Videoton: Carrillo szakmai, erkölcsi és anyagi kárt okozott – Burcsa indoklása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.04. 11:32
null
Amikor még megvolt az összhang – Burcsa tavaly nyáron egyezett meg Carrillóval, hogy vezetőedzőként irányítsa a Videotont <br />(Fotó: vidi.hu)
A Videoton sportigazgatója, Burcsa Győző a fehérvári klub hivatalos honlapjának, a vidi.hu-nak indokolta Joan Carrillo vezetőedző menesztését, illetve értékelte a bajnoki címmel záruló szezont.

 

Az idényben elért eredményekkel mindenféleképpen elégedettek lehetünk, hiszen, története során másodszor, bajnoki címet szerzett, és Magyar Kupa-döntőt is játszott a Videoton FC – kezdte értékelését a Videoton sportigazgatója, Burcsa Győző. – Ugyanakkor a csapatépítés szempontjából sajnos súlyos időveszteséget is szenvedtünk. Az idény kezdete előtt sikerült rendet tennünk az öltözőben, és megtalálni a megfelelő arányokat a magyar játékosok és a légiósok vonatkozásában. A szakmai stábnak és a játékosoknak olyan feltételeket biztosítottunk, hogy csak a játékra kelljen összpontosítaniuk. Tízmeccses győzelmi sorozattal rajtolt a csapat, és fölényesen nyerte az őszi idényt. Mindezeket figyelembe véve megkezdtük a felkészülést arra, hogy megfelelő végkifejlet esetén eséllyel tudjunk indulni a Bajnokok Ligája selejtezőjében.”

„A téli felkészülés során folytatott tárgyalásokból kiderült, hogy lesznek játékosok, akiket a magyar labdarúgás jelenlegi, valós gazdasági lehetőségeit felmérve nem tudunk vagy a hosszabb távú célokat szem előtt tartva nem akarunk megtartani. Azt is elmondtam már a kezdet kezdetén, ahhoz, hogy közelíteni tudjunk a nemzetközi szinthez, fizikailag erősebb, gyorsabb, dinamikusabb játékosokra is szükségünk lesz. A már akkor – minden valószínűség szerint – távozónak számító Nikolics, Stopira és Sándor pótlására céligazolással olyan játékosokat szerződtettünk, akik a mienknél jóval előrébb járó klubokban, bajnokságokban is bizonyítottak. Maréval, Ivanovszki és Luijckx, amikor lehetőséget kaptak, megmutatták, hogy megfelelő szintű játékosok. Sajnos az ő beépítésük nem történt meg időben, és ennek következtében most olyan hátrányba kerültünk, ami komoly gondot jelent a BL-selejtezőre történő megfelelő felkészülésben" – jelölte meg a spanyol szakember menesztésének fő okát a sportigazgató.

Tavasszal megállt a csapat fejlődése, nemhogy előrelépés, de a szinten tartás sem sikerült. Szemben például a legnagyobb hazai riválissal, amelyben a pillanatnyi érdekeken túllépve, tudatos, hosszú távra építő munka zajlott. Az utolsó mérkőzéseken az is tisztán láthatóvá vált, hogy ezzel lépéselőnybe került velünk szemben.”

A kialakult helyzetben a vezetőedző felelőssége megkérdőjelezhetetlen. Ha nem tudta beépíteni a távozók helyére érkező játékosokat, akkor azért, ha nem akarta beépíteni őket, akkor pedig azért. Sajnos Joan Carrillo többszöri iránymutatás ellenére is figyelmen kívül hagyta a klub hosszú távú stratégiai érdekeit, ezzel szakmai, erkölcsi és anyagi kárt is okozott. A céligazolások beépítésének, a konkurenciaharcnak az elmaradása miatt például sokat gyengült a pozíciónk a lejáró félben lévő szerződéssel rendelkező játékosok ügynökeivel folytatott tárgyalások során. Furcsa és sokszor egymással komoly összefüggéseket mutató ügynöki tevékenység sorát tapasztaltuk ebben az időszakban. Előfordult, hogy egy ilyen ügynök nyilvánosan is véleményt formált a klubnál folyó szakmai munkáról. Nemegyszer a játékosok sem értették, hogy mi is történik körülöttük. Aztán mire átlátták, több esetben már nem volt mit tenni.Ettől függetlenül megyünk tovább a megtervezett úton abba az irányba, hogy a játékosaink körül szövődött különböző érdekcsoportok befolyását visszaszorítva, a klub érdekeit előtérbe helyező, letisztult, hosszabb távú stratégiai célok mentén tudjuk felépíteni a szakmai munkát" – tette hozzá Burcsa.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik