Várdán elhiszik, bárkit megverhetnek; tíz éve kezdett így az Újpest

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.08.31. 13:12
null
Van ok az örömre Kisvárdán – a csapat öt forduló után is vezeti a bajnokságot (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 5. fordulóját követő szokásos visszapillantónkban fókuszban a továbbra is nyeretlen és sereghajtó Újpest, a még mindig listavezető Kisvárda, de szó lesz az egyaránt gólt szerző felcsúti Nagy Zsoltról és a kispesti Hidi Patrikról is.

A FORDULÓ TANULSÁGA – SZÁMOLNI KELL A KISVÁRDÁVAL

Micsoda menetelés! Aligha kétséges, a Kisvárda Master Good az OTP Bank Liga eddigi legkellemesebb meglepetése. És nem csak az eredményei miatt, bár nyilván az a legfontosabb szempont. A kívülállókat, a futballkedvelőket az is meglephette, hogy a keleti együttes időnként kimondottan látványos, ötletes játékkal rukkolt ki.

Talán a legelvakultabb várdai rajongó sem hiszi, hogy a bajnokság utolsó napján is kedvencei lesznek a tabella élén, de azt biztosan nem kell megmagyarázni, hogy öt forduló után a piros-fehérek az első helyen várják a folytatást.

Meddig tarthat a menetelés, mik lehetnek a sikeres rajt okai?

Dombó Dávid eddig kilencven NB I-es mérkőzésen védett, még az ősszel szép jubileumot ünnepelhet. Amikor a siker titkáról faggattuk, azzal kezdte, hogy ez sokkal nehezebb és összetettebb kérdés, mint ahogy a drukkerek gondolnák.

„Nekem fontosak azok az apróságok, amelyek azt mutatják: nemcsak sablonszöveg, hogy egységesek vagyunk – mondta a 28 éves kapus. – Megtörtént: az egyik játékos megfelelően teljesített, de a következő bajnokin csak a kispadon kapott helyet. Nem is értettük, látszólag nem volt ok a váltásra. Zajlik a következő mérkőzés, sérülés miatt megáll a játék, és azt látom, hogy a társam, aki a kispadra szorult, fut a frissítővel ahhoz, aki az ő posztján játszik. Mondom, apróság, de nekem mégis fontos üzenete van. Az első a csapat sikere, ahhoz pedig abban a pillanatban az kellett, hogy aki a pályán van, igyon egy kortyot – láttam már, hogy ilyen esetben, aki kimarad, duzzog, megsértődik, haragszik a világra, és annak szurkol, hogy a helyén futballozó essen át a labdán. Itt most nem ez van, tényleg egy irányba indultunk el, ez az alapja az eddig elért eredményeknek. Olyan is előfordult edzésen, hogy a posztriválisok az edzésgyakorlat során összeütköztek. Máskor ez robbanásveszélyes pillanat lehet, de itt felsegítették egymást a társak, és ment tovább a tréning. Nincs gyűlölködés, együtt van az öltöző.”

Fontos tényező lehet, hogy a keret nem alakult át gyökeresen a nyáron. A korábbi alapemberek közül Sassá és az Újpestre szerződő Fernando Viana távozott, Horváth Zoltán a DVTK-ban játszik most, míg a télen érkezők (mint például Lazar Csirkovics, Matheus Leoni, Herdi Prenga) a tavasszal beilleszkedtek, és már stabil taggá váltak. Ez is segíti a stabilitást.

Tény, edzőt váltott a klub. Noha hozta, amit elvártak tőle (az élvonalban tartotta az együttest), Supka Attila helyére a portugál Joao Janeiro érkezett, aki korábban a Szeged-Csanád GA kispadján ismerkedett meg a magyar futballal.

„Egyenes  – vágta rá Dombó Dávid, amikor megkapta a kérdést, milyen ember az új szakvezető. –  Azzal nem vádolhatjuk, hogy mellébeszélne, azt mondja, amit érez. Tiszta, világos szabályok szerint »él« az öltöző, a taktikai utasítások betartása kulcsfontosságú. Néha még az eredménynél is fontosabb, ami furcsának tűnhet. Öt bajnoki után négy győzelmünk van, és bár ott belefér a vereség, Fehérváron hiányérzetünk volt, csalódottak voltunk. Az edzőnk elmondta, mi volt a hiba, de érdekes volt, hogy rámutatott: a statisztika alapján addig Matheus Leoni adott be a legtöbbször, és ő mindig kéri a szélső védőket, segítsék a támadásokat. Az edzőnk azt magyarázta, a vereség okait beszéljük át, javítsuk ki az elkövetett hibákat, ugyanakkor a védők felzárkózása jól működött, azért jár a dicséret akkor is, ha végül aznap nem kaptunk pontot. Ez fordítva is igaz: ha nyerünk, de valaki nem tartja be az előírtakat, számíthat a kritikára.”

A Kisvárdának öt forduló után 2018 augusztusában egy, 2019 és 2020 augusztusában kilenc pontja volt, most tizenkettőnél jár.

Meddig tart a lendület?

„Stabilan védekezünk, és többet támadunk, mint korábban – mondta erre Dombó Dávid. – A győzelemnél semmi sem tesz jobbat a hétközi hangulatnak, mindenki motivált, elhisszük, hogy bárhol bárki ellen lehet esélyünk. Már kétszer is tudtunk nyerni úgy, hogy kiállítás miatt létszámhátrányba kerültünk: tízen megszereztük a győzelmet érő gólt a Gyirmót ellen, szombaton pedig növelni tudtuk az előnyt a Mezőkövesddel szemben. Várjuk a folytatást!”

A szurkolók is kíváncsiak, meddig tart a nagy menetelés.

SOMOGYI ZSOLT

A FORDULÓ VESZTESE – ÚJPEST

A tabella utolsó helyéről várja a bajnoki folytatást az Újpest FC, amely vasárnap Pakson 2–1-es vereséget szenvedett. Hasonló gyenge kezdés tíz évvel ezelőtt esett meg a nagy múltú klub labdarúgócsapatával, akkor öt forduló után ugyancsak győzelem nélkül állt a csapat, csupán egy pontot szerzett, s a 13. helyen tanyázott a 16 csapatos bajnokságban, és a bentmaradást jelentő pozícióban is zárta az idényt. Akkor a 4. fordulóig irányító Mészöly Géza vezetőedző leváltása után a 8. fordulóban szerezte meg az első győzelmét az Újpest, már Zoran Szpisljak irányításával.

Most a Michael Oenning vezette szakmai stáb teszi a dolgát, a vezetők pedig a játékospiac bezárása előtt is a keret megerősítésén dolgoznak.

Az eddigi eredmények alapján szükség is van a minőségi javulásra, hiszen nyáron nyolc futballista távozott a Megyeri útról, s eddig a mali Abdoulaye Diaby, a brazil Fernando Viana, az északmacedón Sztefan Jevtoszki és a német Luca Mack érkezett. Az újak közül a mali védő csupán két meccsen játszott, a német középpályás háromszor volt kezdő, míg a brazil csatár egyszer szerepelt csereként a csapatban hasonlóan Sztefan Jevtoszkihoz. Azonban némi bizakodásra adhat okot az újpestiek számára Stieber Zoltán, a francia Yoan Croizet, valamint a Paksi FC ellen sérülés miatt nem játszó Junior Tallo javuló formája.

Megkeresésünkre Berta Csaba ügyvezető igazgató megerősítette, elképzelhető, hogy a játékospiac zárása előtt érkeznek még labdarúgók Újpestre.

„Szó sincs pánikról   – jelentette ki határozottan az ügyvezető igazgató. – Tesszük a dolgunkat, s valóban kapóra jön a kéthetes bajnoki szünet, reméljük, a ZTE elleni következő meccsre már sérültjeink is bevethetők lesznek.”     V. GY.

A FORDULÓ VISSZATÉRŐJE – NAGY ZSOLT

Gyirmóton győzelmet ért a felcsútiak saját nevelésű, eltiltásából visszatérő játékosának, Nagy Zsoltnak gólja.

„Nagy kő esett le a szívemről!” – mondta lapunknak Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia játékosa, miután vasárnap délután győztes gólt szerzett az újonc Gyirmót otthonában.

Ez látszott is, a gólöröme lényegében egy hatalmas sóhajtás volt. Az okai ismertek: legutóbbi mérkőzésén kiállították odahaza a Paks ellen, a vendégek pedig 6–1-re nyertek. Noha akkor a felcsútiak vezetőedzője, Hornyák Zsolt nem hibáztatta, mondván, csapatkapitányként joga volt reklamálni a játékvezetőnél (akkor kapta a második sárga lapját), mégsem lehetett biztos benne, hogy eltiltása letelte után azonnal visszatérhet a kezdőcsapatba.

„A Paks elleni bajnokin semmi sem jött össze nekünk  – elevenítette fel Nagy Zsolt. – Utána alaposan elővett minket a mester, de mi is magunkba néztünk, és beszélgettünk is a történtekről. Az edzéseken próbáltam a maximumot adni, és bíztam benne, hogy visszakerülhetek a csapatba. Szerencsére így lett, és jól is sült el, mert győztes meccsen, győzelmet jelentő góllal térhettem vissza.”

A gólt némi meglepetésre jobbal szerezte a ballábas Nagy Zsolt.

„Nem volt idő, hogy átvegyem bal lábra .  Előtte lett volna egy kényszerítő, jött is felém Géresi Krisztián labdája, de azt a védő el tudta rúgni, ám Jakub Plsekhez került, aki szépen visszatette elém. Talppal elhúztam, és amikor lövőhelyzet lett, nem vártam tovább, ellőttem jobbal, bement. Volt már korábban néhány gólom jobbal, de azért nem ez a jellemző.”

Vendégként továbbra is remekel a Puskás Akadémia a bajnokságban, mindhárom eddigi meccsét megnyerte idegenben – minek köszönhető ez?

„Nem tudom az okát, talán csak így jött ki a lépés – mondta a kétszeres válogatott. – A Pakstól elszenvedett súlyos vereség után igyekeztük összeszedni magunkat, győzni tudtunk Zalaegerszegen, és Gyirmótra is úgy készültünk, hogy nyernünk kell. Tudtuk, hogy védekezésre rendezkednek majd be, és a kontratámadásokra építenek, mert gyors játékosaik vannak, de ezt most nem tudták kihasználni. A második félidőben kicsit elfáradtak, és már több területünk maradt a támadásépítésre.”

B. Z.

A forduló válogatottja – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
A forduló válogatottja – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ REAKCIÓJA – HIDI PATRIK

A kispesti csapatkapitány csattanós választ adott a szakmai stábnak: kétszer is csak csereként állt be, de legutóbb újra kezdett, s eredményes volt Zalaegerszegen (3–1).

Érezni lehetett, még inkább fűti a bizonyítási vágy. Hidi Patrik, a Bp. Honvéd középpályása csak csereként léphetett pályára az Újpest FC (1–1) és a Paksi FC elleni (3–1) bajnokin, ám a legutóbbi fordulóban, a ZTE FC ellen (3–1) újra kezdőként kapott szerepet, s élt is vele: gólt szerzett, remekül futballozott.

A FORDULÓ GÓLJA – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
A FORDULÓ GÓLJA – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

„Ha nem vagy csak kevesebbet játszhat az ember, nyilván rosszabb hangulatban telnek a napjai, hetei, engem is rosszul érintett, hogy a kispadra kerültem – de ez normális reakció    – mondta lapunknak Hidi Patrik, a kispestiek 30 esztendős védekező középpályása, csapatkapitánya. –      Úgy érzem, az edzésmunkámra sohasem lehetett panasz, mindig mindent megtettem, hogy kezdő lehessek. A lényeg, hogy újra az első perctől fogva a pályán voltam, s úgy érzem, megháláltam a bizalmat. Ráadásul számomra új poszton kaptam lehetőséget, hiszen a két védekező középpályás előtt játszottam – ha mindig így menne a játék, akár meg is barátkoznék ezzel a pozícióval. A legfontosabb, hogy játszhassak, az, hogy az edző hol számít rám, kis túlzással mellékes. Ami a meccset illeti, kifejezetten jól futballoztunk, magabiztosan játszottunk, hamar kétgólos előnyre tettünk szert. Végre a helyzetkihasználással sem volt gondunk, a három-négy nagy lehetőségünkből kettőt is gólra váltottunk az első félidőben. A gólom? Nenad Lukics remekül hozta játékba Nagy Dominikot, aki passzolt, majd kicsit »magam alól« lőttem, de mivel csúszós pályán játszottunk, a labda kellően felgyorsult, és a jobb alsóban kötött ki. Gólt szerezni mindig remek érzés, jót is tett az önbizalmamnak. Az előző, nagyon rosszul sikerült idény még rányomta a bélyegét a rajtra is, de az utóbbi három meccsen, az Újpest elleni második félidőt leszámítva, már megfelelően teljesítettünk, felszabadultan játszottunk. Ez látszott is.”

A Honvéd legközelebb a Ferencvárost fogadja, a 254 élvonalbeli bajnokinál tartó, valamennyit kispesti színekben lejátszó futballista sok nézőt vár a jövő heti mérkőzésre.

„Végre elindultunk felfelé a tabellán, de észnél kell lennünk, hiszen annyira szoros a mezőny, hogy egy-két gyengébben sikerült meccs után vissza is lehet csúszni. A Ferencváros több alkalommal is megmutatta erejét, de azt is láthattuk, hogy nem verhetetlen csapat. Bízom benne, hogy sokan biztatnak majd minket, szükség is lesz a szurkolóinkra! Sajnálom, hogy bajnoki szünet következik, hiszen lendületben vagyunk, de ez a lényegen nem változtat: le akarjuk győzni a Ferencvárost!”

CS. A.

NB I, 2021–2022, 5. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Augusztus 27., péntek
Zalaegerszegi TE FC–Budapest Honvéd 1–3Zalaegerszeg, ZTE ArénaAntal Péter
1862
Augusztus 28., szombat
Kisvárda–Mezőkövesd 2–0
Kisvárda, Várkerti Stadion Káprály Mihály 2289
FTC–DVSC 4–2
Budapest, Groupama ArénaBogár Gergő
7325
Mol Fehérvár FC–MTK 2–1Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóPintér Csaba
2146
Augusztus 29., vasárnap
Gyirmót FC Győr–Puskás Akadémia 0–1 Gyirmót, ALCUFER StadionBerke Balázs
2086
Paksi FC–Újpest FC 2–1 Paks, Paksi FC StadionKarakó Ferenc
1476
Az NB I góllövőlistája itt!

AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 5 4 1 9– 5 +4 12
2. Puskás Akadémia 4 3 1 7– 8 –1 9
3. Mol Fehérvár 4 2 2 6– 4 +2 8
4. Paksi FC 5 2 1 2 14–11 +3 7
5. Budapest Honvéd 5 2 1 2 8– 8 0 7
6. MTK Budapest 5 2 1 2 6– 6 0 7
7. Mezőkövesd 5 2 1 2 7–10 –3 7
8. Ferencvárosi TC 3 2 1 9– 5 +4 6
9. Debreceni VSC 5 1 2 2 12–12 0 5
10. Zalaegerszegi TE 5 1 1 3 7–11 –4 4
11. Gyirmót FC Győr 5 3 2 3– 5 –2 3
12. Újpest FC 5 2 3 6– 9 –3 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik