ZTE: nem fellebbeznek Moniz eltiltása miatt, de iránymutatást kérnek

Vágólapra másolva!
2022.10.28. 18:39
null
Monizt egy hónapra tiltotta el az MLSZ (Fotó: Szabó Miklós)
Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága egy hónapra eltiltotta a kispadtól és az edzések vezetésétől is Ricardo Monizt, a ZTE FC vezetőedzőjét, aki a Honvéd elleni bajnokin a rasszista szurkolói megnyilvánulásokat hallva lehívta csapatát a pályáról – a kérdés az, hogy a hétköznapokon miért nem dolgozhat a holland tréner.

Felhívtuk az MLSZ-t, hogy magyarázatot kapjunk arra: a fegyelmi bizottságnak van-e joga eltiltani egy magyar futballklub – ez esetben a ZTE FC – alkalmazásában álló futballtrénert attól, hogy edzéseket vezessen?

Ricardo Moniz a Honvéd elleni bajnokin reklamált a mérkőzés játékvezetőjénél, Bognár Tamásnál, hogy felhívja a figyelmét a nézőtéri ismétlődő rasszista megnyilvánulásokra, ám miután a bíró nem szakította félbe a meccset, a holland tréner lehívta a pályáról a játékosait. A bajnoki folytatódott, a kiállított vezetőedzőt pedig egy hónapra eltiltották, s nemhogy a meccseken nem ülhet a kispadon, edzést sem vezethet. Az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő a kérdésünkre (edzést miért nem vezethet a szakember?) ismét a fegyelmi szabályzat 9-es paragrafusának 2. bekezdésében szereplő 3. pontot citálta, miszerint „...az eltiltás kiterjed a sportszervezet és/vagy MLSZ által szervezett edzéseken, edzőtáborokon való közreműködésre, részvételre is”.

Információnk szerint a ZTE FC nem tervez fellebbezést, ám pontos, minden részletre kiterjedő állásfoglalást kér a szövetségtől, hogy mit tehet és mit nem az eltiltott vezetőedző.

Hasonló eset amúgy volt már a magyar futballban, amikor Vágó Attilát nem csupán a mérkőzéseken való részvételtől, hanem az edzésvezetéstől is eltiltották: az akkor az NB II-ben szereplő Szigetszentmiklósnál dolgozó szakember büntetése kapcsán egy évvel később bebizonyosodott, hogy a fegyelmi vétséget – rasszista megnyilvánulás – nem is ő, hanem a stáb egy másik tagja követte el. Az edző azonban egy évig a pályák környékére sem mehetett, s ezt a szövetség szigorúan ellenőrizte is. A Vágó-ügy minden fórumot megjárt, az UEFA elé került, az európai szövetségnél bebizonyosodott a vezetőedző igaza, ám addigra lejárt az egy évre szóló eltiltása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik