Nego: A harmadik kisvárdai gólnál kerek szemekkel néztünk egymásra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.04.05. 10:59
null
A labdát vezető Loic Nego három gólpasszal főszerepet játszott a Fehérvár fordításában a Kisvárda ellen (Fotó: Tumbász Hédi)
A labdarúgó NB I 26. fordulóját követő visszatekintőnkben fókuszban a Mol Fehérvár Kisvárda elleni fordítása, a ZTE kapusának, Demjén Patriknak a kapott gól nélküli sorozata, de szó lesz a Puskás Akadémia Ferencváros elleni pontszerzéséről és Nebojsa Vignjevics kispesti kritikájáról a Paks elleni 1–1 után.

A FORDULÓ FORDÍTÁSA ÉS LEGJOBBJA – A MOL FEHÉRVÁR ÉS LOIC NEGO

A 26. forduló legizgalmasabb kilencven percét hozta a Fehérvár és a Kisvárda összecsapása, amelyen 0–3 után 5–3-ra győztek a hazaiak. Loic Nego három gólpasszt adott.

– Mire gondolt a pályán, amikor a tizenkettedik percben három nullára vezetett a Kisvárda?
– Tanácstalan voltam... – felelte lapunknak Loic Nego, miután a Mol Fehérvár FC úgy győzte le szombaton a Kisvárdát 5–3-ra, hogy az ellenfél a nyolcadik, a tizedik, és a tizenkettedik percben is a kapujukba talált. – Amikor a Kisvárda a harmadik gólt is berúgta, a többiekkel kerek szemekkel néztünk egymásra, mintha egyikőnk sem értette volna, mi történik a pályán. Tényleg van olyan, hogy az első három kapura lövés után három nullára vezet az ellenfél?!

Mol Fehérvár FC–Kisvárda bajnoki 12. percében Driton Camaj parádés gólt szerzett: Rus Adrián mellől, 18 méterről kilőtte a bal felső sarkot (NS-grafika: Kristó Péter)
Mol Fehérvár FC–Kisvárda bajnoki 12. percében Driton Camaj parádés gólt szerzett: Rus Adrián mellől, 18 méterről kilőtte a bal felső sarkot (NS-grafika: Kristó Péter)

– Láthattuk, van.
– Most már mi is tudjuk. Pedig még csak azt sem mondhatom, hogy rosszul kezdtük volna a mérkőzést. Magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, volt egy-két lehetőségünk, ám az első kisvárdai gólt kettő követte.

– Miből merítettek erőt, hogy ne adják fel a sokkoló kezdés után?
– Odahaza játszottunk, a saját szurkolóink előtt léptünk pályára, talán ők is érezték, nem mindennapi, ami addig történt. Sokan közülük is értetlenül üldögéltek a lelátón, mi játékosok úgy voltunk vele, miattuk is muszáj felemelnünk a fejünket, és megpróbálni a lehetetlent. Higgyék el, nem volt könnyű. Nem a mostani a legsikeresebb idényünk, az elmúlt időszakban voltak nehéz pillanataink, most mégis erősek voltunk!

– A rivális sportigazgatója, Révész Attila is elismerte, a bal oldalukon veszítették el a mérkőzést, azaz ott, ahol ön játszott. Élvezte a futballt?
– Mondhatom, jól ment a játék. A jobb szélen sok területem volt, ez a munkám, nem kell ezért külön megdicsérni. Adtam három gólpasszt, de tényleg ez a feladatom. Mentem előre becsülettel, próbáltam annyiszor a kapu közelébe jutni, ahányszor csak lehetőségem volt rá. A mérkőzés előtt alaposan megbeszéltük a taktikai utasításokat, Michael Boris többször is felhívta rá a figyelmemet, hogy az én oldalamon igenis megnyerhetjük a találkozót. Igaza lett. Nem tettem mást, mint megfogadtam a tanácsait.

– A lefújást követően hangos éneklés szűrődött ki az öltözőből. Nagy volt az ünneplés?
– Mindannyian éreztük, különös győzelem volt a szombati. Nagyon boldogok voltunk, hiszen nem mindennapi mérkőzést játszottunk, olyan volt, mintha hullámvasúton ülnénk. Alighanem a kisvárdai játékosok is így élték meg a találkozót, csak ők éppen egészen más szájízzel. Lelkileg rendkívüli kilencven perc volt, ezért is voltunk olyan hangosak az öltözőben. Az elmúlt hetekben-hónapokban ezt az érzést hiányoltuk.

– A jó teljesítményében mennyire játszott közre, hogy a válogatottól jó hangulatban tért vissza klubjához?
– Két nehéz mérkőzést játszottunk a válogatottal, Szerbia ellen kikaptunk, Észak-Írországban viszont győztünk. Sok tanulsága volt a két kilencven percnek, a szakmai stáb most alighanem elemzi a látottakat, min kell változtatnunk a nyárig. A Nemzetek Ligájában Olaszország, Anglia és Németország vár ránk, most arra kell koncentrálnom, hogy addig hasonlóan jó formában maradjak. Na, és mentálisan is felkészült legyek azokra a találkozókra.

– Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ebben az évadban még nem szerzett gólt a bajnokságban.
– Nekem mondja?! Azóta, hogy 2013-ban Magyarországra érkeztem, minden idényben lőttem néhány gólt. Volt hogy többet, előfordult, hogy kevesebbet, de olyan még egyszer sem fordult elő, hogy gól nélkül zárjak egy idényt. Furcsán is érzem magam – gólpasszt jó néhányat kiosztottam, de a gólokkal adósa vagyok a csapatnak. Ha keményebben szeretnék fogalmazni, azt is mondhatnám, ez elfogadhatatlan tőlem. Na de hátra van még hét forduló, mindent megteszek, hogy legalább egy-kétszer a kapuba találjak. BORBOLA BENCE

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ VÉDÉSE – DEMJÉN PATRIK REKORDJA

A ZTE FC kapusa sorozatban hatodik bajnokiján nem kapott gólt. Demjén Patrik mindent megtett Debrecenben, hogy csapata kapott gól nélküli sorozata folytatódjon. A ZTE FC kapusa a Loki elleni bajnoki 62. percében ugyanis kivédte Dzsudzsák Balázs tizenegyesét, s mivel a mérkőzés végéig maradt a gól nélküli döntetlen, a korosztályos válogatott hálója már 581 perce érintetlen a bajnokságban.

„A mérkőzés előtt Kálnoki-Kis Dávidnak a pihenőszobában mondtam, ha Dzsudzsák Balázs büntetőt rúghat, biztosan kivédem – kezdte a 24 esztendős kapus, aki az MTK, a Ferencváros és a Mezőkövesd ellen is hárított tizenegyest az idényben. – Nagyszerű elemzéseket, statisztikai adatokat kaptam Vlaszák Géza kapusedzőnktől, illetve videón megnéztük, hogy Dzsudzsák Balázs hová rúgta a legutóbbi öt tizenegyesét. Aztán amikor a játékvezető a tizenegyespontra mutatott, a megérzésem azt súgta, a jobb alsó sarokra vetődjek, igaz, közben azon gondolkodtam, hogy Balázs ballábas, vagyis könnyebb lenne neki, ha visszahúzná a labdát a bal alsó sarokra, de meggyőztem magam, hogy az első megérzésemre hagyatkozzak. Mérges is lettem volna, ha változtatok, és emiatt kapunk gólt.”

A ZTE FC továbbra is negyedik a tabellán, elsősorban azért, mert sorozatban hatodik bajnokiján nem kapott gólt, összességében pedig már 581 perce.

„Valahogy abban is biztos voltam, hogy Debrecenben nem kapunk ki, s bár valóban egyre több a döntetlenünk, érezni lehetett a pályán, hogy Waltner Róbert váratlan távozása kihatott a csapatra – folytatta Demjén Patrik. – Lehet mondani, hogy profik vagyunk, és a játékosnak túl kell ezen lépni, de biztos vagyok benne, hogy befolyásolta a teljesítményünket. Mindenesetre most már valóban az előttünk álló hét fordulóra koncentrálunk, mert fontos lenne végre nyerni is. A vereségnél persze jobb a döntetlen, de azon dolgozunk, hogy a védelem stabilitása mellett gólképesebb támadójátékunk is legyen.”

Valóban, a kapott gól nélküli sorozat dicséretes, ugyanakkor fontos kiemelni, a kék-fehérek 277 perce nem szereztek gólt, sorozatban három 0–0-s döntetlent értek el. Kapus azonban a legritkább esetben talál az ellenfél hálójába, tehát Demjén Patrik büszke lehet rá, hogy a klubrekordot jelentő 581 góltalan perc egyben az elmúlt tizenöt év legjobb mutatója is az NB I-ben, így megelőzte Dibusz Dénest (Ferencváros, 562), Juan Calatayudot (spanyol, Videoton, 556 és 546) és Szasa Sztevanovicsot (szerb, Győri ETO, 530) is. A hazai élvonalban az abszolút magyar csúcsot Szűcs Lajos tartja, aki a Ferencváros kapusaként a 2003–2004-es idényben 768 percen keresztül nem kapott gólt, ezzel megdöntötte Bodnár László (Pécsi MSC) 1986-ban felállított 732 perces rekordját. Viszont az NB II-ben Jova Levente, a Vasas kapusa, a Békéscsaba elleni, hétvégi 6–0-s siker után már 779 perce (a vasasfc.hu statisztikái szerint) nem kapott gólt, az angyalföldiek ugyanis sorozatban a nyolcadik mérkőzésüket teljesítették kapott gól nélkül, legutóbb február 6-án a Csákvár ellen 4–1-re megnyert mérkőzésen kapott gólt Jova Levente.
T. N.

A FORDULÓ EGYENLÍTÉSE – PUSKÁS AKADÉMIA

Kétgólos hátrányból egyenlített a Puskás Akadémia a listavezető Ferencváros ellen, a játékosoknak pedig olyan érzésük lehetett, mintha két meccset játszottak volna. Az egyik a 49. percig tartott, addig ugyanis a Ferencváros akarata érvényesült, a zöld-fehérek rendkívül hatékonyan használták ki a hazai együttes hibáit, és kétgólos előnybe kerültek. Ezt követően viszont talán túlságosan is megnyugodtak, a felcsútiak viszont felpörögtek, uralták a középpályát, és öt perc alatt eltüntették a hátrányt.

„Ha az egész meccsen úgy futballoztunk volna, mint a második félidőben, jobban rá tudtuk volna erőltetni akaratunkat a Ferencvárosra – mondta lapunknak a lefújás után Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia válogatott balhátvédje. – Kétgólos hátrányból álltunk fel, és úgy éreztem, ha van még tíz percünk, a győzelem is meglesz. A szünetben megbeszéltük a taktikát, az volt a cél, hogy a középpályán jobban szűkítsük le a sávokat, és kevesebb területet adjunk az ellenfélnek. Miután ezt betartottuk, több lehetőségünk volt, elég sok szögletet végeztünk el, veszélyesebbek voltunk a kapura, nekem is volt egy helyzetem kettő kettőnél, de Dibusz Dénes kifogott rajtam. Ha egy méterrel előrébb érem el a labdát, talán el tudtam volna pöckölni mellette, de nagyon jól jött ki, és zárta a szöget. Ha a támadások befejezésénél, az utolsó passzoknál kicsit pontosabbak vagyunk, megszerezhettük volna a harmadik gólt. Ezzel együtt, amíg matematikailag utolérhetjük a Ferencvárost, nem adjuk fel, a hétvégén Gyirmóton is a győzelem lesz a cél.”

Az egyenlítés után a Puskás Akadémia helyzetet sem engedélyezett ellenfelének, a második félidő nagy részében kézben tartotta a mérkőzést, ám az első félidőben néhány másodpercig azért izgulhatott, hogy ne kerüljön emberhátrányba. Egy szerencsétlen esetnél a labdát célzó Nagy Zsolt ugyanis magasra emelte a lábát, és eltalálta Carlos Auzqui fejét.

„Azért emeltem magasra a lábam, mert úgy éreztem, el tudom pöckölni a labdát anélkül, hogy eltalálnám az ellenfelem fejét. A labdához hozzá is értem, sajnos Carlos Auzqui utána valamelyest lehajolt, és így a stoplimmal kissé felsértettem a fejbőrét. Nagyon sajnálom, természetesen nem akartam sérülést okozni.” B. A. B.

A FORDULÓ KRITIKÁJA – NEBOJSA VIGNJEVICS

Csalódottságának adott hangot Nebojsa Vignjevics azok után, hogy a Budapest Honvéd 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Pakssal. A kispestiek szerb mestere elsősorban amiatt kesergett, hogy játékosai nem működtek csapatként, túl sok volt az egyénieskedés, s a válogatott mérkőzések miatti szünetben gyakoroltak csak a mérkőzés első tíz-tizenöt percében köszöntek vissza. Beszédes volt, hogy a szakvezető két perccel azután, hogy vezetést szerzett, lehozta a pályáról Zinédine Machacht. A marokkói származású francia középpályás hiába fejelt nagyszerű gólt, vezetőedzője a sajtótájékoztatón elmondta, nem volt elégedett a teljesítményével.

A kritika helytálló: a 26 éves labdarúgón sok akció elhalt, nem segítette hatékonyan a támadásokat, és a védekezésben sem jeleskedett. Ezt a benyomást megerősítik a statisztikai mutatók is. A bal oldali támadó középpályásként bevetett futballista csupán 65 százalékos hatékonysággal passzolt, két beadásából egy sem talált embert (gólja előtt borzasztóan rosszul ívelt be, labdáját Hidi Patrik érte el az oldalvonal előtt, majd varázsolta a fejére), tizenegy labdát veszített el (egyet sem szerzett vissza), és a párharcainak is csak a harmadát nyerte meg, emellett egy sikeres csele volt.

„Sajnos ezen a meccsen sok hibát követtünk el, velem az élen, teszem hozzá – nyilatkozta a Budapest Honvéd hivatalos honlapjának Zinédine Machach. – Sok labdát veszítettünk el, könnyűeket, nekem is voltak olyan helyzeteim, amelyekben tovább kellett volna passzolnom, ezeken a folytatásra változtatnunk kell. Persze annak azért örülök, hogy az Újpest után a Paks ellen is gólt szereztem, azt azonban nagyon sajnálom, hogy nem ért győzelmet. Nehéz első félidőt játszottunk, viszont a szünet után sokkal koncentráltabban léptünk pályára, jobban futballoztunk ebben az időszakban, ami aztán gólt is eredményezett. Több góllal kellett volna győznünk.” B. L.

NB I, 2021–2022, 26. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Április 1., péntek
Mezőkövesd–Gyirmót 1–0
Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
800
Április 2., szombat
DVSC–ZTE FC 0–0
Debrecen,Nagyerdei StadionVad II István2830
MOL Fehérvár–Kisvárda 5–3
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóErdős József
2054
Budapest Honvéd–Paks 1–1
Budapest,Bozsik ArénaBognár Tamás
2779
Április 3., vasárnap
Újpest FC–MTK Budapest2–0 Budapest, Szusza Ferenc StadionAndó-Szabó Sándor3269
Puskás Akadémia FC–FTC 2–2 Felcsút,Pancho ArénaKarakó Ferenc
3340
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 26 16 5 5 44–21 +23 53
2. Puskás Akadémia 26 13 7 6 35–27 +8 46
3. Kisvárda 26 12 9 5 42–29 +13 45
4. Zalaegerszegi TE 26 9 9 8 33–39 –6 36
5. Paksi FC 26 10 5 11 61–50 +11 35
6. Mol Fehérvár 26 10 5 11 35–36 –1 35
7. Újpest FC 26 9 6 11 35–38 –3 33
8. Budapest Honvéd 26 9 5 12 42–41 +1 32
9. Debreceni VSC 26 8 8 10 40–40 0 32
10. Mezőkövesd 26 8 7 11 27–39 –12 31
11. Gyirmót FC Győr 26 6 7 13 24–37 –13 25
12. MTK Budapest 26 6 7 13 18–39 –21 25

A 27. FORDULÓ PROGRAMJA
Április 8., péntek:
20.00:
Zalaegerszegi TE FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Április 9., szombat:
14.45:
Kisvárda–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
17.00: Gyirmót FC Győr–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
19.30: Ferencváros–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
Április 10., vasárnap:
14.30:
Paksi FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
17.00: MTK Budapest–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik