Sorozatban tizenharmadszor is legyőzte a Ferencváros az Újpestet!

Vágólapra másolva!
2023.05.01. 17:45
A labdarúgó NB I 29. fordulójának záró mérkőzésén az Újpest 3–2-re kikapott odahaza a Ferencvárostól.
Micsoda gól! 
 A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)
Micsoda gól! A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)

 

LABDARÚGÓ NB I
29. FORDULÓ
Újpest FC–Ferencvárosi TC 2–3 (Gouré 42., Simon K. 90+3., ill. Gojak 24., 53., Lisztes 60.)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 11 109 néző. Vezette: Bogár

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Mintha a hajdani május elsejei felvonulások elevenetek volna meg. A Váci út két oldalán tömött sorokban araszoltak az emberek, a sarkokon árusok próbálták a sós perecet, dobozos sört rásózni a napsütésben kiszáradó sétálókra, az egyik kisebb kereszteződésben pedig lufiárus kínálta a portékát.

Meccsnap, sok szurkoló – különleges napok ezek a magyar labdarúgásban, pénteken az ezüstéremre hajtó Kecskemét és Paks csatája (2–3) zajlott telt ház előtt, hétfőn a Megyeri úti stadion bizonyult kicsinek – a jegyek napokkal ezelőtt elfogytak –, szerdán pedig különleges Magyar Kupa-döntő vár a focirajongókra, a kiesés elől menekülő ZTE FC a másodosztály tizedik helyén álló Budafoki MTE-vel küzd meg a trófeáért (a Puskás Arénában rendezendő meccsre húszezer jegy már elkelt).

A derbi napján is elkéltek a különjáratok, a ferencvárosi szurkolókat több busz szállította Újpestre, a Városkaputól aztán közös felvonulást tartottak, és tekintélyes rendőri biztosítás mellett gyalogoltak el a Szusza Ferenc Stadionig. A verbális bántalmazás – az arénán kívül és belül – ezen a napon biztos volt, abban pedig csak bízni lehetett, hogy a két fővárosi rivális szurkolói nem osztanak ki néhány pofont egymásnak. A héten Hajdú B. Istvánt, az M4 Sport kommentátorát idézve arról írtunk, a balhé legjobb ellenszere a jó futball lenne – nos, a csapatok hamar felvették a derbihez illő fordulatszámot!

Szó sem volt ráhangolódásról, kezdeti óvatoskodásról, az Újpest és a Ferencváros is kellő agresszióval, látható motiváltsággal és a megfelelő színvonalhoz elengedhetetlen gyorsasággal kezdett futballozni. Nebojsa Vignjevics és Sztanyiszlav Csercseszov azonos hadrendben küldte pályára együttesét, a Ferencváros orosz vezetőedzője annyi meglepetéssel rukkolt elő, hogy Baráth Péter a Paks elleni idegenbeli mérkőzés után másodszor került be a zöld-fehérek kezdőcsapatába. Védekező középpályásként a balján az erre a pozícióra egyre inkább ráérző Tokmac Nguen szerepelt, ez a húzás pedig azt eredményezte, hogy Amer Gojak egy sorral előrébb – támadóként – rohamozhatott.

Bejött a taktikai trükk!

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

Noha az első igazi lehetőség Csoboth Kevin előtt adódott, és úgy tűnt, a gólhoz közelebb a hazaiak állnak, az újpesti B-középben éppen a magasba emelkedett több száz lila-fehér sál, amikor a Ferencváros megszerezte a vezetést. Amer Gojak posztjából adódóan felért a támadáshoz, és mesteri lövéssel ragasztott gólt a bal felsőbe. Az Újpest azonban nem roppant össze.

A liláknak addig is a bal oldaluk volt aktívabb, Nemanja Antonov és Csoboth Kevin felváltva tört előre, nem volt meglepő, hogy a szünet előtti percekben arról a szélről érkező beadást követően egyenlített a hazai csapat. Fernand Gouré megtalálta a rést a ferencvárosi védelmen, s ahogy a lelátón felpattant minden hazai drukker, úgy a kispadnál is egymást követve ugráltak Vignjevics nyakába a stábtagok (szerencse, hogy nem lökte meg senki a kispad tetejét, ahol egészen szürreális látványként három műanyag poharas sör, egy doboz cigaretta és egy mobiltelefon pihent – az első sorban ülő drukkerek tárolták ott a „meccsfelszerelésüket”).

Csercseszov is érezhette, a hazaiak a jobb oldalukat bontják meg többször, a szünetben Pászka Lóránd helyére Botka Endre érkezett, aki mintha csak utasításba kapta volna, meg kell állítania Csobothot. A védő a fordulást követő három-négy percben többször is keményen odalépett a hazaiak szélsőjének, a két válogatott kerettag ütközetét a lelátóról elégedetten figyelte Marco Rossi szövetségi kapitány.

A labdabirtoklási mutató az első félidőben is hazai fölényt mutatott (68:32 százalék), és a fordulás után is többet volt a labda a Ferencváros térfelén, a gólokat mégis a zöldek szerezték. Előbb Amer Gojak lemásolta első félidei találatát – a hazaiak a jelek szerint nem készültek fel jobblábas nyeséseire –, majd (ismét) jött Lisztes Krisztián, aki bebiztosította a vendégek győzelmét (1–3).

A két nap múlva tizennyolcadik életévét betöltő támadónak a szünetben való beállása után negyedóra kellett az újabb NB I-es gólhoz, mutatója eddig egészen lenyűgöző, hatodik élvonalbeli mérkőzésén a negyedik találatát szerezte. Első Újpest elleni derbijén nyomban a kapuba talált, és hogy az élet nagy rendező, bizonyítja: 1995 áprilisában a Ferencváros 3–1-re győzött a Megyeri úton, Keller József és Páling Zsolt mellett a fiatal tehetség édesapja, Lisztes Krisztián is eredményes volt, ráadásul ugyanabba a kapuba szereztek gólt.

A kétgólos előny birtokában a Ferencváros már próbált semmit nem kockáztatni, az sem zavarta őket, ha az ő térfelükön passzolgattak a hazaiak, a lényeg, hogy a labda kellő távolságban legyen a tizenhatosuktól.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

Csakhogy az Újpest még ekkor sem adta fel, a lila-fehér játékosok próbáltak Dibusz Dénes kapujának közelébe férkőzni, és ez sikerült is! Nebojsa Vignjevics vezetőedző cserékkel próbált újabb lendületet adni együttesének, a rendes játékidő letelte után a bevetett Simon Krisztián pimasz góllal szépített, az utolsó hat percben pedig izgulnia kellett a vendégeknek, hogy megőrzik-e kapujukat a góltól.

Jó színvonalú, olykor egészen lüktető játékot hozó derbit hozott a május elsejei Megyeri úti találkozó, míg a közelmúltban akadtak gyengébb ütközetek, a mostani kifejezetten emlékezetes volt, öt góllal, számtalan helyzettel, a végsőkig küzdő Újpesttel, és újabb derbit sikerrel lehozó Ferencvárossal. Amer Gojak mesteri duplájával és Lisztes Krisztián villanásával újabb derbit nyert tehát a Fradi – sorozatban immár a tizenharmadikat!

Ezzel a sikerrel a zöld-fehérek nagy lépést tettek a bajnoki cím felé, ha a Kecskemét pénteken este vereséget szenved a Honvéd otthonában, a Fradi szombaton már bajnokként fogadhatja a Kisvárdát.

LISZTES: TALÁN APUKÁMTÓL IS ÖRÖKÖLHETTEM VALAMIT...

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Marco Rossi szövetségi kapitány is ott volt a lelátón

Természetes, hogy az Újpest–Ferencváros mérkőzésen a magyar futballban jól ismert korábbi futballistákat, vezetőket is láthattunk a lelátón – hétfőn is így történt. Amint pásztáztuk a lelátót, megpillanthattuk például Kovács Zoltánt, a korábbi 20-szoros válogatott csatár még mindig kedvenc a Megyeri úton, többen is meglapogatták a hátát, így Marco Rossi is – láthatóan remek hangulatban váltott néhány szót egymással a szövetségi kapitány és a Mol Fehérvár FC korábbi sportigazgatója. Nem kellett bemutatni senkinek sem a korábbi kétszeres válogatott Véber Györgyöt, s láthattuk még Mészöly Gézát, Kabát Pétert, Szlezák Zoltánt és Egressy Gábort is. Felbukkant az Újpest két korábbi, a Vasas FC két jelenlegi futballistája, Litauszki Róbert és Novothny Soma is. A Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke, Gyulay Zsolt is kilátogatott a derbire.

NB I, 2022–2023, 29. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Április 28., péntek
Kecskeméti TE–Paks 2–3Kecskemét,Széktói Stadion
Andó-Szabó Sándor4950
Április 29., szombat
Mezőkövesd–ZTE FC1–2Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba1640
Kisvárda–Bp. Honvéd 2–2
Kisvárda,Várkerti Stadion
Csonka Bence2420
Vasas FC–Puskás Akadémia FC 2–2Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
Antal Péter
1458
Április 30., vasárnap
Debreceni VSC–Mol Fehérvár FC 2–0Debrecen,Nagyerdei Stadion
Karakó Ferenc
6561
Május 1., hétfő
Újpest FC–Ferencváros 2–3 Budapest,Szusza Ferenc StadionBogár Gergő
11 109
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 18 6 5 58–27 +31 60
2. Kecskeméti TE 29 13 12 4 45–28 +17 51
3. Paksi FC 29 14 5 10 55–48 +7 47
4. Debreceni VSC 29 13 7 9 47–38 +9 46
5. Puskás Akadémia 29 11 11 7 41–38 +3 44
6. Újpest FC 29 10 7 12 38–50 –12 37
7. Kisvárda 29 8 13 8 39–44 –5 37
8. Zalaegerszegi TE 29 9 7 13 33–37 –4 34
9. Mezőkövesd 29 8 8 13 29–39 –10 32
10. Mol Fehérvár 29 7 9 13 33–40 –7 30
11. Budapest Honvéd 29 7 8 14 30–46 –16 29
12. Vasas FC 29 4 11 14 26–39 –13 23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik