Újpest: a címer nem aratott sikert, most a csapat vizsgázik; DVSC: 23–2!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.12. 17:51
null
Ki pótolja a távozó góllövőket? (Fotó: Földi D. Attila)
A Nemzeti Sport Online négyrészes sorozatban vezeti fel a labdarúgó NB I hétvégi rajtját. A második részben lássuk a jelentősen átalakuló Mezőkövesdet, a nem csak a szakmai kérdések okán előtérbe kerülő Újpestet és a Herczeg Andrással tekintélyt parancsoló sorozatot építő Debrecent.

MEGERŐSÍTETTÉK A VÉDELMET, DE KI PÓTOLJA A TÁVOZÓ GÓLLÖVŐKET? – MEZŐKÖVESD

A 2016–2017-es idény végén a Tomiszlav Szivicset váltó Radványi Miklós irányításával a Mezőkövesd az utolsó előtti fordulóban biztosította be a bennmaradását. Az élvonalbeli tagság megőrzése után meglehetősen nagy mozgolódás indult a keretnél, főleg azután, hogy kiderült, a szlovákiai vezetőedzőnek 2018 nyaráig meghosszabbítják a szerződését.

Az előző idényben 39 gólt szerzett a Mezőkövesd a bajnokságban, ebből 26-ot jegyzett olyan játékos, aki a nyáron távozott a klubtól. A legnagyobb érvágás Molnár Gábor elvesztése, a nyolc bajnoki góljával a házi gólkirályi címet begyűjtő szélső a PAFC-hoz szerződött. Szintén a Puskás Akadémiánál folytatja a négygólos csatár, Ulysse Diallo, valamint a kölcsönbe lévő két légiós, Stipe Bacelic-Grgic (6 gól a bajnokságban) és Branko Pauljevics (1 gól a bajnokságban) is visszatért Felcsútra – igaz utóbbi azonnal tovább is állt Újpestre.

Szerződése lejárta után Egerszegi Tamás is úgy döntött, hogy új kihívások után néz, az NB I-ben két gólt szerző középpályás a lengyel másodosztályú Miedz Legnicánál folytatja. Szintén szabadon igazolható az észt válogatott támadó, Tarmo Kink, aki három találatot jegyzett az előző idényben. A kövesdieket egy-egy góllal a bennmaradáshoz segítő Sós Bence a DVSC-hez, Vági András a Pakshoz tért vissza a kölcsönszerződése lejárta után.

Annak ellenére, hogy ennyi támadó szellemű játékos távozott, Radványi Miklós inkább a védelem megerősítésére fordította a hangsúlyt. A kapuba a Slovan Bratislavától érkezett Martin Krnác, aki már több mint százszor védett a szlovák élvonalban. Kérdés, hogy első számú kapusként számolnak-e vele, vagy tovább él a bizalom Tomás Tujvel iránt.

A védelem két szélére NB I-es rutinnal rendelkező játékost szerződtettek: a válogatottban is játszó Lázár Pál fél évig szüneteltette a pályafutását (legutóbb a DVTK-ban szerepelt), míg Vadnai Dániel az élvonaltól búcsúzó MTK-t hagyta ott a kövesdiek kedvéért. Érkezett még két középhátvéd is: a 26 esztendős Róbert Pillár a szlovák élvonalbeli Senicától jött, valamint hazatért a Rapid Wientől a mindössze 19 éves, utánpótlás-válogatott Szalai Attila.

A középpályára három játékost igazoltak a borsodiak: Köböl Máté az NB III-as STC-től csatlakozott, míg a szenegáli utánpótlás-válogatott védekező középpályás, Paul Keita a görög élvonalbeli Kerkira mezét váltotta a Mezőkövesdére. Egy sorral előrébb nyújthat majd segítséget a korábbi DAC-közönségkedvenc, Jakub Brasen. A több poszton is bevethető 28 éves játékos pályafutása során eddig 214 szlovák élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Mezőkövesd?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A támadóknál már csak két érkezőről írhatunk: Novák Csanádot a Vasastól vette meg a borsodi alakulat. A 22 éves játékos az előző idényt Gyirmóton töltötte, összesen 18 bajnokiján három gólt jegyzett. Mellette a másodosztályú Kisvárdától szerződtették Cseri Tamást, aki a 2016–2017-es idényben 36 NB II-es bajnokin lépett pályára, és két gólt szerzett.

A Mezőkövesd mindössze három felkészülési mérkőzést játszott a nyári szünetben.
Radványi Miklós csapata az élvonaltól búcsúzó Gyirmótot 4–1-re legyőzte, majd az NB I-es újonc Balmazújvárostól 2–1-re kikapott. A bajnoki rajt előtt jól sikerült a főpróba: a másodosztályú Szolnok ellen 4–1-re nyertek Marek Strestíkék.

A kövesdiek a nyitányon Debrecenbe látogatnak, majd a Paksot fogadják. A folytatás már nehezebbnek ígérkezik: a 3. körben a Ferencváros otthonában lépnek pályára, majd a szintén El-résztvevő Videotont látják vendégül.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők: Jakub Brasen (szlovák, FC DAC 1904 – Szlovákia, szabadon igazolhatóként), Cseri Tamás (Kisvárda), Paul Keita (szenegáli, AO Kerkira – Görögország, szabadon igazolhatóként), Köböl Máté (szlovákiai, Somosi TC Salgótarján), Martin Krnác (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia, szabadon igazolhatóként), Lázár Pál (szabadon igazolhatóként, legutóbb Diósgyőri VTK), Novák Csanád (Vasas), Róbert Pillár (szlovák, FK Senica – Szlovákia), Szalai Attila (Rapid Wien – Ausztria), Vadnai Dániel (MTK Budapest, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: –
Kölcsönből visszatérők: Csirmaz István (Szolnoki MÁV), Engel Alex (Kazincbarcika, ?), Fröhlich Roland (Ceglédi VSE)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek: Louise Parfait (kameruni, Club Africain – Tunézia)
Távozók: Balogh Béla (MTK Budapest), Czuczi Márton, Alekszandar Damcsevszki (macedón), Ulysse Diallo (mali, Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként), Marko Dinjar (horvát, szabadon igazolható), Dombó Dávid, Egerszegi Tamás (szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Vasas, Paks), Heffler Norbert (balmazújvárosi kölcsön után Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Hegedűs Dávid (szabadon igazolható), Tarmo Kink (észt, szabadon igazolható), Molnár Gábor (Puskás Akadémia), Orosz Márk (Soroksár, szabadon igazolhatóként), Rácz Ferenc (győri kölcsön után szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Stipe Bacelic-Grgic (horvát, Puskás Akadémia), Branko Pauljevics (szerb, Puskás Akadémia, onnan Újpest), Sós Bence (Debreceni VSC), Vági András (Paks)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Fótyik Dominik (szlovákiai, Kisvárda), Lazar Veszelinovics (szerb)

A MEZŐKÖVESD NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:június 15.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 24., Újpest: Mezőkövesd–Gyirmót 4–1 (Novák, Veszelinovics, Köböl, Heffler N.)
Július 1.: Mezőkövesd–Balmazújváros 1–2 (Gohér)
Július 8.: Szolnoki MÁV–Mezőkövesd 1–4 (Vadnai, Strestík, Szalai A., Farkas D.)

A debreceniek kerete lényegi pontokban nem nagyon változott (Fotó: Szabó Miklós)
A debreceniek kerete lényegi pontokban nem nagyon változott (Fotó: Szabó Miklós)

A DÉLIBÁBOS HORTOBÁGY ÉS HERCZEG ANDRÁS ELKÉPESZTŐ SOROZATA

Talán furcsán hangzik, de a DVSC labdarúgócsapatánál a 2017–2018-as idény adhat igazán választ arra a kérdésre, hogy milyen munkát végzett az előző szezonban a klubnál az utolsó forduló előtt menesztett portugál Leonel Pontes.

A debreceniek kerete ugyanis lényegi pontokban nem nagyon változott, illetve annyi a változás, hogy a túl nagy erősítést nem jelentő légiósok helyét a DVSC-hez visszatérő, helyi kötődésű játékosok vehetik át. Vannak köztük rutintalanabbak, mint az NB I-ben még nem szereplő, budaörsi kölcsönből visszatérő Kinyik Ákos, vagy éppen a felkészülési időszakban három gólt is jegyző, legutóbb Mezőkövesden szereplő Sós Bence. A rutinosabb visszatérők közé tartozik a Poli Timisoara ellen duplázó Takács Tamás, aki ugyanúgy Nyíregyházáról tért vissza, mint Tisza Tibor, míg Bényei Balázs Békéscsabáról jött.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a DVSC?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ha a légiósokkal szemben az ismét debreceniekre épülő kerettel a korábbi sikeredző, a DVSC-vel kétszeres bajnok és kupagyőztes, BL-és El-csoportkörbe jutó Herczeg András eredményesebb tud lenni, mint Pontes, tehát a 8. helynél előrébb végez a csapattal (és nem a kiesés ellen harcol, mint tette azt egész tavasszal), akkor bebizonyosodhat, hogy a portugál nem tudta kihozni a csapatból azt, ami valójában benne van, illetve benne lett volna. Hiszen a most visszatérők jelentős részéről éppen ő mondott le az előző idényben, és szerződtetett a helyükre később csalódást keltő légiósokat.

És ami azt illeti, Herczeg Andrásnak minden oka megvan az optimizmusra. Az előző idényben két alkalommal, összesen három meccsre ugrott be megbízott vezetőedzőként (előbb Kondás Elemér, majd Leonel Pontes helyére), és irányításával mind a három találkozót megnyerték a debreceniek. Ráadásul úgy, hogy a három mérkőzésen nyolc gólt szereztek, és csak egyet kaptak (DVSC–Gyirmót 4–0, Mezőkövesd–DVSC 0–1, DVTK–DVSC 1–3).

A felkészülési találkozókon pedig folytatódott a jó Herczeg-sorozat, ugyanis egy döntetlen mellett négyszer is győzött a Loki (tegyük hozzá a Szeged 2011 elleni meccs zárult 0–0-val, de az a találkozó villámlás miatt az 55. percben félbeszakadt). Úgy, hogy az öt találkozón csupán egy gólt kapott a DVSC, viszont 15 gólt szerzett. Ez azzal együtt is tekintélyes eredménysor, hogy a legyőzöttek között NB II-es csapatok is voltak.

A Szeged 2011 elleni félbeszakadt találkozót nem számolva Herczeg Andrással a kispadon, az említett, az előző szezonban játszott három bajnokival együtt sorozatban hét meccsen győztek Holman Dávidék, a gólkülönbségük 23–2.

Hogy ez széria, illetve mutató csak hortobágyi délibáb-e, vagy a Herczeg-féle Loki valós erejét tükrözi, az elég hamar kiderül. Ilyen felkészülés után ugyanis a Mezőkövesd elleni hazai szezonnyitón szinte „kötelezőnek" mondható a győzelem, aztán a Haladás és a Paks vendégeként, majd otthon a Fradi ellen kellene folytatni a különleges sorozatot.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők: Bényei Balázs (Békéscsaba), Nagy Sándor (ukrajnai, Gyirmót FC Győr), Novota János (szlovákiai, Rapid Wien – Ausztria), Tisza Tibor (Nyíregyháza)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Balogh Krisztián (Balmazújváros), Berdó Péter (Szolnoki MÁV), Kinyik Ákos (Budaörs), Kuti Krisztián (Cigánd), Sós Bence (Mezőkövesd), Takács Tamás (Nyíregyháza), Varga Kevin (Cigánd)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek: Bognár István (Ferencváros), Iszlai Bence (Haladás), Pekár László (Puskás Akadémia), Miha Vidmar (szlovén, NK Radomlje – Szlovénia, szabadon igazolhatóként)
Távozók: Bokros Tibor (Balmazújváros, kölcsön után végleg), Dusan Brkovics (szerb, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Beitar Jeruzsálem – Izrael), Frank Feltscher (venezuelai), Haris Handzic (bosnyák), Ivan Kelava (horvát, CSM Politehnica Iasi – Románia), Verpecz István (Paks, szabadon igazolhatóként )
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Braniszlav Danilovics
(szerb, Puskás Akadémia), Osváth Attila (Vasas, onnan Puskás Akadémia), Szuk Hjun Dzsun (dél-koreai, FC Porto – Portugália)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Ognjen Djelmic (bosnyák), Derick Ogbu Chuka (nigériai)

A DEBRECENI VSC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 15.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 24.:DVSC–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovák) 3–1 (Sós 2, Holman)
Július 1.: DVSC–Kisvárda 3–0 (Könyves, Jovanovic, Vidmar)
Július 5.: DVSC–Cigánd 5–0 (Tisza, Vidmar, Nagy K., Djelmic, Varga K.)
Július 8.: DVSC–Szeged 2011 0–0 – az 55. percben villámlás miatt félbeszakadt
Július 8.: DVSC–Poli Timisoara (Temesvár, román) 4–0 (Sós, Takács T. 2, Mengolo)

„Frontvonal” nyílt Újpesten, amikor a vezetőség megváltoztatta az Újpest címerét (Fotó: Török Attila)
„Frontvonal” nyílt Újpesten, amikor a vezetőség megváltoztatta az Újpest címerét (Fotó: Török Attila)

VÁLTOZNAK AZ IDŐK, VÁLTOZOTT A KERET, LESZ-E EREDMÉNYE? – ÚJPEST FC

AZ ÚJPESTI SZURKOLÓI DAL EREDETI SZÖVEGE
Gyorsan változnak az idők,
új arcok és új emberek.
Sok nagy csatát megvívtunk már,
mindenki ránk irigykedett.

Megénekelve a hűségünket,
bebizonyítottuk már százszor,
hogy számunkra nincs se nő, se pia,
csak az Újpest ad nekünk vigaszt!

Mottó:

„Gyorsan változnak az idők,
új harcok és új címerek.
Sok jó csatárt megvettünk már,
mindenki ránk irigykedhet.

Megénekelve a nagy dühünket,
bebizonyítottuk már százszor,
hogy számunkra nincs se nő, se belga,
csak az Újpest ad nekünk vigaszt!”

Az ismert szurkolói dalt akár ezzel, a kissé átírt szöveggel is énekelhetnék mostanában az Újpest-drukkerek. A nóta sorai arra utalnának, miként viszonyulnak a szimpatizánsok a klubnál történtekhez. Meg kell jegyezni: nem csak a szakmáról szólt a mögöttünk hagyott időszak…

Kezdődött minden azzal, hogy az Újpest FC ugyan megkapta az új idényre az NB I-es licencet, ám nem lehetett tudni, hogy a lila-fehérek hol rendezhetik a hazai bajnokijaikat. Az MLSZ Infrastruktúra Szabályzata ugyanis kimondja, hogy a 2017–2018-as kiírástól kezdve az NB I-es találkozókat csak olyan stadionban lehet lejátszani, melyben a játéktér alá – idézzük a paragrafust – „olyan fűtési rendszert kell építeni, amely biztosítja, hogy a pálya mérkőzés lebonyolítására alkalmas legyen az MLSZ által meghatározott egész szezon valamennyi játéknapján.”

A Megyeri úti Szusza Ferenc Stadiont ugyan az előző idényben felújították (csaknem öt hónapos késedelem után, idén februárban birtokba is vehette az Újpest FC), több mindent meg is csináltak a létesítményben, ám a játéktér alatti fűtési rendszert nem építették ki – ezért a futballklub vészmegoldásként a már pályafűtéssel ellátott szolnoki Tiszaligeti Stadiont is megjelölte „hazai pályának”.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben az Újpest?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Amikor ez a sajtóban megjelent, az újpesti szurkolók fel voltak háborodva, hiszen úgy tűnt: a tavaly őszi viszontagságos időszakhoz hasonlóan – akkor előbb az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadionban, majd a kecskeméti Széktói Stadionban rendezte hazai mérkőzéseit a csapat – ezúttal is gyakorlatilag idegenben kell lejátszania az otthoni meccseit az Újpestnek. Még az sem vidította fel a lila-fehérek szurkolóit, hogy Szolnok város nevének hallatán a jó tíz évvel ezelőtt született vicc ugrott be nekik: a nagy rivális fővárosi csapat egyik szimpatizánsa a Nyugati pályaudvar jegypénztárában Szolnokra kért egy jegyet az első osztályra, mire a pénztáros azt mondta, uram, csak másodosztályra tudunk adni…

Az Infrastruktúra Szabályzat arra is kitér, hogy „a szabályzat egyes előírásai alól indokolt esetben, ideiglenes jelleggel az MLSZ Elnöksége felmentést adhat határozatában, illetve a központi stadionfejlesztésekkel érintett stadionok helyett ideiglenesen használt létesítmények tekintetében a Versenybizottság is engedélyezhet eltéréseket”. Az Újpest FC vezetősége tárgyalásokat folytatott az illetékesekkel, és – friss hír! – az MLSZ engedélyezte, hogy a most induló idényben a Szusza Ferenc Stadionban NB I-es mérkőzéseket lehessen rendezni (részletek ITT).

A stadionprobléma tehát megoldódott, ám néhány héttel ezelőtt újabb „frontvonal” nyílt Újpesten, a vezetőség ugyanis megváltoztatta a klub címerét. Az utóbbi hetekben többször írtunk erről, most nem részleteznénk a történteket, csak annyit említünk meg, hogy az anyaegyesület, az UTE is tiltakozik a címerváltás ellen (valószínűleg jogi útra tereli az ügyet), és a csapat szurkolói sem nyugszanak bele abba, hogy a korábbi címer helyett új logója van az Újpest FC-nek. Ezért tiltakozó tüntetést szerveztek, majd „háborút” hirdettek a vezetőség, egész pontosan a felelősnek tartott belga tulajdonos, Roderick Duchatelet, valamint az ügyvezető, dr. Gyarmati Eszter ellen.

Közben persze nem állt meg az élet a csapatnál, elkezdődött az átigazolási és a felkészülési időszak, s a klub honlapján sorra jelentették be az érkezőket – egy év szünet után szerződtethetett ismét labdarúgókat az átigazolástól a FIFA-szankció miatt eltiltott fővárosi klub.

Novothny Somával és Zsótér Donáttal már tavaly nyáron megegyezett az Újpest (egy évvel ezelőtt rövid ideig a csapattal is edzett a két labdarúgó), ám ők akkor a nemzetközi szövetség említett szankciója miatt nem jöhettek a Megyeri útra. Ezért a belga testvércsapat, a Sint-Truiden igazolta át őket, és – hogy játékba legyenek – Novothnyt a DVTK-nak, Zsótért a Honvédnak adták kölcsön (utóbbi játékos bajnok lett a kispestiekkel). Ezen a nyáron viszont már Újpestre szerződhetett a két labdarúgó, rajtuk kívül a csaknem egy éve a lila-fehérekkel készülő, s a tavasszal profi szerződést kötő Németh Gergő érkezése volt már korábban is ismert.

Az első igazán új igazolás a védő Mijusko Bojovics, majd a támadó középpályás Obinna Nwobodo volt, aztán három korábbi futballista, Litauszki Róbert, Simon Krisztián és Nagy Dániel tért vissza a klubhoz. Közben az Újpest életét sokszor megkeserítő Tischler Patrik is lila-fehérbe „öltözött”, valamint érkezett egy kapus, Filip Pajovics. Emellett a szakmai stábban is történt változás, Pálinkás András helyett Rabóczki Balázs lett a kapusedző.

Az ausztriai edzőtáborba már úgy indult el az Újpest, hogy a fent említett tíz, újonnan szerződtetett futballista is ott volt az utazó keretben (emellett a próbajátékon lévő Hadaró Valentin, és két ifista, Ritzl Bence és Német Kristóf is a csapattal tartott), ám még nem zárultak le az átigazolások. Amellett, hogy a szintén próbajátékra érkező Filip Vorotovics is csatlakozott az edzőtáborozó együtteshez, érkezett Branko Pauljevics is, majd miután hazaértek Ausztriából a lila-fehérek, bejelentették, hogy Alassane Diallo is aláírt a klubhoz.

Eddig tehát 12 labdarúgót szerződtetett az Újpest FC, és csak azért nem fogalmazunk úgy, hogy „tizenkét játékossal erősítettek a lila-fehérek”, mert majd az idő dönti el, hogy a tucatnyi futballista közül hányan számítanak valóban erősítésnek.

Ami biztos, mindegyik csapatrészbe érkeztek játékosok, s elsősorban a támadó szekcióba jöttek labdarúgók. Az Újpest az előző szezonban 47 gólt ért el, ami nem kevés (csak az első négy helyezett, a Honvéd, a Videoton, a Vasas és a Ferencváros játékosai szereztek ennél többet), de nem is sok. A helyzetkihasználással is gondok voltak, sőt akadt olyan időszaka a bajnokságnak, amikor markáns labdabirtoklással, sok oldalpasszal a tizenhatosig rendre eljutottak az újpestiek, de a kapu előtt elfogyott a tudomány, és igazán nagy helyzetbe nem is kerültek. Nem volt ugyanis jó formában futballozó, gólerős befejező csatára a gárdának – ez volt az egyik legnagyobb gondja a csapatnak. Most érkezett két belső csatár (Novothny, Tischler), szélsőket (Nwobodo, Pauljevics, Simon) és támadó középpályásokat (Zsótér, Nagy Dániel) is igazolt a klub. Így talán javul az Újpest támadójátéka – bár ebből az ausztriai felkészülési mérkőzéseken még nem sokat érzékelhettek a szurkolók.

Az előző bajnoki szezonban 51 gólt kapott az Újpest, ami sok – csak a Mezőkövesd és a DVTK szedett be többet és az utolsó helyezett Gyirmót ugyanennyit. A védekezése romlott a csapatnak, sok gólt kapott rögzített helyzetekből, nem véletlen, hogy a hátsó alakzatot is igyekeztek masszívabbá tenni a lila-fehérek. Két belső védő érkezett (Litauszki, Bojovics), velük magasodik a védősor, mert ez is gond volt Újpesten. Sokszor lehetett látni szögleteknél, oldalszabadrúgásoknál, hogy az ellenfél magasabb játékosait az Újpest labdarúgói képtelenek voltak levédekezni.

Nagy kérdés azonban, hogy mennyire sínyli meg a lilák védekezését Jonathan Heris távozása. A közönségkedvencnek számító belga játékos – még ha követett is el nagy hibákat – mindig hajtott, küzdött, és egy az egyben sokszor mutatott be bravúros szereléseket. Heris kapcsán át is tértünk a távozókra. A lejárt szerződésű játékosok közül nem hosszabbított szerződést a klub Balajcza Szabolccsal, Nemanja Andriccsal, Nagy Gáborral és Lázok Jánossal, míg Kecskés Ákos kölcsönszerződése lejárt, ő sem marad Újpesten. Távozásuk benne volt a pakliban, a Felcsútra szerződő Heris és az Újpestben csaknem 200 bajnokin pályára lépő, szintén a PAFC-hoz kerülő Balogh Balázs eligazolása viszont derült égből villámcsapásként érte a szurkolókat. Az ausztriai edzőtáborba nem utazott el Kylian Hazard és Mihailo Perovics, információink szerint az esetleges távozásuk elé nem gördítene akadályt az Újpest. Kérdéses a sorsa két jól passzoló, remek rúgótechnikájú futballistának is: a macedón válogatott Enisz Bardi iránt több klub (köztük a spanyol első osztályú Levante is) érdeklődik, míg Souleymane Diarra az ausztriai edzőtáborban elköszönt a csapattársaktól, Belgiumba utazott, és a Sint-Truidennél edz. Hogy oda is kerül-e, az még nem dőlt el.

Jelentős vérfrissítésen esett tehát át az Újpest, és szüksége is volt erre, mert a klub egy évig nem tudott új játékos szerződtetni. Ennek ugyan volt előnye is, hiszen viszonylag összeszokott volt a gárda, ám a szűkös keret miatt nem igazán alakult ki versenyhelyzet, sok játékos kirobbanthatatlan volt a csapatból, akkor is kezdett, ha nem volt jó passzban. A tavasszal – főleg a Magyar Kupából való kiesés után – fásultság jelei is mutatkoztak az együttesen, és a sok pontvesztés miatt a hajrára még a kiesőzónához is közel került a csapat. Most a sok új játékosnak még össze kell szoknia – ebből a szempontból nem szerencsés, hogy az Újpestnek már a szezon elején meg kell mérkőznie az előző kiírás első négy helyezettjével, a Ferencvárossal (2. forduló), a Videotonnal (3. forduló), a Vasassal (4. forduló) és a Honvéddal (5. forduló).

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők: Mijusko Bojovics (montenegrói, Gyirmót FC Győr, szabadon igazolhatóként), Alassane Diallo (mali, szabadon igazolhatóként, legutóbb Standard Liege – Belgium), Litauszki Róbert (Cracovia Kraków – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Nagy Dániel (Würzburger Kickers – Németország), Németh Gergő (szabadon igazolhatóként, legutóbb Sturm Graz – Ausztria), Novothny Soma (Sint-Truiden – Belgium, legutóbb kölcsönben: Diósgyőr), Obinna Nwobodo (nigériai, Ebugu Rangers – Nigéria), Filip Pajovics (szerb, FK Csukaricski – Szerbia), Branko Pauljevics (szerb, Puskás Akadémia, legutóbb kölcsönben Mezőkövesd), Simon Krisztián (1860 München – Németország, szabadon igazolhatóként), Tischler Patrik (Puskás Akadémia), Zsótér Donát (Sint-Truiden – Belgium, legutóbb kölcsönben: Bp. Honvéd)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Gubacsi Zoltán
(Kozármisleny,?)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Hajnal Balázs, Németh Árpád, Németh Kristóf
Kiszemeltek: Hadaró Valentin (Kaposvár, próbajáték), Iszlai Bence (Haladás), Filip Vorotovics (montenegrói, Olimpija Ljubljana – Szlovénia)
Távozók: Nemanja Andrics (szerb, Balmazújváros, szabadon igazolhatóként), Balajcza Szabolcs (Siófok, szabadon igazolhatóként), Balogh Balázs (Puskás Akadémia), Jonathan Heris (belga, Puskás Akadémia), Nagy Gábor (ZTE FC, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Kecskés Ákos (Atalanta – Olaszország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Enisz Bardi (macedón, Heerenveen – Hollandia, Levante – Spanyolország, Dortmund és VfB Stuttgart – Németország, Dinamo Zagreb – Horvátország, Sahtar Doneck – Ukrajna), Souleymane Diarra (mali, Sint-Truiden – Belgium), Lázok János (Kisvárda, szabadon igazolható)

AZ ÚJPEST NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 12.
Edzőtábor:
június 21. – július 1., Aigen im Mühlkreis (Ausztria)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 24., Prambachkirchen: Újpest–SV Ried (osztrák II.) 1–0 (Novothny)
Június 27., Ottensheim: Újpest–Apollon Limassol (ciprusi) 1–4 (Novothny)
Június 30., Raab: LASK Linz (osztrák)–Újpest 2–1 (Vorotovics)
Július 8.: Újpest–Vác FC 3–1 (Pauljevics, Novothny, Windecker)

NB I, 2017–2018, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
TV
18.00: Paksi FC–Újpest FC
Paks, Városi Stadion
M4 Sport
18.00: Debreceni VSC–Mezőkövesd
Debrecen, Nagyerdei Stadion
20.30: Budapest Honvéd–Haladás
Budapest, Bozsik József Stadion
M4 Sport
JÚLIUS 16., VASÁRNAP
17.00: Vasas FC–Diósgyőri VTK
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
17.00: Videoton–Balmazújváros
Felcsút, Pancho Aréna
17.00: Ferencváros–Puskás Akadémia
Budapest, Groupama Aréna
M4 Sport
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik