ZOMBORI ANDRÁS
2023.09.30 12:24 Frissítve: 2023.09.30 13:10

NB I: Profik vagyunk, győzni akarunk a Fradi ellen is! – Demjén Patrik

A 222. örökrangadót rendezik szombaton, az MTK Budapest fogadja a Ferencvárost – a nagy meccs kapcsán ezúttal a kapusok kerültek fókuszba.

Demjén Patrik és az MTK az FTC ellen is győzni szeretne (Fotó: MTK Budapest)

 

 
„Ez nem csupán örökrangadó, hanem az örök sportbarátság ünnepe”
NB I: Sigér Dávid örül az MTK jó formájának, izgalmas örökrangadót vár

– Tudom, még a bajnokság elején járunk, hét – nem teljes – forduló ment le az idényből, de ettől még nyilván jó érzés ránézni a tabellára...
– Ez egyértelműen így van, bízom benne, a bajnokság végén is hasonló lesz a helyzet – felelte Demjén Patrik, az MTK Budapest huszonöt esztendős, válogatott kerettag kapusa.– Úgy kell futballozni, készülni, ahogy eddig, és akkor meglesz a munka gyümölcse.

– Az első három bajnoki után nem volt győzelme a csapatnak, azóta viszont négyszer nyert zsinórban: minek köszönhető a fordulat?
– A játékunk az említett három találkozón is „megvolt”, ugyanakkor nem használtuk ki a helyzeteinket. Több olyan labdarúgónk van, aki minőséget jelent támadásban, hátul is összeálltunk, együtt vagyunk, mindenki beleteszi a munkát, és ez a csapatkohézióra is jó hatással van. Ezze a mentalitással és az olyan pluszokkal, mint például Bognár István villanása az Újpest ellen, meccseket lehet nyerni. Jó taktikával lépünk pályára, jó a csapat összetétele, úgyhogy működik a rendszer.

– Már a hét elején tudni lehetett, minden jegy elfogyott a Ferencváros elleni rangadóra. Nincs ez mindig így…
– Minden futballista arról álmodik, hogy telt házas meccseken játszik, az pedig nyilván a jobbik eset, ha a stadion elsősorban a te csapatod szurkolóival van tele. Látjuk, megéri a sok áldozat, azon vagyunk, hogy a most tapasztalható hangulat a folytatásban is megmaradjon. Bízom benne, később is sokan kijönnek a meccseinkre, mert kíváncsiak Bognár Istvánra, Németh Krisztiánra, és még sorolhatnám a neveket, érdekli őket, milyen taktikával játszunk. Természetesen a kapuban én is szeretnék olyan magbiztosságot mutatni, ami jó hatással van a csapatra.

– Az MTK-ban nevelkedő labdarúgóként milyen emlékei vannak az örökrangadóról?
– Ebben a meccsben benne van a történelem. Olyan eseményről beszélünk, amelyre nagyon sokan felfigyelnek, ez a mérkőzés több szurkolót hoz ki a stadionba, sok gyerekkel szerettetheti meg a futballt.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

– Az MTK játékosaként igen fiatalon egyszer már pályára lépett a Ferencváros ellen: megmaradt valami abból a nyolc évvel ezelőtti összecsapásból?
– Már rá akartam vágni, hogy utánpótláskorú kapusként többször is védtem a Fradi ellen, de ha konkrétan arról a nyolc évvel ezelőtti mérkőzésről van szó, az egy NB III-as bajnoki volt. A BKV Előre pályáján játszottunk, kettő nullára kikaptunk, az ellenfél mindkét gólját a manapság a Paksot erősítő Haraszti Zsolt szerezte, ha minden igaz, az elsőt tizenegyesből rúgta a kapu közepébe.

– Emlékszik olyan sorozatra a pályafutásából, amikor az aktuális csapata sorozatban öt bajnokit megnyert?
– Nem emlékszem, hogy lett volna ilyen.

– Az előző négy idényben a ZTE játékosaként tizenegy bajnokin lépett pályára a Ferencváros ellen, egy döntetlen mellett kétszer örülhetett győzelemnek, de gyanítjuk, a legutóbbi párharcra gondol vissza legszívesebben.
– A márciusi, zalaegerszegi egy nullás győzelmünk már csak azért is szép emlék, mert néhány nappal korábban kaptam először meghívót a válogatott keretbe. Mondhatni, tökéletes hetem volt, aztán a következő is emlékezetesre sikerült, hiszen akkor lettem huszonöt éves.

– Az előző idényben az MTK és a Ferencváros nem találkozott az NB I-ben, ugyanakkor van sejtése arról, klubjának milyen a statisztikája a zöld-fehérek ellen a 2021– 2022-es bajnoki évben?
– Azt tudom, hogy a bajnokság végén az MTK három nullára győzött a Groupama Arénában.
Előtte pedig kétszer gól nélküli döntetlent játszott…

– Maradjon is így! Persze jól tudjuk, a szombati nagyon nehéz mérkőzés, még többet kell nyújtanunk, mint eddig.
– A csapat formájával nincs probléma, ez egyértelmű, de elegendő ez a Fradi legyőzéséhez?
Akár otthon, akár idegenben lépsz pályára, nehéz a Ferencváros ellen futballozni, extrára van szükség ellene. Végig stabilnak kell lennünk, elöl és hátul is kellenek a pluszok, és akkor lehet esélyünk. Készen állunk, győzni akarunk, ám ezt csakis kiugró csapatjátékkal érhetjük el. Nem hibázhatunk olyan helyzetekben, mint, mondjuk, a Paks vagy a ZTE ellen, nem kaphatunk könnyű, elkerülhető gólokat. Nem zárható ki, hogy a mérkőzés egyes szakaszaiban szenvedni, védekezni kell, és küzdeni megalkuvás nélkül a lefújás pillanatáig.

– Az MTK hét bajnokin csak öt gólt kapott, ez a legjobb mutató az élvonalban. Ha valaki azt mondaná, látványos találkozón három hármas döntetlent játszanak a címvédővel, elfogadná?
– Ha a nyolcvannyolcadik percben három egyre vezet a Fradi, igen… Szerintem az a normális, ha egy labdarúgó minden meccsen győzni akar, velem mindenesetre ez a helyzet. Kapusként nyilván örülnék a kapott gól nélküli mérkőzésnek, de ha, mondjuk, hat ötre nyerünk, az is rendben van, jobb eredmény a nulla nullánál. A csapat sikerénél semmi sem lehet fontosabb.

Dibusz Dénes azt kéri a társaitól, figyeljenek Bognár Istvánra
A Ferencváros legutóbbi négy, győztesen megvívott mérkőzése azt mutatja, ha még nem is minden tekintetben, de a pályán visszaköszönnek a szeptember 4-én kinevezett Dejan Sztankovics vezetőedző elképzelései. Azonban megkockáztatjuk, a szerb tréner eddigi legkeményebb erőpróbája következik a magyar rekordbajnok kispadján, csapata ugyanis a legutóbbi négy bajnokiját megnyerő MTK-hoz látogat. A kék-fehérek az előző évadban többször is borsot törtek a fradisták orra alá, a két együttes legutóbbi, Groupama Arénában rendezett összecsapását az MTK nagy meglepetésre 3–0-ra megnyerte.
„Azon a meccsen nem én védtem, és azóta sok víz lefolyt a Dunán, de arra emlékszünk, hogy abban az idényben nemhogy nem tudtuk legyőzni az MTK-t, gólt sem szereztünk ellene, ami intő jel a szombati meccs előtt – emlékezett a 2021–2022-es évadra Dibusz Dénes, az FTC 30-szoros válogatott kapusa. – Nem emlékszem olyanra, hogy az elmúlt években az örökrangadó mindkét csapata ennyire elöl lett volna a tabellán, ezért különleges meccsre van kilátás. Ellenfelünk jól kezdte a bajnokságot, eredményes és stílusos a játéka, ez is közrejátszhat abban, hogy már napokkal ezelőtt elfogytak a jegyek. Az MTK szervezetten futballozik, kevés gólt kap, jól megy át védekezésből támadásba és kreativitásban sem szenved hiányt.”
A 32 esztendős kapus szerint kiemelkedő egyéniségei vannak a kék-fehéreknek: „Bognár István évek óta játékmestere aktuális csapatának, rendre sok gólpasszt ad, s ebben az évadban góllövésben is jeleskedik. Németh Krisztián szintén ragyogó formában van, jó megoldásokat választ a kapu előtt, úgyhogy rá is oda kell figyelnünk. Az MTK sokszor próbálkozik a védelem mögé belöbbölt labdával, látszik, hogy kis területen pontosan passzoló, mélységből dinamikusan beinduló játékosaira épít, ami meglepheti az ellenfél védelmét. Bár a hátsó sorunk alkalmi összetételben szerepelt az elmúlt meccseken, ragyogóan megoldotta a feladatát, úgyhogy most sem tartok attól, hogy zavarba jönne. Fontos, hogy minél kevesebb időt adjunk Bognár Istvánnak a kibontakozásra, ha kellően közel leszünk hozzá és nyomás alatt tartjuk, nehéz lesz érvényesülnie. Ami minket illet, nem árulunk zsákbamacskát, lehet tudni, mi várható tőlünk: szeretnénk irányítani, labdát birtokolni, az ellenfél támadásait korán megakasztani és nyomást helyezni a hazaiak védelmére. Mivel természetesen a bajnoki cím megszerzése a célunk, határozott játékot kell nyújtanunk. Kíváncsian várom, egy év szünet után milyen lesz az örökrangadó, bízom benne, hogy élvezetes mérkőzésen hozzuk el a három pontot a Hungária körútról, s a kettős terhelés közepette megszilárdítjuk helyünket a tabella élén.”
B. L.
Illés Béla, 64-szeres válogatott, az MTK-val háromszoros bajnok:
Mindenki tisztában van vele, a Fradi minden tekintetben topcsapat Magyarországon, szinte biztosan megnyeri a bajnokságot, azonban egy-egy meccsen megszenved, arról nem is beszélve, hogy az örökrangadón bármi megtörténhet. Az idény elején vagyunk, de elmondható, a két feljutó, az MTK és a Diósgyőr is jól kezdett, nem érdemtelenül áll előkelő helyen. Háromesélyes a szombati mérkőzés, nem lennék meglepve, ha döntetlen lenne a vége.
Bori Gábor, egyszeres válogatott, az MTK-val bajnok:
Sohasem felejtem el azt a Hungária körúton rendezett örökrangadót, amelyen Garami Józsi bácsi a szünetben cserélt be, utána a Fradi szerzett vezetést, de a két gólommal fordítani tudtunk, majd a legvégén Pollák Zoltán tette biztossá a győzelmünket. A Ferencváros nemzetközi szintű csapat, a magyar mezőnyben mindenki ellen esélyes, ugyanakkor az MTK-nak is vannak jó formában lévő labdarúgói, mint például Németh Krisztián és Bognár István, ezért egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy az MTK elkapja a címvédőt.
Kenesei Krisztián, 29-szeres válogatott, az MTK-val kétszeres bajnok:
Az MTK-nál nevelkedtem, Kanta József segítőjeként ma is a klubnál dolgozom, mi sem természetesebb, mint hogy szombaton is ott leszek a stadionban. Egyszer a Népstadionban játszottunk, Orosz Ferenccel voltunk elöl, és úgy nyertünk három nullára, hogy kétszer is betaláltam. Horváth Dávid jól összerakta az MTK-t, jó formában van a csapat, és bár a Fradi még idegenben is esélyesebb, nem lenne meglepetés a hazai siker sem.
 Füzi Ákos, 12-szeres válogatott, 1998 és 2000 között az FTC, 2000 és 2005 között az MTK játékosa:
A legtöbbet az MTK-ban játszottam, de nem feltétlenül ezért mondom, hogy hazai sikernek örülnék jobban. Az NB I-nek és a Fradinak is jót tenne, ha a bajnoknak kemény riválisai lennének, nem emelkedne ki annyira a mezőnyből, mint az elmúlt években és nem lenne aranyérmes már jóval a szezon vége előtt… Az MTK szerezhet meglepetést, tetszik, hogy a klubhoz kötődő fiatal és tapasztalt játékosok közül több is játszik a csapatban, a 34 éves Németh Krisztián ugyanúgy, mint a jövő embere, Kata Mihály. Jó futballra törekszik az MTK, de a Ferencváros nagyon erős, kíváncsi vagyok, mit hoz a szombati örökrangadó.
 Remek játékosokra emlékezhetnek az MTK-nál és az FTC-nél
Fájdalmas párhuzam: Fodor Imre, Zsiborás Gábor és Zavadszky Gábor tragikusan fiatalon hunyt el – ferencvárosiak, MTK-drukkerek egyformán gyászolják őket. Zsiborás Gábor 1967-ben, tízévesen lett az FTC játékosa, 1977-től az NB I-ben védte a zöld-fehérek kapuját, majd 1989 nyarán az MTK-ba igazolt. Az első fordulóban az Üllői úton rendezték az örökrangadót – 28 ezer ferencvárosi vastapsa köszöntötte már az MTK játékosaként. Igaz, a 22. percben már a harmadik gólt kapta (Dzurják József duplázott, Nagy Zsolt bombagólt lőtt, a 4–0-s végeredményt Bánki József állította be). 1993-ban visszakerült a válogatottba, a Fradi stadionjában lett rosszul, és nem tudták megmenteni, két hónappal a 36. születésnapja előtt hunyt el, hármasikreket hátrahagyva. Fodor Imre egy hónappal sem élte túl a 36. születésnapját. „Foci” gyerekként lett az MTK tagja, 1986-ig szerepelt a kék-fehéreknél, akkor a Honvédba igazolt, majd Siófokra, 1992 elején lett a Ferencváros futballistája, és főszerepet vállalt abban, hogy az akkor nagyon fiatal gárda tizenegy év szünet után bajnok legyen – azon a tavaszon a Hungária körúton gólt lőtt az MTK-nak, Zsiborás Gábornak… 1999 tavaszán felfoghatatlan autóbalesetben vesztette életét. Abban az évben, 1999-ben Zavadszky Gábor is apa lett, ikerfiai születtek. 31 évet élt, tagja volt az FTC 1995-ben BL-csoportkörös csapatának, a Fradiban 118, az MTK-ban 98 mérkőzésen lépett pályára, 2005-en szerződött Ciprusra, ahol 2006. január 6-án hunyt el.
S. ZS.

LABDARÚGÓ NB I
8. FORDULÓ
Szeptember 29.
, péntek
Zalaegerszegi TE FC–Puskás Akadémia 1–1
Szeptember 30., szombat
14.30:
Paksi FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
17.00: MTK Budapest–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
19.30: Debreceni VSC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Október 1., vasárnap
15.00:
Fehérvár FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
17.30: Diósgyőri VTK–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC65120–  8+1215
  2. MTK Budapest742110–  5  +514
  3. Paksi FC742112–  8  +414
  4. Diósgyőri VTK741214–  8  +613
  5. Debreceni VSC74312–10  +212
  6. Puskás Akadémia833213–14  –112
  7. Újpest FC732211–13  –211
  8. Kecskeméti TE734  8–  8    0  9
  9. Fehérvár FC712411–15  –4  5
10. Zalaegerszegi TE812510–19  –9  5
11. Mezőkövesd6114  7–13  –6  4
12. Kisvárda7115  6–13  –7  4

A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023.12.10 23:30:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A magyar élvonalban a központi támogatás sem kínál elég szakmai motivációt ahhoz, hogy a csapatoknál a fiatalok kifogáskeresés nélkül beférjenek az öltözőbe – lám, néhol már a harmadosztályúba sem… Szóval, igaza van Csank Jánosnak: őt már hiába küldik be a szórakozóhelyre, hogy ő a világ legjobb palija…

2023.12.10 23:14:43

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Akik hisznek a magyar játékosokban, bizonyára örvendtek a megérdemelt sikernek.

2023.12.10 23:16:42

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2023.12.10 15:42:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Nagyobb volt a tűz, mint a füst: a tabella élén telel a címvédőnek odahaza három gólt vágó, lelkesen harcoló Paks.

2023.12.10 14:49:54

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A hazaiaknak 19 lövés is kevés volt a gólhoz, a hajrában Kodro és Christensen is betalált – Kuttort pedig kiállították.