaláló lövésben mutatkozott meg. Dragan Vukmir a szünetben két helyen is megváltoztatta csapata összetételét, s a térfélcsere után próbálta fokozni a nyomást a DVTK, míg a siófokiak a hősies védőmunka mellett igyekeztek megtartani, megbecsülni a labdát.

Az idő előrehaladtával egyre sietősebb lett a Diósgyőrnek, melynek soraiba csereként fokozatosan kapcsolódtak be a támadó szellemű játékosok, de ez csak helyzetekre, illetve a 85. percben egy Hegedűs János-lesgólra volt elég. Az utolsó húsz percben elszánt védekezést bemutató siófokiak nem kis meglepetésre mindhárom pontot otthon tartották, ami egyben azt jelenti, hogy továbbnyújtották remek hazai mutatójukat a DVTK-val szemben: a piros-fehérek legutóbb 1999. szeptember 25-én nyertek Siófokon. Az azóta eltelt közel 23 esztendőben most már hat balatoni győzelem és egy döntetlen született.

 

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: A jelzett hosszabbítást követően véget ért a mérkőzés, melyet a BFC Siófok Elek Bence 21. percben szerzett góljával 1–0-ra megnyert a Diósgyőri VTK ellen. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Letelt a rendes játékidő, melyet követően Görög Márió három percet hosszabbít.

87. perc: Koman Vladimir jobb oldali beadása megcsúszott egy diósgyőri fejen, a labda így lett jó Hegedűsnek, aki remekül érkezett, s 5 méterről a kapu közepébe lőtte a labdát, azonban az asszisztens szerint lesről tette. Nincs egyenlítés!

84. perc: Újabb kettős siófoki csere: Szakály Attila és Elek Bence le, Vágó Gábor és Dénes Csanád be.

80. perc: Farkas Dániel állította meg szabálytalanul és sárga lapot érően a kapu felé megiramodó Pataki Zoltánt.

A két klub közös történelmével kapcsolatban érdekességként megjegyezhető, hogy a DVTK legutóbb 1999. szeptember 25-én (!) nyert Siófokon bajnoki mérkőzést. Az azóta eltelt közel 23 esztendő alatt lejátszott találkozókon öt balatoni győzelem és egy döntetlen született – utóbbi éppen tavaly augusztus 15-én (1–1), amikor egyébként a lefújás előtti pillanatokban Németh Márió szabályosnak tűnő gólt szerzett, de az asszisztens lest jelzett.

73. perc: Dupla cserére szimpla változtatás a válasz: a siófokiak oldalán Girsik Áron helyett Pataki Zoltán a pályán.

70. perc: Újabb dupla változtatás a vendégek oldalán: Holdampf Gergő helyett Koman Vladimir, míg Bényei Ágoston helyett Szőke Adrián a pályán.

A rövid frissítés után ismét játékban a labda.

A játékvezető a második félidő derekán is ivószünetet rendelt el.

67. perc: Komoly egyenlítési lehetőség maradt ki! Lukács labdaszerzése után Bertust hozta játékba, aki azonnal indította Jurek Gábort: a szünetben csereként pályára lépő fiatal játékos 14 méterről a kapu jobb oldalát vette célba, Hutvágner azonban remek védést bemutatva szögletre mentett.

63. perc: A Balaton-partiak kapusa, Hutvágner Gergely időhúzásért kapta a mérkőzés harmadik sárga lapját.

62. perc: Kettős csere a siófokiak oldalán is: Balogh Bence Benitó és Nyári Patrik le, Major Gergő és Nikházi Márk be.

A két klub ezen az estén ötödik alkalommal találkozott a másodosztályban, az eddigi mérleget két siófoki és egy diósgyőri győzelem mellett egy döntetlen teszi teljessé. A felek korábban 18 mérkőzést vívtak az élvonalban, s a balatoniak mutatója ebben is jobb, hiszen kilenc győzelmet arattak négy döntetlen és öt piros-fehér siker mellett.

53. perc: Egymás után két sarokrúgást is elvégezhettek a vendégek: Bertus kis szöglete után Lukács lövését Balogh hatástalanította. Az újabb sarokrúgás után a házigazdák védői a mezőnybe tisztáztak.

47. perc: Egy diósgyőri labdakihozatal során Krausz Raul lépett oda Holdampf Gergőnek, amiért megkapta a találkozó második sárga lapját.

46. perc: A szünetben két helyen is változtatott az diósgyőriek szakmai stábja: Oláh Bálint helyett Jurek Gábor kap lehetőséget a folyatásban, Csirmaz Istvánt pedig Bárdos Bence váltotta.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész.

A piros mezes diósgyőriek fokozták a nyomást, de nem tudtak egyenlíteni az első félidőben (Fotó: Németh András)
A piros mezes diósgyőriek fokozták a nyomást, de nem tudtak egyenlíteni az első félidőben (Fotó: Németh András)

45+1. perc: A jelzett hosszabbítást követően véget ért az első játékrész, melyet követően a BFC Siófok Elek Bence 21. percben szerzett góljával 1–0-ra vezet. Maradjanak velünk, hamarosan jövünk a második félidővel!

Görög Márió egy percet hosszabbít az első félidő végén.

A nyári felkészülési időszak a hírek szerint mindkét klubnál jól sikerült. Ha csak a számadatokat vesszük alapul, akkor ez megerősíthető: a siófokik nyolc előkészületi találkozón öt győzelmet arattak, egy döntetlen és két vereség mellett, tizennyolc gólt szerezve és tizenkettőt kapva. A diósgyőriek öt mérkőzésen négy győzelmet és egy döntetlent számláltak 14 szerzett, s 5 kapott találat mellett. Érdekesség, hogy a piros-fehérek valamennyi mérkőzésükön betaláltak az ellenfél hálójába.

36. perc: Megszületett a találkozó első sárga lapja: Csirmaz pontatlan passza után Girsik iramodott meg, de a siófokiak játékosát a kezdőkörben a születésnapos Holdampf Gergő szabálytalanul tudta csak megállítani.

31. perc: Bényei adott középre a jobb oldalról, labdájára Bertus remekül érkezett, s kapura is fejelte, de nem tudta megfelelő erővel eltalálni, így Hutvágner könnyedén hárított.

A rövid frissítés után már folytatódik is a játék.

A siófokiak vezetését jelentő gól megszületését követően ivószünetet rendelt el a játékvezető.

21. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A BFC SIÓFOK! Krausz Raul a saját térfeléről hosszan előrevágott egy labdát, amit a diósgyőriek tizenhatosán Elek Bence szedett össze. A siófokiak támadója két védő között tisztára játszotta magát, majd 16 méterről jobb lábbal kilőtte a bal alsó sarkot. 1–0!

A friss szerzemények közül mindkét oldalon több játékos is kezdőként jut lehetőséghez az első bajnokin: a siófokiaknál Debreceni Ákos, Girsik Áron, Nyári Patrik, míg a diósgyőrieknél Bényei Ágoston, Csirmaz István, Farkas Dániel, a 28. születésnapját éppen a mai napon ünneplő Holdampf Gergő, valamint Lukács Dániel.

A siófoki szurkolói csoport is komolyan készült az idénynyitó bajnokira (Fotó: Németh András)
A siófoki szurkolói csoport is komolyan készült az idénynyitó bajnokira (Fotó: Németh András)

12. perc: Lukács mintegy 15 méteres kísérletét blokkolták a siófokiak védői, majd a lepattanót Bényei messze a kaputól jócskán fölé lőtte. Ezt leszámítva az első tizenkét percben néhány próbálkozást láthattunk, de a kapukra egyik sem jelentett különösebb veszélyt.

A találkozót Görög Márió vezeti, munkáját Bede Tamás és Bertalan Dávid segíti. Görög pályafutása 32. másodosztályú bajnokiján működik közre vezetőbíróként, 134 sárga mellett 6 piros lap a mérlege. A 30 esztendős, Győrben élő játékvezető a Siófoknak eddig nyolcszor vezetett mérkőzést, mely fellépéseken a tópartiak kettő győzelem és három döntetlen mellett három vereséget szenvedtek. A diósgyőriek Görög Márióval eddig egyszer találkoztak vezetőbíróként, amikor idén május elsején 2–1-re kikaptak Budaörsön.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Diósgyőri VTK indította kilencvenperces útjára a labdát.

A találkozót a forduló többi mérkőzéséhez hasonlóan egyperces gyászszünet előzte meg: labdarúgó közösségünk az elmúlt néhány napban egymás utána kapta a szomorú híreket. Elhunyt Törőcsik András és Kardos József az Újpesti Dózsa és a válogatott két kitűnősége, valamint Szilágyi György, az MLSZ örökös tiszteletbeli elnöke.

A felek megjelentek a játékoskijáróban, hamarosan kezdődik az idénynyitó! A házigazdák citromsárga mezben és sportszárban, illetve kék nadrágban szerepelnek a mai napon, míg a vendégek tiszta pirosban lépnek pályára. A hazaiak hálóőre, Hutvágner Gergely zöld dresszben áll a gólvonal elé, míg a vendégek részéről Braniszlav Danilovics fekete szerelésben véd.

A teljességhez tartozik, hogy a nyár folyamán nem csak új játékosokkal bővült a "BFC Család", hiszen három nappal ezelőtt, július 28-án 10:58-kor megszületett a klub adminisztrátorának, Mirákovics Olgának és a csapat technikai vezetőjének, Bíró Gábornak a kislánya, Linett Zoé. A pici 2850 grammal és 50 centivel látta meg a napvilágot. Sok örömöt, boldogságot és jó egészséget kívánunk a családnak!

Mintegy 35–40 perccel a kezdősípszó előtt megkezdődött a bemelegítés. Lassan, de biztosan gyülekeznek a szurkolók a lelátókon, a remek labdarúgóidő mellett a hangulatra sem lesz majd panasz. A sajtószektor melletti lelátón el is hangzott, hogy a régmúltat megidéző estében lehet részünk. Ez már most borítékolható.

Ahogy az NB II-es felvezetésünkben olvashatták, Diósgyőrben nem akarnak abba a hibába esni, amibe az előző idény végén, most már mindenképpen ki akarják harcolni a feljutást – ennek szellemében történtek meg a keretben a változtatások. Edzőváltás nem volt, továbbra is Dragan Vukmir irányítja a borsodiakat, akiktől több mint egytucatnyi játékos távozott (többek között gólerős támadók, Horváth Zoltán, Hornyák Marcell és Molnár Gábor), de olyanok érkeztek, mint Koman Vladimir, Lukács Dániel, Viczián Ádám vagy éppen a Hollandiából hazatérő Szőke Adrián.

A BFC Siófok keretében is komolyabb változások történtek a nyár folyamán, a Balaton-partiak elsősorban bizonyítási vággyal teli fiatal játékosokat szerződtettek, s a másodosztályú mezőny egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapatával várták a rajtot. Siófokon egészen biztosan örülnének az előző idényben elért felsőházi helynek, de ahogy Domján Attila vezetőedző a klub honlapján fogalmazott: nagy kérdés, hogy ezzel a kerettel meddig tudnak jutni, alapvetően szeretnének tisztes távolságra kerülni a hátsó négy-öt csapattól.

A piros–fehér tábor egy év után ismét megtölti a vendégszektort Siófokon (Fotó: Németh András – archív)
A piros–fehér tábor egy év után ismét megtölti a vendégszektort Siófokon (Fotó: Németh András – archív)

Az ország többi részéhez hasonlóan a Balaton déli partjára is megérkezett a hőségzáró hidegfront. A csapatokat közepesen felhős égbolt mellett mintegy 25 Celsius-fok, valamint kitűnően előkészített pályán fogadta. Az előrejelzések szerint az idénynyitón nem kell esőtől tartanunk.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a siófoki Városi Stadionból, ahol 70 nap után rendeznek ismét bajnoki mérkőzést. Meglátjuk, mire megy az előző idény 5. helyezettje a bronzéremmel záró diósgyőriekkel szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik