Pacalkonzerv szintidővel – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.02.20. 22:34



Ha nagyon sietnek, még utolérik az akciót a nagy pacalpörköltkonzerv-vásárban, siessenek, már csak két hétig tart.


Ha nagyon sietnek, még utolérik az akciót a nagy pacalpörköltkonzerv-vásárban, siessenek, már csak két hétig tart.

Más kérdés, hogy átlagosan normális felnőtt ember ugyan miért konzervben keresné az egyébként hagyományosan kiváló ételt. Még akkor is, ha minden bizonnyal a legkorszerűbb eljárással tuszkolják dobozba a nettó pacalt, előtte az iparilag megengedett mennyiségben zúdítják rá az adalékokat. Plusz-mínusz „engedélyezett festékkel színezve”, ahogy az már szokásos tartósítószerekkel fékezni kívánt rohanó világunkban.

Tudom, jócskán vannak, akik már azt is kikérik maguknak, és émelyegni kezdenek, ha csak szóba kerül a pacal – nem véletlenül hoztam fel példaként. Elvégre a futball sem a szíve csücske mindenkinek, még akkor sem, ha ma már a legkorszerűbb kütyük, a legfelkészültebb tudorok VARiálják a játékot.

Igen, ha némi betűcsavarral is, de csak eljutottam a lényeghez. Az MLSZ a közönségkapcsolatok jegyében mutatta be, hogyan is működik a Video Assistant Referee, így nevezem, mert nálam nem szolgált rá a becézésre. Hozzáteszem, nem haragszom rá, megsértve sem vagyok, miért is lennék, hiszen én csupán a nézője s nem haszonélvezője vagyok a futballnak.

Hasznom persze lehet, alapvetően a látvány, a tehetség, a tudás, a taktika diadala, meg persze a gólöröm – volt. Mostanság éppen a dúsgazdag amerikai nagybácsiként hozzánk érkező Video Assistant Referee jóvoltából gyakran szenved halasztást, olyan ez, mint amikor karácsony előtt közölték otthon, hogy kapok korcsolyát, de csak ha kijavítom a matek kettest...

Ugyanakkor minden tiszteletem azoké, akik megalkották a rendszert, sőt alkalmazni is tudják, büszke honfitársként köszöntöm őket innen is. Szintén öröm, hogy mint kiderült, mindössze 2 perc 45 másodperc a leghosszabb idő, amennyi alatt ki kell derülnie az igazságnak. Vonalazgatással, centizéssel, szögméréssel, hogy hivatalosan bejelentve jogerős legyen a döntés (dátum, pecsét, aláírás...). Végeredményben alig több mint féltucat bíró elegendő ahhoz, amit egy kültelki, faluvégi pályán egy partjelzővel is befúj a spori. Ne jöjjenek nekem, hogy nagy a tét, ha szerelemből kapok ki, fáj annyira, mintha pénzért.

A 2 perc 45 másodperc pedig – higgyék el – hosszú idő. A nekem való lágytojáshoz például éppen negyedperccel hosszabb. Igaz, a valódi pacalhoz képest űrkorszaki rekord, hiszen azt órákon át főzik. Kis lángon.

Ha engem kérdeznek, a bíráskodás is maradhatott volna takarékon.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik