Újpest: felemás érzések – NS-értékelés, 5. rész

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.12.27. 09:00
null
Túlzás lenne azt állítani, hogy az újpestiek szárnyaltak az ősszel, mert bár a kupában még versenyben állnak, a bajnokságban olykor meg-megbotlottak (Fotó: Török Attila)
A Megyeri úton nemigen tudják eldönteni, valójában melyik a csapat igazi arca, a védekezésbe több hiba csúszott, a dobogó ugyanakkor csak négy pontra van. NS-értékelés, 5. rész.


Évek óta írjuk a szezon végi értékeléseinkben: Újpest, csak a szokásos... Ebből a szempontból most rendhagyó ősz áll a lila-fehérek mögött. Volt benne minden, akárcsak egy jó húslevesben. Több változás is történt, hogy csak néhányat említsünk: a hazai mérkőzéseit nem a Megyeri úton, hanem az angyalföldi Illovszky-stadionban játszotta; a korábban betonbiztos védelem ezúttal gyengébben muzsikált; na meg érkezett egy vérbeli támadó a keretbe – Feczesin Róbert meg sem állt nyolc gólig.

ERŐS KÁROLY, AZ ÚJPEST EGYKORI KÉTSZERES VÁLOGATOTT KÖZÉPPÁLYÁSA
„Az ősszel jártam ki a mérkőzésekre, többször is láttam a csapatot, amely tud nagyon jól, és érthetetlenül gyengén is futballozni. Hiányérzetem leginkább azért van, mert keveset érzékeltem abból, amit a régi Újpesttől lehetett rendszerint Feczesin Róbertre játsszák fel a l látni. A szélen vezetett akciók hiányoznak, a végére túlságosan kiismerték az ellenfelek, hogy a középpályások abdát. Lehet, Nebojsa Vignjevics vezetőedző felmérte, hogy mi a keret erőssége. A csapat négy pontra van a dobogótól, de azt mondom, az Újpestnek a bajnoki címért kellene játszania.”

Az újpestiek védekezése az elmúlt négy idényben az egyik legbiztosabb lábakon álló hátvédsor volt, a lilák rendszerint a legkevesebb gólt kapó együttesek közé tartoztak. Ezen az őszön ez változott, a tizenhat mérkőzésen kapott 22 gól nem nevezhető kevésnek (csupán négy együttes kapott többet ennél). Eddig a védekezés volt a társaság legnagyobb erőssége, ezen az őszön ez most kevésbé volt elmondható. A csapatkapitány Litauszki Róbert hetekig sérüléssel bajlódott, a kapus Filip Pajovics pedig kikerült a csapatból, az eddig második számúnak számító Banai Dávid állt a gólvonalon. Az állandóságot ettől függetlenül is próbálta tartani Nebojsa Vignjevics vezetőedző, a középpályán a jól bevált embereit részesítette előnyben, a jelek szerint a megbízhatóság a Megyeri úton legalább akkora kincs, mint hogy ki hány embert képes kicselezni egyetlen megiramodással.

A legnagyobb változást Feczesin Róbert érkezése jelentette. Az NB I-be visszatérő csatár első három mérkőzésén rögtön négy gólt szerzett (a Bp. Honvéd, a Debrecen és a Mol Fehérvár ellen), és máris a lábai előtt hevert a fél kerület. Nem csak a szurkolók, maga Nebojsa Vignjevics is magasztalta a 33 esztendős játékost, mondván: régóta várnak (és vágynak) egy ilyen típusú befejező csatárra a Megyeri úton. Az Olaszországot, Dél-Koreát és Törökországot is megjáró futballista nemcsak góljaival segítette a csapatot, hanem az öltözőben is főszerepet vállalt: ritka, amikor valaki úgy húzhatja fel a csapatkapitányi karszalagot, hogy előtte évekig nemhogy a csapatban, még az NB I-ben sem futballozott. Fe-czesin Róbert a jó rajtot követően később a Puskás Akadémia és a Paks ellen is duplázott, így nyolc góljával a mezőny legeredményesebb góllövője.

Nehéz eldönteni, hogy Újpesten elégedettek-e a szezonnal, vagy bánják, hogy nem sikerült a dobogóra felkapaszkodniuk. Az esély megvolt, hiszen a becsúszott vereségek ellenére is csupán négy pontra vannak a szezon meglepetéscsapatától, a dobogó harmadik helyén álló Mezőkövesd Zsórytól. Ugyancsak pozitívum, hogy az elmúlt idény csúfos Magyar Kupa-búcsúját követően (az akkor még másodosztályú Kaposvár ütötte ki a lilákat) ezúttal talpon maradt az Újpest, a Vác legutóbbi könnyed legyőzését követően ott van a legjobb tizenhat között. Márpedig a IV. kerületben nem is lehet kérdés, hogy a cél idén is a Magyar Kupa megnyerése.

A NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

MINIINTERJÚ
BANAI DÁVID, AZ ÚJPEST FC KAPUSA: TÚL A MÉLYPONTON

– Elégedett a szezonnal? Csak kiharcolta a helyét a kapuban...
– Örültem, hogy tizenegyszer az én nevemmel kezdődött az összeállítás, hiszen hosszú ideje ezért harcolok. Annak is örülök, hogy a szezon végére összeállt a védekezésünk, a legutóbbi két fordulóban nem kaptunk gólt. Teljesen elégedettnek mégsem mondanám magamat, szerettem volna még kevesebb gólt kapni.

– Nehéz eldönteni, hogy az őszi teljesítménnyel vajon elégedettek-e Újpesten, vagy maradt a játékosokban hiányérzet.
– A szezon eleje nem jól alakult, rapszodikus volt a teljesítményünk. Több játékos is a felkészülés vége felé csatlakozott, Feczesin Róbert is később kapcsolódott be a munkába. Az első tizenegy mérkőzéssel nem voltam elégedett, a szurkolók sem voltak kibékülve a teljesítményünkkel, ám a végén azért elkaptuk a fonalat, s jöttek a győzelmek is.

– Volt mélypont?
– Talán a Diósgyőrtől elszenvedett kettő nullás hazai vereség. Nemcsak az volt a baj, hogy kikaptunk, a játékunk sem működött. A vereség nagyon bántott bennünket, össze is kaptuk magunkat, és az idei utolsó három fordulóban hét pontot gyűjtöttünk.

– Elérhető a dobogó?
– A január végi első fordulóban Debrecenbe megyünk, majd olyan február következik, amikor nem kevesebb, mint nyolc mérkőzés vár ránk. Az a négy hét eldönti, hol a helyünk. A Magyar Kupában a címvédő Mol Fehérvárral találkozunk, és a bajnokságban is kemény mérkőzéseink lesznek. Január elején tíz napra Ciprusra utazunk edzőtáborba, ott ismét össze kell állnia a csapatunknak.

FÉNY ÉS ÁRNYÉK

Újpesten már az is nagy szó, hogy a szezonban csak három döntetlent játszott a csapat. Az elmúlt idényben nem kevesebb, mint tizenkét (!) alkalommal szerzett egy pontot, ami a hárompontos rendszerben felettébb keveset ér. Zsótér Donát csapata az ősszel a Paksi FC (1–1), a ZTE FC (0–0), és a Bp. Honvéd (0–0) ellen végzett ikszre.

Csak azért írjuk, hogy árnyék, mert együttérzünk az újpestiekkel. Január 25-én NB I-es bajnokikat rendeznek, a korai rajt pedig a csapatok felkészülésére is hatással van. Újpesten december 28-án, szombaton az öltözőben kell jelentkezniük a futballistáknak, így Koszta Márk és társai már az új esztendő beköszönte előtt edzésbe állnak.

Nem egy, nem két mérkőzés van a lábában... Szakály Péter nagy reményekkel igazolt át a Megyeri útra, az ősz folyamán azonban egyszer sem volt a kezdőcsapat tagja. Nebojsa Vignjevics vezetőedző kilencszer küldte pályára csereként.
A rekord napról napra nő: az NB I-ben folyamatosan egy csapatnál dolgozó edzők közül magasan Nebojsa Vignjevics az éllovas. A szerb edző 2013 októberében érkezett a Megyeri útra, több mint hat esztendeje – nem akármilyen rekord ez mifelénk.
Továbbra is kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból Obinna Nwobodo. A nigériai középpályás a statisztikai mutatók alapján többször volt csapata legjobbja, nem kockáztatunk nagyot, ha azt írjuk, hogy nem sokáig futballozik már az NB I-ben...
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15113 129–14+1536
2. Mol Fehérvár FC16102 431–17+1432
3. Mezőkövesd Zsóry FC16 84 420–13 +728
4. Puskás Akadémia FC16 74 526–20 +625
5. Újpest FC16 73 623–22 +124
6. Budapest Honvéd16 73 619–20 –124
7. Kisvárda16 62 818–22 –420
8. Debreceni VSC15 61 825–30 –519
9. Diósgyőri VTK16 61 916–24 –819
10. Paksi FC16 52 920–29 –917
11. Zalaegerszegi TE FC16 45 723–22 +117
12. Kaposvári Rákóczi FC16 31315–32–17 9

A következő részben a rosszul rajtoló, majd magára találó Budapest Honvéd teljesítményét értékeljük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik