DOROS LÁSZLÓ 2010.08.11 13:06 Frissítve: 2013.02.05 01:14

Káosz Diósgyőrben: meccs csapat nélkül

A labdarúgás diósgyőri hívei az elmúlt öt-tíz évben hozzászokhattak már, hogy a nyári időszakban rendre bonyodalmak keletkeznek szeretett csapatuk körül. Ilyenkor általában az a kérdés vetődik fel, lesz-e új tulajdonos, és kikkel vág neki a bajnoki idénynek a gárda.

Szokás szerint tragikus a helyzet Diósgyőrben (Fotó: Mirkó István – archív)

Jelenleg az elmúlt éveknél is sokkal súlyosabb a helyzet. A csapat ugyanis kiesett az első osztályból, ám a május végi bajnoki zárás óta jószerével semmi sem történt. Pedig szombaton bajnoki rajt az NB II Keleti csoportjában, a DVTK vasárnap este Rákospalotán lép pályára. Csak egyelőre azt sem lehet tudni, hogy kikkel...

A legújabb fejlemény: a labdarúgó-vállalkozást működtető Diósgyőri FC Kft. júliusban nem kapta meg az esedékes támogatást Miskolc városától. Ennek okáról Veres László városházi szóvivő azt nyilatkozta, hogy addig nem utalnak, amíg a gazdasági társaság vezetősége nem számol el a korábban kapott pénzzel. A kitétel a májusi és a júniusi önkormányzati támogatásra vonatkozik (akkor még havonta tízmillió forintot kapott a klub, ez júliustól lecsökkent havi hétmillió forintra). A szóvivő hangsúlyozta, amint pótolják az iratokat, azonnal megy a következő részlet.

Természetesen kíváncsiak voltunk Nagy Béla véleményére is. Az ügyvezető igazgató meglehetősen zaklatottan foglalta össze mondandóját. „Nehezen térek magamhoz, teljesen tanácstalanul állok a történtek előtt – kezdte Nagy Béla. – Az állítás ugyanis köszönő viszonyban sincs a valósággal! Igenis, minden önkormányzati forinttal el tudok számolni! Az viszont tagadhatatlan, hogy felvetődtek olyan költségek, kiadások, amelyeket a városházi pénzügyi gépezet nem akar befogadni. A labdarúgók hozzájutottak a megállapított minimálbérükhöz: ha májusban nem adtam volna nekik fizetést, ki sem állnak a még hátralévő NB I-es bajnoki mérkőzéseikre. Kaptak pénzt júniusban is, amikor elmentek nyári szabadságra. Befizettük a társadalombiztosítási járulékot, valamint a nevezési díjat is. A mindennapi működéshez, azaz inkább túléléshez azonban meg kellett tenni néhány lépést: a büntetések, a Győrnek átutalt összeg a négy kölcsönjátékosért, aztán itt volt a Tornyi Barnabásnak kifizetett pénz. Ezek sokat nyomtak a latban. Tudomásul kell venni, hogy havi tízmillió forintból nem lehet ilyen szintű csapatot fenntartani. A zavartalan működéshez legalább húsz-huszonöt millió forintra lenne szükség, de Miskolcon sohasem tolongtak a szponzorok. A tavasszal volt olyan hazai mérkőzésünk, amelyen a rendezés, a találkozó biztosításának nagyobb volt a költsége, mint a teljes bevétel…”

Nagy Béla azt sem rejtette véka alá, hogy erősen foglalkoztatja a távozás gondolata. Azt is fájlalja, hogy nem engedik a leendő tulajdonossal zajló tárgyalásokon az asztal mellé. De vajon lesz-e új tulajdonos? Miskolc önkormányzata képviselő-testületének tagjai júniusi ülésükön megismerkedhettek egy ajánlattal. A fővárosi székhelyű Arago Zrt. jelezte, hogy ajánlatát július 15-ig tartja fenn. A közgyűlés felhatalmazta Káli Sándor polgármestert, hogy tárgyaljon a szerződéskötésről. A budapesti cég közben július 31-ig meghosszabbította vételi ajánlatát. A DSM Nonprofit Kft. taggyűlésén a társaság tulajdonosainak képviselői felhatalmazták Nagy Béla ügyvezetőt, hogy tulajdonrészükből 51 százalékot eladhat.

Augusztus közepe felé járunk, és Diósgyőrben egyelőre nincs rend, inkább a zűrzavar jelei mutatkoznak. Ezt erősítette meg érdeklődésünkre Benczés Miklós. A szakember dirigálta a DVTK felkészülését, kinevezése azonban nincs a vezetőedzői poszt betöltésére.

„Egyelőre nem tudok sokat mondani a bajnoki rajttal kapcsolatban. Egy biztos, nem volt szokványos a felkészülésünk. Igaz, adódott erre példa korábban, előfordult, hogy két csapattal is ki tudtunk volna állni a nyitányon... Meggyőződésem, hogy a napokban valaminek történnie kell. Megnyugtathatok mindenkit, a DVTK vasárnap este kiáll a REAC ellen.”

Hogy kik ülnek majd a kispadon, kik futnak ki a pályára és ki biztosítja a szükséges pénzt? Ezekre a kérdésekre továbbra sincs válasz.

2021.11.29 15:16:52

Labdarúgó NB II PÓR KÁROLY

Csilus Tamás góljával győztek a szombathelyiek, ezzel a 3. helyre léptek előre a tabellán.

2021.11.27 22:54:52

Labdarúgó NB II F. B., P. Gy.

Hétgólos meccsen verte a Csákvár a Soroksárt • A Kécske Szolnokon szerzett értékes pontot • Négy nyeretlen bajnoki után győzött a Szpari.

2021.11.27 19:36:58

Labdarúgó NB II GAJDÁCS PÁL

Bár mindkét csapat sokat tett azért, hogy begyötörje a győztes gólt, meg kellett elégedniük az egy-egy ponttal.

2021.11.27 19:36:58

Labdarúgó NB II KVANDUK BENCE

A foghíjas PMFC nem tudta végig tartani a Dorogot, így hazai pályán 2–1-es vereséget szenvedett.

2021.11.28 00:38:00

Labdarúgó NB II BERECZ CSABA

Horváth Zoltán és Könyves Norbert már az első félidőben betalált, ezzel el is dőlt a három pont sorsa.