Puskás–Suzuki-kupa: a Real jutott a döntőbe, a Puskás Akadémia a bronzért küzdhet

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.06.05. 18:55
A Puskás Akadémia 1–0-ra kikapott a Real Madridtól a Felcsúton zajló U17-es nemzetközi utánpótlástorna, a Puskás–Suzuki-kupa vasárnapi játéknapján, így a felcsútiak a Flamengóval játszanak a bronzéremért. A Panathinaikosz a Budapest Honvéddal az ötödik, míg a Dunaszerdahely a Sportinggal a hetedik helyért lép pályára a hétfői helyosztón. A döntőbe elsőként a Dinamo Kijev jutott be, amely 3–2-re legyőzte a lisszaboniakat. 
A Real Madrid jutott a döntőbe, a Puskás Akadémia a bronzért küzdhet (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
A Real Madrid jutott a döntőbe, a Puskás Akadémia a bronzért küzdhet (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

A Puskás–Suzuki-kupa negyedik napján a tornát egyaránt két vereséggel indító, így az éremszerzés lehetőségét elszalasztó csapat vívta: a Panathinaikosz mérte össze erejét a DAC-cal. A görögök összekaparták magukat az utolsó csoportmeccsükre, rendkívül összeszedetten kezdtek, s már a hatodik percben kétgólos előnybe kerültek: különösen a másodikat szerző Jorgosz Jorgulakisz találata volt látványos, 22 méterről lőtte ki szenzációsan a bal felső sarkot.

A játék minden elemében ellenfele fölé kerekedett a Panathinaikosz: gyorsabban, magabiztosan járatta a labdát, sok szép kombinációt szőtt a támadásépítésbe, labdavesztést követő letámadása rendre eredményes volt. Ezzel szemben a dunaszerdahelyi fiatalok csetlettek-botlottak, az első félidőben alig volt sikeres labdakihozataluk, legkésőbb a felezővonalhoz érve fogyott el a tudományuk.

A fordulás után valamelyest kiegyenlítettebb lett a játék képe, a DAC a játékrész második felében egyre többször ért fel ellenfele kapuja elé, ám a nagyobb erőbedobás csak az utolsó percre eredményezett gólt, amelynek a meccs kimenetele szempontjából túl sok jelentősége nem volt: a görögök az ötödik, a csallóköziek pedig a hetedik helyért játszhatnak hétfőn.

Ezt követően a Dinamo Kijev és a Sporting CP csapott össze a csoportelsőségért. A magasabb színvonalú találkozó a 15. Puskás–Suzuki-kupa eddigi legtöbb gólját hozó meccse lett, ugyanis ezt megelőzően három találatnál többet nem jegyezhettünk még fel. Az ukrán együttes uralta a mérkőzést, megérdemelten győzte le vetélytársát, így eldőlt, hogy ifjabb Szergej Kuznyecov csapata ott lesz a hétfői döntőben, míg a tavalyi finalista csak a hetedik helyért játszhat.

A játéknap leginkább várt találkozóját a szervezők értelemszerűen utolsónak hagyták: a B-csoportban a Real Madrid és a házigazda Puskás Akadémia feszült egymásnak a Pancho Arénában a döntőbe kerülésért. A felcsútiak nem voltak könnyű helyzetben, hiszen győzniük kellett (volna) ahhoz, hogy bebiztosítsák helyüket a fináléban.

A mérkőzést a királyi gárdai tehetségei kezdték nagyobb elánnal, rövid passzos, kombinatív játékkal rukkoltak ki. Az első igazán nagy lehetőségükre a tizedik percig kellett várni, ám Pécsi Ármin óriási bravúrral hárította Iker Gil közelről leadott, életerős lövése után a bal sarokba tartó labdát. Egyre nyomasztóbb lett a nagy iramot diktáló spanyolok fölénye, a nyomást pedig az ivószünet utánig bírta csak a PAFC: egy rossz felszabadítást követő elhibázott lesre állítási kísérlet következtében a védelem mögé kerülő Axel Espinola talált be.

A gól után alábbhagyott a tempó, de ezt nem tudta kihasználni a hátrányban futballozó Puskás Akadémia, támadójátékában kevés volt a váratlan, bátor húzás. Az első valamirevaló lehetőségéére az első játékrész hosszabbításáig kellett várni, Major Marcell 19 méterről végezhetett el szabadrúgást, ám a középpályás méterekkel lőtte kapu fölé a labdát. A fordulás után ismét a Real Madrid alakította ki az első helyzeteket, azok azonban kimaradtak. A 43. percben kevés híján egyenlítettek a hazaiak, de a csereként beállva nagy kedvvel futballozó Kapus Barnabás hat méterről megeresztett lövése után Ruben Monteróról ment ki az alapvonalon túlra a rövid, jobb alsó sarok irányába tartó labda. A hajrában nem tudott nagyobb fordulatszámra kapcsolni Kiss Márton gárdája, inkább a vendégek járatták a labdát, így pedig maradt az 1–0.

A spanyolok győzelmével eldőlt, hogy az ötödik elsőségéért hajtó Real Madrid játssza a döntőt az újoncként első Puskás–Suzuki-kupa-fináléjára készülő Dinamo Kijevvel, míg a címvédő Puskás Akadémia a brazil Flamengo ellen lép pályára a bronzmeccsen – legutóbb 2017-ben fordult elő, hogy magyar csapat nélkül rendezik a rangos utánpótlástorna döntőjét.

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA
NEMZETKÖZI U17-ES TORNA (FELCSÚT)

B-CSOPORT
REAL MADRID (spanyol)–PUSKÁS AKADÉMIA 1–0 (1–0)
Felcsút, Pancho Aréna,1200néző.Vezette: Andó-Szabó (Márkus, Bercsényi)
REAL MADRID: Montero – Moya (Ramón, 48.), Perea, Espinola, Serrano – Baixaul, Moreno, De Llanos – Diocou (Mascaró, 47.), Fortuny (Hernández, 48.), Gil (Maya, 54.)
PUSKÁS AKADÉMIA: Pécsi – Korodi (Retter, 55.), Vékony (Hegedüs, 56.), Ásványi, Markgráf (Kundrák, 49.) – Dusinszki, Kern – Vajda, Major, Svilar (Kun, 42.) – Piscsur (Kapus, a szünetben)
Gól: Espinola (18.)
MESTERMÉRLEG
Kiss Márton: – Nagyon hasznos mérkőzést játszottunk egy remek ellenféllel szemben. Ilyen tempóval még a tornán sem találkoztunk korábban. A második félidőben előreléptünk, felvettük a ritmust, a gondolkodásunk sebessége gyorsabb lett, úgyhogy ezen a meccsen is előreléptünk, fejlődtünk. Mindent megtettek a játékosaim, a saját játékunkat megtartva próbáltunk versenybe szállni a Real Madriddal, úgyhogy büszke lehetek rájuk.

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Dinamo Kijev 2 1 5–3 2 7
2. Flamengo 1 1 1 3–3 0 4
3. Budapest Honvéd 1 2 1–3 –2 3
4. Sporting CP 1 2 4–4 0 3
A végső sorrend megállapításának módszere: 1. pontok, 2. egymás elleni eredmény, 3. gólkülönbség, 4. több rúgott gól, 5. sorsolás

A-CSOPORT
PANATHINAIKOSZ (görög)–DAC (szlovákiai) 2–1 (2–0)

Felcsút,Puskás Akadémia, IV-es pálya,300néző.Vezette: Molnár (Berényi, Márkus)
PANATHINAIKOSZ: Kontogeorgisz – Kokkakisz (Damisz, 55.), Picotisz, Fikaj, Diamantisz (Kanakisz, 55.) – Szpatharisz (Vajanidisz, 42.), Katrisz, Nikoletopulosz (Papatriantafilu, 42.) – Romano (Tomprasz, 47.), Sztilianosz, Jorgulakisz
DAC: Jurícka – Hipp, Lami, Martinec (Raska, a szünetben), Knaze – Fancovic (Angyal, a szünetben), Nemcok (Zimani, a szünetben) – Tóth A. (Mizerák, a szünetben), Mat. Kucman, Oros (Dömény, 42.) – Csóka
Gólszerző: Szpatharisz (2.), Jorgulakisz (6.), ill. Raska (60.)

A csoport másik mérkőzésén: Dinamo Kijev (ukrán)–Sporting CP (portugál) 3–2 (2–1)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Real Madrid 3 4–0 4 9
2. Puskás Akadémia 2 1 3–2 1 6
3. Panathinaikosz 1 2 2–3 –1 3
4. DAC 3 2–6 –4 0
A végső sorrend megállapításának módszere: 1. pontok, 2. egymás elleni eredmény, 3. gólkülönbség, 4. több rúgott gól, 5. sorsolás

A TORNA HÉTFŐI PROGRAMJA
13.10: DAC–Sporting CP
14.45: Panathinaikosz–Budapest Honvéd
16.15: Puskás Akadémia–Flamengo
18.00: Real Madrid–Dinamo Kijev

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik