NB I: négy év alatt ötödször ment 19 ezer fölé a nézőszám

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.06. 16:40
null
Tömött lelátók az FTC–DVSC meccsen (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 15. fordulójának visszapillantójában a 19 125 néző előtt zajló FTC–DVSC meccsre és utózöngéire fókuszálunk, összegezzük a Haladás soproni vendégjátékát, felelevenítjük Karakó Ferenc érthetetlen ítéletét a Videoton–Mezőkövesd meccsről, és kiemeljük az elmúlt hét további legjeit, érdekességeit.

NÉZŐCSÚCS – A HÉT NÉZŐSZÁMA

A szombati Ferencváros–Debreceni VSC mérkőzést (2–1), melyre 1252 nap után visszatértek az FTC szervezett, a szkenneres beléptetés ellen tiltakozó szurkolói csoportjai, a hivatalos adatok szerint 19 125 néző tekintette meg a helyszínen. A bajnokira az előzetes információk szerint az összes jegyet eladták, de úgy tűnik, a jegy-, illetve bérlettulajdonosok közül nem mindenki látogatott ki a Groupama Arénába. A stadion hivatalos honlapján található adat szerint 23 704 fő az aréna befogadóképessége bajnoki meccsen, ez néhány százzal ugyan kevesebb lehet, ha vannak vendégszurkolók és amiatt szükséges az ütközőzóna kialakítása, de akkor is kb. 22 ezren férnek be a stadionba.

A 19 125 nézőnek köszönhetően a Nemzeti Labdarúgó Archívum (nela.hu) adatai szerint a 15. forduló a leglátogatottabb játéknap lett ebben a szezonban. A meglévő adatok alapján összesen 26 472-en látták a helyszínen a mérkőzéseket (az FTC–DVSC meccset leszámítva a másik öt találkozót összesen csak 7347-en).

A Nemzeti Sport Online annak jár utána az FTC–DVSC mérkőzés kapcsán, hogy az utóbbi négy évben hányadik alkalommal ment 19 ezer fölé a nézőszám egy NB I-es meccsen.

A kiindulási alapunkat a 2013. szeptember 22-én (két héttel a válogatott bukaresti 3–0-s veresége után), a Puskás Ferenc Stadionban lejátszott Ferencváros–Újpest (3–1) mérkőzés jelenti, amelyet 22 094-en láttak a helyszínen – ez utóbbi az elmúlt 15 év egyik leglátogatottabb hazai bajnoki mérkőzése volt.

Azt követően húszezernél többen már csak egyszer voltak NB I-es meccsen a stadionokban: a 2015. április 12-én rendezett FTC–Újpest (2–0) találkozót 21 217-en látták. Ez volt az első Fradi–Újpest NB I-es derbi a Groupama Arénában, és jelen pillanatban is ez a bajnoki nézőcsúcs a stadionban.

Az Üllői úti stadion mellett a DVSC új arénájában, a Nagyerdei Stadionban voltak még kétszer 19 ezernél is többen. Az átadás után rendezett első bajnokin, 2014. május 10-én a DVSC–Újpest meccsen (3–1) 19 775-en voltak, majd három héttel később (május 31-én), a Honvéd elleni, vesztes bajnokavatót (0–2) 19 880-an látták a stadionban.

A fentiek azt jelentik, hogy a múlt hétvégi FTC–DVSC mérkőzés az elmúlt négy év ötödik leglátogatottabb magyar bajnoki meccse volt, míg az új Fradi-stadionban – az említett 2015-ös derbi mögött – ez a második a sorban.

Ferencváros–Debreceni VSC 2–1

VEREKEDÉS A FRADI-MECCSEN – A HÉT BOTRÁNYA

Ahogy a Ferencváros–Debrecen mérkőzés kapcsán az MTI beszámolójában szerepelt: a bajnoki találkozó szünetében összetűzés történt a szurkolók között, míg a BRFK szombati tájékoztatása alapján tisztázatlan okok miatt verekedés tört ki, amelynek során az első információk szerint egy ember könnyebben, kettő súlyosan megsérült. A Ferencváros sajtóosztálya jelezte, hogy az egyesület, a rendőrséggel együttműködve, mindent megtesz az ügy tisztázása érdekében, nagyon sajnálja a történteket, és az eljárás befejezéséig az összes érintett szurkoló kártyáját letiltja.

A történtekkel kapcsolatban vasárnap különböző hírek és értesülések keringtek a fórumokon. A különböző beszámolók abban megegyeznek, hogy a visszatérő ultrák és az elmúlt években a Groupama Arénában zászlót bontó Halhatatlanok nevű csoport vezetője között alakult ki konfliktus, utóbbi kést rántott, meg is sebesített vele másokat (egyes beszámolók szerint egy, mások szerint kettő vagy három drukkert), de ő is súlyos sérüléseket szenvedett a kialakuló verekedésben.

A Ferencváros hétfőn bővebb közleményben reagált a történtekre, miközben a 24.hu-t arról tájékoztatta a rendőrség, hogy két gyanúsítottat már őrizetbe is vettek az ügyben.

Karakó Ferencnél hiába reklamáltak a mezőkövesdi játékosok (Fotó: Meder István)
Karakó Ferencnél hiába reklamáltak a mezőkövesdi játékosok (Fotó: Meder István)

LEFÚJTA, DE MEGADTA A GÓLT – A HÉT HIBÁJA

Mint ismeretes, különös körülmények között esett a hazaiak második gólja az egyébként nagyon sima, 4–0-ra végződő Videoton FC–Mezőkövesd mérkőzésen.

A találkozó 16. percében (1–0-s fehérvári vezetésnél) Lazovics indította Hentyt, aki a leshatáron vette át a labdát. A partjelző nem jelzett lest, a mezőkövesdi védők leálltak, mert Karakó Ferenc játékvezető belefújt a sípjába, és felemelt kezével jelezte, hogy a kövesdieknek jár közvetett szabadrúgás. A nigériai légiós a sípszó után még befejezte az akciót, s a kapuba lőtte a labdát, míg a Videoton néhány játékosa – látva, hogy Karakó már kifelé ítélt szabadrúgást – „megrohamozta" a játékvezetőt, reklamált, mutatta, hogy az asszisztens nem jelzett lest, s ezután Karakó saját döntését megváltoztatva mégis megadta a gólt.

Csakhogy. Felülbírálni joga van a játékvezetőnek a partjelzőt és önmagát is, ám akció közben sípolt, és a szabályok értelmében a sípszóval véget ér a játék. Ha úgy tetszik: abban a pillanatban „halottá” válik a labda.

Az eset után Karakó Ferenc csak két módon dönthetett volna szabályszerűen: ha kifelé ítél szabadrúgást les címén, vagy elismeri a hibáját, és játékvezetői labdával folytatódik a mérkőzés.



BYE, BYE SOPRON! – A HÉT BÚCSÚJA

Az elmúlt fordulóban véget ért egy korszak Sopron városa és a Haladás labdarúgócsapata életében: elkészült a szombathelyiek új stadionja, így véget ért a soproni albérlet időszaka. A Haladás a 2015–2016-os idény téli szünete előtt, 2015. december 12-én játszotta az utolsó mérkőzését a régi stadionban – 2–1-es győzelem a Puskás Akadémia ellen, az utolsó gólt a régi arénában Halmosi Péter szerezte, akivel lentebb még foglalkozunk.

A zöld-fehérek révén csaknem nyolc év után tért vissza az élvonalbeli futball a városba, hiszen azt megelőzően legutóbb 2008 májusában REAC–MTK bajnokit játszottak Sopronban. A Haladás az elmúlt másfél év alatt 32 bajnoki mérkőzést vívott Sopronban, amivel megelőzte a város első NB I-es csapatát, hiszen a Soproni LC az 1993–1994-es idényben még a klasszikus kétfordulós, 16 csapatos élvonalban harcolt sikertelenül a bennmaradásért, így az SLC neve mellett 30 NB I-es soproni meccs szerepel.

A soproni szereplési csúcstartó a város másik NB I-es csapata, a Matáv FC Sopron (később FC Sopron), amely 2000 és 2008 között szerepelt az NB I-ben, összesen 243 mérkőzést vívott az első osztályban, ebből 122-t Sopronban pályaválasztóként. Említett klubok mellett még a Tatabánya jegyzett a 2000-es idény őszén egy hazai mérkőzést Sopronban.

A vasi zöld-fehérek egyébként a soproni 32 NB I-es meccsükkel egy erős, stabil középcsapat szerepelését hozták: 14 győzelem mellett, 8 döntetlen és 10 vereség a mérlegük, 43–40-es gólkülönbséggel, 50 szerzett ponttal.

A Haladással négy alkalommal fordult elő, hogy három vagy annál több gólt szerzett volna az albérletben: a DVTK, a Paks az előző, a Balmazújváros a jelenlegi idényben távozott egyaránt 3–1-es vereséggel Sopronból, míg a legtöbbet a Mezőkövesd kapta idén április 1-jén: 4–2-es vereséget szenvedett a borsodi csapat.

Emellett még egyszer esett hat gól a Haladás soproni meccsein, mégpedig idén augusztus végén, amikor a Puskás Akadémia a legnagyobb verést osztotta ki a szombathelyieknek az albérletes időszakban: 5–1-re nyert Pintér Attila csapata, és a vereség után menesztette is vezetőség Mészöly Géza vezetőedzőt.

Ami leginkább megsínylette a szombathelyiek másfél éves albérletét, az a csapat nézőszáma volt, hiszen míg az utolsó, Rohonci úton eltöltött fél szezonban lejátszott tíz hazai meccsen 3200 fölötti volt a közönség létszáma átlagban, addig a soproni albérletben csak ötször látogattak ki 2000-nél többen a Haladás mérkőzéseire – így e téren bizonyosan előrelépésre számíthatnak a vasiak hazatérésüket követően.

VALAMI VÉGET ÉR, VALAMI FÁJ – A HÉT MEGSZAKADÓ SOROZATAI

Leginkább a DVSC-nek lehetnek a véget érés miatti fájdalmai az elmúlt fordulót követően, hiszen Herczeg András csapata 9 meccses veretlenségi sorozatot zárt le a hétvégén a Ferencvárostól elszenvedett 2–1-es vereséggel. A Debrecen ezt megelőzően az 5. fordulóban, a Videotontól kapott ki 1–0-ra, s ezután épített egy ötös győztes szériát, amit aztán megfontolt döntetlenekkel a már említett kilences szériáig növelt.

Szintén szomorkodhatnak a diósgyőriek, mert a csapat a Balmazújvárostól kapott ki – megint –, és ezzel véget ért a DVTK hármas győzelmi szériája. A Balmaz amúgy szép lassan a Diósgyőr mumusává válik, hiszen az első körben 4–0-ra, most meg 2–1-re győzött Horváth Ferenc csapata.

Érdekesség, hogy Horváth így már hat szerzett pontnál jár előző csapatával, a DVTK-val szemben, míg a legutóbbi idényben a Diósgyőrrel szerzett hat pontot két meccsen az azt megelőző klubja, a Videoton ellen.

A DVTK támadója, Ugrai Roland amiatt is bánkódhat, hogy megszakadt gólszerző sorozata: a kétszeres válogatott támadó a Balmaz elleni találkozót megelőző négy bajnoki mindegyikén eredményes volt, összesen öt gólt szerezve vált csapata vezérévé. A 24 éves Ugrai ugyan már nyolc éve debütált az élvonalban, soha még csak hasonló szériának sem járt a közelében: az eddigi 119 NB I-es mérkőzésén 25 gólt szerző csatár korábban kétszer jutott el odáig, hogy két egymást követő bajnokin eredményes volt, ráadásul még csak duplázni sem tudott korábban.

Ami a sorozatok pozitív végét illeti: a Ferencváros őrzi az élvonal legjobb formában lévő csapata címet. Legutóbbi három bajnokiját megnyerte, és a 7. forduló óta nem szenvedtek vereséget – akkor a Videoton nyert 3–1-re Felcsúton. A Videoton hatos veretlenségi szériát épített szép sormintával: egy döntetlen, egy győzelem követi egymást háromszor. A fehérváriak nigériai légiósa, Henty ráadásul az elmúlt fordulókban ismét rátalált a góllövő cipőjére, hiszen utóbbi három bajnokiján egyaránt eredményes volt.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét „lúzere” Adamo Coulibaly, aki hiába egyezett meg a héten a Balmazújvárossal arról, hogy az őszi szezon végéig Horváth Ferenc csapatánál futballozik, nem léphet pályára. Az egyezségkor ugyanis elfelejtette közölni, hogy neki Belgiumban élő amatőr szerződése van, márpedig amiatt csak átigazolási időszakban válthat klubot – vagyis legkorábban télen igazolhat az NB I újoncához.

A hét „visszatérője” Halmosi Péter, a Haladás csapatkapitánya, aki a Paks elleni bajnokin visszatért a kezdőcsapatba, ugyanis először volt ebben a szezonban tagja a kezdő tizenegynek, és rögtön végig is játszotta a mérkőzést. A 38 éves balszélső legutóbb májusban, a Videoton otthonában 2–0-ra elbukott bajnokin volt kezdő, azóta 15 találkozón csak csereként jutott szóhoz. Az idei szezon során 12. alkalommal lépett pályára, ami szép számnak tűnhet, ha nem vesszük figyelembe, hogy a 12 meccs mögött csupán 333 játékperc bújik meg, ami a mostani, Paks elleni 90-nel együtt is csak 27.75 perces meccsenkénti átlagot jelent. Halmosi az előző idényben még 29 alkalommal szerepelt a Haladásban, de csupán öt alkalommal kapott szót csereként, 24-szer kezdő volt, és 19-szer végig is játszotta a mérkőzést, és átlagosan 76.06 percet töltött a pályán, amikor lehetőséget kapott.

A hét embere. A Nemzeti Sport ritkán ad 9-es osztályzatot, de a Mezőkövesd elleni bajnokin nagyon elemében volt a Videoton szerb légiósa, Danko Lazovics, aki két gyönyörű gólt szerzett, a székesfehérváriak másik két találata előtt pedig a gólpasszt adta. Ráadásul egyik gólpassz sem csak statisztikailag volt az, hogy ő ért labdába utoljára a gólszerző előtt, hanem mindkettő kulcsmozdulat volt. A szerb légiós produkciója még úgy is megsüvegelendő, ha hozzátesszük, hogy a sereghajtó Mezőkövesd ellen parádézott.

A hét gólja. Priskin Tamás ollózása az FTC–DVSC meccsen

A hét gesztusa. A székesfehérvári csapat egyik fiatal szurkolója, Hanna egy papírlappal szurkolta végig a meccset, amelyen a „Henty, kérlek, add nekem a mezed. Köszönöm, Hanna” – üzenet volt olvasható. Az ifjú hölgy óhaja teljesült, a nigériai csatár ugyanis a lefújást követően átadta neki 21-es számú mezét.

(Fotó: vidi.hu)
(Fotó: vidi.hu)
(Fotó: vidi.hu)
(Fotó: vidi.hu)
(Fotó: Dömötör Csaba)
(Fotó: Dömötör Csaba)
NB I, 2017–2018, 15. FORDULÓ
NOVEMBER 4., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Haladás–Paksi FC 1–2
Sopron, Városi Stadion
Erdős József
963
Ferencváros–Debreceni VSC 2–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
19 125
Videoton FC–Mezőkövesd 4–0
Felcsút, Pancho ArénaKarakó Ferenc
1347
Vasas FC–Újpest FC 0–1
Dunaújváros, Városi Stadion
Iványi Zoltán
969
Diósgyőri VTK–Balmazújváros 1–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Farkas Ádám
1963
Bp. Honvéd–Puskás AFC 4–3
Budapest, Bozsik József StadionPintér Csaba
2105
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK• GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Videoton FC 15 9 5 1 33–16 +17 32
2. Ferencvárosi TC 15 9 5 1 30–14 +16 32
3. Debreceni VSC 15 7 4 4 24–14 +10 25
4. Budapest Honvéd 15 7 4 4 28–25 +3 25
5. Diósgyőri VTK 15 6 3 6 28–25 +3 21
6. Paksi FC 15 5 6 4 24–24 0 21
7. Vasas FC 15 6 2 7 19–24 –5 20
8. Újpest FC 15 4 7 4 19–19 0 19
9. Puskás Akadémia FC 15 4 4 7 20–25 –5 16
10. Balmazújváros 15 3 4 8 18–23 –5 13
11. Szombathelyi Haladás 15 3 2 10 12–29 –17 11
12. Mezőkövesd Zsóry FC 15 2 4 9 15–32 –17 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik