CSILLAG PÉTER, HEGYI TAMÁS, SZABÓKY ZSOLT 2020.07.09 10:50 Frissítve: 2020.07.12 17:54

Videó: IX. kerület, Springer dinasztia – zöld-fehér vér az erekben

Egykor a Ferencvárosi Polgári Kör működött benne, ma a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal működik. A Budapesti futballmesék videosorozat legújabb részében azt a helyet látogattuk meg, ahol a Ferencvárosi Torna Club, népszerű nevén a Fradi 1899-ben megalakult: a Bakáts tér 14. épületét.

 

A Springer család története összefonódott az ország legnépszerűbb klubjának történetével. A IX. kerületi egyesület első elnöke, Springer Ferenc („egy kassai cipszer cipészmester fia – fővárosi bizottsági képviselő, Ferencváros társadalmi életének ismert alakja”; Szegedi Péter) 1920-as haláláig megszakítás nélkül viselte az elnöki címet, a fia, ifjabb Springer Ferenc előbb az FTC jegyzője, titkára, majd egyik alelnöke volt, 1936-ban pedig átvette a Ferencváros FC, azaz a profi futballcsapat irányítását. 1938-as halála után már az ő fián volt a sor – Springer Miklós a rendszerváltás környékén lépett színre, pontosabban csak lépett volna, mert visszautasította a felkérést, hogy a Ferencvárosi Torna Club elnöke legyen, ám a rá következő években a klub számvizsgáló bizottságának a tagja lett, majd elvállalta a baráti kör alelnöki és elnöki tisztségét is. Élete utolsó éveiben az egyesület elnökségi tagjaként, az FTC Baráti Kör tiszteletbeli elnökeként számítottak rá. Az ő fia is a Springerek nyomdokába lépett: ifjabb Springer Miklós az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságának a tagja néhány éve.

S ha már FTC: stábunk nemcsak a Bakáts teret kereste fel, hanem az Üllői úti Fradi Múzeumot is, ahol Tobak Csaba, az intézmény vezetője tartott tárlatvezetést.

A sorozat korábbi darabjai:
4. rész – Felkerestük a helyet, ahol a magyar labdarúgás született
3. rész – Zsebben talált szemüveg és óra segített azonosítani az edzőmártírokat
2. rész – Filmgyári ködgéppel varázsoltak Puskáséknak Londont a Nagyréten
1. rész – Ahol Krúdy Gyula meccstudósítást írt a világháború után

2021.03.01 11:17:15

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A hét folyamán tizenkét OTP Bank Liga-találkozóval várja nézőit az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu. (X)

pr
2021.02.28 17:51:47

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Hajdú B. István és Berkesi Judit beszélget a magyar és a nemzetközi foci aktuális témáiról. (x)

2021.02.28 11:24:29

Labdarúgó NB I TŐSÉR NORBERT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Nikolics Nemanja a 100. bajnoki gólját szerezte fehérvári színekben.