Most a Ferencváros győzött 6–0-ra Újpesten

Vágólapra másolva!
2022.09.04. 17:20
Tizenkét évvel az Újpest 6–0-s, Ferencváros elleni győzelme után most a Fradi nyert 6–0-ra a Szusza Ferenc Stadionban a lila-fehérek ellen a labdarúgó NB I 7. fordulójában. Az FTC ezzel története legnagyobb különbségű sikerét aratta a Megyeri úton az Újpest ellen (nagyobb különbségű bajnoki győzelme ugyan már volt vendégként az Újpesttel szemben, de nem a Megyeri úton).
Az Újpest nem sokáig bírta a tempót a zöld-feketében játszó Ferencvárosellen (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!
Az Újpest nem sokáig bírta a tempót a zöld-feketében játszó Ferencvárosellen (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!

LABDARÚGÓ NB I
7. FORDULÓ
Újpest FC–Ferencvárosi TC 0–6 (Zachariassen 9., Boli 24., 45. – a másodikat 11-esből, A. Traroré 32., Auzqui 67., R. Mmaee 89.)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 6981 néző. Vezette: Bognár T.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Fehér és fekete sereg feszült egymásnak. A kapu mögötti hazai táborban csupa világos pólós Újpest-drukker hangolt a mérkőzésre, a másik szektor teljesen sötétbe burkolódzott. Különös volt látni, hogy húsz perccel a kezdő sípszó előtt még bőven akadt hely a Szusza Ferenc Stadionban, nemcsak a játékoskijáróval szemközti lelátórészen, hanem a két kapu mögötti szektor sem telt meg zsúfolásig.

Pedig odakint már órákkal a kezdés előtt nagy volt a (harc)készültség.

Talpig felfegyverkezett kommandósok lepték el a Megyeri út környékét, motorjukat leállító, villogó rendőrautók zárták le az utcákat, több száz biztonsági ügyelt arra, hogy a két tábor nehogy keresztezze egymás útját. Odabent a hangulatot Kristin László hangosbemondó próbálta felpörgetni, a két budapesti együttes összecsapását egyenesen az európai klubfutball egyik klasszikusának nevezte, majd cukkolta is némileg a vendégeket, mondván:„Keretünk értéke messze elmarad az ellenfélétől, de így volt ezzel az azeri Qarabag is, aztán mi lett a vége...”

Mire a csapatok megjelentek a játékoskijáróban, a két tábor is bemelegedett. Egyik irányból lila, a másikból zöld és fehér füst kúszott a pálya fölé, Bognár Tamás játékvezetőnek várnia kellett, míg a felezővonaltól mindkét kapuig ellátott. Noha Dibusz Dénes melegítő mozdulatai jól kivehetőek voltak, Filip Pajovics sárga mezében alig-alig látszott, ám végül csak elkezdődhetett a találkozó.

Derbihez illő hangulatban!

A LEGNAGYOBB FRADI-GYŐZELEM A MEGYERI ÚTON

A bajnoki mérkőzéseket tekintve legutóbb negyvenhárom évvel ezelőtt nyert hatgólos különbséggel a Ferencváros az Újpest ellen. A Népstadionban rendezett 1979-es találkozón Pogány László, Takács László, Nyilasi Tibor és Mészöly Pál is betalált, de Fazekas László tizenegyesből még a félidő vége előtt szépített. A fordulás után Ebedli Zoltán is berúgott egy büntetőt, illetve Mészöly és Pogány is ismét eredményes volt, így 7–1-re győztek a zöld-fehérek. Ennél nagyobb Fradi-sikerre azt megelőzően 1950-ben volt példa, amikor a 3-3 gólos Czibor Zoltán és Kocsis Sándor vezérletével (Deák Ferenc kétszer talált be) 8:1-re kapott ki az Újpest. De azt a mérkőzést sem a Megyeri úton rendezték, ahol a mostani 6–0 a Ferencváros történetének legnagyobb különbségű győzelme.
SZ. E. M.

Szerencsére nemcsak a két tábor, a csapatok is bekezdtek – pontosabban csak az egyik. Az újpestiek vasárnap este új típusú mezben léptek pályára, bízva benne, hogy a fehér alapon lila hajszálcsíkos felső szerencsét hoz számukra – hát nem hozott... Alig kezdődött el a mérkőzés, a ferencvárosi Kristoffer Zachariassen máris az újpesti kapuba spiccelte a labdát: a hazai védők még téli álmukat aludták, a norvég támadó nem hibázott, idénybeli negyedik bajnokiján a harmadik gólját szerezte. Hogy Milos Kruscsics gondjai ezzel ne legyenek teljesek, néhány perccel később a kiforduló bokáját zokogva fájlaló Lirim R. Kastratit kellett letámogatni a pályáról, majd az első találatnál lemaradó Märten Kuusk bakiparádéba illő gólt hozott össze. A találat olyannyira kínos volt, hogy titkon talán néhány újpesti is mosolygott rajta – derbihez nem illő gól volt...

Az ünneplő vendégtábor előtt a tűzoltóknak akadt dolga, ám korai volt minden füstbombát ellőni, nem sokkal később Adama Traoré lőtt nagy gólt a jobb felsőbe, mondani sem kell, az újpestiek védekezése ennél a találatnál is kritikán alulinak bizonyult. Alig telt el fél óra a derbiből, a Ferencváros máris lezárta a lényegi kérdéseket, ötből ötödik bajnokiját is megnyerte, és tartja százszázalékos, hibátlan mérlegét.

A hazai szurkolóknál érthetően ekkor már elszakadt a cérna, a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet távozását követelték (sokadszorra az elmúlt években), és jellemző volt az újpestiek vasárnapi formájára, hogy miután kihagytak két-három nagy(obb) lehetőséget, a videobíró segítségével büntetőhöz jutott a Ferencváros, és Franck Boli nem hibázott. Megalázó volt a vendégek fölénye, a hazai ultrák pedig nehezen viselték a megaláztatásokat, a Fradi kispadjánál a biztonságiaknak kellett feltartóztatni néhányukat (0–4).

Meglepő volt az első félidei statisztika, mert bár a ferencvárosiak 57 százalékban birtokolták a labdát, kapura lövéssel a hazaiak próbálkoztak többször: míg a lilák hatszor, a vendégek négyszer, más kérdés, hogy mind a négyből gól született! Az ember szívesen belehallgatott volna a félidőben a két öltözőben elhangzottakra, kíváncsiak lettünk volna, Milos Kruscsics vajon mit mondott játékosainak, akik közül többen is kiábrándító teljesítményt nyújtottak egy ilyen fontos mérkőzésen. A Ferencvárosban bemutatkozott a napokban a Dinamo Zagrebtől érkező Amer Gojak, a ferencvárosiak bosnyák válogatott játékosa már pályán volt, amikor újabb gólt szereztek a vendégek (ezúttal Carlos Auzqui révén). Nem az volt a gond az Újpesttel, hogy a Ferencváros győzött, hiszen azzal alighanem a Megyeri úton is mindenki tisztában van, hogy a zöld-fehérek most erősebbek – a probléma a rengeteg méltatlan hiba, csetlés-botlás volt, ami a lila-fehér játékosokat jellemezte vasárnap.

Az Újpest kapusa, Pajovics (balra) már az első félidőben négy gólt kapott (Fotó: Dömötör Csaba)
Az Újpest kapusa, Pajovics (balra) már az első félidőben négy gólt kapott (Fotó: Dömötör Csaba)

A Ferencváros kiütéssel győzött a Megyeri úton, éppen azért a mérkőzését legfeljebb a két tábor szüntelen buzdításának köszönhetően illette meg a derbi kifejezés – a színvonal az újpestieknél hiányzott, így egyoldalúan alakult a párharc. A zöld-fehérek 2015 decembere óta veretlenek az Újpesttel szemben, ezt a sorozatukat nemhogy megtartották, hanem a klub legnagyobb különbségű bajnoki győzelmét szerezték a Megyeri úton. A hazaiak csak azért rimánkodtak, hogy a Fradi ne érjen el újabb gólt, és ne ismétlődjön meg a tizenkét esztendővel ezelőtti derbi eredménye, amikor az Újpest nyert 6–0-ra.

Mégis jött az újabb vendéggól, Ryan Mmaee talált a kapuba, így megalázó kiütés lett a vége. A hazai ultrák előtt több száz rohamrendőr sorakozott fel, tartva a szurkolók elégedetlenségétől – ekkor már nemcsak a tulajdonos, hanem Kruscsics vezetőedző távozását is követelték.

Az Újpest képtelen elmozdulni a tabella utolsó helyéről, míg a Ferencváros úgy állt az NB I élére, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a második Kisvárda. 0–6

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 5 5 15–1 +14 15
2. Kisvárda 7 4 2 1 16–9 +7 14
3. Kecskeméti TE 7 3 3 1 10–6 +4 12
4. Zalaegerszegi TE 6 3 1 2 13–9 +4 10
5. Puskás Akadémia 7 2 4 1 7–5 +2 10
6. Paksi FC 6 2 2 2 12–13 –1 8
7. Budapest Honvéd 7 2 2 3 7–12 –5 8
8. Debreceni VSC 7 1 4 2 10–13 –3 7
9. Mol Fehérvár 6 2 4 7–11 –4 6
10. Mezőkövesd 7 1 2 4 8–15 –7 5
11. Vasas FC 7 5 2 6–8 –2 5
12. Újpest FC 6 3 3 4–13 –9 3
NB I, 2022–23, 7. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 2., péntek
Mezőkövesd–Zalaegerszeg 0–5
Mezőkövesd, Városi Stadion
Erdős József
1200
Szeptember 3., szombat
Kecskeméti TE–Paks 3–1
Kecskemét, Széktói StadionCsonka Bence2124
Vasas FC–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Bogár Gergő1778
Debrecen–Mol Fehérvár 1–0
Debrecen, Nagyerdei StadionKarakó Ferenc5014
Szeptember 4., vasárnap
Kisvárda–Honvéd 0–1
Kisvárda, Várkerti Stadion
Andó-Szabó2452
Újpest–Ferencváros 0–6
Budapest, Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
6981
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik